Ajansımız, Adana ve Mersin’in yer aldığı TR62 Bölgesinde imalat sanayisinde katma değerli üretimin arttırılmasını ve rekabet üstünlüğünün sağlanmasını hedeflemektedir. Bu doğrultuda kurumsallaşma, Ar-Ge, yenilik ve verimlilik alanlarında firmaların dönüşümünü sağlayacak ara yüzlerin oluşturulması ve geliştirilmesi planlanmaktadır.
Çukurova, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nde özellikle uluslararası büyüme merkezlerinin doğuya kaydığı bir süreçte, etkisi Ortadoğu’da da hissedilecek tek potansiyel metropol bölge olarak belirlenmiştir. Adana, İstanbul’la birlikte Türkiye’de sanayileşmenin gerçekleştiği ilk şehirlerdendir. Mersin ise limanın gelişimi ile birlikte önemli bir sanayi ve ihracat kenti olmuştur. İki kenti oluşturan Çukurova, sahip olduğu sanayi kültürü ve lojistik avantajlarla Türkiye’nin yeni üretim üssü olmaya adaydır.
Adana ve Mersin, sahip olduğu 6 üniversite, genç ve dinamik işgücü, nitelikli insan kaynakları ile imalat sanayinin tüm kollarına uygun altyapıya sahiptir. Çukurova, coğrafi konumu ve stratejik öneminin yanı sıra büyük bir pazarın da merkezindedir.
Günümüzde, güvenli gıdaya erişim her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Çukurova, Türkiye’nin en büyük delta ovası ve dünyadaki en verimli üç ovadan birisidir. Bölgemizdeki her iki il de yükselen gıda sektöründe ön plana çıkmaktadır. Bunun dışında Adana, önemli bir tekstil kentidir. Ayrıca kimya sektöründe de ulusal ekonomiye önemli katkılarda bulunmaktadır. Mersin’de ise gıda sektörünün dışında metalik olmayan mineral ürünler, hazır giyim ve makine-teçhizat sektörleri başat imalat sektörleri arasındadır.
Bölgemizdeki mega projeler imalat sanayini tetikleyici niteliktedir. Son dönemde bölgemizdeki önemli yatırım planlamaları olan Çukurova Bölgesel Havalimanı, Akdeniz Sahil Yolu, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi, ihtisas OSB’ler, hızlı tren projesi gibi makro projelerle birlikte Çukurova'da imalat sektörünün önümüzdeki dönemde yeniden şekilleneceği ve sıçrama yaşayacağı öngörülmektedir. Bu gelişmelere paralel olarak bölgede imalat sanayinin kurumsallaşması ile Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin ve verimliliğinin arttırılması firmaların rekabetçi yapısına katkıda bulunacaktır.
Önemli bir yatırım bölgesi olan Çukurova’da halihazırda 10 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Ayrıca Mersin Serbest Bölge ve Yumurtalık Serbest Bölge gibi Türkiye’nin en büyük 2 serbest bölgesine de sahiptir
İmalat Sanayimizin Gelişime Açık Alanları
- Çukurova imalat sanayindeki alt sektörler, teknoloji sınıflamasına göre düşük ve orta-düşük teknoloji alanında yoğunlaşmaktadır.
- Mevcut OSB, serbest bölge ve teknokentler %100 doluluk oranına yakın faaliyet göstermektedir. Yatırımcılara yönelik yeni yatırım alanları planlanmaktadır.
- Küresel eğilimlere paralel biçimde son 20 yıllık süreçte hizmetler sektörünün bölge GSYH içindeki payı artmaktadır.
- Bölgedeki Ar-Ge harcamalarının Türkiye Ar-Ge harcamaları içindeki payının artırılması gerekmektedir.
- Son yıllarda ivme kazanan Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısı bölge potansiyelinin altındadır.
- Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çukurova bölgesi imalat sanayinde de nitelikli ara elemana ihtiyaç duyulmaktadır.
Katma değerli üretim kadar ürettiğimizi yeni pazarlara sunabilmek de büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda 2016 yılında Adana ve Mersin’de ticari bilgi ve istihbarat merkezleri kurulmuştur. Mersin Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi, Dünya Odalar Federasyonu tarafından düzenlenen 2017 Dünya Odalar Yarışması’nda finale kalarak ödül kazanmıştır. Dış ticaret alanında yeni bir model sunan merkezlerin, Türkiye’deki diğer illere örnek olarak yaygınlaştırılması sağlanmıştır. Merkezlerden bugüne kadar 250’den fazla firma hizmet alarak ihracata başlamış veya ihracat ağını genişletmiştir.
Önemli bir üretim bölgesi olan Çukurova’da planlanan küçük sanayi siteleri ve 4 OSB ile birlikte başta kimya ve gıda sektörleri olmak üzere yeni yatırımcıların bölgeye çekilmesi hedeflenmektedir.Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2006 yılından bu yana, katma değerli, yeni ürün üretilmesine yönelik bölgede çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda 2008-2020 yılları arasında, imalat sektöründe yer alan 368 KOBİ projesini hayata geçirmiştir. Bu projelerle 3.000 kişinin üzerinde ek istihdam sağlanmış, firmalarda ortalama %17 ihracat, %25 gelir ve %15 pazar payı artışı gerçekleştirilmiştir.
KOBİ'lerin katma değerli üretime geçişinin yanı sıra bölgenin Ar-Ge, tasarım ve ortak üretim altyapısının gelişimi de desteklenmiştir. Ajansımız aracılığı ile imalat sanayine yönelik 54 ortak üretim altyapısı kurulmuştur.
Bölgemizde yeni üretim alanları planlanmıştır. Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas OSB, Ceyhan OSB ve Kimya İhtisas OSB gibi nitelikli üretim alanlarının fizibilite çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Bölgenin başat sektörlerinden olan metal işleme alanında bugüne kadar 51 KOBİ projesi hayata geçmiştir.
Bölgede planlanan mega projelerin oluşturduğu fırsatları daha etkin kullanabilmek için imalat sektörü firmalarının dönüşümü önemlidir. Bu kapsamda öncelikli sanayi sektörlerinde katma değerin artırılması ve rekabet üstünlüğünün sağlanması amacıyla, 2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2021-2023 dönemi İmalat Sanayinde Kurumsallaşma, Yenilik ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı’nı uygulamaya koymuştur.
Bu sonuç odaklı program ile:
- İmalat sanayinde Ar-Ge, yenilik ve verimlilik alanlarında dönüşümü sağlayacak altyapı ve ara yüzler oluşturmayı,
- Danışmanlık ve eğitim faaliyetleri ile firmaların kurumsal yeteneklerini geliştirmeyi,
- Katma değerli üretime yönelik yeni sanayi alanları oluşturmayı amaçlamaktayız.
Sonuç odaklı program kapsamında, destek programları ve projelerin dışında, araştırma-analiz, eğitim-danışmanlık, tanıtım çalışmaları ile işbirliği ve koordinasyona yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir. Birbirini tamamlayan faaliyetlerden oluşan programın başarısı, program sonunda yapılacak çalışma ile ölçülecektir.
Sonuç Odaklı Programın etkisini ölçmek için Ajans desteklerinden faydalanan firmalar kullanılacaktır. Bu firmaların %50’sinde dönüşüme yönelik eylem planının uygulamaya konulması beklenmektedir. Bu doğrultuda ilgili firmalarda %25 karlılık artışı ve $/kg ihracat değerinde %15’lik artış hedeflenmektedir.
|
İmalat Sektörünü Sonuç Odaklı Yaklaşım İle Programlıyoruz
Bölgemizde ihracat, çalışan sayısı ve ciro rakamları incelendiğinde makine ve metal işleri, tarım-gıda ile kimya-plastik sektörlerinde yoğunlaşma olduğu görülmektedir. Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, Adana ve Mersin’de ön plana çıkan sektörlerde 2020 yılından itibaren farklı bileşenler içeren çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda hazırladığımız ve 2021-2023 faaliyet dönemini kapsayan ‘İmalat Sanayinde Kurumsallaşma, Yenilik ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı’ ile, Ar-Ge, yenilik ve verimliliğe yönelik kurumsal yapılar oluşturarak bölge firmalarının yapısal dönüşümünü planlıyoruz.
Adana Tasarım Merkezi ve Model Fabrika ile Yalın Üretim ve Dijitalleşmeyi Yaygınlaştırıyoruz
Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi ile Adana sanayisinin önde gelen sektörlerinin tasarım odaklı gelişimi hızlandırılacaktır. Yalın felsefe ve dijitalleşme odağında verimlilik arttırıcı uygulamalı eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecektir.
Mersin Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi’ni Hayata Geçiriyoruz
Mersin’de yüksek teknoloji odaklı ürün üretmek isteyen imalat sanayi firmalarının ürün tasarım ve modelleme (prototip) hizmeti alacağı tasarım ve eklemeli üretim makine-ekipman alt yapısı kurulacaktır. Ayrıca merkezde verilecek eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile insan kaynakları altyapısının güçlendirilmesi planlanmaktadır.
Adana Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi’nde Ar-Ge ve Know-How Transfer Ediyoruz
Ülkemiz ve Bölgemizde üretilmeyen katma değeri yüksek kimyasal maddelerin belirlenmesini, bu ürünlerin nasıl üretilebileceklerinin ve üretim teknolojisinin ortaya koyulmasını hedefliyoruz. Üretim teknolojisi ve fizibilitesi yapılan kimyasallar, girişimcilerin bilgisine sunularak yerli üretimle cari açığın azaltılmasına katkı koyulacaktır.
Mersin Turunçgil Hasat ve Hasat Sonrası Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi İle Katma Değerli Üretim Hedefleniyor
Türkiye turunçgil üretiminde Çukurova Bölgesi açık ara ilk sırada yer almaktadır. Hayata geçirilecek merkez ile ürünlerin raf ömrünün uzatılması ve ürün kayıplarının azaltılması hedeflenmektedir. Böylece, tarıma dayalı gıda sanayinde katma değerli üretim desteklenecektir.
Sektörel Yol Haritaları Hazırlıyoruz
Bölgedeki paydaşlarla birlikte değer zinciri analizleri, sektörel yol haritaları ve hedef pazar analizleri gerçekleştirilecektir. Değer zinciri analizi tamamlanan sektörlerde bölge paydaşlarının aktif katılımıyla yol haritası çizilerek ilgili sektör için bir yükseltme planının oluşturulması öngörülmektedir.
Bölge KOBİ’lerine Yönetim Danışmanlığı Alanında Teknik Destek Sağlıyoruz
Ajans olarak firmaların dijital dönüşüm, verimlilik ve yalın üretim alanlarındaki eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini destekleyeceğiz.
Yeni Yatırım Alanlarına Yönelik Fizibiliteler Hazırlıyoruz
Katma değerin arttırılması ve rekabet üstünlüğünün sağlanmasına yönelik imalat sanayi yatırım projelerine ön fizibiliteler hazırlıyoruz. Ayrıca bölgenin kalkınmasına aracılık edecek önemli yatırımlarda fizibilite çalışmalarını destekliyoruz.