KALKINMA AJANSLARI
Turizm
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Zonguldak, Karabük, Bartın

Ajansımız, Batı Karadeniz Bölgesinde alternatif turizm faaliyet-lerinin çeşitlendirilmesi ile doğa, kültür ve spor turizminin birbirine entegre edilerek güçlendirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda % 65’i ormanlarla kaplı olan bölgemizin sahip olduğu doğal çekicilik ve deneyim alternatifleri kültürel unsurlarla bütünleştiri-lecektir. Koruma kullanma dengesi de gözetilerek yapılacak bu çalışmalarla sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir turizmin temelleri atılacaktır. Bunlara ek olarak gerçekleştirilecek markalaşma, tanıtım ve koordinasyon çalışmalarıyla birlikte bölgede hakim olan bağımlı ekonomik yapının kırılması, turizmle bağlantılı yeni istihdam alanlarının oluşturulması ve ekonomik gelirin artırılması sağlanacaktır.

TR81 Batı Karadeniz Bölgesi sahip olduğu kaynak değerleri ile ulusal ve uluslararası çapta doğa ve kültür turizmi açısından Türkiye’nin en zengin bölgelerinden biridir ve her mevsim yapılabilecek turizm aktivitelerine olanak sağlamaktadır. Bölgemizden 3-4 saatlik bir sürüş mesafesinde Türkiye nüfusunun %40’ına yaklaşan 35 milyonluk bir nüfus yaşamaktadır. Çoğunluğunu büyük şehirlerde yaşayan insanların oluşturduğu bu nüfusun en çok tercih ettiği destinasyonların başında Safranbolu ve Amasra gelmektedir. Özellikle bahar ve yaz aylarında turizmin yoğunlaştığı bu bölgelerin yıllık ağırladığı ziyaretçi sayısı  bir milyon civarındadır.

Bölgemiz, doğa ve kültür turizmi deneyimi yaşamak isteyen misafirlerine sayısız seçenek sunmaktadır. 139 kilometrelik Karadeniz kıyısı boyunca eşsiz güzellikte koylara, sahillere ve plajlara sahip bölgemizde yaz aylarında deniz turizmi ekseninde gelişen turizm aktiviteleri yoğun talep görmektedir. Bunun yanında bölgemiz; kanyon, kamp, mağara, yayla, endüstriyel miras, fotoğrafçılık, kayak turizmi ve kuş gözlemciliği değerleriyle de yıl boyu  ilgi görmektedir.

Bir doğa müzesini andıran Küre Dağları Milli Parkı, Türkiye’nin en yaşlı ağacına ev sahipliği yapan Gümeli Tabiat Anıtı ve Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına sahip Yenice Ormanları sahip oldukları endemik bitki çeşitliliği, yaban hayatı, şelaleleri, kanyonları ile; kampçılık, trekking, yaban hayatı gözlemciliği gibi farklı doğa turizmi faaliyetleri için sayısız seçenek sunmaktadır.

Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise sayılı örnekleri bulunan maden müzesine sahip Zonguldak ilimiz, müzenin yanındaki eğitim ocağı ve  Yeşil Rota (Ankara-Zonguldak tren güzergahı) ile endüstri mirası turizminde eşsiz bir deneyim imkanı sunmaktadır.

Bunun yanında Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ilk olarak giren değerlerinden biri olan, Osmanlı mimarisinin güzide örneklerini bünyesinde bulunduran Safranbolu ilçemiz tarihi çarşıları, hanları, konakları ile her yıl ortalama 300 bin yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Bölgemizde özellikle farklı jeolojik oluşumlar ve güzellikler de oldukça dikkat çekicidir. Karabük’te Bulak Mencilis Mağarası, Zonguldak’ta Gökgöl Mağarası ve Bartın  Güzelcehisar’da 80 milyon yıllık lav sütunları ile şelaleler ve kıyı oluşumları nadide coğrafi oluşumlar arasındadır.

Ajansımız doğa, kültür, spor ve deneyim turizminin bölgemizde yaygınlaştırılması ile kaynak değerlerini turizme kazandırarak belirli bir destinasyona yoğunlaşmış olan turizm faaliyetlerini çeşitlendirmeyi,  böylelikle tüm yıl boyunca bölgeye turist çekmeyi hedeflemektedir. Bölge ekonomisine büyük katkı sunması beklenen turizm faaliyetleri ile bölgede yaşanan genç işsizliğinin büyük ölçüde giderilmesi ve bölge dışına yaşanan göçlerde azalma yaşanması beklenmektedir.

Bir Bakışta Bölgemiz Turizmi

  • Batı Karadeniz Bölgesi’ne gelen turistlerin büyük çoğunluğu kıyı ve kültür turizmi odaklı olarak Amasra ve Safranbolu‘yu tercih etmektedir. Bununla birlikte turizmin bölgenin diğer alanlarına yaygınlaştırılamaması nedeniyle bölgemizde genel olarak konaklama süreleri düşüktür.

  • Bölgemiz zengin orman varlığı, flora ve fauna çeşitliliği, doğal ve özgün değerleriyle birçok destinasyondan ayrışmaktadır. Bir bölümü Bartın ilimizde yer alan Küre Dağları Milli Parkı, Karabük ilimizdeki Yenice Ormanları ve Zonguldak’taki Gümeli Tabiat Anıtı ile bölgedeki birçok yayla ve alan ekoturizm faaliyeti için oldukça elverişlidir.

  • Ülkemizin sanayileşmesinde ve endüstri tarihinde önemli bir yere sahip olan bölgemiz bu alandaki deneyim fırsatları ve hikayeleriyle de büyük bir turizm potansiyeli içermektedir.

  • Bölgemiz karstik yapısı ve jeolojik oluşumlarıyla da önemli kaynak değerlere sahiptir. Mağaralar, şelaleler, lav sütunları ve farklı kıyı oluşumları ile jeositler bölgenin jeoparklaşma potansiyelini de ortaya koymaktadır.
  • Turizmde çeşitliliği sağlamak adına bölgenin sahip olduğu endüstriyel miras ile doğal ve kültürel ögelerin öne çıkarılarak bütünleştirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Destinasyon yönetimi modelinin uygulanması ve turizmin çeşitlendirilmesiyle  Safranbolu ve Amasra odağında yürüyen bölge turizminin gelişerek yayılması hedefine katkı sağlanacaktır.

  • Turizmde ziyaretçilerin destinasyonlardaki çekiciliği bizzat deneyimleyerek yaşamaları, doğa ve spor turizmi gibi aktivite çeşitliliğinin de sağlan-masıyla bölgemize gelen turist sayısı, konaklama süresi ve bölgenin turizm gelirlerinde önemli bir artış sağlanabilecektir.

  • Turizm bilincinin arttırılması ve beşeri sermayenin geliştirilmesiyle bölgemizde sektörün hizmet kali-tesi de iyileşecektir.

  • Destinasyon yönetimi modeline uygun şekilde paydaşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanmasına ve bölge turizminin bütüncül yöne-timine ihtiyaç duyulmaktadır. 
  • Bölgemize yönelik turizm algısının iyileştirilerek geliştirilmesi için turizmde tanıtım ve markalaşma çalışmaları büyük bir öneme sahiptir.

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede turizm faaliyetlerinin ve turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürüt-müştür. Bu kapsamda   2010-2020 yılları arasında, bölge turizminin gelişimine katkı sağlayan, birçoğu turizm altyapısını içeren, 50’den fazla projeyi hayata geçirmiştir.

Ajansımız turizm çalışmaları kapsa-mında yerel ve yöresel ürünlerden el sanatlarına, müzelerden konaklama tesislerine kadar birçok farklı projeye destek vermiş, doğal ve kültürel alanların entegrasyonunu sağla-mıştır. Bunlara ek olarak rota ve destinasyon oluşturma çalışmaları kapsamında endüstriyel miras turizm rotaları ve tren turizmi gibi çalışmalara da öncülük etmiştir.

Bölgemizde turizmin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi adına kültür, doğa, spor ve deneyim turizminin  yaygınlaştırılması amacıyla alternatif turizm altyapılarına yönelik faaliyetlerde bulunulmuştur. Bisiklet, yürüyüş, kamp karavan, çadır kamp ve  oryantiring gibi farklı alanlarda saha tespit, rotalama ve haritalama yapılarak bu konularda paydaş farkındalığını artırma çalışmaları da gerçekleştirilmiştir.

Safranbolu ve Amasra gibi ağırlıklı kültürel turizm odaklarının yer aldığı bölgemizde turizmin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi için endüstriyel miras zenginliğinin turizme kazandırılması çalışmaları yürütülmüştür. Zonguldak başta olmak üzere Batı Karadeniz Bölgesinin köklü sanayi geçmişini yansıtan endüstriyel unsurlara yönelik envanter ve araştırma çalışmaları hazırlanmıştır. Ajansımız tarafından yapılan çalışmalarda Batı Karadeniz Bölgesinde tescilli ve tescilsiz toplam 169 adet endüstri mirası tespit edilmiş, haritalandırılmış ve bunlara ait envanter fişleri hazırlanmıştır.

Zonguldak Maden Müzesi, çağdaş müzecilik anlayışı ile düzenlenen müze konsepti ile Zonguldak'ta taşkömürünün tarihine ışık tutmaktadır. Müze 1000 m²’lik kapalı sergi alanları ve 700 metre uzunluğunda galeri ile TTK eğitim tesislerinden oluşur. Toplamda 300 eserin sergilendiği müzenin en büyük özelliği faal ocağının bulunması ve müze bünyesinde TTK’nin eğitim faaliyetlerinin sürdürülecek olmasıdır.

Karabük  şehir merkezine 23 km, Safranbolu'ya 31 km uzaklıkta olan Keltepe Kayak Merkezi, kültür ve doğa turizmi kapsamında bölgeyi ziyaret eden turistlere alternatif turizm olanağı sunmaktadır. 2020 yılında faaliyete başlamasıyla kış sporları için bölgede önemli bir çekim merkezi haline gelmiştir. Bölgeye gelen ziyaretçiler tarihi Safranbolu ilçesinde kültür turu yapıp, yaklaşık 30 dakika sonra da kış sporlarını deneyimleme imkanına sahiptir. 

Bölgemizin en önemli turizm destinasyonları arasında; eşsiz doğası, temiz denizi, lezzetli balığı ve meşhur salatası ile yaz turizminin tercih edilen yerlerinden olan Amasra ile UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan, kendine has mimari yapıya sahip tarihi konakları ile ilgi odağı haline gelen Safranbolu sayılabilir.

Türkiye'nin ilk ve tek maden müzesi olan Zonguldak Maden Müzesi ile Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait olan 140 yıllık maden ocağı (eğitim ocağı) ziyarete açılmıştır. 2020 yılında ajansımızın desteği ile TTK’nin kuruluş sürecinin anlatıldığı, kömürü gün yüzüne çıkaran maden işçilerinin eşyaları ve çeşitli dönemlere ait Madencilik kültürü ile ilgili pek çok belgenin sergilendiği Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi turizme kazandırılmıştır.

Bölgemizde doğa ve kültür turizmi odağında altyapıların geliştirilmesi, spor ve deneyim turizminin güçlendirilmesi, turizm unsurları arasında entegrasyon sağlanarak Batı Karadeniz destinasyonunun markalaştırılması amacıyla, 2020 yılından itibaren Ajansımız tarafından sonuç odaklı program yaklaşımına geçilmiştir. Bu doğrultuda 2020-2023 dönemini kapsayan Doğa ve Kültür Turizminin Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (Turizm SOP) uygulanmaya başlanmıştır.

Turizm Sonuç Odaklı Programı ile :

Doğa ve kültür turizmine yönelik altyapıların destinasyon yönetimi yaklaşımıyla geliştirilme-sini,
Batı Karadeniz destinasyonunun doğa ve kültür rotalarının güçlendirilmesini,
Turistik destinasyonlarda insan kaynağının geliştirilmesi ve paydaşlar arasında etkileşimin artırılmasını,

“Tabiatıyla Batı Karadeniz” temasında marka-laşma bilincinin oluşturularak turizm unsurları ile yatırım ortamının tanıtılmasını amaçlamak-tayız.

Program kapsamında 2020-2023 dönemi için bölgemizde doğa ve kültür turizminin geliştiril-mesine yönelik çok sayıda proje planladık. Hayata geçireceğimiz projelerle eş zamanlı yürütmeyi planladığımız tanıtım ve işbirliği çalışmaları ile paydaşların koordinasyonu da sağlanarak turizmde ortak bir amaç doğrul-tusunda daha planlı ve bütünleşik çalışmalar gerçekleştirilecek ve turizmden elde edilen katma değer arttırılacaktır.

Turizmde Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz

2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımı çerçevesinde, bölgemizde özellikle Amasra ve Safran-bolu’da yoğunlaşan turizm faaliyetlerinin, bölge geneline yayılmasını sağlamak amacıyla doğa, kültür, spor ve deneyim turizminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütecektir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 yılları arasını kapsayan Doğa ve Kültür Turizminin Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile; belirli bir sezona ve bölgeye sıkışmış turizmin çeşitlendirilmesini, bölgenin en önemli kaynak değeri olan doğası ve ormanı ile endüstri mirasının  turizmle entegrasyonu-nu sağlayarak deneyim ve spor turizmini ön plana çıkarmayı hedefliyoruz.

Amasra ve Kurucaşile Arası  Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları Oluşturuyoruz

Amastris (Amasra) ve Kromna (Kurucaşile) rotalarına ait alternatif yürüyüş yolları ve bisiklet parkurlarını oluşturuyoruz. Bu doğrul-tuda rotaların belirlenmesi ve temizlenmesi, tabela ve işaretleme çalışmaları, haritalarının hazırlanmasını planlıyoruz. Böylelikle bu rota-nın  turizme kazandırılmasına destek sağlamış olacağız.

 

 

Güzelcehisar’ın Turizm Altyapısını Güçlendiriyoruz

Bölgemizin yöresel, geleneksel ve özgün mimari dokusu göz önünde bulundurularak tarihi, doğal ve kültürel potansiyele sahip Bartın ilinin alternatif turizm altyapısının geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. 80 milyon yıl önce oluşmuş lav sütunlarıyla önemli bir destinasyon olan Güzelcehisar köyünün altyapısını geliştirip iyileştirmeyi ve tanınır-lığını arttırmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda, Güzelcehisar köyünde bulu-nan 65 adet yapının dış cephe restorasyonu-nun yapılması, eski köy okulunun gastronomi merkezi olarak kullanılması, bölgede yaşa-yan kadınlara bu merkezde eğitim verilmesi ve istihdam edilmesine yönelik faaliyetleri destekliyoruz.

Amasra’yı Mavi Bayrak İle Buluşturuyoruz

Bölgemizin önemli turizm destinasyonların-dan biri olan Amasra’da turizmin markalaş-tırılmasını hedefliyoruz.  Çakrazboz ve Tarlaağzı Plajlarımıza mavi bayrak alınması için altyapı ve üstyapı düzenlemelerinin yapılmasını, organik ürünler pazar alanlarının belirlenmesini, plajlarımızda su sporları merkezinin yapılmasını ve turizm mevsimi dışında ulusal ve uluslararası su sporları organizasyonlarının yapılarak Bartın ilimizde turizmin geliştirilmesine destek sağlıyoruz.

 

 

Bölgemizin Endüstriyel Mirasını Turizme Kazandırıyoruz

Bölgemizde gerek kömür üretim süreçlerinde, gerek demir çelik üretiminde, gerekse de orman ürünlerinin işlenmesinde kullanılan tarihi yapıların endüstriyel miras olarak değerlendiril-mesini ve turizme kazandırılmasını amaç-lıyoruz. Türkiye’nin endüstri tarihi içinde önemli bir yere sahip olan ve özellikle doğayla iç içe alanlarda yer alan atıl endüstri yapılarının yer aldığı bölgemizde bu yapıların işlevlendirilerek turizme hizmet edecek hale getirilmesini hedefliyoruz. Bunun için de  Üzülmez Kültür Vadisi ve Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi gibi endüstriyel miras ögelerini restore ederek yeni işlevlerle kentin ve turizmin hizmetine sunuyoruz. Tüm bunların yanında tarihi Ankara-Zonguldak tren hattını Yeşil Rota ile canlandırıp eşsiz bir seyahat deneyimini bölgemize gelecek turistlere yaşatacağız.

Turizm Tanıtım Komisyonları kurduk

Bölge illerimizde turizm destinasyon yönetimi modelini hayata geçirerek turizm sektörünün bütüncül yönetimini amaçlıyoruz. Bu kapsamda ortak aklın oluşturularak kaynakların etkin ve verimli kullanılması ile turizm potansiyelinden en üst düzeyde yarar sağlanması adına illerimizde turizm çalışma gruplarını kurduk. Böylelikle paydaşlar arasında eşgüdüm ve koordinasyon sağlanarak turizmin gelişimine katkı sunacağız. Bu komisyonlar ile Tabiatıyla Batı Karadeniz markası ile bölgesel düzeyde yürüttüğümüz faaliyetleri il bazına indirgeyerek illerimize yönelik tanıtım stratejisi ve portallarını  oluşturulacağız.

 

 

Bölgemizdeki Doğa ve Spor Turizmi Potansiyelini Ortaya Çıkarıyoruz

Bölgemizde turizm faaliyetlerinin 4 mevsime yayılması ve turizm çeşitliliğinin artırılması amacıyla doğa ve spor turizminin geliştirilmesini destekliyoruz. Bu doğrultuda  bisiklet rotalarının oluşturulması, kamp karavan ve çadır kamp alanlarının belirlenmesi, oryantiring alanlarının haritalandırılması, Keltepe dağ planlaması ve alternatif etkinlikler araştırması çalışmalarını gerçekleştirdik. Bu çalışmalarla bölgemizin deneyim ve spor turizmi potansiyeli harekete geçirerek bu alanların turizme hizmet etmesini sağlanacağız. Bu kapsamda çeşitli ulusal ve uluslararası etkinliklerin bölgemizde yapılmasına öncülük edeceğiz.