KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
İpekyolu Kalkınma Ajansı Gaziantep, Adıyaman, Kilis

Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’i içine alan bölgemiz geçmişten günümüze özenle inşa ettiği sanayi altyapısı ve üretim kapasitesiyle ülkemizin önde gelen sanayi üsleri arasında yer almaktadır.

İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak ticari ve kültürel mirasımızın üretkenliğini ve yenilikçilik kapasitesini artırmayı amaçlamaktayız. Hayata geçireceğimiz projelerle dünyada ve ülkemizde birçok sektör ve üründe öncü olan KOBİ’lerimizi; üretimde yüksek teknoloji kullanımına teşvik ederek, katma değeri yüksek yeni sektörlerde yatırım yapmaya yönlendirerek ve kurumsal kapasitelerini geliştirerek bölge sanayisini daha sürdürülebilir, rekabetçi bir yapıya dönüştürmeyi  hedeflemekteyiz.

Bölgemizin üretim merkezi konumunda olan Gaziantep’in imalat sanayisi birçok sektörde ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet üstünlüğüne  sahiptir. İlde tekstil, gıda, makine-metal, kimya-plastik, ayakkabı-deri sektörleri öne çıkan sektörler arasında yer almaktadır. Bu alanlardaki göze çarpan başarı,  Gaziantep’in ticari, kültürel ve toplumsal yapısının özelliklerini de belirleyen tecrübe birikimi, iş gücü potansiyeli ve girişimcilik kültürüyle yakından ilişkilidir.

Gaziantep 2020 yılında gerçekleştirmiş olduğu  8 milyar Dolar’a yakın ihracatıyla ülke sıralamasında 5. sıradadır.

Gaziantep stratejik konumunun etkisiyle bölgenin lokomotif ili pozisyonundadır. 2020 yılında gerçekleştirdiği 1.8 milyar dolarlık halı ihracatıyla, dünya makine halısı pazarının %55’ine sahip ve bu alanda ülkemizin üretim  üssü konumundadır. Bununla birlikte ilimizde yüksek katma değerli ürün üretiminin gerçekleştirilmesi,  kar marjlarının artırılması ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır.

Gaziantep’te 5 OSB bulunmaktadır. OSB’lerde 1000’nin üzerinde firma olup 150.000’den fazla kişi istihdam edilmektedir.

TRC1 Bölgesi’nde kamu ve özel sektörler tarafından işletilen 11 Ar-Ge ve 2 tasarım merkezi bulunmaktadır. Bölgenin imalat sanayisindeki potansiyelini harekete geçirecek Ar-Ge ve nitelikli araştırma harcamalarının artırılması bağlamında merkez sayılarının artması kritik bir öneme sahiptir.

TRC1 Bölgesi’nin ikinci büyük ili olan Adıyaman’da tarım, tarıma dayalı gıda sanayi ve tekstil sektörü öne çıkmaktadır. Tekstil ve hazır giyim sektöründe önemli bir üretim merkezi olan Adıyaman, 1960’larda temelleri atılan Sümer Dokuma A.Ş. mirasından aldığı güçle birikimini geliştirmeye devam etmektedir. Tekstil ve hazır giyim sektöründeki birikiminin yanı sıra Türkiye’deki mermer rezervlerinin yaklaşık %15’i Adıyaman’da bulunmaktadır. Yenilebilir enerji kaynakları bakımından da zengin olan kent, ülke genelinde yıl boyu en  çok güneşlenme süresine sahip 2. il konumundadır. İlin kaynaklarının yatırımlara dönüştürülerek yeni istihdam alanlarının yaratılması ve ihracat kapasitesini artıracak markalaşma, kurumsallaşma süreçlerinin başlatılması ihtiyacı söz konusudur.

Bir tarım kenti olan Kilis’te zeytinyağı ve sabun imalatına yönelik yatırımlar ile tekstil  yatırımları öne çıkmaktadır. Bununla birlikte 4.000 hektar alan üzerinde altyapı çalışmaları devam eden Polateli Şahinbey OSB’nin faaliyete geçmesiyle birlikte bu sektördeki yatırımların artması ve yatırım alanlarının çeşitlilik göstermesi beklenmektedir. Zeytinyağı üretiminde rekabet üstünlüğü yaratacak süreç iyileştirmelerinin yapılması ve markalaşma süreçlerinin başlatılması potansiyelin harekete geçirilmesi noktasında oldukça önemlidir.

Bölgemizde İmalat Sanayi
  • Bölgemizde ağırlıklı olarak halı, iplik, makarna, un, sıvı yağ, şekerleme vb. ürünlerin imalatında ve ithal girdilere dayalı imalatta yığılma vardır.
  • Sanayimiz köklü bir üretim yapısı ve ihracat kapasitesine sahiptir.
  • İmalat sanayimiz yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayalı ürünlerin üretimine geçiş sürecini başlatacak ve bu ürünleri üreten sektörlerin payını artıracak potansiyele sahiptir.
  • Sektörün kapasite kullanım oranları,  kurumsallaşma ve markalaşma çalışmaları potansiyelin altında seyretmektedir.
  • Katma değeri yüksek ve ileri teknoloji düzeyine sahip ürünlerin üretimini gerçekleştirecek bir dönüşüm ihtiyacı bulunmaktadır.
  • Dönüşüm sürecini destekleyecek yetkin ve nitelikli insan kaynağına gereksinim duyulmaktadır.
  • Antep fıstığı, badem ve zeytinyağı gibi önemli tarım ürünlerinin yenilikçi yöntemlerle çeşitlendirilmesi  ihtiyacı bulunmaktadır.

GSOMEM İle Bölgemizin İnsan Kaynağı İhtiyacını Karşılıyoruz

Sanayimizin ihtiyacı olan yetkin ve nitelikli insan ihtiyacını karşılamak amacıyla Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’ni kurduk. Güdümlü Proje Desteği kapsamında Gaziantep Sanayi Odası tarafından Gaziantep OSB’de kurulan Mesleki Eğitim Merkezi, 2017 yılı Nisan ayında faaliyetlerine başlamıştır. Merkezde mesleki eğitim atölyeleri, laboratuvarlar ve idari eğitim salonları bulunmaktadır. Merkez sayesinde meslek sahibi olmak isteyen gençler, kadınlar, engelliler, göçle gelen nüfus gibi dezavantajlı gruplara eğitimler verilmeye başlanmıştır.

Bölgede Tarıma Dayalı İmalat Sanayiyi Geliştirdik

Kilis’te zeytinyağı sektörünün gelişmesi amacıyla 2010-2020 yılları arasında toplam yatırım tutarı 7 milyon TL’yi bulan 12 projeye mali destek vererek ilin ekonomik gelişimine katkı sağladık. Düzenlediğimiz tanıtım günleri ve diğer etkinlikler sayesinde Kilis zeytinyağının markalaşma öyküsünü başlattık. Desteklerimizin de katkısıyla Kilis zeytinyağı Kanada, Umman, Katar Amerika gibi ülkelere ihraç edilmeye başlanmıştır.

Ajansımız, faaliyete başlama tarihi olan 2010 yılından bu yana Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde imalat sanayinin güçlendirilmesi ve potansiyelinin harekete geçirilmesi amacıyla birçok faaliyet gerçekleştirmiştir. Ajanımız bu kapsamda Mali Destek Programları tasarlayarak bölgemize 154 proje ile 28.332.177 TL  kaynak aktarmıştır.

Yenilikçi Girişimleri Destekledik

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklediğimiz proje ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi bünyesinde Ar-Ge kültürünün yaygınlaştırılması, teknoloji odaklı iş fikirlerinin geliştirilmesi, Ar-Ge odaklı girişimci sayısının  arttırılması, fikirlerin ticarileştirilmesi ve sınai mülkiyet haklarının korunması amacıyla gerekli hizmetleri verebilecek prototipleme ve girişimcilik merkezini kurduk.

Bölgenin İlk ve Tek Ayakkabı Test Laboratuvarını Kurduk

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nun yürütmüş olduğu ‘Gaziantep Üniversitesi Ayakkabı Test Laboratuvarı Kurulumu ve Akreditasyon Projesi’ ile bölgemizdeki önemli imalat sektörlerinden biri olan ayakkabı sektörüne ilişkin ilk akredite test laboratuvarını  kurduk. Proje ile sektörün ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak önemli bir hizmetin hayata geçirilmesini sağladık. Laboratuvar tüm bölgeye hizmet verebilecek kapasiteye sahiptir.

İmalat Sanayinde Dönüşüm Sonuç Odaklı Program Yaklaşımını Uyguluyoruz

Bölgemizin ekonomik anlamda lokomotifi konumundaki imalat sanayinin hâlihazırda sahip olduğu üretim hacmini, ihracat potansiyelini orta ve uzun vadede koruyabilmesi ve artırabilmesi, Ar-Ge ve inovasyon kabiliyetlerinin geliştirilmesinin yanı sıra yeni teknolojilere uyum sağlayabilmesi ile doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda, bölgemizin sahip olduğu mevcut üretim kabiliyeti ve anlayışının yenilik temelli dönüşümünün sağlanması, yönetim becerilerinin geliştirilmesi konularında adım atılması ve sahip olunan kabiliyet, altyapı ve sermaye potansiyelinin yaratıcı ve stratejik alanlara yönlendirilmesi amaçlarına yönelik olarak İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illeri için İmalat Sanayinde Dönüşüm Odaklı Sonuç Programı tasarladık.

İmalat Sanayinde Dönüşüm Sonuç Odaklı Programımız ile; sanayide Ar-Ge ve yenilikçilik becerilerinin geliştirilmesi, işletmelerde verimlilik uygulamalarının yaygınlaştırılması, işletmelerin kurumsal yapılarının güçlendirilmesi, teknolojik ve dijital dönüşüm adımlarının atılması, medikal ve savunma sanayi gibi yeni ve yaratıcı sektörlere yönelik dönüşümün sağlanmasına yönelik öncelikler doğrultusunda uygulamaktayız.

Bölgemizin mevcut sektörlerinde gelişim ve dönüşüm sürecinin başlatılması için hazırladığımız bu programda, bölge imalat sanayisinin teknoloji ve dijitalleşme süreçleriyle uyumlu, kaynak verimliliğini odağa alan ve rekabet gücü yüksek sürdürülebilir bir yapıya dönüşümünü hedefliyoruz.

2021-2023 dönemini kapsayan programla,  yönetim becerilerinin geliştirilmesinin yanı sıra sahip olunan kabiliyet, altyapı ve sermaye potansiyelini daha yaratıcı ve stratejik alanlara yönlendirmeyi amaçlıyoruz.

İşletmelerimizin Yapısal ve Nitelikli Dönüşümünü Sağlayacağız

  • Teknik Tekstil Geliştirme Programı
  • Girişimcilik Hızlandırma Programı
  • Savunma Sanayi Entegrasyon Programı
  • Medikal Sektörü Geliştirme Programı
  • Kümelenme Kapasitesi Geliştirme Programı                            
  • Kaynak Verimliliği Programı
  • Halka Arz Programlarını Uygulayacağız.

Bölgemizde Savunma Sanayinin Gelişmesine Öncülük Ediyoruz

Gaziantep’te savunma sanayi alanında dönüşümü başlatmak, mevcut durumu analiz etmek, firmaların üretim ve beceri kapasitesini ortaya koymak üzere strateji çalışmalarımız kapsamında Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile iş birliği yaptık. Çalışmamız çerçevesinde küçük, orta ve büyük ölçekli 30 firmayı yerinde analiz yöntemiyle ele alarak ne üretebiliriz sorusuna cevap arayacağız.

Firmalarımızın Kurumsal Kapasitelerini Geliştiriyoruz

Bölgemizde faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinin kurumsal kapasitelerini artırmak amacıyla 2021 yılında Yönetim Danışmanlığı konusunda teknik destek sağlayacağız. Firmalarımızın kaynak verimliliği, sürdürülebilirlik, pazarlama-satış ve markalaşma gibi konularda ihtiyaç duydukları danışmanlık hizmetlerini Ajans eliyle firmalarımıza sunacağız.

Kilis'in İşsizlik Sorununu Tekstilkent’le  Çözüyoruz

Güdümlü Proje Desteği kapsamında Kilis Organize Sanayi Bölgesinde 20.000 m2 alan üzerine Tekstilkent kurulumuna ilişkin proje, 2021 yılında Ajansımız tarafından hayata geçirilecek. Projeyle Kilis’te imalat sanayinin gelişimini destekleyerek Kilis’i tekstil sektöründe bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Proje kapsamında 2.000 kişilik istihdam katkısı da sağlayacağız.

Firmalarımızın Kurumsal Kapasitelerini Geliştiriyoruz

Ajansımızın başlatacağı Teknik Tekstil Geliştirme Programı ile Gaziantep tekstil sektörünün, teknik tekstil üretimine geçiş potansiyelini analiz ederek 30 işletmeye Teknik Tekstile Dönüşüm Eğitimleri vereceğiz. Gaziantep’te teknik tekstil yatırımlarının artırılması, sektörün Ar-Ge, yenilikçilik kabiliyetinin geliştirilmesine ve rekabet gücünün artırmasına katkı sağlayacaktır 

Kanser İlaçları Üretim Tesisiyle Medikal Sanayiinde Dönüşümü Hızlandırıyoruz

Gaziantep Üniversitesi bünyesinde Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında kurulacak Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretim Tesisi ile medikal sektöründe güçlü bir dönüşüm imkânı yaratıyoruz. Kurulacak tesiste kanser hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan ilaçlar yerli ve milli olarak üretilecek ve Gaziantep’in bölgenin sağlık üssü olma hedeflerine katkı sağlayacağız.

Türkiye’nin En Büyük İhtisas OSB’sinin Kurulmasına Öncülük Ediyoruz

Kilis-Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, 4.000 hektar alanıyla Türkiye’nin en büyük ihtisas OSB’si olacaktır. OSB’nin faaliyete geçmesiyle birlikte, ilin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyinin artacağını ve yaklaşık 75.000 kişiye iş imkânı sağlanabileceğimizi öngörmekteyiz. 2020 yılı sonu itibariyle Kilis Ticaret ve Sanayi Odası’na 1.940 firma arsa talebinde bulunmuştur. İhtisas OSB’sinin alt yapı uygulama projeleri ihalesi Ajansımız tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sektörel Değer Zincirlerinde İhtiyaç Duyulan Yatırımları Bölgeye Çekmek ve Yatırımları Çeşitlendirmek Amacıyla Yatırım Ön Fizibiliteleri Hazırlıyoruz

İmalat sanayimizde üretim yelpazesini genişletmek ve katma değeri yüksek, ileri teknoloji üretim yapısına geçmek amacıyla bölgemizin potansiyel kaynaklarına ilişkin  yatırım alanlarını saptayarak Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerimizde ön fizibilite çalışmalarına başlıyoruz.

 

Kaynak Verimliliğini Önemsiyoruz

Çevreye duyarlı politikalar geliştirmek ve bölgesel rekabet gücünü artırmak amacıyla 2020 yılında önceliklerimiz arasına aldığımız “Kaynak Verimliliği” konusunda 2021 yılında da bölge imalat sanayine yönelik yenilikçi yaklaşımlar ile faaliyetlerimize devam edeceğiz. Sanayi işletmelerinde enerji verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması ve işletmelerin enerji maliyetlerinin hafifletilmesi amacıyla bir dizi eğitim ve kaynak/enerji verimliliği konularında danışmanlık hizmetleri vereceğiz.