KALKINMA AJANSLARI
Turizm
Trakya Kalkınma Ajansı Tekirdağ, Edirne, Kırklareli

Trakya Kalkınma Ajansı, sürdürülebilir turizm ilkeleri çerçevesinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde kaliteli hizmet sunumu ile alternatif turizm ürünlerini geliştirerek turizmden elde edilen gelirin artırılmasını hedeflemektedir.

Yeni rotalar ve kaliteli hizmet sunumuyla Trakya’da turizm dört mevsime yayılacak, geceleme sayıları ve gelirlerde önemli bir artış sağlanacaktır. Turizm Trakya’da, yerel kalkınmanın lokomotifi haline gelecektir.

Turizm, istihdam, gelirin tabana yayılması ve yerel kalkınmaya olumlu etkisi sayesinde hem ulusal hem de küresel düzeyde dikkat çeken bir sektördür. Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde turizme yönelik yatırımlar katlanarak artmaktadır.

Kadim bir medeniyet yerleşkesi olan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle turizm sektörü açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinden oluşan bölge, konumu ve turizm değerleriyle deniz-kum-güneş konseptinin ötesinde sağlık, kültür, tarih, gastronomi, bağcılık, dalış ve kamp-karavan turizmi gibi alternatif turizm türleri açısından öne çıkmaktadır.

Marmara ve Karadeniz’e kıyısı bulunan Tekirdağ, doğası, tarihi eserleri ve kumsallarıyla İstanbul’a yakın bir turizm bölgesidir. Saray, Şarköy, Marmaraereğlisi (Perintos) ve Süleymanpaşa ilçeleri her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktasıdır. Çorlu ve Çerkezköy ise sağlık turizminin parlayan yıldızları olarak öne çıkmaktadır.

Edirne, dünya çapında bir kültür ve turizm destinasyonudur. Osmanlı’nın İstanbul’dan önceki başkenti olan şehir, Osmanlı ve ondan önceki medeniyetlere ait paha biçilmez bir çok esere ve somut olmayan kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Edirne, Türkiye’deki en iddialı turizm marka kent adaylarından birisi olarak her yıl binlerce yerli ve yabancı misafiri ağırlamaktadır. Gerek gelişkin turizm alt yapısı gerekse sahip olduğu somut ve soyut eserler şehri turizm liginde en üstlere taşımayı başarmıştır.

Istranca Dağları’nın eteklerinde yer alan Kırklareli ise tarihi ve kültürel zenginliklerin yanı sıra, eşsiz doğa, deniz ve orman ekosistemi ile ülkemizin tırmanışa geçen iddialı kırsal turizm merkezlerinden biridir. İstanbul’dan araçla sadece iki saat uzaklıkta olan şehir, doğaseverlerin uğrak noktası haline gelmiştir. Özellikle kentin kuzeyinde yer alanda Vize, Demirköy, İğneada aksında bir çok yeni nesil kırsal turizm projesi başlamıştır. Nitelikli konaklama tesisleri ve yörenin gastronomik değerlerini misafirlerine sunan restoranlar ile yerelde turizm ağları güçlenmiş, kırsal kalkınma ile turizm arasında güçlü bir bağ kurulmuştur. Kırklareli bu anlamda bir çok girişime de ev sahipliği yaparak bölge turizmindeki önemini kanıtlamaktadır.

Bir Bakışta Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ Turizmi

  • Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ, İstanbul ve Balkan coğrafyasının buluşma noktası üzerindedir. Dolayısıyla yerli ve yabancı turist açısından önemli bir cazibe merkezidir.

 

  • Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin kültürü benzersiz göç hikayeleri ile yoğrulmuştur. Çok çeşitli yemek, folklor ve gelenek izleri bulunmaktadır. Motifler, geçmişle modernin buluştuğu  eşsiz değerler ortaya çıkarmaktadır.

 

  • Turizmde daha nitelikli tanıtım ve pazarlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Turizm yönetiminde ise eşgüdüm ve iş birliğine gerek vardır. Tüm bölgenin ortak bir destinasyon yönetim ve tanıtımına geçmesi gerekmektedir.
  • Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da 14 farklı turizm çeşidini yapmaya uygun eser, alan ve tesis bulunmaktadır.

 

  • Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da UNESCO somut ve soyut mirasına dahil turizm değerleri bulunmaktadır.

  • Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine gelen turist sayısı yeterlidir. Koruma kullanma dengesi açısından daha çok kişiye değil daha çok harcama yapan ve gelir getirici etkisi olan, daha sorumlu bir kitleye ulaşılmalıdır. Bu yüzden nitelikli tesis ve hizmet sunumu önemlidir.

  • Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin insanı başkalarının yaşam şekillerine yönelik hoşgörüsü, ziyaretçilere karşı misafirperverliği ve cömertliği ile bilinmektedir.

Trakya Kalkınma Ajansı, 2010 yılından bu yana Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin turizm altyapısının ve alternatif turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda   şimdiye kadar konusu turizm olan 102 farklı projeyi desteklemiştir.

Bunlar arasında öne çıkanlardan birisi, tüm Trakya’yı kapsayan ve Türkiye’de marka haline gelen Trakya Bağ Rotası  projesidir.

Rota ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın kadim bağcılık kültürünün butik üreticileri, gastronomi ve turizm değerleri bir araya getirilerek yeni bir rota konseptiyle pazara sunulmuştur. Proje, tasarımları ve kurgusuyla Avrupa’dan tasarım ödülü alan nitelikli bir iş olmuştur.

Rota tanıtım çalışmaları kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde yetkinliği olan turizmci, gazeteci, sosyal medya fenomenleri ve tur operatörleri bölgeye getirilmiştir.

Trakya Bağ Rotası, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde 16 butik üreticinin dahil olduğu Türkiye’nin ilk eno-turizm rotasıdır. Rota, bağcılık kültürünün yanı sıra Trakya’ya özgü yöresel lezzetlerin de deneyimlenmesine imkan veriyor.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da turizm potansiyelinin artırılması ve alternatif turizm ürünlerinin geliştirilmesi amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Mimar Sinan’ın İzinde: Bir Payitahttan Diğerine Yolculuk projesi hayata geçirilmiştir.  Proje kapsamında Mimar Sinan’a ait Trakya’daki eserlerin anlatıldığı rota kitabı ve harita hazırlanmış ve Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da yeni bir kültür rotası kazandırılmıştır. Rota, ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılmış ve farklı ülkelerden ilgililerini  misafir etmeye başlamıştır. Projenin İstanbul ayağını İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile TURİNG yürütmüştür.

Kırklareli merkez, Vize ve Demirköy ilçelerinde yürütülen kırsal turizm projesiyle hedef bölgenin altyapısı kırsal turizme uygun hale getirilmiş ve 7 ayrı konseptte yeni tur rotası hazırlanmıştır. Hazırlanan rotalar, tanıtım ve pazarlama çalışmaları neticesinde  10 farklı tur operatörünün programına dahil edilmiştir. Bu çalışmaların devamında  Kadın Eliyle Trakya Rotası ile Kırklareli, kırsal turizmde önemli destinasyonlardan biri olmuştur.

Turizm öğelerinin markalaşarak bölgenin turizm gelirlerinden aldığı payın artırılması için 2020 yılından itibaren Trakya Kalkınma Ajansı, sonuç odaklı program yaklaşımına geçmiştir. 2020-2023 döneminde Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (Turizm SOP) uygulanacaktır.

Turizm SOP ile:

Kültür turizmi ve kırsal turizm alanlarında ürün çeşitliliğini ve hizmet kalitesini artırmayı,

Sağlık turizmi alanında hizmet veren kurumların kurumsal ve operasyonel kapasitelerini geliştirmeyi hedefliyoruz.

Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın ulusal ve uluslararası turizm pazarından aldığı payın artırılması için turizmin çeşitlendirilmesi ve dört mevsime yayılması, hizmet kalitesinin artması ve Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerinin daha etkin tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapıyor.

Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da kırsal turizm, kültür turizmi ve sağlık turizmi alanında eğitim, danışmanlık faaliyetleri ile tanıtım ve pazarlama çalışmalarını bütüncül ve sürdürülebilir turizm ilkeleri çerçevesinde yürüteceğiz.

 

 

Turizmde Sonuç Odaklı Programı devreye alıyoruz.

Program kapsamında, 2020-2023 yıllarında birçok proje hayata geçirilecektir. Bu projelerle Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ  turizmcileri destek alacak, işlerini geliştirme imkanına kavuşacaklardır.

Hedef, yeni rotalar ile daha fazla gelir, sürdürülebilir kalkınma ve kaliteli hizmettir.

Planlanan eğitim programlarıyla kırsal turizm ve kültür turizmi rotaları üzerinde hizmet veren işletmelerde insan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesi ve hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik faaliyetler yapılacaktır. Bunun yanı sıra sağlık turizmi alanında gerçekleştirilecek projelerle  Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ, Türkiye’nin en iddialı medikal turizm destinasyonlarından birisi olacaktır.

Turizmde Hizmet Kalitesini Artırıyoruz

Alternatif destinasyon ve rotalarda ziyaretçilerin memnuniyet seviyelerini artırmak, işletmelerin ve girişimlerin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak ve bölgedeki turizm hizmet kalitesini geliştirmek amacıyla turizm hizmet sağlayıcılarına yönelik kalite yönetimi, kurumsallaşma, müşteri ilişkileri eğitimleri ve danışmanlık programları düzenleyeceğiz

Değerlerimizi Coğrafi İşaret Tescili İle Koruma Altına Alıyoruz

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin  kültürel ve gastronomi değerlerini coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alıyoruz. Halihazırda Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde 18 olan coğrafi işaretli ürün sayısını artırarak pazara giriş ve markalaşmaları konusunda destek vereceğiz.

Edirne,Kırklareli ve Tekirdağ'da Alternatif Turizm Rotaları Oluşturuyoruz

Turizm faaliyetlerinin dört mevsime yayılmasını sağlamak ve turizmden elde edilen geliri artırmak amacıyla Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin potansiyelini göz önünde bulundurarak kültür turizmi ve kırsal turizm rotalarımıza yenilerini ekliyoruz.

Turizm Aktörleri Arasında İş Birliği Tesis Ediyoruz

Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kamu, özel ve üniversite hastanelerini Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Trakya Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği çatısı altında bir araya getirdik. Diğer turizm çeşitlerinde de tüm turizmcileri bir araya getiren, iş birliğine yönlendiren merkez olacağız.

Kültürel Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz

Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali 2010 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası listesine dahil oldu. Trakya’da UNESCO listesini genişleteceğiz. Kültürel mirası yansıtan ve koruyan projelere fon aktarmaya devam edeceğiz.

İbrice’de Dalış Turizmini Yeniden Canlandırıyoruz

Keşan’da iki koydan meydana gelen İbrice Limanı dalış turizmi açısından dünya çapında bir özellik taşımaktadır. Güdümlü destek projesiyle buradaki dalış merkezlerinin altyapılarını güçlendirerek bölgenin dalış turizminde marka değerini artıracağız. İbrice, yerli ve yabancı dalış severlerin uğrak noktası haline gelecek.

Miras Atölyesi Projesiyle Tarihi Tekirdağ Evlerini Ayağa Kaldırıyoruz

Süleymanpaşa’daki tarihi Tekirdağ evleri kentin kültür kimliğini taşıyor. Güdümlü proje ile binaları restore ederek turizm merkezi ve tarihi-kültürel anı ve deneyimleme atölyesi fonksiyonlarına sahip bir turizm cazibe merkezi oluşturmayı amaçlıyoruz.