Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgemizde Milli Teknoloji Güçlü Sanayi hamlesi kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Bu süreçte, bölgemizde potansiyeli yüksek sektörlerden savunma, otomotiv, gıda ve tekstil öncelikli olmak üzere imalat sanayinde rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Bölgemiz sanayisinin düşük teknolojili yapısını yüksek teknoloji seviyesine çıkararak ülke sanayisinin de gücüne güç katmayı amaçlıyoruz.
Ajansımız, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgemizde “Bölge için önemli sektörlerde üretim kapasitesi oluşturulması, katma değerin artırılması ve sektörlerin gelişimine yönelik kurumsal yapıların tesis edilmesi” amacıyla çalışmalarımıza başladık. Bölgemizde uygulayacağımız üretim, ihracat, istihdam, katma değer ve teknoloji odaklı politikalarla ülkemizin 2023 hedeflerine katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi adına imalat sanayimizi yüksek teknolojili ürünlere yöneltmemiz ve üretimde yeni teknolojiler kullanarak ürün bazlı katma değeri artırmamız oldukça önemlidir. Bu doğrultuda bölgemiz de yüksek teknolojili ürün ihracatı adına önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Oldukça çeşitli sanayi yapısına sahip olan bölgemizde yürüttüğümüz çalışmalar, katma değeri yüksek sektörler olan savunma sanayii, otomotiv, teknik tekstil ve gıda ürünleri imalatı konusunda bölgemizin yüksek bir potansiyel barındırdığını göstermektedir.
Savunma sanayimiz, bağımsızlığımızın teminatı ve ülkemizin geleceği için kilit sektörlerdendir. Son yıllarda ülkemizin bu alanda yaptığı yatırımlar sayesinde, yerli ve mili savunma sanayii hamlemiz başarılarıyla dünyada da yankı uyandırmıştır. Manisa ilimiz, savunma sanayinde teknoloji düzeyi yüksek yapısı ve yetişmiş insan kapasitesiyle önem taşımaktadır.
Otomotiv sanayii yüksek üretim ve ihracat rakamlarıyla ülkemizin en önemli sektörleri arasındadır. Yerli ve milli araç üretimi için de çalışmalara başlanmıştır. Bu atılımla birlikte çağın gereklerine uygun teknolojilerle üretilecek “Türkiye’nin Otomobili” sektörel trendleri de değiştirecek olup sektöre yeni bir soluk getirecektir. Kütahya ve Manisa illerinde otomotiv sektörüne yönelik faaliyet gösteren firmaların bulunması, bölgenin milli sanayi hamlesinde oynayacağı rolü oldukça değerli kılmaktadır.
Ülkemiz uluslararası markaları ve yüksek ihracat rakamlarıyla dünya tekstil sektöründe önemli bir konumda bulunmaktadır. Tekstil sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan Uşak, geri dönüşüm tekstil denildiğinde akla gelen ilk il olmakla birlikte üretimini yüksek katma değere sahip “teknik tekstil”e dönüştürebilmek adına da gerekli altyapıya sahiptir.
- Bölgemiz sanayisi çeşitlilik gösteren bir yapıya sahiptir. Tekstilden madenciliğe, beyaz eşyadan gıda sanayine kadar doygunluğa ulaşmış farklı sektörler bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar ve Kütahya illerimiz orta-düşük teknoloji seviyesinde ihracat gerçekleştirirken, Uşak’ta ise düşük teknoloji seviyesinde ihracat gerçekleştirilmektedir. Manisa’da ise orta-yüksek teknolojili sektörler yoğunlaşmıştır.
- Gerçekleştirdiğimiz araştırmalar, bölgemizde yüksek katma değerli sektörlere sıçrama anlamında ciddi bir potansiyel olduğunu göstermiştir.
- Bu anlamda özellikle Afyonkarahisar’da işlenmiş gıda, Kütahya’da otomotiv, Manisa’da savunma sanayi ile Uşak’ta teknik tekstil katma değerli üretim yapılabilecek sektörler olarak öne çıkmaktadır.
Ajans olarak kurulduğumuz günden bu yana imalat sanayine yönelik birçok programla yüzlerce projeye destek verdik. Sadece mali desteklerde de sınırlı kalmayan faaliyetlerimiz eğitim, danışmanlık ve fizibilite gibi alanlarda da sürmektedir.
Savunma sanayiinde bölgemizde odaklanma sağlanması amacıyla Manisa Teknokent Teknoloji Transfer Ofisi ile “Manisa Savunma Sanayi Teknoloji Geliştirme Kümesi” (MASTEK) projemizi yürüttük. Proje ile ülkemiz savunma sanayiinde lider kurum ve kuruluşlarının projeleri için önemli parçaların üretimini gerçekleştirdik. 16.500.000 TL’lik yatırımın 14.850.000 TL’lik kısmı hibe desteği olarak Ajansımız tarafından karşılanmıştır. Böylece, bölgemiz için oluşturduğumuz vizyon doğrultusunda önümüzdeki dönemlerde kurulması planlanan savunma sanayi kümesinin de temelleri atılmıştır.
Çevre illere kıyasla yatırım teşvik sisteminde avantajlı olan bölgemiz son on yılda özellikle otomotiv yan sanayinde önemli atılımlar gerçekleştirmektedir. Bu sebeple, otomotiv sanayiinin önemli üsleri Sakarya, Gebze, Bursa ve İzmit gibi illerimize yakın konumda bulunan bölgemize yeni yatırımlar çekmek için birçok ziyaret gerçekleştirdik.
Bölgemizde gerek firma sayısı gerekse istihdam açısından öne çıkan diğer bir sektör olan gıda sanayimizin temeli olan tarımda Manisa ilimiz, hayvancılıkta ise Afyonkarahisar ilimiz ülkemizin önemli üretim üsleri konumunda bulunmaktadır. Bölgemiz gıda sanayiinde, son teknolojilerle katma değerli, güvenilir ve sağlıklı gıda üretimine önem veriyoruz. Bu bağlamda, önümüzdeki dönemde bölgemize kazandırmayı düşündüğümüz ve gıdaların tat, koku ve aroma kaybı yaşamadan kurutulabileceği, uzun süre muhafaza edilerek tüketilebileceği “freeze-dry” (dondurarak kurutma) sistemini bölgeye kazandırmak için araştırmalar gerçekleştirdik.
Uşak ilimiz özellikle geri dönüşümlü tekstil ürünleri konusunda ülkemizde önemli bir konumda bulunuyor. Bu konumu pekiştirerek önümüzdeki yıllarda sektöre yön verebilmek adına paydaşlarımızla Uşak Tekstil Geri Dönüşüm Raporunu hazırladık. Bu raporda yer alan kısa, orta ve uzun vadeli eylem planlarını uygulamaya koyduk.
Teknolojik Dönüşüme Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz
TEKNOSOP ile birlikte, bölgemizde sanayinin potansiyeli bulunan yüksek katma değerli sektörlere yönlendirilmesi ve bölge ekonomimizde kilit rol oynayan sektörlerdeki ürün bazlı katma değerin artırılmasını amaçlıyoruz. Bu süreçte gerek ihracatın ithalatı karşılama oranını artırarak dış ticarette fazla vermeyi, gerekse kaynaklarımızın verimli kullanımını sağlayarak katma değer kaybının önüne geçmeyi hedefliyoruz.
Bölge için önemli sektörlerde üretim kapasitesi oluşturulması, katma değerin artırılması ve sektörlerin gelişimine yönelik kurumsal yapıların tesis edilmesi stratejik tercihini hayata geçirmek amacıyla 2020 yılından itibaren Ajansımız sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi İmalat Sanayisinde Teknolojik Dönüşümün Sağlanması Sonuç Odaklı Programı’nın uygulanmasına başlanmıştır.
TEKNOSOP ile:
- Savunma, otomotiv, gıda ve tekstil sektörleri öncelikli olmak üzere bölgenin imalat sanayisinde rekabet gücünü artırmayı
- Öncelikli sektörlerde ortak üretim altyapıları oluşturmayı
- İleri teknoloji ürün geliştirme ve ticarileştirme sürecini desteklemeyi
- Özel sektör ve özel sektörle ilgili kurumların yönetim kapasitelerini ve kurumsallaşma düzeylerini artırmayı amaçlamaktayız.
2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, üretim kapasitesinin ve katma değerin artırılması ile kümelenme faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan İmalat Sanayisinde Teknolojik Dönüşümün Sağlanması Sonuç Odaklı Programı ile bölgenin olgun ve olgunlaşan sektörlerinde rekabet gücünü artırmayı, ortak üretim altyapıları oluşturmayı, ileri teknoloji ürün geliştirme ve ticarileştirme sürecini desteklemeyi planlıyoruz.
Bölgemizde Gıda Sanayi Kümelenmesinin Temellerini Atıyoruz
Bölgemizde özel sektör, kamu, üniversite işbirliğinde gerçekleştireceğimiz etkinliklerle gıda sanayimizin güçlü yönlerini ve küresel fırsatları değerlendiriyoruz. Oluşturacağımız yol haritasıyla bölgemizde gıda kümelenmesinin önünü açmayı hedefliyoruz.
Desteklerimizle KOBİ’lerimizin Yanındayız
Bölgemiz imalat sanayi için önem arz eden sektörlere destek sağlıyoruz. Yatırımlarınızda yanınızda yer alıyor, bölgemizi el birliğiyle kalkındırıyoruz. Son on yılda altı farklı mali destek programıyla 200’den fazla KOBİ’mize hibe desteği sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz.
Manisa’da Savunma Sanayiimizi Geliştiriyoruz
Ülkemiz savunma sanayi liderleri Aselsan, TAI, Havelsan, Roketsan gibi firmalarımızla ulusal stratejik ortaklıklar kuruyoruz. Kurulan bu ortaklıklarla Manisa Savunma Sanayi Teknoloji Geliştirme Kümesinin de temellerini attık.
Üniversite Öğrencilerimize Proje Kültürü Aşılıyoruz
Gençlerimizin fikirlerini projelere dönüştürecek proje yarışmalarını önemsiyoruz. Bunun için, bölgedeki paydaşlarımız ve üniversitelerimizle birlikte hareket ediyor, başarılı projeleri destekleyerek gençlerimizin yoluna ışık tutuyoruz.
TR33 Bölgesi Teknik Tekstil Üretimi Yol Haritasını Hazırlıyoruz
Teknik tekstilin otomotivden inşaata kadar Türkiye için önem ihtiva eden pek çok sektörde kullanım alanı bulunmakta olup hem yurt içi hem de yurt dışında büyük pazar imkanı bulunmaktadır. Bölgemizin Uşak başta olmak üzere tekstilde elde ettiği katma değerin artırılması adına teknik tekstile dair yol haritası hazırlıyoruz.
Otomotiv Sanayicilerini Bölgemizde Buluşturuyoruz
Ulusal otomotiv sanayinin önemli firmaları ile bölgemiz kurumlarını bir araya getirerek iş birliği fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz. Oluşturacağımız yol haritalarıyla orta vadede bölgemizi otomotiv yan sanayiinde bir merkez konumuna getirmeyi amaçlıyoruz.
İmalat Sanayisinde Teknolojik Dönüşümün Sağlanması Sonuç Odaklı Programı
(2020-2023 TEKNOSOP)