Turizm, etkilediği sektör sayısı ve oluşturabileceği istihdam kapasitesi ile kalkınma anlamında birçok soruna çözüm üretebilecek önemli bir sektördür. Çukurova Bölgesi’nde harekete geçirilmeyi bekleyen büyük bir turizm potansiyeli bulunmaktadır. Bölgemiz, tarihi, kültürü, sahilleri, koyları, gastronomi değerleri, festivalleri, doğal güzellikleri, uygun iklim koşulları ve yaylaları ile Türkiye’de turizm çeşitliliğinin en yüksek ve sezonun en uzun olabileceği bölgeler arasındadır. Bölgemiz gastronomi turizmi, festival turizmi, kültür ve inanç turizmi, deniz turizmi, doğa turizmi, ekstrem spor turizmi ve sağlık turizmi olmak üzere birçok farklı turizm türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Ajansımızca Adana ve Mersin’de yapılan strateji geliştirme çalışmaları ile öncelikli turizm türleri ve destinasyonlar tespit edilmiştir. Belirlenen turizm türleri ve destinasyonların en etkin şekilde hangi yöntemlerle ve nasıl bir plan dahilinde tanıtılması gerektiği belirlenmiştir. Adana’da öne çıkan turizm alt destinasyonları; Karaisalı-Pozantı, Kozan, Yumurtalık-Karataş olarak belirlenmiştir. Mersin’de ise Silifke-Erdemli, Anamur-Bozyazı-Aydıncık, Tarsus ve Çamlıyayla, bölge turizminde öne çıkan alt destinasyonlar olmuştur.
Karaisalı-Pozantı alt destinasyonu, sahip olduğu Varda Köprüsü, Kapıkaya Kanyonu, Belemedik gibi öğelerle kültür turizmi, doğa turizmi ve ekstrem sporlar anlamında oldukça güçlü bir potansiyele sahiptir. Yumurtalık-Karataş alt destinasyonu ise tarihi değerleri, sahilleri ve sulak alanları ile deniz turizmi, kültür turizmi ve kuş gözlemciliği turizminde ön planda yer almaktadır. Kozan, il merkezine yakınlığı ve kültür turizmi potansiyeli ile öne çıkmaktadır.
Mersin’de Silifke-Erdemli Alt Destinasyonu, Cennet Cehennem Obrukları ile Astım Mağarasına ev sahipliği yapması, denize yakınlığı ve doğal güzellikleri ile kültür, deniz ve doğa turizminde varlığını göstermektedir. Anamur-Bozyazı-Aydıncık Alt Destinasyonu ekstrem sporlar (kampçılık), eko-turizm gibi alternatif turizm türleri için fırsatlar sunmaktadır.Tarsus ise gerek inanç turizmi potansiyeli gerekse gastronomisiyle çevre illerden ziyaretçi çeken bir destinasyondur. Çamlıyayla Alt Destinasyonu, Cehennem Deresi Vadisi, Kisecik Kanyonu (Saklı Cennet) gibi cazibe merkezleriyle doğa turizmi ve ekstrem sporların geliştirilmesi için yüksek potansiyele sahiptir.
Adana ve Mersin illeri gastronomi turizmi açısından Türkiye’nin en önemli noktaları arasındadır. Gastronomi turizmi bugün özellikle Adana için en önemli ziyaret nedenlerindendir.
- Eşsiz doğal ve kültürel değerleri, tarihi, güneşi, denizi ile Çukurova Bölgesi, çeşitli turizm türlerinin bölgede gelişimi için fırsatlar sunmaktadır.
- Adana’ya gerçekleştirilen ulusal turizm ziyaretlerinin önemli bir kısmı, festival, kongre veya gastronomi turizmi amaçlıdır. Mersin’e gerçekleştirilen ulusal turizm ziyaretlerinin önemli bir miktarı ise, deniz, kültür, festival ya da kongre turizmi amaçlıdır.
-
Bireysel olarak Adana ve Mersin’i gezmek isteyen ziyaretçiler için bölgedeki rehberlik imkanlarının artırılması gerekmektedir.
-
Gerek ulusal turizm acenteleri gerekse de ulusal çapta faaliyet gösteren tur operatörleriyle işbirliğinde Adana ve Mersin turları daha çok tanıtılmalıdır.
-
Konaklama imkanları açısından Adana il merkezi oldukça yeterliyken ilin geri kalanında kapasitenin artırılması gereklidir.
-
Mersin’in sahil şeridindeki tesis sayısı, oda ve yatak kapasitesi ile tesislerdeki hizmet kalitesi kitle turizminin gelişimi için artırılmalıdır.
Karaisalı İlçesi Kapıkaya Köyü’nde yer alan Kapıkaya Kanyonu, yaklaşık 200 metre yüksekliğindedir. Kanyonun ortasından Çakıt Çayı geçmektedir. Doğa yürüyüşçüleri, yamaç tırmanışı yapmak isteyen dağcılar ve fotoğraf meraklıları tarafından sıkça ziyaret edilen doğal bir güzelliktir. Kanyonunun turizme kazandırılmasında Ajansımız tarafından desteklenen projelerin önemli katkısı olmuştur.
Adana Kent Merkezi; Taş Köprü, Seyhan baraj gölü, Sabancı Merkez Camî ve parkı ile turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.Mersin 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kenti ve önemli bir deniz turizmi merkezidir.
Yerköprü Şelalesi Mersin turizminde doğal güzelliği ile fotoğraf tutkunları için öne çıkan bir destinasyondur.
Yumurtalık Lagünü ile Akyaan Kuş Cenneti doğa severler ve kuş gözlemcileri için önemli uğrak noktalarıdır
Torosların eteğindeki Çukurova Bölgesi, doğal güzellikleri ile ekstrem sporlar ve doğa turizminde fırsatlar sunmaktadır.
Yumurtalık ilçesindeki Haylazlı Plajı, tüm Türkiye’den kitesurf tutkunları için çekim merkezi konumundadır.
Türkiye’de kurulan ilk iki ajanstan biri olan Ajansımız, 2006 yılından bu yana bölgenin turizm altyapısının iyileştirilmesi için çeşitli destek programları yürütmüştür. Bugüne kadar bölge turizminin geliştirilmesine yönelik 50’den fazla turizm projesini desteklemiş, hayata geçirilen projeler ile bölge turizminin gelişmesine katkı sağlamıştır.
Yapmış olduğumuz "TR62 Bölgesi Destinasyon Yönetimi Strateji Geliştirme Çalışması" kapsamında Bölgemizde öncelikli turizm destinasyonları belirlenerek alt destinasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yerel paydaşların katılımıyla ilçelerde turizm alt destinasyon çalıştayları düzenlenerek her bir destinasyon için proje önerileri alınmıştır.
Gerek üst ölçekli planların turizmde rekabetçilik düzeyinin artırılması için ortaya koyduğu destinasyon yönetimi ve destinasyon odaklı pazarlama anlayışı, gerekse Ajansımız koordinasyonunda bölge paydaşlarıyla birlikte 2019-2020 yıllarında bu alanda yapılan çalışmalar, 2020-2023 dönemi “Turizmde Destinasyon Yönetimi Sonuç Odaklı Programı” için hem gerekçe hem de temel teşkil etmektedir.
Turizmde Destinasyon Yönetimi Sonuç Odaklı Programı ile :
- Bölgede öncelikli destinasyonların geliştirilmesi ve yönetilmesi,
- Tespit edilen destinasyonların etkin bir şekilde tanıtım ve pazarlamasının yapılarak bilinirliğinin artırılması,
- Bölgeye gelen turist sayısının artırılması amaçlanmaktadır.
TURİZMDE DESTİNASYON ODAKLI YAKLAŞIM
Ajansımız 2020 yılından bu yana destinasyon odaklı yaklaşım çerçevesinde, tespit edilen 7 alt destinasyonda turizmi geliştirmeye yönelik faaliyetlerini sürdürmektedir. 2020- 2023 döneminde Ajansımız, bölgedeki öncelikli destinasyonların geliştirilmesi ve yönetilmesine yönelik çalışmalar yürütecek, destinasyonların etkin bir şekilde tanıtım ve pazarlamasını sağlayacak, bölgeye gelen turist sayısını ve turizmden elde edilen geliri artıracaktır.
Adana Şehir Merkezi’ni Tarihi Tepebağ Konakları’nın restorasyonu ile dönüştürüyoruz
Adana'nın en eski yerleşim yeri olan Tepebağ’daki evleri, gerçekleştireceğimiz çalışmalar ile turizme kazandıracağız. Adana’nın tarihi dokusunu oluşturan noktalardan Tepebağ, Büyüksaat, Kapalı Çarşı ve Ulu Sokak’ta bir kültür aksı oluşturacağız. Sokak sağlıklaştırma çalışmaları, duvar sanatları, restorasyon ve diğer projelerle kent mirasını koruma altına alırken tarihi bölgeye yönelik turizm hareketliliğinin artırmayı amaçlıyoruz.
Turizm projelerine teknik destek sağlamaya devam edeceğiz
Bölgemizde turizmin paydaşlarının eğitim ve danışmanlık ihtiyaçlarına yönelik teknik destekler sağlıyoruz
Çukurova Bölgesi’ni Gastronomi merkezi yapıyoruz
Sahip olduğu lezzetler, yemek kültürü ve mirası ile Adana, gastronomi turizminde önemli bir potansiyel taşımaktadır. Adana’nın şehir algısında kebap ve şalgam ilk sıralarda yer almaktadır. Adana’nın bu alandaki potansiyeli, gastronomiyi Adana’nın yerel kalkınması için kullanılabilecek öğelerden birisi olarak ön plana çıkarmaktadır.
Ajansımız tarafından hazırlanan Adana Gastronomi Stratejisi’nde belirlenen yöresel ürünlerin korunması, tanıtılması, ürün sayısı ve ulaşılabilirliğinin artırılması için Adana Yöresel Ürünler ve Mutfak Sanatları Merkezi ile Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı projelerini hayata geçiriyoruz.
Mersin Cennet Cehennem ve Astım Mağaralarını cazibe merkezi haline getiriyoruz
Mersin’in en önemli turistik noktalarından olan Cennet Cehennem Obrukları ve Astım Mağarası, Ajansımız tarafından desteklenen altyapı projeleriyle turistler tarafından daha rahat ve güvenli şekilde ziyaret edilebilecektir.. Buradaki projelerin. tamamlanmasıyla birlikte bölge kültür turizminde ulusal ve uluslararası düzeyde bir çekim merkezi olacaktır.
Toroslarda Doğa Turizmini geliştiriyoruz
Mersin’in Erdemli ilçesinde Ekolojik Kamping Projesi ile Bölgede çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunduğu yenilikçi ve alternatif konaklama türü olan ‘ekolojik kamping' modelini hayata geçireceğiz.
Aladağ Küp Şelaleleri Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Projesi ile şelaleye gelen ziyaretçilerin keyifli vakit geçirip unutulmaz bir turistlik deneyim yaşayabileceği fiziki turistlik altyapıları geliştirileceğiz.
Su sporlarını bölgemizde geliştireceğiz
Mersin’deki çalışmalarımızla deniz turizminden elde edilen katma değerin artmasını hedefliyoruz. Mersin Su Sporları ve Yaşam Merkezi’nide, dalış merkezi, su altı heykel parkı, su sporları ve sahil sporları merkezi, bungalov ve çadırlı kamp ve rekreasyon alanları oluşturacağız.
Turizmde Stratejik Düşünüyoruz
2020 yılında gerçekleştirdiğimiz "TR62 Bölgesi Turizm Destinasyon Stratejisi Geliştirme Çalışması” ile Adana ve Mersin illerinde öncelikli turizm türleri ve destinasyonlarını tespit ettik.
Sonrasında hazırladığımız “Adana ve Mersin Turizm Destinasyon Pazarlama Planları” ile bir önceki çalışmada ortaya çıkan öncelikli turizm türleri ve destinasyonların en etkin şekilde tanıtılması için yol haritasını çıkardık.
Gelecek dönemde, strateji geliştirme ve pazarlama çalışmalarını belirlediğimiz alt destinasyonlar için hazırlamaya devam edeceğiz.
Geleceğin turizm projelerini şimdiden geliştiriyoruz
Bölge turizmi için önemli alanlarda hazırlanan fizibiliteler raporları hayata geçirilecek güdümlü projeler için altyapı oluşturmaktadır.
2020 yılında uygulanan Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programı ile 6 proje desteklenmiştir.
Yeni projelerle bölge turizmini desteklemeye devam edeceğiz.