KALKINMA AJANSLARI
Turizm
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta, Antalya, Burdur

Ajansımız, Batı Akdeniz Bölgesinde kıyı şeridi boyunca yoğunlaşan turizm faaliyetlerinin iç kesimlerde de yaygınlaştırılmasını ve turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilerek dört mevsime yayılmasını hedeflemektedir. Bu şekilde, uluslararası alanda önde gelen bir turizm merkezi olan bölgemizde, turizm gelirlerinde sağlanacak artıştan başta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere daha fazla sayıda insanın faydalanması ve yeni istihdam alanlarının oluşması sağlanacaktır.


Turizm, Bati Akdeniz(TR61) Bölgesi’nde ekonomik büyüme, istihdam ve sosyal kalkınma üzerinde geniş kapsamlı etkisi olan önemli bir faaliyet alanıdır. İklim avantajları ve doğal güzellikleri ile önemli bir turizm potansiyeli bulunan Batı Akdeniz Bölgesi, sahip olduğu potansiyeli başarılı yatırımlarla değerlendirerek ülkemizin en gözde turizm merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra; sağlık, kongre, düğün, kamp-karavan turizmi, spor ve golf turizmi gibi farklı turizm türleri son zamanlarda bölgede gelişme gösteren ve yatırım fırsatlarının bulunduğu alt sektörler olarak öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra ekoturizm, turizmin çeşitlendirilmesi ve bölge geneline yayılması açısından sunduğu fırsatlarla bölge kalkınmasına sağlayabileceği katkı açısından önemli bir potansiyel barındırmaktadır.

Batı Akdeniz Bölgesi hemen hemen tüm ekoturizm faaliyetleri için uygun imkânlara sahiptir. Bölgemiz illerinden Antalya, deniz-kum-güneş turizmi potansiyelini mümkün olduğu kadar kullanarak sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından ülkemizin önde gelen illerinden biri haline gelmiştir. Diğer yandan eşsiz manzaralar sunan doğal güzellikleri, endemik bitki türleri, flora ve fauna yapısı, alternatif spor turizmi olanakları, yöre halkının konukseverliği, sektörde tecrübe sahibi uzmanlaşmış insan kaynağı ve kolay ulaşım imkanları gibi avantajlar ile ekoturizm açısından da elverişlidir.

Isparta ve Burdur illerimiz doğal güzellikleri ve tabiat çeşitlilikleri ile ekoturizm açısından dikkate değer bir potansiyele sahiptir. Göller Yöresi içinde yer alan bu iki ilimiz sulak alanlar açısından zengindir. Özellikle Burdur’da bulunan sulak alanlar kuşların göç yolları üzerinde bulunmaktadır.Çok sayıda milli parkın bulunduğu bölge, son yıllarda hızla gelişen bir ekoturizm türü olan foto safari açısından dikkat çekmektedir. Ülkemizin en geniş karstik arazilerine sahip ve su kaynakları bakımından en zengin bölgelerinden biri olan Batı Akdeniz Bölgesi, aynı zamanda ülkemizin en önemli mağara oluşum alanlarından biridir.

Sürdürülebilir bir turizm türü olarak ekoturizmin geliştirilmesi, turizm faaliyetlerinin Batı Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerine doğru yayılmasını sağlayarak, hem deniz-kum-güneş turizminin sahil şeridinde yol açtığı yoğunlaşmanın azalmasına katkıda bulunacak, hem de turizmin yılın 12 ayına yayılmasına hizmet ederek turizm gelirlerinde artış sağlayacaktır. Ayrıca, turizmin iç kesimlere doğru yayılması, bölgemiz kırsal yerleşim yerlerinin turizm gelirlerinden daha fazla faydalanmalarını sağlayarak bölge ilçeleri arasındaki sosyo-ekonomik gelişmişlik farkının azaltılmasına katkıda bulunacaktır.

Bir Bakışta Bölgemiz Turizmi
  • Batı Akdeniz Bölgesi’ne gelen turistlerin büyük çoğunluğu turizm acenteleri üzerinden satın aldıkları “her şey dâhil” konseptli otellerde konaklamakta ve aktiviteleri ağırlıklı olarak deniz-kum-güneş turizmi üzerine odaklanmaktadır.
  • Bununla birlikte bölgemiz, sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi özellikleri ile turizm aktiviteleri açısından daha fazla çeşitlilik sağlama potansiyeli taşımaktadır.
  • Turizm alanında gerçekleştirilen yatırımlar ekseriyetle kıyı kesiminde yoğunlaşmaktadır.
  • Kırsal yerleşim yerlerinde yaşayan insanlarımızın turizm faaliyetlerine katılım düzeyi ve turizm gelirlerinden aldıkları pay mevcut potansiyelin altında seyretmektedir.
  • Turizm aktivitelerinde sunulacak çeşitlilik, turist sayısının ve ortalama konaklama süresinin artırılması hedeflerine katkı sağlamasının yanı sıra turizm gelirlerinin bölge geneline yayılması amacına da hizmet edecektir. 

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölgede  alternatif turizm faaliyetlerinin ve turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda   2011-2020 yılları arasında, bölge turizminin gelişimine katkı sağlayan toplam 100’den fazla projeyi hayata geçirmiştir.

Alternatif turizmin geliştirilmesi hedefi  doğrultusunda Isparta ilinde gül ve lavanta, Burdur ilinde ise ekoturizm alanları ile antik kentler ve kültürel değerler temalarında tanıtım çalışmalarının yürütülmesine ağırlık verilmiştir. Özellikle uluslararası alanda öne çıkan sosyal medya fenomenleri ve tur operatörlerinin bölgeyi tanımalarına yönelik olarak Ajansımızın düzenlediği çeşitli organizasyonlar ile 3 milyonun üzerinde sosyal medya kullanıcısı ile etkileşim sağlanmıştır.

Yaklaşık 30 yıldır lavanta yetiştiriciliği yapılan ve ülkemizin lavanta ihtiyacının büyük çoğunluğunu tek başına karşılayan bir köy olan Kuyucak’ta lavantadan bitkisel üretimin yanı sıra kırsal turizm açısından da gelir elde edilebilmesi için 2016 yılında  Ajansımız tarafından sağlanan desteklerle “Lavanta Kokulu Köy” projesi hayata geçirilmiştir. Bu proje ve devamında yürütülen tanıtım ve proje destek faaliyetleri ile günümüzde Kuyucak köyü hem ulusal hem de uluslararası alanda hatırı sayılır bir kırsal turizm destinasyonu haline gelmiştir.

2019 turizm istatistiklerine göre 1,4 milyon turistin geldiği, önde gelen turizm değerlerinden biri haline gelen Salda Gölü, beyaz kumsalı ve berrak yapısıyla Mars’ta bulunan Jezero Krateri ile benzer jeolojik özelliklere sahiptir.

Türkiye’nin en karanlık noktası unvanı ile Melikler Yaylası gökyüzü gözlemi için önemli bir destinasyon haline gelerek her yıl Perseid Meteor Yağmuru’nu izlemek için gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Antalya‘da yerli ve yabancı turistlerin en sık uğradığı alanların başında bulunan Kaleiçi, kentin tarihi dokusunu yansıtan ender yerlerdendir. Kale içerisinde bulunan farklı dönemlere ait tarihi eserler bölgenin değerinin ne kadar yüksek olduğunu yansıtmaktadır. Bu eserlerden Selçuklu dönemine ait Yivli Minare ve Roma dönemine ait Hadrianus kapısı öne çıkan turizm değerlerindendir.

Isparta şehir merkezine 20 dakika mesafedeki Davraz Kayak Merkezi, yenilenen altyapısı ile kış sporları için Bölgede önemli bir çekim alanıdır.

Bölgemizde yer alan ekoturizm değerlerinin turizme kazandırılması ve kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızın turizm gelirlerinden aldığı payın artırılması amacıyla, 2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi Ekoturizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nın uygulamasına başlamıştır.

Ekoturizm Sonuç Odaklı Programı ile :

Antalya, Burdur ve Isparta illerimizin kırsalında ekoturizm altyapısının ve üstyapısının iyileştirilmesini,
Kırsal yerleşim yerlerinde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesini,

Bölgemiz kırsalında turizm gelirlerinin artırılması doğrultusunda kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi amacıyla başta kooperatifleşme olmak üzere kurumsal yapıları destekleyerek, kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın turizm sektörüne yönelik ürün ve hizmet sunum becerilerinin artırılmasını amaçlamaktayız.

Program kapsamında, 2020-2023 dönemi için, bölgemizde ekoturizmin geliştirilmesine yönelik çok sayıda proje planladık.

Hayata geçireceğimiz projelerin yanı sıra, Bölgemizde ekoturizm faaliyetlerinin bütüncül bir bakış açısıyla yürütülmesini sağlayacak yönetim yapılarını oluşturmak ve ekoturizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip insan kaynağını geliştirmek üzere faaliyetler yürüteceğiz.

          Planladığımız proje ve faaliyetler ile:

Turizmde Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz

2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemizde kıyı şeridinde yoğunlaşan turizm faaliyetlerinin, iç kesimlere doğru gelişimini teşvik etmeye ve turizm gelirlerinin kırsal kesimler başta olmak üzere tüm bölge geneline yayılımını sağlamaya yönelik çalışmalar yürütecektir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Ekoturizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile Antalya, Burdur ve Isparta illerimiz kırsalında ekoturizm altyapısının ve üstyapısının iyileştirilmesini, kırsal yerleşim yerlerinde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesini ve   ekoturizm faaliyetlerinin yaygınlaştırılarak  profesyonelleştirilmesini planlıyoruz.

Lyrboton Kome Zeytin Arkeoparkını Turizme Kazandırıyoruz

Antalya kent merkezindeki tek antik kent olan Lyrboton Kome Antik Kenti’ni Antalya turizmine kazandırarak bölgemize yeni bir ekoturizm rotası daha ekleyeceğiz. Antik çağın en önemli kentlerinden biri olan Perge’nin tarımsal ihtiyaçlarını karşılama görevini üstlenen bu köy yerleşimi, kendini zeytinyağı üretimi konusunda geliştirmiş ve döneminin önde gelen zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olmuştur. Bir çok detayı halen görülebilen zeytinyağı işlikleri, antik çağdan bugüne kadar ayakta kalmayı başarabilmiştir. Antalya’daki rotamızın başlangıç noktası olan arkeopark ile mevcut ekoturizm rotalarımızı çeşitlendireceğiz.

 

Antalya Kocain Mağarasını Doğaseverlerin Erişimine Açıyoruz

Kocain, yaklaşık bir milyon metreküp hacimli salonuyla Türkiye’nin en büyük mağara galerisine sahip. Ülkemizin en uzun üçüncü mağarası olan Kocain Mağarası içerisinde bozulmadan günümüze değin ulaşmış saf kalsiyum karbonat dikitler mağaranın ayırt edici özelliği olarak göze çarpıyor. Hayata geçireceğimiz proje ile Kocain Mağarası’nı turizm faaliyetlerine açmayı hedeflemekteyiz. Yine proje ile Kocain etrafında oluşturulacak yöresel ürün satış yerlerinde mağaraya yakın köylerimizden kooperatiflere yer vererek kırsalda turizm gelirlerini artırmayı ve turizm kapasitesini destekleyerek, ekoturizm değerlerinin benimsenmesini ve korunmasını sağlamayı amaçlıyoruz.


Tarihi Patara Telsiz Telgraf İstasyonunu Ayağa Kaldırıyoruz

Dönemin en ileri teknolojisi kullanılan Patara Telsiz Telgraf İstasyonu, Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki son toprağı olan Trablusgarp’a sahip çıkabilmek adına Trablusgarp (Derne) ile haberleşmeyi sağlamak amacıyla Sultan II. Abdulhamid’in talimatıyla 1906’da kurulmuş ancak Trablusgarp Savaşı’nda İtalyanlar tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Proje ile Antalya'nın Kaş ilçesinde yer alan ve Likya Birliği'nin başkenti olarak bilinen Patara’nın kültür turizminde sunduğu değerleri çeşitlendirmeyi ve ülkemiz açısından tarihi bir değer taşıyan bu istasyonu restore ederek bir müzeye dönüştürmeyi hedefliyoruz.

Bölgemizin Mekansal Turizm Strateji Planını Tüm Paydaşlarla Birlikte Hazırlıyoruz

Batı Akdeniz Bölgesi’nde kıyıda yoğunlaşmış olan turizm faaliyetlerini planlı bir şekilde bölge geneline yaymayı amaçlıyoruz. Bu planlama çalışması ile birlikte kamu kurumlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının bölge içerisinde 3 yıl boyunca gerçekleştirecekleri turizm projelerini entegre bir şekilde ele alıp ekoturizmi tüm bölgemizin bir hedefi haline getiriyoruz. Bu planda belirlenecek stratejiler ile bölgedeki turizm faaliyetleri istenilen noktalarda odaklanacak ve eksik kalan alanlara müdahale etmemiz daha da kolaylaşacak.

Kırsalda Yaşayan Halkımızın Turizmden Elde Ettiği Geliri Artırmak üzere Kooperatifçiliği  Destekliyoruz

Kooperatifçilik desteğimizi, daha çok oluşturmayı planladığımız turizm rotaları ile (Lyrboton – Kocain, Batı Toroslar vb.) entegre bir şekilde kurgulayacağız. Oluşturmayı planladığımız turizm rotalarının kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın refahına katkı sağlaması için onlarla el ele çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Diğer yandan, projelerimiz sonucunda elde edilecek kazanımların sürdürülebilirliğini de önemsiyoruz. Bu nedenle, bölgemizde oluşturacağımız yeni rotaları, kırsalda turizm hizmetleri sunum kapasitesinin geliştirilmesi ve kooperatiflerin güçlendirilmesi faaliyetleri ile  bütünleşik bir şekilde hayata geçireceğiz.

Bölgemizdeki Ekoturizm Yatırımlarında Eşgüdüm Sağlamak üzere Batı Akdeniz Ekoturizm Platformunu Hayata Geçiriyoruz

Antalya, Burdur ve Isparta illerimizde ortak ekoturizm stratejisi geliştirilmesi amacıyla konuyla ilgili faaliyet yürüten kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan bir işbirliği platformu oluşturacağız. Bölge ekoturizm faaliyetleri konusunda söyleyecek sözü olan her paydaşı çalışmaya davet edecek, platform ile yıl içinde dönemsel toplantılar düzenleyerek paydaşlarımız ile eşgüdüm içerisinde ekoturizm yatırımlarının hayata geçirilmesini sağlayacağız.

Bölgemizin Astro-Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyoruz

Bölgemizde dikkat çeken ekoturizm faaliyetleri arasında yer alan astro-turizm potansiyelinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması amacıyla Antalya Saklıkent ve Isparta Melikler Yaylası’nda gözlem etkinlikleri organize ediyoruz. Bu sayede bölgemizin astro-turizm açısından da öne çıkmasını ve dünyanın her yerinden gökyüzü gözlemciliği için gelen ziyaretçiler tarafından bilinen bir destinasyon olmasını sağlamak istiyoruz.

Bölgemizde Gerçekleştirilecek Ekoturizm Projelerine Teknik Destek Sağlıyoruz

Bölgemizde ekoturizmin geliştirilmesi için teknik uzmanlık gerektiren alanlarda, paydaşlarımızın projelendirme, fizibilite hazırlama ve danışmanlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştıracağız. Ekoturizm alanında potansiyel arz eden fizibilite projelerini Ajans olarak biz üstleneceğiz.