KALKINMA AJANSLARI
Turizm
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Van, Bitlis, Hakkâri, Muş

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak, dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nün tanınırlığını artırmayı ve  bölgemizde bulunan turistik çekim unsurlarını çeşitlendirmeyi hedeflemekteyiz. Güçlü bir imajın oluşması için, bu hedeflerle birlikte tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin doğru kullanılması kaçınılmazdır. Böylece, turizmin 12 aya yayılmasıyla  ziyaret ve yatırım noktasında tercih edilen bir destinasyon oluşacaktır.  

Bölgemiz, İpek Yolu güzergahında bulunması, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması, ülkemizin en büyük gölüne sahip olması, sınır bölgesinde yer alması, doğal güzellikleri ve gastronomik lezzetleri ile, turizm motivasyonuna  zemin oluşturmaktadır. Bu güçlü değerlerinin yanı sıra, sahip olduğu genç nüfus ile turizm istihdamındaki potansiyel talebi karşılayabilecek durumdadır.

Bölgedeki ‘güvenlik sorunlu’ algının ortadan kalkması,  taşıdığı yüksek potansiyelin açığa çıkmasına imkan sağlamıştır. Urartular, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu ile diğer medeniyetlerden kalan kültürel miras eserleri, sodalı mineralli suyuyla Van Gölü, ekoturizm ve kış turizmine hitap eden alanları, Van Kedisi, Van Gölü Canavarı ve diğer marka değerleri ile alternatif turizm ağları içerisinde değerlendirilebilir. Bölge illeri, sahip oldukları farklı turizm ürünleri ile ziyaretçilerine farklı alternatifler sunmaktadır.

Hakkari, sarp vadileri, akarsuları, dağları, yaylaları ve endemik bitki çeşitliliği ile foto safari ve yayla turizmi severlere eşsiz doğa manzaraları sunmakta; rafting, trekking, kayak ve offroad gibi faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği tesisleri ile ekstrem, doğa ve kış spor severlere hitap etmektedir. İl, sahip olduğu inanç turizmi öğeleri ile rotalara dahil olmaya adaydır.

Muş, su kaynakları, endemik bitki örtüsü, ovaları ve kırsal yapısı ile foto safari severlere manzaralar sunarken, jeotermal kaynakları ile termal turizm potansiyeli taşımaktadır. Malazgirt Meydan Muharebesi’ne ev sahipliği yapmış olması ve Tarihi Murat Köprüsü ile tarih turizmi meraklıları için dikkat çekicidir.

Bitlis, Bölgenin yaşayan mimari mirası en zengin olan ildir. İl merkezinin restorasyon ve canlandırma çalışmaları ile açık hava müzesine dönüştürülmesi faaliyetleri devam etmektedir. İlde yer alan kümbetler, hanlar, bedestenler, konaklar, camiler, kiliseler, medreseler, Selçuklu Mezarları gibi mimari tescilli yapılar günümüzde halen kullanıma açık durumda olup, kültür, tarih ve hüzün turizmi meraklıları için kaçırılmayacak bir deneyim fırsatı sunmaktadır. Sit alanları, tabiat varlıkları ve Van Gölü’ne olan sınırı, Bitlis’i kültür turizmi, doğa turizmi, ekoturizm, mavi tur, su sporları turizmi türlerinde öne çıkarmaktadır. Bölgenin yavaş şehir (cittaslow) tescili alan tek ilçesi olan Ahlat, uluslararası tanıtım ve rekabet avantajı sağlamaktadır.

Van, ekonomik gelişmişliği ile Bölgemizin ana hizmet ve üretim merkezidir. Güneşli gün sayısı bakımından ülkemizin ilk üçünde yer alan il, bu özelliği ile komşu bölgelerden gelen ziyaretçilerin motivasyonunu etkileyebilecek düzeydedir. Beyliklere ve imparatorluklara ev sahipliği yapan kaleleri, dillere destan kahvaltısı, adaları, kiliseleri, antik dönemlerden kalan su kanalları, keşfedilmemiş koyları, kuşların göç rotası üzerindeki gölleri, kayak merkezleri, mavi bayraklı plajları, ticaret alanları ile gastronomi turizmi, doğa turizmi, kış sporları turizmi, kültür ve tarih turizmi, mavi tur, su sporları turizmi, inanç turizmi, ekoturizm, alışveriş turizmi ve sağlık turizminde ziyaretçilerine yıl boyu deneyimleyebilecekleri fırsatlar sunmaktadır. Van'a özgü turizm ürünleri arasında yer alan Van Gölü, Akdamar Adası ve Kilisesi, Van Kahvaltısı, Van Kedisi ve İnci Kefali Bölgenin ulusal ve uluslararası marka değerini oluşturmaktadır.

Bir Bakışta Bölgemiz

Bölge ziyaretçilerinin çoğunluğunu İranlı turistler ve komşu illerdeki yerli turistler oluşturmaktadır. Turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılması amacıyla bölge ziyaretçi profilinin zenginleştirilmesi ve buna bağlı olarak mekân ve turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır.

Van Gölü, sodalı mineralli yapısı ile cilt hastalıklarını tedavi edici bir etkiye sahiptir. Göl çevresinde kurulacak sağlık turizmi tesisleri ile bu potansiyelin harekete geçirilmesi sağlanacaktır.
 
Komşu illere hizmet veren Bölge hastanelerinin kapasitelerinin artırılması ile komşu ülkelerle sağlık turizmi bağlantısı kurulabilecektir.

Bölgemiz turizminde planlı faaliyetlere geçilmesi ve kurumlar arası iş birliği yapılması adına Destinasyon Yönetim Örgütüne ihtiyaç bulunmaktadır. Örgütün kurulması ile birlikte rotaların oluşturulması, ürünlerin pazarlanması ve markalaşması, hizmet kalitesinin artırılması, tanıtım faaliyetlerinin güçlendirilmesi, yatırımcı sayısının artırılması, ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi, doğal ve kültürel mirasların gün yüzüne çıkarılması sağlanacaktır.

Ajansımız;

Faaliyet gösterdiği Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinde turizm altyapısının geliştirilmesi ve turizm çeşitliliğin sağlanması amacıyla, illerin taşıdığı turizm potansiyelini göz önünde bulundurarak farklı temalarda projeler yürütmüştür. Geceleme sayısının artırılması için gerekli olan, tesis iyileştirme ve altyapı süreçleriyle ilgili önemli yatırımlara öncülük etmiştir.

Bitlis’te kültürel miras turizminin canlandırılması amacıyla, Kırnapet Ağa Konağı restorasyonu, Ahlat Selçuklu Mezarlıkları’ndaki bilgilendirme levhalarının dijitalleştirilmesi ve   Nemrut Krater Gölü’nün turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar hayata geçirmiştir.

Hakkâri’nin kış turizmi potansiyeline paralel olarak, Mergabütan Kayak Tesisi'nin kurulması ve kapasitesinin geliştirilmesini sağlamıştır. İnanç turizmi alanında ise Nehri Bölgesi İnanç Turizmi Koridorunu oluşturmuş; Kayme Sarayı ve Meydan Medresesi ile kültürel miras örneklerini turizme kazandırmıştır.

Muş’un tarihi öneminden hareketle, ‘1071’den 2071’e Zaman Tüneli- Malazgirt Müzesi’ projesiyle ve Tarihi Murat Köprüsü etrafında rekreasyonel (eğlence ve spora yönelik) faaliyetleri ekleyerek bu anlamda önemli bir canlılık elde etmiş ve kent turizmine katkı hedeflemiştir.

Van, sahip olduğu güçlü turizm potansiyeline uygun olarak çeşitli alternatif turizm ağlarına hitap etmektedir. Urartular başta olmak üzere farklı medeniyetlerden birçok eseri bünyesinde bulunduran "Van Müzesi" projesi hayata geçirerek kent hafızasının sergilenmesini sağlamış ve ziyaretçilere eşsiz bir kültür turizmi olanağı sunmuştur.  Van Gölü sahilinden yüksek düzeyde faydalanabilmek amacıyla Tuşba Sahil Rekreasyon Projesi uygulanmıştır. Van Gölü’nde gerçekleştirilen sportif faaliyetlerin yanı sıra Çatak Rafting Projesiyle su sporları turizminde de önemli bir ivme kazandırılmıştır. Ayrıca, İranlı turistlerin ziyaretlerinde en önemli motivasyon kaynağının alışveriş faktörü olması bilinci ile hayata geçirilen Van Shopping Fest, alışveriş turizminin periyodik bir şekilde sürmesine zemin oluşturmuştur.

Hakkâri Mergabütan Kayak Tesisi’nin kurulması ve kapasite gelişimi süreçlerinde hayata geçirilen projelerle, birçok milli sporcunun yetişmesi sağlanmıştır.

Yıllık bir buçuk milyon ziyaretçi kapasitesine sahip olan Van Müzesi, 13.000 metrekarelik alana kurulmuş olup 23 sergi holü ile ziyaretçilere bir tarih şöleni yaşatmaktadır. Urartu, Bizans,  Selçuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler müzemizde sergilenmektedir.

Tarihi Bitlis Çarşısı'ndaki sekiz sokakta yer alan dükkanların cephe ve çatıları yeniden yapılmış ve köhne görüntülerinden kurtarılıp sağlıklaştırma yapılarak turizme kazandırılmıştır.

Tarihi Murat Köprüsü ve çevresinin görsel algılama açısından iyileştirilmesi yapılarak, kullanım alanları genişletilmiş peyzaj, seyir terası, lale bahçeleri, piknik alanları ve restoran kurulmuştur.

Hakkari ili Şemdinli ilçesi Nehri Bağlar köyünde bulunan tarihi, dini ve kültürel öneme sahip yapıların (Kayme Sarayı, Seyit Taha-i Hakkari Mezarı, Seyit Abdullah-ı Şemdinli Türbesi) iyileştirilmesi, restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılmıştır.

Bölge için özel bir çekim alanı oluşturan Van Gölü’nün koruma-kullanma dengesi gözetilerek, etkileşimde bulunduğu alan içinde havza bazlı kalkınmaya yönelik başta turizm sektörü olmak üzere Van Gölü’nü temel alan sektörlerin geliştirilmesi, yatırım altyapısının güçlendirilmesi ve çevre yönetiminin sağlanması amaçlanmaktadır.

Van Gölü Havzası Sonuç Odaklı Programı ile:

  • Havza bazlı planlama çalışmalarının desteklenmesini,
  • Van Gölü Destinasyon yönetimi ve pazarlamasını,
  • Van Gölü Destinasyonu tarihi medeniyetlerinin tanıtılmasını,
  • Alternatif turizm faaliyetlerinin ve ürünlerinin geliştirilmesini,
  • Van Gölü’nün korunması ve ıslah faaliyetleri gerçekleştirilmesini

Planladığımız Proje ve Faaliyetler ile Turizmde Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz

Ajansımız 2018 yılından itibaren, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, geleneksel ve alternatif turizmde önemli bir yere sahip olan Van Gölü’nün başta Bölgemiz olmak üzere ulusal düzeyde tanıtılıp kullandırılmasına yönelik çalışmalar yürütecektir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2021-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Van Gölü Havzası Sonuç Odaklı Programı ile Van, Bitlis illerimizden Van Gölü’ne kıyısı olan yerleşim yerlerinde yapılacak düzenlemelerle gölün tanınırlığını artırıp Van Gölü’nü cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda birçok faaliyet gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

Edremit’te Turizm Sektöründe Mesleki Eğitimi Güçlendiriyoruz

Proje kapsamında atıl olan gemiyi restore edip turizm sektörüne kazandıracağız. Uygulama eğitimi alan gençlere otel, kafe veya restoranlarda tecrübe kazandırarak mesleki eğitim kazanmalarını sağlayacağız. Van Gölü Havzası’nın doğal güzelliklerini bir marka haline getirerek Bölgedeki turizm faaliyetlerini ve bu faaliyetlerden elde edilen gelirin artmasına katkı sağlayacağız.

Günkırı ve Kavakbaşı Beldelerinde Çömlekçilik ve Tandırcılığı Geliştiriyoruz

Proje ile Bölgenin ekonomik gelişmişlik düzeyini artıracak, kadının iş gücü niteliğini geliştirerek kadın istihdam oranını yeterli düzeye çekeceğiz. Unutulmaya yüz tutan el sanatlarını devam ettirecek ve gelecek nesillere aktarımını sağlayacağız. 

Çukurca Taş Evlerini Turizme Kazandırıyoruz

Proje ile 400 yıllık tarihi taş evlerde onarım ve restorasyon işlemleri gerçekleştirerek, evleri turizme kazandırıyoruz. Restore edilmiş olan taş evlerin tefrişatını yaparak butik otele dönüştürüyoruz. Ayrıca burada, proje kapsamında tahin değirmeni kuruyoruz. Turizme kazandırılan evlerde istihdam edilmek üzere kadınlara ve gençlere turizm eğitimleri vermeyi planlıyoruz.

Nemrut Krater Gölü'nün Tanınırlığını Artırıyoruz

2010 yılında Avrupa Seçkin Destinasyonlar Listesi’nde yer alan Nemrut Krater Gölü’nün turizm sektörüne kazandırılmasına yönelik  ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım faaliyetleri yapmayı planlıyoruz.

 

 

Bölgemizde Gerçekleştirilecek Turizm Projelerine Teknik Destek ve Fizibilite Desteği Sağlıyoruz

Bölgemizin turizm sektöründeki  istihdam kapasitesini geliştirmek amacıyla, danışmanlık ve eğitim destekleri veriyoruz. Potansiyel arz eden fizibilite projelerine turizm yatırımlarına imkân sağlaması açısından, Ajans olarak katkı sunacağız.

Yeni Bir Rota Oluşturuyoruz: Van Gölü Destinasyonu

Bitlis ve Van illerinin sahip olduğu çekim unsurlarını birlikte pazarlamak amacıyla oluşturulan Van Gölü Destinasyonu ile göle kıyısı olan yerleşim yerlerini bir destinasyon olarak değerlendiriyor ve ortak bir tanıtımı harekete geçiriyoruz.

 

 

 

 

Nemrut’tan Nemrut’a Bisiklet Turu Etkinliği Düzenliyoruz

Nemrut Krater Gölü için farkındalık oluşturmak ve Bölgenin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla, Bitlis ve Adıyaman Valilikleri ile iş birliği içerisinde Bitlis Nemrut Dağı ile Adıyaman Nemrut Dağı arasında bisiklet turu düzenledik. 

Van Gölü Suyunun Ekonomik Değerinin Araştırılmasına Yönelik Rapor Hazırlıyoruz

Van Gölü suyunun ekonomik değerinin araştırılmasına yönelik rapor hazırlıyoruz. Bu kapsamda, Van Gölü’nün korunmasına yönelik çalışmaları devam ettiriyoruz.