KALKINMA AJANSLARI
Turizm
Güney Ege Kalkınma Ajansı Denizli, Aydın, Muğla

Güney Ege Bölgesi’nde eko-turizm potansiyelini harekete geçirerek turizm faaliyetlerini iç kesimlere yaygınlaştırmayı ve hedef ilçelerde turizm gelirlerinin artmasını hedefliyoruz.

Bunun için doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ile spor ve kültürel aktivite potansiyeli bakımından görece üstün ilçelerin eko-turizm kapsamında bölgenin çekim merkezleri haline gelmesini amaçlıyoruz.

Turizm, Güney Ege Bölgesi (TR32) için en önemli sektörlerin başında gelmektedir. Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan bölgemiz, Türkiye’nin en yoğun turist çeken bölgelerinden birisidir. Tarihin en eski dönemlerinden bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan Güney Ege, tarihî ve kültürel değerlerin izlerini taşır. Bölge, deniz-kum-güneş olarak bilinen kitle turizminin yanı sıra kültür, doğa, agro, termal, sağlık ve spor gibi turizm çeşitleriyle dört mevsim turizm hizmeti veren bir cazibe merkezidir.

Meşhur Ege kültürü ve misafirperverliğiyle; Güney Ege eşsiz bir alternatif turizm merkezidir.

Güney Ege’nin hâlihazırda ülkemizin en çok yabancı turist çeken bölgelerinden biri olması alternatif turizm potansiyelinin değerlendirilmesi bakımından önemli fırsatlar oluşturmaktadır.

Bölgenin turizm alanındaki başarısında kitlesel deniz turizminin payı büyük olmasına rağmen, iç kesimleri de dünyaca ünlü turizm destinasyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bunların başında gelen Pamukkale, şifalı suları ve eşsiz tarihi ile her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır. Pamukkale gibi UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alan Aphrodisias Antik Kenti ise turistlerin ziyaret rotalarına ekledikleri önemli bir destinasyon haline gelmiştir. Bununla birlikte bölgede hemen hemen her ilçede bulunan eko-turizm potansiyeli dikkat çekmektedir.

Bölgenin eko-turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi hem ekonomik gelişmeye hem de sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Kıyı şeridinde yoğunlaşan turizm gelirlerinin iç kesimlere yaygınlaştırılması, yaz aylarında yoğunlaşan turizm faaliyetlerinin dört mevsime etkin şekilde yayılması, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılması sağlanacaktır.

 

 

Bölgemiz Turizminin İhtiyaçları

  • Kıyı şeridinde yoğunlaşan turizm gelirlerinden bölgenin iç kesimleri yeterince yararlanamamaktadır. Turizm gelirlerinin bölge geneline yayılamadığı dikkat çekmektedir.
  • Bölgede turizm ile ilgili birçok paydaş çalışma yapmaktadır. Kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi, mükerrer çalışmaları önleyecek, güçbirliği ile çok daha etkin sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
  • Güney Ege Bölgesi’nde turizm sezonunun haziran-eylül döneminde yoğunlaştığı görülmektedir. Turizm çeşitliliğinin artırılarak turizmin dört mevsime yayılmasına ihtiyaç duylmaktadır.
  • Tarih, doğa, spor ve kültür turizmi başta olmak üzere çok önemli olanakların bulunduğu iç kesimlerde; bu olanaklardan yeterince fayda sağlanamamaktadır.

2010 yılından bu yana,  alternatif turizm faaliyetlerinin ve turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik birçok program yürüttük. Çok sayıda projeyi hayata geçirdik.

Pamukkale Karahayıt’ta sağlık turizminin geliştirilmesi; Fethiye, Çameli ve Akyaka gibi alanlarda ekstrem spor ve eğitim alanlarının altyapısının oluşturulmasını sağladık. Laodikeia, Tripolis, Stratonikeia, Aphrodisias gibi birçok antik kentin kazı ve çevre düzenlemelerinin yapılmasına; eko-turizm merkezlerinin oluşturulması için altyapı çalışmalarına ağırlık verdik.

Bölgenin eko-turizm potansiyelinin ve kültürünün tanıtımı için ulusal ve uluslararası pek çok organizasyon gerçekleştirdik. Milyonlarca sosyal medya kullanıcısı ile etkileşim sağladık. Berlin, Dubai ve Londra uluslararası bölgemizden turizm aktörlerinin katılmasını sağladık.

2010’da ziyaretçi sayısı 1,4 milyon olan Pamukkale'yi 2019'da 2,6 milyon turist ziyaret etti.

Muğla turizminin önemli destinasyonlarından Fethiye Ölüdeniz’deki 1.700 rakımlı Babadağ’dan 2019 yılında yaklaşık 170.000 paraşütle atlayış gerçekleşti.

2014 yılından bu yana Çameli’nde geliştirilen eko-turizm ve ekstrem spor faaliyetleri sayesinde Çameli gerçek bir turizme dayalı kırsal kalkınma modeli teşkil ediyor.

Alternatif turizm ve eko-turizm temalı kurumsal dergilerimizde bu konuların önemini ve çalışmalarımızı vurgulayarak, bölgemizde gündem oluşturduk.

Bölgemizde eko-turizm potansiyelini harekete geçirip, turizm faaliyetlerini iç kesimlere yaygınlaştırarak hedef ilçelerde turizm gelirlerinin artmasını amaçlıyoruz.

Bu amaç doğrultusunda doğal zenginlik, aktivite çeşitliliği ve kültürel varlık potansiyeli bakımından görece üstün ilçeler belirlenmiştir. «Eko-turizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı»nı yürütüyoruz. 2021-2024 yılı uygulama dönemi sonunda eko-turizm kapsamında Söke, Kuşadası, Karacasu, Buldan, Pamukkale, Çameli, Fethiye, Seydikemer, Köyceğiz ve Ula’nın çekim merkezi olmasını öngörüyoruz.

Program kapsamında doğal zenginliklerin erişilebilirliği ve çekiciliğinin artırılması, yerel yaşam ve tarihi mirasın deneyimlenebilir hale getirilmesini, doğa aktivitelerinin yaygınlaştırılmasını ve çeşitlendirilmesini, destinasyon yönetimi kapasitesinin güçlendirilmesini hedefliyoruz.

Eko-turizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı ile hedef ilçelerin birer eko-turizm merkezi haline gelmesini sağlayacağız.

Bu sayede kıyı şeridinde yoğunlaşan turizmin kırsal kesimlere de yayılmasını  amaçlıyoruz.

Bölge kültürünün ve yöresel ürünlerin turizme entegre edilmesini, yerel halka gelir getirici faaliyetlerin yaygınlaşmasını teşvik edeceğiz.

Güney Ege’de Yeni Eko-Turizm Merkezleri Yaratıyoruz

2021-2024 dönemi için bölgemizde eko-turizm hedef ilçelerinde koordinasyonun sağlanabilmesi adına «Destinasyon Yönetim Komisyonları» oluşturacağız. İlçeler için «Eko-turizm Eylem Planları»,  «Hedef Pazar Analizleri» ve tanıtım materyalleri hazırlayacağız. Tanıtım organizasyonları düzenleyeceğiz. Uluslararası turizm fuarlarına paydaşlarımızla katılım sağlayacağız. Yine paydaşlarımızla iyi uygulama ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Eko-turizm altyapısına ve özel sektöre yönelik projeler hayata geçireceğiz.

 

Pamukkale KARAHAYIT’ı sağlık kentine dönüştürüyoruz

Şifalı termal suları ile Pamukkale Karahayıt Bölgesi’nin bir sağlık kenti haline gelmesi hedefi kapsamında ajansımız desteği ile eylem planı hazırlanmıştır. Verdiğimiz destekler ile termal turizmin sağlık turizmi odaklı dönüşümünü başlattık.  Karahayıt’ın önümüzdeki dönemde yerli yabancı turistlerin daha uzun süreli konaklama yapacağı bir sağlık kenti olması için  çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Antik Kentleri turizme kazandırıyoruz

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken antik kentlerde kazı, restorasyon, çevre düzenlemesi ve tanıtım çalışmalarını destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde de bölgemizde tarihi alanların koruma kullanma dengesini koruyarak turizme kazandırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Spor ve Macera odaklı turizm anlayışını  yaygınlaştırıyoruz

Kıyı ve iç kesimlerde alternatif turizmin çeşitlendirilmesi amacıyla yamaç paraşütü, uçurtma sörfü, koşu, bisiklet, kano gibi spor çeşitlerini turizme entegre ediyoruz. Bu alanların altyapı ve üstyapılarını iyileştirip uluslararası organizasyonlarla tanıtımını yapıyoruz. Her sene bu sporlara gösterilen ilgi artmakla birlikte yeni yeni alanlar çeşitli spor turizmi aktiviteleri için açılmaya devam ediyor. Marmaris, Akyaka, Fethiye, Çameli ilçeleri bu tür spor turizmi faaliyetleri ile gündem yaratmış ilçelerimizden birkaçı olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde bu tür çalışmalara devam edeceğiz.

Eko-turizm Merkezleri oluşturuyoruz

Geçmiş dönemlerde Fethiye Yanıklar Köyü, Çameli, Bodrum Çamlık Köyü gibi bölgelerde yerel yaşamın, yerel kültürün, yöresel ürünlerin turizme entegre edildiği, doğa ile iç içe  yaşamın sunulduğu projeler gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemlerde hedef ilçelerimiz olan Söke, Karacasu, Kuşadası, Buldan, Pamukkale, Çameli, Ula, Köyceğiz, Fethiye ve Seydikemer ilçeleri başta olmak üzere bölgemizde farklı projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.