Konya , Karaman Turizminin Geliştirilmesi
Ajansımız, ülkemizin önemli bir değeri olan Mevlana ve çevresinde yoğunlaşan turizm hareketliliği dışındaki değerleri ön plana çıkararak, bölgemizin Akdeniz - Kapadokya güzergâhında önemli bir turizm merkezi olmasını hedeflemektedir.
Bu bağlamda, inanç turizmine ek olarak bölgenin doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin turizme sunulması ve alternatif destinasyonların oluşturulmasıyla bölgede geceleme sürelerinin artırılmasına ve iç Anadolu’da rekabetçi bir turizm merkezi oluşmasına katkı sağlanacaktır.
Turizm faaliyetleri, katılımcıları bakımından iyi vakit geçirmeyi anlatsa da hizmet sağlayıcıları açısından istihdam ve dolayısı ile de içinde ekonomik kalkınmayı barındırmaktadır. Antik zamanlardan beri ana seyahat güzergâhları üzerinde bulunan bölgemiz, Hz. Mevlana ile özdeşleşmiştir. Batıda Rumi olarak da tanınan Hz. Mevlana’nın türbesi bir müze olarak Konya’da ziyaretçileri ağırlamaktadır. Müze, Hz. Mevlana’nın kim olursan ol yine ‘gel’ düsturu ile 2019’da 3.464.155 ziyaretçi kabul ederek Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ikinci müzesi olmuştur. Bölgemiz böyle bir değere ev sahipliği yaparak inanç turizminde kendine önemli bir yer edinmiştir. Ancak müze ve çevresindeki mekanlar turistleri bölgede uzun süre tutabilmek için tek başına yeterli olamamaktadır. Bu bağlamda bölgenin diğer ekolojik, tarihi ve kültürel değerleri, sunacakları fırsatlarla turistlerin bölgede kalış sürelerinin uzatılmasında önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.
Bölgemiz ekolojik turizm açısından önemli fırsatlar barındırmaktadır. Doğuda Karadağ, güneyde Ermenek ve batıda Beyşehir, eko turizm ve alt dalları olan doğa yürüyüşü, foto safari, kelebek, kuş gözlemciliği (ornitoloji), mağara turizmi, yayla turizmi gibi konularda çeşitli faaliyetlere uygundur.
Bölgenin batısındaki, Beyşehir Gölü Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olup çevresindeki yürüyüş rotaları, gölü çevrelerken, Kubad-Abad Sarayı’nı veya Leylekler Vadisi’ni görmenize olanak tanır. Güney-batıda yer alan Hristiyanlar için önemli olan Kilistra antik kenti, Aziz Paulus’un yaşamında önemli bir yeri olması ve mimari açıdan kiliseler, şapeller, manastırlar, seramik atölyeleri gibi değerli örnekleriyle ön plana çıkmaktadır. Bölgeyi Akdeniz’e bağlayan Antalya-Konya yolu üzerinde bulunan Seydişehir, Kuğulu Park ve Tınaztepe Mağarası’na ev sahipliği yapmaktadır.
Konya’nın 35 km kadar doğusundaki ve UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Çatalhöyük 9000 bin yıl önce yerleşik yaşama geçilen ilk yerleşim yerlerindendir. 1950’lerde başlayan kazı çalışmaları günümüzde de sürmekte olup kazı alanı, arkeolojik turizmi sevenlerin ilgi odağı olmaya devam etmektedir.
Karaman Karadağ, 2200 metre rakımıyla bölgenin en yüksek sönmüş yanardağıdır. Eteklerinde geç Bizans döneminden kalma Binbir Kilise Antik Kenti’nin kalıntılarını barındırmakta olup yılkı atlarının bulunduğu yanardağ içi doğaseverler için iyi bir yürüyüş rotası ve foto safari alanıdır. Karadağ’da son yıllarda yamaç paraşütü sporu da ilgi görmektedir.
Antalya’dan başlayan Kapadokya'ya doğru yol alan turizm güzergâhı, belirtildiği üzere, bölgemizde Mevlana Müzesi haricinde birçok turizm çeşidi ile kesişmektedir. TR52 Bölge Planında da belirtildiği gibi “bölgede turizmin geliştirilmesi ve bölge kırsalında alternatif gelir kaynakları oluşturmak amacıyla turizm potansiyellerin kullanılması” önemlidir. Bu nedenle, özellikle de kırsalda, sürdürülebilir bir gelir kaynağı için eko-turizmin geliştirilmesi, turizm faaliyetlerinin bölgenin iki büyük şehri olan Konya ve Karaman dışına taşınabilmesi, şehir merkezlerindeki yoğunlaşmayı azaltılıp kırsaldaki turizm gelirlerinde artış sağlayacaktır. Bu da, özellikle, bölge içi sosyo-ekonomik gelişmişlik farkının azaltılmasına katkıda bulunacaktır.
* Bölgemiz, Türkiye Kavramsal Turizm Strateji Planı’nda Antalya ve Kapadokya arasındadır.
* Tur operatörleri aracılığı ile Antalya’dan Kapadokya’ya giden tur otobüsleri bölgemizde çoğunlukla birkaç saat kadar kalıp Mevlana Müzesi’ni gezmekte ve yollarına devam etmektedir.
* Bununla birlikte bölgemiz, doğal, kültürel ve tarihi değerleri ile turistlere daha fazla ürün sunma potansiyeline sahiptir.
* Turizm ürünlerinde ve faaliyetlerinde sunulacak çeşitlilik, turist konaklama süresinin artırılması hedeflerine katkı sağlamakla birlikte turizm gelirlerinin bölge kırsalına yayılması amacına da hizmet edecektir.
* Kırsalda turizmin gelişmesi aynı zamanda bölge içi farklarının azaltılmasına da katkı sağlayacaktır.
* Bölgede turizm aktörleri arasındaki işbirliği turizm ürünlerinin çoğalmasına ve bölgenin cazibe merkezi olmasına katkı sağlayacaktır.
Ajansımız, faaliyetlerine başladığından bu yana turizm sektörüne önem vermiştir. Öncelikle çalışmalarına, “TR52 Bölgesi Turizm Sektörü Alansal Varlık, Uluslararası Rekabetçilik ve Makro Düzey Kümelenme Çalışması” ile başlamış ve akabinde Karaman ile Konya Eko-Turizm Eylem Planları yapılmıştır.
Bölge planı ve bu eylem planları doğrultusunda, mali destek programları ile bölgede 148 projeye destek verilmiştir.
Taşeli Bölgesi’ne Su Sporları ve Doğa Turizm Tesisi kazandırdık
Karaman’da Turizm Bilgi Merkezi’ni hizmete açtık
Turizmin Çeşitlendirilmesi kapsamında Kongre ve Sağlık turizmine yönelik raporlar hazırladık
Karaman’da güdümlü proje kapsamında Karaman Fuar ve Kongre Merkezini kurduk
Eşrefoğlu Cami Unesco Alan Yönetim Merkezi için eski hükümet konağını onardık
Özellikle Akdeniz-Kapadokya aksındaki turistlerin bölgede kalış sürelerini artırmak üzere Karaman ilinde Karadağ (Binbir Kilise) ve Manazan Mağaraları ile UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Çatalhöyük karşılama merkezlerinin yapılmasını planlıyoruz. Ayrıca uzun vadede Beyşehir’de Av Sporları Müzesi ve Doğa Turizmi Müzesi yapılması için fizibilite çalışmalarını başlattık.
Çatalhöyük Karşılama Merkezini Yapıyoruz
UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Çatalhöyük Karşılama Merkezi Güdümlü Projesi’nin sözleşmesi imzalanmıştır. Kısa sürede tamamlanması öngörülen merkezin 2022 turizm sezonuna yetiştirilmesi planlanmaktadır.
Beyşehir ilçesini Doğa Sporları ve Av Sporları Müzelerine Hazırlıyoruz
Beyşehir için iki farklı müzenin fizibilite çalışmalarına başladık. Beş yıl içerisinde bu müzelerin hayata geçmesini beklemekteyiz.
Kuzey Karaman Turizm Aksını Geliştiriyoruz
Karaman Karadağ'da turist karşılama merkezi yapılması ve Manazan mağaralarının rehabilitasyonu için fizibilite raporlarını hazırlamaktayız. Yakın gelecekte proje uygulama sürecine geçilmesini planlıyoruz.