Ajansımızın turizm sektöründe hedefi, köklü tarihe sahip bölgemizin yayla, sağlık, deniz, kültür ve inanç turizmi varlıkları ile Ortadoğu, Avrupa ve Uzakdoğu pazarlarından alacağı payın artırılmasıdır. Ayrıca Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden oluşan TR63 Bölgesi’nde; turizm altyapısını güçlendirmek, mevcut potansiyeli turizm değeri haline dönüştürmek, bölgenin rekabet gücünü artırıp istikrarlı bir talep ortaya çıkarmak diğer amaçlarımız arasında yer almaktadır.
Belirlemiş olduğumuz nihai hedef doğrultusunda; bölgemizin bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve turizm gelirleri ile istihdamın artırılarak bölge insanımızın refah seviyesinin yükseltilmesi sağlanacaktır.
TR63 Bölgesi'nin zengin turizm kaynaklarının başında tarih ve kültür turizmi gelmektedir. Hatay'da Titus Tüneli, Beşikli Mağara, İssos Harabeleri, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Tarihi Kurtuluş Caddesi; Kahramanmaraş'ta kuyumcular, yemeniciler, semerciler, bakırcılar gibi zengin el sanatlarını barındıran tarihi çarşılar ve Dulkadiroğulları dönemine ait diğer mimari eserler; Osmaniye'de Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi ve Kastabala Antik Kenti gibi tarihi ve kültürel değerler yer almaktadır. Hatay ve Kahramanmaraş'taki mozaikler ile Osmaniye'de yoğun olmak üzere bölgeye dağılmış tarihin çeşitli dönemlerine ait kaleler, tematik turizm alanlarının geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.
Bölgeyi farklı kılan bir diğer özellik ise kendine has kültürü ile mutfak turizminin (gastronomi turizmi) geliştirilmesine uygun çeşitliliğin olmasıdır. İçerisinde 13 medeniyete ait yemek kültürünü barındıran Hatay ili, 2017 yılında UNESCO tarafından dünyanın 26. Gastronomi Şehri ilan edilmiştir. Ajansımız tarafından hazırlanan 2021-2023 Hatay Gastronomi Stratejisi ve Eylem Planı ile Hatay gastronomisine yön verecek stratejiler ve bu stratejilere ulaşılması için gerçekleştirilecek faaliyetler belirlenmiştir.
Bölgemizde öne çıkan turizm kaynaklarından biri de termal turizmdir. Bölge illerinin her üçünde de yer alan termal kaynaklar, bölge içindeki ve yakın çevredeki illerden gelen yerli turistlere hizmet vermektedir. Hatay ilinin merkez ilçesi Antakya’ya bağlı Alaaddin Mahallesinde yer alan termal kaynak, Reyhanlı Hamamat Kaplıcası, Erzin Kaplıcası ve Kisecik Mahallesi şifalı suyu, Kahramanmaraş ilinde Ilıca Kaplıcası ve Ekinözü İçmeleri, Osmaniye ilinde ise Haruniye Kaplıcası ve Kokar Kaplıcası bölgenin termal kaynak zenginliğini ortaya koymaktadır.
Farklı dinlerin kesişme noktası olan TR63 Bölgesi birçok inanç turizmi değerine ev sahipliği yapmaktadır. Hatay ilinde dünyanın ilk kilisesi olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi ile birlikte St. Simon ve Barlaam Manastırları, Anadolu’nun ilk camii Habib-i Neccar Camii, Musa Ağacı, Hızır Makamı, Ortodoks, Protestan, Katolik kiliseleri ve havraları, Kahramanmaraş ilinde Eshab-ı Kehf Külliyesi, Osmaniye’de Roma, Bizans ve Türk İslam medeniyetlerini bir arada yaşatan Alacami ile tarihi Ağcabey ve Envar-ül Hamit camileri bölgenin inanç turizmine konu olan önemli değerlerindendir.
Bölge Turizmine Genel Bakış
- Klasik deniz turizminden ziyade, ekonomik hacmi giderek artan inanç, kültür, gastronomi ve doğa turizmi gibi alternatif turizm türlerinde zengin bir potansiyele sahip olan bölgede, turizm sektörünün bölge ekonomisine katkısı artırılmalıdır.
- Turizm tesislerine geliş sayıları ile geceleme ve ortalama kalış sürelerini artırmak için mevcut değerlerimizin güçlendirilmesine ve bölgemize yeni değerler katılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
- Turizm paydaşları arasında işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesi, bölgede turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi, turizm sektöründe fiziki, teknolojik ve kurumsal altyapının iyileştirilmesi, sektörün insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi ve turizm varlıklarının tanıtılması gerekmektedir.
- Turizm altyapısı Hatay EXPO 2021 ve Kahramanmaraş EXPO 2023’e hazırlanmalıdır.
- Ulusal ve uluslararası platformlarda bölgedeki tarihi ve kültürel değerlerin tanıtılmasına ve bölgenin turizm açısından cazibesinin artırılmasına yönelik çalışmalara devam edilmelidir.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede alternatif turizm faaliyetlerinin ve turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmektedir. Bu kapsamda, 2011-2020 yılları arasında, bölge turizminin gelişimine katkı sağlayan toplam 67 proje hayata geçirilmiştir. Projeler ile stratejik turizm değerlerine yönelik yapılacak yatırımlarla bölgenin turizm sektörüne yeni değerlerin katılması hedeflenmiştir. Hayata geçirdiğimiz “Erzin İlçesi Burnaz Plajı’nın Turizme Kazandırılması Projesi”, başarılı bir şekilde tamamlanarak ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur.
Ajansımız destekleriyle, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesi Yukarı Divanlı mahallesi sınırları içerisinde yer alan kültür varlıklarının sokağa bakan cepheleri ile birlikte özgün sokak dokusunun oluşturulması, korunması ve sağlıklaştırılması sağlanmıştır. Bununla birlikte yapılar üzerinde rolöve, restorasyon ve restitüsyon işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Turizmde Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz
Ajansımız, 2020-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Destinasyon Yönetimi Odaklı Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimizde başarılı bir destinasyon yönetimini sağlamayı hedeflemektedir. Böyelikle ziyaretçi ve yerel halkın memnuniyetini optimize eden, doğal kaynakları ve kültürel mirası göz önüne alan turizm hizmetlerinin çeşitliliği ve niteliği artırılacaktır ve bölgemizin uzun dönemli ekonomik gelişimine katkı sağlanacaktır.
Bölgemizde turizm katma değerinin artırılması ve turizm faaliyetlerinin bütünsel stratejilerle uygulanması sağlanarak ulusal turizm gelirlerinden alınan payın artırılması amacıyla Ajansımız sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi Destinasyon Yönetimi Odaklı Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nı uygulamaya başlamıştır.
Söz konusu program ile :
- Turizm sektöründe fiziki, kurumsal ve teknolojik altyapının iyileştirilmesini ve beşeri kapasitesinin geliştirilmesini,
- Bölgemizde paydaşlar arasında işbirliğinin ve koordinasyonun sağlanmasını,
- Bölgemiz turizm varlıklarının bütünsel bir yaklaşımla tanıtılmasını amaçlamaktayız.
Kahramanmaraş'a Tabiat Tarihi Müzesi Açıyoruz
Tabiat Tarihi Müzesi ile bölgemizin ve ülkemizin biyoçeşitliliğini ortaya çıkararak bundan sonra kurulacak olan tematik müzelere öncülük ediyoruz. Bölgeden çıkan tabiat tarihi envanterlerinin sergileneceği ve saklanabileceği bir ortam oluşturuyoruz. Proje ile 2023 yılında Kahramanmaraş'ta düzenlenecek olan EXPO organizasyonu için ilimiz adına önemli bir adım atmış oluyoruz.
Elbistan’a Kamp Alanı Kazandırıyoruz
Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi Gündere mevkiinde bulunan tarihi bölgeyi "Elbistan Gündere Doğal Kamp Alanı Projesi" ile turizme açıyoruz. Bu kapsamda çadır kamp alanı, otopark, 9 adet ahşap ev, macerapark, hobi bahçesi, açık hava sineması, vb. öğeler ile donatacağımız kamp alanımız ile ilçemizi EXPO 2023’e hazırlıyoruz.
Halbur Yaylasının Turizm Cazibesini Artırıyoruz
Turizm alanı olan Halbur Yaylasında, aynı anda 2.000 kişiye hizmet verebilecek olan kültür, sanat etkinlikleri alanı, çocuk parkı, köy pazarı, konaklama tesisi, restoran, hobi bahçesi, mini hayvanat bahçesi, festival alanı ve dinlenme alanlarından oluşan komple bir yapı oluşturuyoruz.
Dulkadiroğlu Sokaklarını Restore Ediyoruz
Kahramanmaraş'ın gözde turizm cazibe merkezlerinden biri olan, kentsel sit alanı içerisindeki Hacı İbrahim caddesi 42012. sokakta yer alan 19 yapının restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Sokağın tarihi dokusunun artırılmış gerçeklik teknolojisi ile ziyaretçilere sunulmasını amaçlıyoruz.