KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Bursa, Eskişehir, Bilecik

Bursa, Eskişehir ve Bilecik’ten oluşan bölgemiz, sahip olduğu stratejik konumun ve tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde yer almanın getirdiği avantajı da kullanarak başta ticari olmak üzere imalat sanayi ve kültürel kaynaşma anlamında tarih boyunca çok önemli kavşak noktalarından biri olmuştur.

Özellikle imalat sanayi alanında yıllardan beri süregelen üretim geleneğini devam ettiren illerimiz, günümüzde de İstanbul Sanayi Odasının (İSO) açıkladığı ve ekonomi çevrelerinde referans olarak kabul edilen "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2022 yılı listesinde bölgemizden 27 firma yer almaktadır. Şirket merkezleri başka illerde bulunup Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerimizde üretim yapan firmalar da dikkate alındığında bölgemiz 40’ı aşan sayıda sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’na ilk başkentlik yapan bölge illerimiz, sanayi devriminin ülkemizde de gerçekleştirilmesi amacıyla ilk adımların atıldığı, bu amaçla özellikle tekstil alanındaki ilk fabrikaların da yerli ve yabancı sermaye ile ilk olarak kurulmaya başlandığı iller arasında yer almaktadır.

Özellikle son yıllarda bölge illerimizde orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli, katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin artırılması, gelecek potansiyeli yüksek olan kritik alanlarda gerekli teknoloji ve yetkinlik gelişiminin sağlanması amacıyla da çeşitli yeni yatırımlar gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan ve temelinde otomasyon, mobilite ile yapay zeka temelli çeşitli teknolojik uygulamaları sunan bu yeni dönemde bilgi tabanlı ve rekabetçi ekonomik yapı oluşturulması amacıyla illerimizde kayda değer çalışmalar da başlatılmıştır. İşletmelerin yeni sanayi devrimine geçişinde önemli bir role sahip olacak, yalın üretim süreçleriyle birlikte kalite ve verimlilik artışı sağlayacak ve firmalara rehberlik edecek olan Bursa Model Fabrika projesi bu doğrultuda 2019 yılında hayata geçirilmiştir.

Özel Yatırım Bölgeleri

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), 1961 yılında Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi olarak Bursa’da kurulmuştur. Sanayideki hızlı ve planlı gelişimini devam ettiren bölgemiz, 30 adet özel yatırım bölgesine (OSB, Serbest Bölge, TGB) ev sahipliği yapmaktadır.Bilecik ilinin çevresindeki gelişmiş illerle bağlantısının güçlendirilmesi için Bandırma-Bursa-Osmaneli Hızlı Demiryolu, Bursa-Yenişehir-Bilecik Karayolu, TCDD Bozüyük Lojistik Merkezi projelerinin tamamlanması beklenmektedir. Bu projelerin tamamlanması bölgeye yeni yatırımlar çekecek ve hali hazırdaki yatırımların bölge içindeki hareketini kolaylaştıracaktır. 

Bir Bakışta Bölgemizde İmalat Sanayi

İmalat sanayiinde bölgemizde öne çıkan sektörler Bursa için otomotiv, tekstil, makine-metal, mobilya ve gıda, Eskişehir için havacılık ve raylı sistemler, makine metal ve beyaz eşya, Bilecik için ise mermer ve doğaltaş, seramik ve gıda sanayidir. Bölgemizde yakın gelecekte öne çıkması ön görülen sektörler ise, Bursa için havacılık ve raylı sistemleri ile elektrikli ve otonom araç teknolojileri, Eskişehir’de otomotiv ve Bilecik’te enerji ve otomotiv sektörleridir.,
 
• Bölgemizde tekstil sektörü, yarattığı istihdam ve verdiği dış ticaret fazlası ile özellikle iplik üretimi, ev tekstili ve hazır giyim alt başlıklarında Bursa’da ön plana çıkmaktadır. Farklı sektör gruplarının ürün ve uygulama alanlarında kendine geniş bir yer edinen teknik tekstil ve kompozit ürünler sektörlerinde sürekli büyüyen ulusal ve uluslararası pazar oluşması sektörün gelişmesine imkan vermektedir. 
 
• Makine ve metal imalatı her üç ilimizde de ön plana çıkarken bölgede otomotiv, raylı sistemler ve havacılık sektörlerine hizmet eden  metal parça ve ekipmanlar, metal döküm, iklimlendirme sistemleri ve metal işleme makinesi üretimleri mevcuttur. 
 
• Havacılık ve savunma sanayii sektöründe önemli bir konumda olan bölgemizde üretimler askeri ve sivil havacılıkta çok sayıda uçağın motor ve yapısal parçalarının tek tedarik merkezi olan Eskişehir’de yapılmaktadır.

Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerini kapsayan bölgemizde,Bursa , küresel ekonomilerde dijital dönüşümün temellerinin atıldığı bir dönemde Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi'ni(TEKNOSAB) etaplar halinde hayata geçirmektedir.TEKNOSAB'da 2019 yılında altyapı çalışmalarına başlanmış, 2021 yılında fabrikalar faaliyete geçmeye başlamıştır.

Eskişehir’de önemli bir raylı sistemler yan sanayi altyapısı mevcut iken, Bursa özel işletmelerin insiyatifi ve yerel yönetimlerin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar ile özellikle hafif raylı sistem taşımacılığında yerli üretime dönük önemli gelişmeler yaşanmaktadır. 

Bilecik ilimizde ön plana çıkan seramik sektörü, feldspat, kaolen ve kil gibi hammaddelerin Bilecik ili ve ilçelerinde bulunması ve ilk yatırımların bu bölgede yapılması nedeniyle gelişim göstermiştir. Seramik üretiminde, üreticilerin Türkiye geneli yaklaşık %50'si Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi bölgesindedir. Seramik sağlık gereçleri açısından ise sektör yoğun olarak %34,3 payla  Bozüyük-Eskişehir-Kütahya Bölgesinde kümelenmiştir.

Bölgemizde mermer sektörü Bilecik ilimizde daha çok ön planda yer alırken, Bilecik mermerinin uluslararası tanınırlığının olmasının da sektörün gelişmesinde payı bulunmaktadır. Bölgede 64 mermer fabrikası mevcut olup 1500 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Bursa’nın Orhaneli ilçesinde kurulması planlanan Mermer ve Maden İhtisas OSB’nin mevcudiyeti ve Mustafakemalpaşa’da bulunan Mermerciler OSB’de kamulaştırma çalışmalarının tamamlanması imalat sanayiine önemli yatırımların yapılacağını işaret etmektedir.

Gıda sanayii her üç ilimizde de gelişmekte olup bu alanda yeni yatırımların olması beklenmektedir. Bölgemizde farklı gıda işleme alanlarında faaliyet gösteren öncü kuruluşlar bulunmaktadır.

Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi Eskişehir'de Kurulacak

Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi “URAYSİM” Anadolu Üniversitesi tarafından raylı sistemler ile ilgili teknolojinin, raylı sistemlerin test ve sertifikasyonu ile Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı bir  mükemmeliyet merkezi olarak planlanmış olup kuruluş çalışmaları sürmektedi

 

 

 

 

Türkiye'nin ilk Batarya Fabrikası Bursa'da kuruluyor

Gemlik'te batarya geliştirme ve üretim fabrikası kuruluyor. Togg Teknoloji Kampüsünün yanındaki 607 bin metrekarelik arazide inşa edilecek kampüste, batarya hücresi de dahil 20 GWs kapasite hedefiyle yapılacak üretim, Bölgedeki fırsatlarla birlikte 2035 yılına kadar 50 GWs üzerine çıkarılacak. Siro, otomotiv ve otomotiv dış uygulamalarında 120 ülkeye ihracat gerçekleştirecek. 

 

Türkiye’nin İlk Elektrikli Yerli Aracı Togg Bursa'da Üretiliyor

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu tarafından tasarlanan ve ülkemizin ilk elektrikli yerli otomobili Togg, Bursa’nın Gemlik ilçesinde üretilmektedir. Otomotiv dünyasında devrim niteliğindeki değişimler, otomotiv yan sanayi için de yepyeni yatırım fırsatlarını içerisinde barındırmaktadır.

 

 

Eskişehir'de Nitelikli Ara Eleman Açığını Kapatıyoruz

BEBKA’nın desteğiyle Eskişehir Sanayi Odası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçecek olan mesleki eğitim merkezi, Eskişehir’e özellikle imalat sanayiinde nitelikli istihdamın sağlanmasında önemli rol oynamaktadır.

Bölgemizde gelişmiş olan imalat sanayiinin, ülkemizde yeşil dönüşüme öncülük etmesi mali destek programları, teknik destekler ve  güdümlü proje destekleri ile güçlendiriyoruz. Ayrıca Yenilik ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı ile;

    • Yüksek ve orta yüksek teknolojili sektörlerde, ulaşım sistemleri (otomotiv, havacılık,raylı sistemler), savunma sanayi ve makine sektörlerinde rekabetçi ve yerli üretimin desteklenmesi ve KOBİ'lerin değer zincirine entegrasyonu yoluyla bölgede üretilen katma değerin arttırılması,
    • Bölgemizdeki işletmelerin kurumsal yönetim yetkinliği ile tasarım, Ar-Ge, ürün geliştirme yeteneklerinin artırılmasını,
    • İleri malzeme, nanoteknoloji, mekatronik, otomasyon, hassas üretim, kompozit, teknik tekstil teknolojileri ve uygulamaları yönelik ihtisaslaşmanın teşvik edilmesini,
    • Ar-Ge, yenilik, dijitalleşme ve verimlilik odaklı teknik altyapı, kurumsal kapasite ve iş birliklerinin geliştirilmesi,
    • Avrupa Yeşil Mutabakatı tedbirlerine ve iklim değişikliği kaynaklı risklere karşı hazırlık amacıyla bölgede kaynak verimliliğine geçişin hızlandırılması ve bu alanda yatırımların teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

İKMAMM Sanayicilere Ar-Ge ve Test imkanı sağlıyor 

Ajansımız desteğiyle Bursa'da kurulan İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi'nde raylı sistemler, otomotiv, havacılık sektörlerinde yurtdışında yüksek maliyetlerle gerçekleştirilen yanma testleri yerli imkanlarla daha hızlı ve ucuza yapılıyor.

 

 

 

Bölgemizde Gençlere ve Kooperatiflere E-Ticaret ve E-İhracat Eğitimleri Verdik

Bölgemiz illerinden Bursa'da genç istihdamı teması kapsamında  gençlere 72 saatlik, kadın derneklerine ise 36 saatlik e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri verildi. Eğitim gören gençler üretim kooperatifleri ile eşleştirilerek sosyal medya ve dijital pazarda ürün satışı gerçekleştirmeleri konusunda mentorlük yaptılar. 

Kaynak İmalat Standartları Eğitimleri Verdik

Kaynakların yerinde ve etkin kullanımı ile bölgesel gelişmeyi hızlandırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için bölgede öne çıkan sektörler için yürüttüğü faaliyetler kapsamında raylı sistemler sektörünün geliştirilmesine yönelik olarak Eskişehir’de “Kaynaklı İmalat Standartları Eğitim Programı” düzenledik.

Sanayicilere Teknik Destek Programı ile Danışmanlık Desteği Veriyoruz

Bölgedeki  sanayi firmalarının kapasitelerinin geliştirilmesi ve halihazırda çalıştırdıkları elemanların niteliklerinin arttırılması için teknik destek programımızla firmalara destek veriyoruz.

Ar-Ge ve İleri Teknolojiye Yönelik Ortak Kullanım Alanlarını Destekliyoruz

Üretim ve hizmet süreçlerinin iyileştirilmesi iş birliklerinin geliştirilmesi ve ortak çalışma kültürünün arttırılmasına yönelik Yenilik ve Verimlilik başlığında mali destek programı hazırladık.

Bölgesel Kalkınma Fonu ile Firmaları Büyütüyoruz 

Büyüme potansiyeli taşıyan fakat gerekli sermayesi olmayan şirketlerimize Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yatırımcısı olduğu Bölgesel Kalkınma Fonunu tanıtıyoruz ve onlara büyümeleri için fırsat sunuyoruz.

Bölgemizdeki OSB ve KSS’lerin Altyapılarını Güçlendiriyoruz

Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile Bursa, Eskişehir ve Bilecik’teki sanayi bölgelerinin su, atık su, enerji, katı atık toplama ve geri kazanımına yönelik altyapı ve tesis ihtiyaçlarına yönelik mali destek sağladık. Kent içinde kalan veya tarım alanları üzerinde gelişen sanayi tesislerinin planlı alanlara taşınmasını, bir kısmının yerinde dönüşümünü ve mevcut sanayi bölgelerinin işlevsel dönüşümünü yönlendirmek amacıyla "Kent İçi Sanayi Alanlarının Dönüşümü Model Çalışması"nı hazırladık.