Turizm, Yukarı Fırat (TRB1) Bölgesi’nde sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlayabilecek birçok faaliyetle doğrudan ve dolaylı bağlantılı olan ve birbirinden farklı, çok sayıda üretim biriminin bir araya gelebildiği ender sektörlerden biri olma özelliğine sahiptir. Fırat’ın doğduğu bu topraklar, birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış olup onların mirasını, tarihi ve kültürel zenginlikler olarak bizlere ulaştırmıştır. Tarih ve kültür turizminin yanı sıra; doğa, macera, inanç, sağlık, su sporları, kış turizmi ve ekoturizm gibi farklı turizm türleri de bölgede gelişim göstermeye müsaittir.
Bölgemiz farklı doğası, kültürel çeşitliliği ve gastronomik zenginliği ile kendine has bir yapıya sahiptir. Bölge illerimizin turizmde ön plana çıkmış ve turizm hareketliliğini sağlayabilmiş illerle çevrili olması, bu illere ulaşımda bir kavşak noktası işlevi görmesi turizmin geliştirilebilmesi açısından önem arz etmektedir. Bölgemizin keşfedilmeyi bekleyen özgün yapısı, alternatif rotalar arayan turistler için önemli bir değer olarak öne çıkmaktadır.
Bölgemiz illerinden Tunceli, eşsiz manzaralar sunan doğal güzellikleri ve kendine has kültürel yapısı ile ön plana çıkmaktadır. Alevilik inancının merkezlerinden olması sebebiyle inanç turizmine yönelik olarak çok sayıda insan ilimizi ziyaret etmektedir. Diğer yandan endemik bitki türleri, flora ve fauna yapısı, doğa ve su sporları ve kış turizmi olanakları, yöre halkının konukseverliği gibi avantajlar ile ekoturizm açısından da alternatif bir destinasyon olarak dikkat çekmektedir.
Fırat’ın doğduğu bu topraklar kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, onların kültürel, tarihi, mimari ve inanç zenginliklerini günümüze taşımıştır. Bunların yanı sıra sahip olduğu doğal güzelliklerle, çeşitli alternatif turizm olanaklarıyla, yapılan yatırım ve tanıtımlarla da turizm destinasyonları arasındaki yerini almaya başlamıştır.
Bingöl ilimiz doğal güzellikleri, tabiat çeşitliliği, eko turizm ve kış turizmiyle öne çıkmaktadır. Henüz doğallığını yitirmemiş, ekolojik açıdan zengin kaynaklara sahip Bingöl, son yıllarda hızla gelişen bir ekoturizm türü olan fotosafari açısından da dikkat çekmektedir. Bingöl'de yılın 6 ayı karın eksilmediği 2 bin 500 rakımlı Hesarek Dağı eteklerinde devlet yatırımı olarak inşa edilen Hesarek Kayak Merkezi, profesyonel ve amatör kayakçılara, pistleri, teleski, telesiyej ve babylift mekanik sistemleriyle keyifli zaman geçirme fırsatı sunmaktadır. Özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi illerine hitap eden Hesarek Kayak Merkezi son yıllarda artan bir ilgi ve turist hareketliliğine sahiptir.
Malatya ve Elazığ, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, derin bir kültür ve zengin bir tarihe sahip illerimiz olarak öne çıkmaktalardır. Malatya’da bulunan ve 2014 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer almaya hak kazanan Arslantepe Höyüğü, MÖ. 5700 yılına kadar uzanan bir tarihe sahip Anadolu’nun en eski şehir devletidir. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan bölgenin bir diğer önemli tarih ve kültür noktası olan ve Elazığ’ın simgesi haline gelen Harput, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi 4000 yıl öncesine dayanan antik bir kent olarak öne çıkmaktadır. Tarihi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan Harput Kalesi ve Pisa Kulesi’nden bile daha fazla eğik olduğu tescillenen eğri minaresiyle 1156 yılında yapılmış olan Ulu Cami Harput’ta yer alan turizm değerlerinden önce çıkanlardır. Farklı medeniyetlere sahip tarihi birçok yapının yanında her bir medeniyetin inanç zenginliklerini de taşıyan bu illerimiz birer inanç merkezi olmaya adaydır. Bununla birlikte; doğa güzellikleri, su kaynakları, termal kaynakları ve kanyonlarıyla farklı turizm türlerinin de geliştirilebileceği potansiyele sahiplerdir.
Bir Bakışta Bölgemiz Turizmi
- Yukarı Fırat (TRB1) Bölgesi önemli bir turizm potansiyeli taşımasına rağmen bu potansiyeli tanıtmaya ve kullanmaya son dönemlerde başlayabilmiştir.
- Bölgede tarihi ve kültürel öğeler öne çıkmakla birlikte doğa, su sporları ve kış turizmi gibi alternatif turizm türleri de büyüyen bir potansiyele sahiptir.
-
Bölge turizm sektöründe yer alan işletmelerde hizmet sunum kalitesinin yükseltilmesi ihtiyacı bulunmaktadır.
- Turizm aktivitelerinde sunulacak çeşitlilik, turist sayısının ve ortalama konaklama süresinin artırılması hedeflerine katkı sağlanmasının yanı sıra turizm gelirlerinin bölge geneline yayılması amacına da hizmet edecektir.
- Bölgedeki turizm potansiyelini daha iyi kullanabilmek ve turizm hareketliliğini artırabilmek için özel sektör yatırımlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
- Son yıllarda artarak devam eden bölge tanıtım etkinlikleri insanların bölgeye ilgisini çekmekte ve turizm yatırımcısını cesaretlendirmektedir.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede alternatif turizm faaliyetlerinin ve turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda 2010-2020 yılları arasında, bölge turizminin gelişimine katkı sağlayan ve turizm değerlerine erişimin iyileştirilmesini amaçlayan 100’den fazla proje hayata geçirilmiştir.
Alternatif turizmin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda Bingöl ilimizde doğa ve kış turizmi, Elazığ ilimizde doğa ve su sporları ile tarihi ve kültürel değerler, Malatya ilimizde doğa ve inanç turizmi ile tarihi ve kültürel değerler, Tunceli ilimizde ise doğa turizmi ve su sporları temalarında proje geliştirilmesi ve tanıtım faaliyetleri yürütülmesine ağırlık verilmiştir.
Bölge illerinin yeni tur destinasyonu olarak ön plana çıkması amacıyla tur operatörlerine yönelik tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Özellikle uluslararası alanda öne çıkan sosyal medya fenomenlerinin bölgeyi tanıtmalarına yönelik olarak Ajansımızın düzenlediği çeşitli etkinliklerle 5 milyonun üzerinde sosyal medya kullanıcısı ile etkileşim sağlanmıştır.
Yaklaşık 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen doğa harikası oluşum Levent Vadisi bünyesinde barındırdığı jeolojik özelliklerle birlikte dünyadaki ilginç doğal alanlar arasında gösterilen ve neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunlukta bir alana sahiptir. Vadinin turizme kazandırılması amacıyla 2010 yılında Ajansımız tarafından sağlanan desteklerle Türkiye’nin ilk «cam teras» projesi hayata geçirilmiştir. 2010 yılından bu yana Ajansımızca sağlanan başka destekler ve tanıtımlarla Levent Vadisi Malatya ve bölge turizmi için önemli duraklardan birisi haline gelmiştir.
Doğa tutkunlarının ilgi odağı Tunceli ilimiz bu alanda yapılan yatırımlar ve tanıtım etkinlikleri ile bölgenin su sporları merkezi haline gelmiştir
Ajansımız, bölgemizdeki turizmin geliştirilerek turizmden elde edilen gelirin artırılması için 2020 yılından itibaren turizme odaklanmıştır. Bu çerçevede oluşturulan 2020-2023 dönemi Yukarı Fırat Havzası Turizm Destinasyonu Geliştirilmesi ve Markalaştırılması Sonuç Odaklı Programı ile;
- Yukarı Fırat Havzası destinasyonlarının oluşturulmasını, markalaştırılmasını ve tanıtılmasını,
- Turizm değerlerinin altyapı eksikliklerinin giderilmesini,
- Bölgeye düzenlenen tur sayısının artırılmasını,
-
Beşeri kaynakların geliştirilmesini ve istihdamın artırılmasını amaçlıyoruz.
Bu kapsamda,
- Paydaşlarımızla iş birliği halinde geliştirilen projelerle altyapı kaynaklı problemleri ortadan kaldıracağız.
- Sosyal medya fenomenleri ve seyahat yazarları aracılığı ile bölgemizdeki destinasyonların ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını sağlayacağız.
- TÜRSAB iş birliği ile gerçekleştireceğimiz «Fırat Turu» Projesi ile düzenli turların ve bölgedeki turist hareketliliğinin sürekli hale gelebilmesine yönelik ilk adımları atacağız.
- Eğitim programlarımız ile nitelikli personel sayısını artıracağız.
Fırat’ın Keşfedilmesini Sağlıyoruz…
2020 yılından itibaren paydaşlarımızla iş birliği içerisinde faaliyetlerine başladığımız Yukarı Fırat Havzası Turizm Destinasyonu Geliştirilmesi ve Markalaştırılması Sonuç Odaklı Programı kapsamında, turizmi odak aldığımız faaliyetleri 2023 yılının sonuna kadar sürdüreceğiz. Bölgemiz turizminin geliştirilmesine yönelik faaliyetleri hızlandırarak alternatif turizm altyapısı ve üstyapısının iyileştirilmesini, turizm eliyle kırsal kalkınmanın desteklenmesini ve sürekli tanıtım faaliyetleriyle bölgenin markalaşmasını hedefliyoruz.
Bölgesel Turizm Markası Oluşturuyoruz
Yukarı Fırat (TRB1) Bölgesi’ni «Fırat’ı Keşfet» markası ile yeni bir destinasyon olarak turizm ekosistemine ve tur operatörlerine tanıtıyoruz. Tüm tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde ve tüm basılı görsel materyallerde kullanılmak üzere bölgenin ve bölge illerinin turizm logolarını ve görsel kimliğini tasarlıyoruz .
Bölge Tanıtım Web Sitesi Tasarlıyoruz
İllerimizi hem ayrı ayrı hem de birlikte bölgesel bir destinasyon olarak, her yönüyle tanıtacak bir web sitesi tasarlıyoruz. Tematik rotalar, doğa yürüyüşü ve bisiklet rotaları, bölge tanıtım videoları, gastronomi zenginlikleri, ünlülerin blog yazıları ve bölge tanıtımına dair pek çok içeriğin yer alacağı bu web sitesi ile bölgeyi yerli ve yabancı turistlere tanıtmayı amaçlıyoruz.
Bölgesel Turizm Haritalarını Hazırlıyoruz
İl ve ilçe bazında turizm haritalarını turizm trendleri doğrultusunda özgün ve karakteristik illüstrasyonlar ile hazırlıyoruz. Bu turizm haritaları bölge otellerine, havalimanı ve otobüs terminallerine ve seyahat acentelerine dağıtılarak tüm turistlerin kullanımına sunmak istiyoruz.
Bölgesel Yürüyüş ve Bisiklet Rotalarını Oluşturuyoruz
Bölgede doğa sporlarına yönelik alt yapı oluşturma ve tanıtma faaliyetlerine bisiklet ve yürüyüş rotaları ile başlıyoruz. Alanında uzman ekiplerce belirlenen bu rotaların kırsal kalkınmaya katkı sunmasına yönelik ekoturizm anlayışı ile bütüncül bir yaklaşımla planlama faaliyetleri yürütüyoruz.
Bölgemizin Tanıtım ve Markalaşma Stratejilerini Tüm Paydaşlarla Birlikte Hazırlıyoruz
Bölgemizde turizminin geliştirilmesine yönelik stratejiler geliştirerek planlı bir gelişim süreci hedefliyoruz. Bu strateji geliştirme ve planlama çalışması ile birlikte ilgili tüm kamu kurumlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının bölge içerisinde gerçekleştirecekleri turizm projelerini entegre bir şekilde ele alıp alternatif turizmi tüm bölgemizin ortak hedefi haline getiriyoruz.
Fırat’ın Efsaneleri’ni Derliyoruz
Hikayeleştirmenin turizm faaliyetlerindeki etkisi ve önemi doğrultusunda bölge içerisindeki popüler turizm ve cazibe noktalarının efsane, hikaye ve tarihi gerçekliklerinin yalın ve akıcı bir turizm diliyle derlenerek tüm turizm paydaşlarına bir kaynak olarak sunulmasını amaçlıyoruz.
Fırat Turu Projesiyle Bölgeye Düzenli Turları Getirmeyi Hedefliyoruz
TÜRSAB ile yapılan iş birlikleriyle tur operatörlerine yönelik bölge tanıtım etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliklerde tur operatörleri ile yapılan yoğun istişareler sonucunda kurguladığımız «Fırat Turu» Projesini hayata geçirerek bölgeye düzenli turların düzenlenmesi ve bölgede turizm hareketliliğinin artırılmasını hedefliyoruz.
Bölgeyi Sosyal Medyada Tanıtıyoruz
Ulusal çapta tanınan ve turizm trendlerine yön veren sosyal medya fenomenleri ve turizm gezi yazarları ile bölgeyi sürdürülebilir şekilde tanıtıyoruz. Aynı zamanda Ajansımız tarafından kurulan «Fırat’ı Keşfet» sosyal medya hesapları üzerinden de bölge tanıtımını sürekli ve etkili bir şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz.