Ajansımız, Kapadokya Bölgesi’nin zengin değerlerini yaşatmayı, bu değerleri gelecek nesillere taşıyarak bölgenin uzun vadeli kalkınmasına destek olmayı hedeflemektedir. Bölgemizde sürdürülebilir turizm çerçevesinde, turizmin çeşitlendirilmesi, mevcut değerlerin daha aktif tanıtımı ve yerel halkın turizmden daha çok gelir elde etmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Ajansımız turizm stratejisi, Kapadokya Bölgesi’nin tüm potansiyelini harekete geçirmeye yöneliktir.
Her yıl yüzbinlerce turist ağırlayan Kapadokya, bölgemizi dünyanın önemli turizm destinasyonlarından biri yapmaktadır. Bölgemizde ağırladığımız turistler, ülke genelinde görülen deniz güneş kum tatili turisti profilinden farklı olup daha yüksek gelir ve eğitim seviyesine sahiptir. Bölgemizdeki turizm altyapısı ve insan kaynağı da ağırladığı yüksek turist profiline göre şekillenmiştir.
Bölgenin sosyal medya platformlarında giderek artan görünürlüğü ile sıcak hava balonculuğu, atlı safari ve bisiklet aktiviteleri, bölgenin yeni turizm trendleriyle uyuşmasını sağlamış ve bölgemiz sosyal medyada bir cazibe merkezine dönüşmüştür. Bölgenin kendine has coğrafi özellikleri ve tarihi-kültürel değerlerinin buna katkısı, Kapadokya Bölgesi’nin diğer kültür destinasyonlarıyla güçlü bir rekabete girebilmesini sağlamaktadır. Bunun yanında bölgenin ülkemizin merkezinde yer alması, diğer tur ve tatil paketlerine bir destinasyon olarak eklenmesi için önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Bölgemiz bugün, kültür turizmiyle birlikte inanç turizmi, sağlık turizmi, eko turizm, agro turizm gibi alternatif turizmin birçok öğesine sahip olması ve UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alması nedeniyle zengin bir destinasyon haline gelmiştir. Sahip olunan bu zenginlik, bölgenin daha uzun bir turizm sezonuna sahip olmasına yardımcı olmaktadır.
Kapadokya Bölgesi beş ili (Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde) kapsıyor olması sebebiyle, turizme etki eden tüm aktörlerin birbirleriyle oldukça güçlü bir işbirliği ortamı yaratmasını zorunlu kılmaktadır. Bununla birlikte, beş ilin bütününün Kapadokya Bölgesi olarak kabul edilmesine rağmen turistik ürünler ve faaliyetlerin çeşitli sebeplerden ötürü Kapadokya’nın belirli bir alanında (Derinkuyu, Göreme, Uçhisar, Ürgüp) yoğunlaşması söz konusudur. Bu yoğunlaşma, gelirin bölgeye eşit yayılamaması, yoğun merkezlerin hem kültürel hem fiziksel anlamda hızlı yıpranması, bölge genelinde geceleme sayısının düşmesi vb. sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Ajansımız, tüm bu sorun ve gelişme alanlarını sahada ve yerel aktörlerle yaptığı çalışma ve analizlerle yorumlayarak çeşitli stratejiler geliştirmektedir. Turizmi farklı merkezlere doğru yaymak, yeni turistik ürünleri ortaya çıkarmak, bölgeyi doğru bir düzlemde tanıtmak ve yerel paydaşlarla işbirliği yapmak, hazırlanan Sonuç Odaklı Programın temelini oluşturmaktadır. Gerçekleştirilen ve gelecekte yapılması planlanan çalışmalar, bu hedefleri gerçekleştirmeye yöneliktir.
Ajansımız ayrıca bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar yaparken, bölgede bulunan kooperatif ve sivil toplum örgütlerinin de sürece dahil olmalarına destek vermektedir. Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik vermiş olduğu desteklerle, turizmin bu grupların kalkınmasına katkı sunması da hedeflenmektedir. Bu doğrultuda sadece hibe ve destek enstrümanlarını kullanmakla kalmayıp, danışmanlık ve teknik desteklerle de bölgemizde bulunan paydaşların güçlendirilmesine katkı sunmaktadır.
Sürdürülebilir turizmin bölgemiz aktörleri tarafından da benimsenmesi amacıyla, ilgili toplantı ve çalışmalarda önceliklerin oluşturulmasında hassasiyet gösterilmektedir.
2019 yılında yaklaşık 3.8 milyon ziyaretçiyi ağırlayan bölgemiz, büyük bir turizm ekosistemine sahiptir. Bölgemiz turizminin oluşan yoğun taleple birlikte çok hızlı bir büyüme yaşaması, bölgemize ait kültürel, fiziksel ve sosyal değer ve olguların bir anda yüksek talep görmesini beraberinde getirmiştir. Bu durum, bölgemize ait değer ve turistik ürünlerin daha güçlü korunmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, bölgemizde turizmi taşıyan ana unsurlardan olan yerel kültür ve değerlerin korunarak kullanımı da Ajansımızın stratejisinin önemli ayaklarından birisi olmuştur.
TURİZME YÖNELİK UZUN SOLUKLU BİR SONUÇ ODAKLI PROGRAM BAŞLATIYORUZ
Ajansımız kendi politika ve stratejilerini yürütürken diğer kurum ve kuruluşların da gelecek politikalarını da etkileyebilmektedir. Bu doğrultuda Ajansımız, bölgemizde bulunan kurum, sektör temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin stratejilerine katkı sunmak amacıyla hibe ve diğer destek enstrümanlarına başvurmaktadır. Destek rehberi ve stratejilerde; sürdürülebilir turizm, kaynakların verimli kullanılması, yerel halk ve kültürün korunması gibi önceliklere sıklıkla yer verilmesi bu amaca hizmet etmektedir.
Sonuç odaklı programın genel amacı; Kapadokya’da nitelikli, estetik ve zenginleştirilmiş bir turistik ortamın geliştirilmesine, turizm sektöründe hizmet kalitesinin ve verimliliğinin artırılmasına katkı sağlamaktır.
Özel amaçları ise;
- Turistik ürün çeşitlendirmesi ve yönetişim kavramının geliştirilmesi yoluyla Kapadokya destinasyonunun güçlendirilmesi,
- Turizm altyapısının geliştirilmesi ve çevreci uygulamaların yaygınlaştırılması,
- Turizm sektöründe hizmet kalitesinin, katma değerin ve verimliliğin artırılması,
- Bölgenin marka değerinin artırılması, bütüncül ve etkin tanıtımının sağlanmasıdır.
Ajansımızın hazırladığı sonuç odaklı programı oluşturan tüm bu kaygı ve önceliklerin şekillenmesinde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün sürdürülebilir turizm tanımının önemli etkisi bulunmaktadır.
BOZKIRIN TEZENESİNİ TÜM DÜNYAYA TANITIYORUZ
Bölgemizdeki illerin değerleri, eğilimleri ve öne çıkan özellikleri doğrultusunda illerimizin belediye birlikleri vb. uluslararası platformlarda yer almaları için projeler geliştiriyor ve böylece bölge turizmine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda bölgemizdeki bozlak müzik kültürünü ve öğretisini küresel alanda tescillemek ve yaygınlaştırmak adına, Kırşehir İlinin "UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı"na müzik dalında Türkiye’den dahil olan ilk şehir olmasını sağladık. Bu çerçevede yürüttüğümüz turizmi destekleyici proje geliştirme çalışmalarımızı önümüzdeki dönemde diğer il ve ilçelerimizde de yürütmeyi planlıyoruz.
“DISCOVER CAPPADOCIA” İNTERNET PLATFORMUYLA KAPADOKYA’YI ANLATIYORUZ
Ajansımız tarafından oluşturulan www.discovercappadocia.com internet sayfasında; Kapadokya’daki turizm merkezlerine ilişkin bilgileri, turistik rotaları, konaklama ve yeme-içme hizmetlerini ve bölgemizdeki etkinlik bilgilerini ziyaretçilerle paylaşıyoruz. İnternet sitesindeki uygulamalarla turistlerin kendi gezi rotalarını oluşturmalarına yardımcı oluyoruz.
KIRŞEHİR’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR TERMAL TURİZMİ DESTEKLİYORUZ
Ajansımız tarafından desteklenen ve Kırşehir’de bulunan jeotermal kaynağın sürdürülebilirliğinin sağlanmasını amaçlayan proje ile şehir ısıtmasında ve seralarda kullanılan suyun geri kazanımını sağlamayı hedefliyoruz. Proje sonucunda jeotermal kaynağın kullanımındaki israfı önleyerek ve kaynağın verimli kullanımını sağlayarak 100 binlerce ton suyu tekrar doğaya kazandırmayı ve kazanılan suyun yeni termal turizm yatırımlarında kullanılmasını planlıyoruz.
KAPADOKYA’DA YÜRÜYÜŞ VE BİSİKLET ROTALARI OLUŞTURUYORUZ
Kapadokya’nın en önemli ihtiyaçlarından birisi olan yürüyüş ve bisiklet rotaları Ajansımız eliyle oluşturuluyor. Ajansımız tarafından yürütülen "Kapadokya Doğa Yürüyüşü ve Bisiklet Rotaları" projesi ile bugüne kadar 34 dağ bisikleti rotası, 29 yol bisikleti rotası ve 29 yürüyüş rotası tespit edilmiş olup bölgemizde yeni rotaların belirlenmesi çalışmalarına devam ediyoruz.
BÖLGEMİZDEKİ TURİZM DESTİNASYONLARINI GÜÇLENDİRİYORUZ
Ajansımızın desteklediği proje ile Kapadokya’nın adeta saklı köşelerinden biri olarak kabul edilen Aksaray Güzelyurt Bölgesinin gelişmesine ve bölge turizminden daha fazla gelir elde edebilmesine katkı sağlıyoruz.
MANASTIR VADİSİNİ TURİZME KAZANDIRIYORUZ
Kapadokya’da önemli turizm merkezlerinden biri olan Mustafapaşa’nın turizmden aldığı payın artırılması, köy halkının turizme katılımının sağlanması ve sürdürülebilir bir turizm anlayışının bölgeye yerleşmesi çerçevesinde Ajansımız projesi ile köydeki Manastır Vadisi’ni turizme kazandırıyoruz. Proje ile turizmin Kapadokya’da belirli merkezlerde yoğunlaşması yerine turizmi alt bölgelere de yaymayı ve turizmden yerel halkın da faydalanmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
BÖLGEMİZDEKİ ÖNEMLİ TURİZM ETKİNLİKLERİNİ DESTEKLİYORUZ
Bölgemizin ulusal ve uluslararası tanıtımında paydaşlarımızla işbirliği yürütmeyi ve bölgemizin doğru etkinliklerle ve katılımcı biçimde tanıtılmasını önemsiyoruz. Bu çerçevede Uluslararası Kapadokya Balon Festivali ve TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali gibi bölgemiz turizmini destekleyici festivallere katılım sağlıyor ve bu etkinliklere katkı veriyoruz.
KAPADOKYA İNANÇ TURİZMİ HARİTASI
Kapadokya İnanç Turizmi Haritası çalışması ile bölgemizde bulunan cami, türbe, kilise, manastır gibi önemli inanç noktalarını haritalandırarak ziyaretçilere sunmayı planlıyoruz. Böylece inanç turizmi konusunda büyük potansiyeli olan Kapadokya Bölgesi’nin bu turizm alanından hak ettiği payı almasını hedefliyoruz.