KALKINMA AJANSLARI
Turizm
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Bursa, Eskişehir, Bilecik

Ajansımız, bölge turizminin mevcut değerlerinin ve potansiyelinin markalaştırarak tanıtılmasını, turizm faaliyetlerinin on iki aya yayılmasını, turizmden elde edilen gelirlerin artırılmasını ve bölgeye turizm yatırımlarının çekilmesini amaçlamaktadır. Ajansımızca, bölgemizde bulunan turizm gelişim bölgeleri, turizm koridorları ve eko-turizm bölgeleri geliştirilerek bu bölgeler içinde zayıf kalan yerleşmelerin kültür, el sanatları ve konaklama altyapısının ve faaliyet çeşitliliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. 

Bölgemiz, turizmde kültür, doğa, tarih gibi zenginliklerini değerlendirerek sağlık, termal, kamp, kış, kültür, doğa ve inanç turizmi gibi alanlarda yurt içi ve yurt dışından gelen turistleri cezbeder hale gelmiştir.

Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bilecik’e ve ilk başkenti Bursa’ya ev sahipliği yapan bölgemiz; kış, doğa ve kongre turizminin önemli merkezlerinden Uludağ’a; müzeleri ve kültürel etkinlikleriyle öne çıkan Eskişehir’e; kampçıların odağındaki orman, gölet ve kamp alanlarına sahiptir. Mevcut turizm potansiyellerinin (ev pansiyonculuğu, yayla evleri, kamping vb.)  geliştirilmesi ve ilçeler arası etkileşimin artırılması ise bölge içi sosyo-ekonomik gelişmişlik farklarını azaltıcı etkide bulunacaktır.

Bursa’da bulunan İznik ilçesi Dünya’da eşine az rastlanan ve bütünüyle "açık hava müzesi" olan tarihi ve antik bir şehirdir. Ayrıca Hıristiyan inancının 5 kutsal şehirlerinden biri olan İznik,  her yıl bir çok Hıristiyan turisti ağırlamasıyla, inanç turizminin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Çinisiyle de meşhur olan ilçemizden Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında 300’den fazla çini fırınının olduğundan bahsetmiştir. Bugün ise  ilçenin çeşitli yerlerinde çini çarşıları bulunmakta olup birçok İznikli, gelen yerli ve yabancı turistlere sanatsal eserlerini satarak gelir sağlamaktadır.

Tarih boyunca birçok medeniyete ve uygarlığa tanıklık etmiş olan Eskişehir ilimiz ise birçok antik kent, anıt, kale, tarihi ev, müze, ve mimari eser barındırmaktadır. Ayrıca UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde Eskişehir’e ait Frig Vadileri ve Odunpazarı Evleri olmak üzere 2 adet kültürel varlık ve  2023 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahaşap Hipostil Camileri kategorisi altında kalıcı listeye dahil edilen  Sivrihisar Ulu Cami olmak üzere 3 adet kültürel varlık bulunmaktadır.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan İznik ilçesindeki tarihi alanların daimi listeye alınmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı İznik'in daimi listeye alınması için adaylık dosyasını UNESCO'ya iletmiştir.

Bilecik’in göletler diyarı olarak bilinen Pazaryeri ilçesindeki en ünlü göletlerden olan Küçükelmalı ve Bozcaarmut Göletleri, özellikle hafta sonlarında çevredeki büyükşehirlerden, kampçı, fotoğrafçı ve günübirlik ziyaretçi akınına uğramaktadır. B Grubu Mesire yeri olarak ilan edilen Bozcaarmut Göleti, çok yakın zamanda kampçılık için uygun hale getirilecektir.

Bir Bakışta Bölgemizde Turizm

  • Yaklaşık 4,4 milyonluk nüfusa sahip bölgemiz, aynı zamanda çevresindeki 40 milyonluk nüfusun ortasında ve geçiş güzergahında yer almaktadır.
  • Ulusal ve uluslararası insan hareketliliğinin yoğun olduğu bir coğrafyada yer alması sebebiyle sahip olduğu doğal, kültürel, dini ve tarihi değerlerini bu hedef pazarlara tanıtarak turizmden daha fazla pay almak doğrultusunda ciddi bir potansiyel taşımaktadır.
  • Bilecik ilindeki gölet ve ormanlar ve Harmankaya Kanyonunun çevresindeki kamp-karavan alanları ile Eskişehir ilinde  doğa ve ekstrem sporlara uygun alanlar gelişmeye açık olup; Bursa ilinde ise kış, termal, kongre, sağlık ve kültür  turizmine yönelik ilave yatırımlar için potansiyel mevcuttur.

Ajansımız, bölgede faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede turizm potansiyelin geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda   2011-2023 yılları arasında 50’den fazla projeye  destek verilmiştir.

Bursa’nın Harmancık ilçesinde desteklenen iki ayrı proje ile ilçeye bir adet eko-turizm tesisi kazandırılmıştır. Söz konusu tesiste 14 bungalov ev ve 250 m2 restoranın yanında paintball, dağ bisikletleri, yürüyüş parkurları ve ATV gezileri gibi aktiviteler ile macera parkı yer almaktadır. Kurulan bu tesis beklentilerin üzerinde bir performans göstermiş ve nüfusu 6.334 kişi (2023) olan ilçeyi, sadece 2023 yılında 100.000’den fazla kişi ziyaret etmiştir. 

Ajansımızca 2012 yılında desteklenen bir proje kapsamında Bilecik’e Yaşayan Şehir Müzesi kazandırılmıştır. Projeyle, Bilecik’in tarihine, kültürüne, sosyal ve ekonomik gelişimine dair her türlü eserin, malzemelerin ve objelerin sergileneceği bir kültür ve turizm merkezi kurulmuştur. 

2017’de ajansımızın katkılarıyla 11 sosyal medya fenomeni ile Frig Vadisi’ndeki sıcak hava balonu uçuşlarının tanıtımı yapılmıştır. Tanıtım etkinliği ile geniş bir kitleye bölgenin turizm potansiyeli sergilenmiş, sosyal medyada 40 bini aşan fotoğraf beğenisi, 150 bin hikaye gösterimi ile 190 bin kişiye erişim sağlanmıştır. Bu yaratılan farkındalık sayesinde Frig Vadisine olan talebin arttığı görülmüştür.

2019’da Ajansımız koordinasyonunda  9 Koreli turizm bloggerı, bölgenin üç ilinde gezdirilmiştir. Bloggerlar Bursa’da Cumalıkızık ve İznik’e ziyarette bulunmuş, Eskişehir’de planörle uçmuş ve Frig Vadisi’ni gezmiş, Sakaryabaşı’nda su altı dalış yapmış, Bilecik’te Pazaryeri, Osmaneli, Merkez ve Söğüt’ü ziyaret etmişler ve yaşadıkları deneyimleri takipçilerine duyurarak bölgemiz tanıtımına katkıda bulunmuşlardır.

Kırsal Kalkınma  Sonuç Odaklı Programı ile bölgemiz turizminde

    • Kırsalda yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılmasını ve verimliliğinin arttırılmasını,
    • Kırsalda ortak çalışma, iş birliği ve girişimcilik kültürünün geliştirilmesini,
    • Bölgenin turizm potansiyeli odağında markalaşmasının sağlanmasını, marka değerlerinin tanınırlığının artırılması ile bölgeye nitelikli ziyaretçilerin çekilmesini, 
    • Yerel değerlerin yaşatılması amacıyla marka ve ticari değer taşıyabilme potansiyeli olan ürünlerin üretiminin desteklenmesini,
    • Kırsalda ürün ve hizmet çeşitliliğinin (agroturizm, ekoturizm, yayla turizmi, gastronomi, doğa, termal, sağlık vb.) sürdürülebilir turizm anlayışı çerçevesinde planlanmasını, yaygınlaştırılmasını ve tanıtılmasını amaçlıyoruz.

Turizmin Geliştirilmesine Odaklanıyoruz

Sonuç Odaklı Program sistemine geçilmesini takiben Ajansımız, bölgede sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması; turizmde yerel zenginliklerin ve potansiyelin değerlendirilerek rekabet gücünün artırılması amacıyla 2020-2023 dönemi için Kırsal Kalkınma ve Turizm Tanıtım Sonuç Odaklı Programı yürütülmüştür.

Bursa’nın Turizm Tanıtım ve Marka Stratejisi Tamamlandı

Ajansımızca  2019 yılında başlatılan çalışmayla Bursa ilinin turizm tanıtım faaliyetlerinin daha planlı ve etkin bir şekilde yönetilebilmesi için ildeki paydaşların katılımı ile ortak bir yol haritası ve eylem planı hazırlandı. 

Bursa’nın turizm potansiyelini ve değişen trendlerini göz önüne alarak, turizm sektöründe Bursa’nın hedeflerini ve buna ilişkin tanıtım çalışmalarını şekillendirecek iletişim ve tanıtım stratejisinin hazırlanması çalışmasını 2021’de tamamlanmış ve çıktıları 2022 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen tanıtım toplantısı ile kamuoyuna duyurulmuştur.

Eskişehir’in Turizm Kaynaklarının Mekânsal Analizini Yaparak Turizm Stratejisini Geliştiriyoruz

Eskişehir merkez ve ilçelerine ait turizm değerleri için hedef ülkelerin ve bu ülkelere yönelik pazarlama stratejilerinin ortaya konulduğu çalışmamızla turizm kaynaklarını mekânsal olarak belirledik ve seyahat motivasyonlarını ortaya çıkardık. Ayrıca, Eskişehir’e yönelik turist profillerini belirleyerek mekânsal stratejileri oluşturduk. Bu stratejiler, BEBKA çalışma programında Eskişehir turizmine yönelik yapılacak çalışmalar için altlık oluşturacaktır.

Eskişehir İlinin Turizm Kaynaklarının Mekânsal Analizi ve Turizm Pazarlama Stratejisi Sonuç Raporunu incelemek için tıklayınız.

Söğüt’ün Tarihi Alanlarına Mekânsal Eylem Planı Hazırlıyoruz

Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklar olan tarihi Söğüt ilçesinin mekânsal analizlerini gerçekleştirerek, tarihi değerlerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması ve ulusal ve uluslararası alanda konumunun güçlendirilmesi için tarih, kültür ve turizm odağında hayata geçirilmesi gereken uygulamaları belirledik.  Bir eylem planı dahilinde proje paketleri oluşturduk.

Bölgemizin Spor Turizmini Tanıtıyoruz

Bölgemizin sahip olduğu spor turizmini tanıtmak amacıyla çeşitli tanıtım videoları hazırlandı. Eskişehir Karakaya ile Bilecik Gölpazarı Söğütçük Bölgesi’nde kaya tırmanışı, Frig Vadisi ile Bilecik Pazaryeri Göletler Bölgesi’nde trekking yapılabilen alanlara yönelik videolar çekildi. Ayrıca, Bursa ilinin turizm potansiyeline ulaşmasını sağlamak amacıyla spor turizmi odak noktası alınarak Kestel’de Safari, Uludağ’da Kayak ve Trekking, Orhaneli’de Rafting gibi öne çıkan spor aktivitelerine yönelik tanıtım filmleri hazırlandı

Sosyal Medyada Bölgemizi Tanıtıyoruz

Yerli ve yabancı sosyal medya fenomenlerinin, turizm yayınında uzmanlaşmış basın ve yayın organlarının, yurtiçi/yurtdışı seyahat acentelerinin ve rehberlerin katılım sağlayacağı, bölge illerinin marka bilinirliğini artıracak ve turizm destinasyonu olarak gündeme girmesini sağlayacak "fam-"trip" ve "info-tur"ları her üç ilimizde de düzenliyoruz.