Ajansımız, imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin kurumsal yapısını güçlendirerek ve stratejik yönetim yetkinliklerini geliştirerek Bölge ihracatını artırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, bölgemizde faaliyet gösteren üretici firmaların küresel pazarlarda rekabet gücü artırılacak; sadece ham veya az işlenmiş ihraç mallarını değil, katma değeri yüksek malları da ihraç etmelerine olanak sağlanacaktır.
Yukarı Fırat (TRB1) Bölgesinde baskın olan gıda ve tarıma dayalı sanayi ile tekstil sektörlerine ilave olarak Malatya ve Elazığ illerinde makine-teçhizat üretimi, metal işleme, sanayi ve yapı malzemeleri imalatı sektörleri gelişme eğilimi göstermektedir. Katma değeri artırmaya yönelik bu sektörlerin çeşitlenmesi ve gelişmesi Bölge ekonomisi için son derece elzem görülmektedir.
TRB1 Bölgesinde sanayi, yerel hammadde kaynakları çerçevesinde gelişim göstermekte olup, Malatya ve Elazığ illeri sanayi alanında ön plana çıkmaktadır. Planlı sanayileşmede ve sanayinin gelişmesinde büyük rol oynayan organize sanayi bölgeleri illerimizin itici gücünü oluşturmuştur. Bingöl ve Tunceli illerinde ise görece küçük çaplı, atölye tipi sanayi faaliyetleri hâkim olup, OSB’ler gelişmektedir.
TRB1 bölgesinin bütün illerinde öncü sektörlerinden birisi olan gıda sektörünün önümüzdeki süreçte de bölgedeki gelişimde önemli rol oynaması beklenmektedir. İllerin sahip olduğu tarım ürünlerine bağlı olarak şekillenen gıda sektörünün geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Bölgenin marka ürünü olan ve özellikle Malatya ili ile Elazığ ilinin Baskil ilçesinde yetiştirilen kayısı, en önemli geçim kaynaklarından birisi olup, işlenerek çok sayıda ülkeye ihraç edilmektedir.
Bingöl’de gerçekleştirilen süt ve süt ürünleri entegre tesis yatırımı bir “Bölgesel Kalkınma Projesi” olarak hayata geçirilmiştir. Söz konusu büyük ölçekli yatırım, ‘‘Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’’ kapsamında desteklenmektedir. Tam kapasite ile işletmeye geçtiğinde entegre tesis, 1.012 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak ve yaklaşık 8.000 aileye dolaylı gelir etkisi oluşturacaktır. Ajansımızın her aşamasında takibini yürüttüğü Bingöl Süt ve Süt Ürünleri Entegre Yatırım Projesi bölgemizin tarıma dayalı sanayinin gelişmesinde ve sanayileşmesinde büyük katkılar sunacaktır.
Bölgede baskın olan gıda ve tarıma dayalı sanayi ve tekstil sektörlerine ilave olarak makine-teçhizat üretimi, metal işleme sanayi ve yapı malzemeleri imalatı sektörleri gelişme eğilimi göstermektedir. Katma değeri artırmaya yönelik sektörel çeşitlenmenin sağlanması, bölge ekonomisi için son derece elzem görülmektedir.
Bölgede faaliyet gösteren mevcut işletmelerin ihracat kapasitelerinin artırılması kadar, yeni yatırımların Bölgeye çekilmesi de Bölge sanayisinin geliştirilmesi için önemlidir. Genellikle düşük ve orta teknoloji düzeyi grubunda yer alan ürünler üretilmekte olup ürünler çoğu zaman ileri işlem aşamalara geçilemeden, ham mamul ya da yarı mamul halde satılmaktadır. Malatya’da kayısı, Elazığ’da mermer ihracatı bu durumun en açık örneğidir. Bölgedeki firmaların Ar-Ge/Ür-Ge faaliyetleri ve üniversite-sanayi işbirlikleri ile beslenerek katma değeri yüksek ürünler üreten firmalar haline evrilmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Sanayi sektöründe katma değer artışı yaratabilecek bilgi-yoğun ve/veya teknoloji-yoğun üretimin desteklenmesi, özellikle teknoloji içeren yenilikçi mal ve hizmet üretiminin teşvik edilmesi gereklidir.
Bir Bakışta Bölgemiz Sanayisi
- Elazığ ve Malatya illerimizde, tarıma ve madenciliğe dayalı sanayi potansiyeli daha baskın olmakla beraber, bölgede var olan genç işgücü ve teşvik avantajları sayesinde tekstil ve konfeksiyon alt sektörü de bölgede gelişim sağlayabilecek önemli sanayi sektörleri arasında yer almıştır.
- Bölgede öne çıkan tarım ve madenciliğe dayalı sanayi, tekstil, mobilya imalatı sektörlerinin yanı sıra makine imalatı, elektrikli teçhizat imalatı, kimyasal ürünlerin imalatı gibi diğer alt alanlarda da gelişme sağlanarak sektörel çeşitlenmeye odaklanılması önemlidir.
- Cazibe Merkezleri Programı kapsamında, 2018 yılından itibaren sanayi yatırımları hız kazanmıştır. En fazla desteğin sağlandığı 6. Bölge desteklerinin emek yoğun sektörlere daha fazla avantaj sağlamasının etkisi ile son 3 yılda gerçekleştirilen sanayi yatırımlarının 15 binin üzerinde ilave istihdam yaratması öngörülmektedir.
- Üretimde katma değerin artırılması amacı ile Bölgede faaliyet gösteren 6 Ar-ge Merkezi ve 1 tasarım merkezine yenilerinin eklenmesi elzemdir.
- Malatya ve Elazığ’da faaliyet gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgelerine ilave olarak Bingöl Teknoparkın kurulması için başvuru ve hazırlık çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca Malatya Turgut Özal Üniversitesi, tarım teknolojileri odaklı teknoparkı hayata geçirmeyi planlamaktadır.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede imalat sanayinin ve sanayi altyapısının geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda 2011-2020 yılları arasında, bölge sanayinin gelişimine katkı sağlayan 300’e yakın projeyi hayata geçirmiştir.
Desteklenen projeler ile sanayi altyapısının geliştirilmesi hedefi doğrultusunda organize sanayi bölgelerinin hizmet kalitelerinin yükseltilmesine ve yatırımların hizmetine sunulan altyapısı geliştirilen sanayi parseli sayısının artırılmasına ağırlık verilmiştir. Özel sektöre yönelik yürütülen destek programları ile imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin ihracat yeteneklerinin artırılması, yeni istihdam oluşturulması, ürün çeşitliliğinin artırılması ve katma değerli üretime geçilmesi önceliklerinden en az birini amaçlayan projeler desteklenmiştir.
İmalat sanayinde faaliyet gösteren bireysel girişimcilerin ve işletmelerin ihtiyaç duydukları teknolojik imkanlara, makine parkına, prototip ve kalıp imalatı için gerekli endüstriyel makinelere ulaşmasının sağlanması amacıyla Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü bünyesinde ortak kaynak kullanımına açık, işbirliğine imkân sağlayan, sürekli gelişen Endüstriyel Tasarım, Prototip ve İnovasyon Merkezi faaliyete geçirilmiştir.
Malatya I. OSB Arıtma Tesisi Verimlilik ve Kapasite İyileştirme Projesi ile 24.000 m3/gün kapasite ile ihtiyacı karşılayamayan arıtma tesisinin kapasitesi 40.000 m3/gün’e artırılarak arıtma kaynaklı çevresel sorunlar bertaraf edilecektir.
Bingöl’de tekstil sektörünün gelişmesi için gerekli altyapının oluşturulması amacıyla 2015 yılında Bingöl Tekstilkent Projesi, 2020 yılında ise Bingöl Tekstilpark projesi desteklenmiştir. Toplam kapalı alanı 10.000 m2 olan Bingöl Tekstilkent’te faaliyet gösteren işletmeler mevcut durumda yaklaşık 600 kişilik istihdam sağlamaktadır.
Bölgemizde imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin kurumsal yapısının güçlendirilmesi, stratejik yönetim yetkinlikleri geliştirilerek rekabet gücünün artırılması amacıyla, 2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2021-2023 dönemi İmalat Sanayinde Kurumsallaşma ve İhracatın Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nın uygulamasına başlamıştır. İmalat Sanayinde Kurumsallaşma ve İhracatın Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile :
- Bölgemizdeki işletmelerin kurumsal yönetim yetkinliği ile tasarım, ar-ge, ürün geliştirme yeteneklerinin artırılmasını,
- İşletmelerimizin ihracat yeteneklerinin geliştirilmesi ve Bölgede ihracat yapan firma sayısının artırılmasını,
- İmalat sanayinde üretim kabiliyetlerini artıracak altyapı hizmetlerinin güçlendirilmesini,
- Küresel rekabete uyum sağlayabilecek insan kaynaklarının geliştirilmesini amaçlamaktayız.
Sonuç Odaklı Program kapsamında,
2021-2023 dönemi için, bölgemizde imalat sanayinin ve ihracatın geliştirilmesine yönelik çok sayıda faaliyet planladık.
Planladığımız proje ve faaliyetler ile ;
İmalat Sanayi ve İhracatta Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz
2021 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemizde ithalata daha az bağımlı bir üretim yapısıyla daha fazla mal ve hizmet satılmasını sağlayacak ihracat odaklı bir dönüşümün gerçekleştirilmesi sağlamaya yönelik çalışmalar yürütecektir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2021-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan İmalat Sanayinde Kurumsallaşma ve İhracatın Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerimizin üretim kabiliyetlerini artıracak altyapı ve üstyapılarının güçlendirilmesini, firmalarımızın ihracat yeteneklerinin geliştirilmesini ve ihracat yapan firma sayısının artırılmasını planlıyoruz.
Bingöl Tekstilpark ile 700 Kişilik Yeni İstihdam İmkânı Oluşturuyoruz
2021 yılında hayata geçireceğimiz Bingöl Tekstilpark projemiz ile Bingöl Organize Sanayi Bölgesinde her biri 2.700 m2’lik 3 adet bina tekstil sektörü ihtiyaçlarına uygun olarak yapılarak 700 kişilik ilave istihdam oluşturulacak.
Elâzığ Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi Çok Yakında İşletmelerimizin Hizmetinde
Elazığ TSO bünyesinde kuracağımız ihracat destek merkezi ile firmalarımıza hedef pazar araştırması ve saptanması, analiz edilmesi, küresel rakiplerin belirlenmesi ve uluslararası pazarlarda hâkim ürün/fiyat analizlerinin yapılması gibi birçok alanda hizmet sunulacak.
Kurumsallaşma & Dış Ticaret Eğitimleri ve Danışmanlık Hizmetleri ile Firmalarımızın Gücüne Güç Katacağız
Sağlayacağımız eğitim ve danışmanlıklar yoluyla paydaşlarımız ile işbirliği halinde ilgili firmaların uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artıracağız ve firmalarımızın kurumsallaşmasına destek olacağız.
Bölgesel Kalkınma Fonu İle Firmalarımızı Büyütüyoruz
Büyüme potansiyeli taşıyan şirketlerimizi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yatırımcısı olduğu Bölgesel Kalkınma Fonu ile tanıştırarak sermayelerini artırıyoruz.
Elazığ OSB Tekstil-Endüstri Park Prestij Yatırım Merkezi İle Model Bir Üstyapı Oluşturarak İstihdam Odaklı ve İhracat Hedefli Sektörel Kümelenmeyi Sağlıyoruz
Elazığ Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde Tekstil sektöründe kümelenmeyi sağlayacak, sosyal hizmet ve ortak kullanım alanlarının da yer aldığı 14 adet model fabrika binasını tekstil sektöründeki yatırımcılarımızın hizmetine sunacağız.
Ar-ge ve Tasarım Merkezlerimizin Sayısını ve Niteliğini Artırıyoruz
Ar-Ge çalışanlarına yönelik düzenleyeceğimiz eğitim ve vereceğimiz danışmanlık hizmetleri ile Ar-ge Merkezlerini güçlendireceğiz. Ayrıca Ar-Ge personeli yetiştirilmesi programı ile Ar-ge ve tasarım merkezlerimizin nitelikli teknik personel ihtiyacına cevap vereceğiz.Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programını Uyguluyoruz
Başta işletmelerimiz olmak üzere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler gibi yerel aktörlerin yönetim ve işletme uygulamalarının iyileştirilmesine, organizasyonlarının performansını artırmaya, yeni iş fırsatları kollamalarına yardımcı olacak yönetim danışmanlığı alanlarında eğitim, danışmanlık ver sertifikasyon faaliyetlerini finanse ediyoruz..