Ajansımız, Kuzey Anadolu Bölgesi'nde imalat sanayide yeni yatırımları arttırmaya ve mevcut işletmelerin rekabet gücünü geliştirmeye yönelik faaliyetler yürütmektedir. Bu faaliyetlerimiz ile sürdürebilirlik ve doğaya saygı ilkeleri çerçevesinde bölgenin ekonomik potansiyelini değere dönüştürmeyi hedeflemekteyiz.
İmalat sanayi, Ajansımızın faaliyet gösterdiği TR82 Bölgesinde ihracat, üretim, istihdam, katma değer gibi temaları içeren ve önemli yatırımların olduğu bir alandır. İmalat sanayide öne çıkan sektörler incelendiğinde bölgedeki zengin orman varlığının sonucu olarak ağaç, ağaç ürünleri ile mobilya imalatının ekonominin lokomotif sektörü olduğu görülmektedir. Bölgede öne çıkan diğer sektörler ise gıda ürünleri ve giyim eşyaları, otomotiv yan sanayi (lastik, akü), elektrikli ev aletleri, havai fişek, mermi ve tuğla üretimi yatırımlarıdır. Ayrıca mermer, bakır, tuz ve bentonit gibi maden varlıklarının çıkarılması ve işlenmesine yönelik çeşitli yatırımlar mevcuttur. İmalat sanayide bölgenin tercih edilmesinin ana sebepleri arasında hammadde ve pazara yakınlık önde çıkmaktadır. Ayrıca, teşvik sisteminin sağladığı avantajlı yatırım imkanları büyük ölçekli imalat sanayi yatırımlarında etkili olmaktadır. Nitekim imalat sektörü, 2010 yılında bölgede yer alan tüm işletmelerin net satışlarının %25’ini oluştururken bu oran yıllar içinde artan bir eğilim ile %35’e kadar yükselmiştir. Yine bu dönemde işletmelerin gelirleri artarken yapılan üretimin niteliği de gelişmiştir. 2010 yılında imalat sanayide düşük teknolojili ürünler toplam üretimin 4’te 3’ünü oluştururken yıllar içerisinde bu oran %60’a düşmüş, orta-yüksek teknolojili ürünlerin payı 2 kat artmıştır.
İmalat konusunda karma bir yapıya sahip olan bölgede üretim yapabilme yeteneği yüksek olmasına rağmen işletmelerin büyük bir kısmı fason üretim yapmakta olup üretimi yapılan ürünlerin teknoloji düzeyi hala düşüktür. İşletmelerin büyük çoğunluğu mikro düzeyde olup kurumsallaşma, markalaşma, pazarlama tasarım, yenilikçilik, ürün geliştirme ve verimlilik konularında kurumsal kapasitelerinin arttırılması gerekmektedir. Ayrıca, küme oluşumları teşvik edilerek organize sanayi bölgelerinin altyapı eksikliklerinin giderilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Bölgemize Yatırım Yaparak Avantajlı Devlet Teşviklerinden Yararlanabilirsiniz
Bölgeye şehir özelinde baktığımızda; Kastamonu’da bulunan orman varlığının ağaç işleri konusunda şehre bir uzmanlık kazandırdığı görülmektedir. Mobilya üretiminin ana maddesi olarak kullanılan panel levha üretiminde Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük işletmelerinden bazıları Kastamonu’da bulunmaktadır. Ahşap kapı ve pencere üretimde ise Türkiye üretiminin yaklaşık %25’i Kastamonu’da gerçekleştirilmektedir. Değişen tüketici tercihleriyle beraber el oymacılığı ve proje bazlı üretim gibi katma değeri yüksek üretim konularında da şehir büyük bir potansiyele sahiptir.
Ankara’ya sadece 80 Km mesafede bulunan, bölgenin en büyük organize sanayi bölgesine sahip olan Çankırı, İstanbul’dan Doğu Karadeniz’e ve İran’a uzanan E80 (D100) karayolu gibi ülkemizin en işlek ulaşım ağları üzerinde kurulu OSB’leriyle sanayicilere 6. bölge teşvikleri sunmaktadır. Oto lastiği, akü, metal işleri, elektrikli ev aletleri ve çorap imalatı konusunda Türkiye’nin en büyük işletmelerinden bazıları Çankırı’da yer almaktadır.
Karadeniz sahilinde tek doğal limana sahip Sinop, balıkçılık ve diğer gıda ürünleri konusunda önemli bir potansiyele sahiptir. Ayrıca şehir sanayisinde tekstil ve konfeksiyon, tuğla ve metal işleme yatırımları ön plana çıkmaktadır. Sinop’ta organize sanayi bölgelerinde yatırım yapan sanayiciler için de 6. bölge teşvikleri sunulmaktadır.
Bir Bakışta Bölgemizde İmalat Sanayi
- Bölgemizde imalat sanayi yatırımlarının büyük çoğunluğu bölge dışından gelen yatırımcılar tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle yatırımlar için bölgenin potansiyelini vurgulayan tanıtım faaliyetlerinin artırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
- Ölçek ekonomisinden ve kümelenmenin getireceği avantajlardan yararlanmak amacıyla firmaların ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi gerekmektedir.
- İşletmelerde nitelikli iş gücüne olan ihtiyacın karşılanması için üniversite-sanayi işbirliğinin daha etkin kullanılması, mesleki ve teknik eğitimin desteklenmesi gerekmektedir.
- Organize sanayi bölgelerinin altyapı ve üstyapılarında bulunan eksikliklerinin giderilmesi önem arz etmektedir.
- İşletmelerin tasarım, yenilikçilik, markalaşma, pazarlama, Ar-Ge, ve verimlilik konularında kapasitelerinin düşük olması nedeniyle sahip olunan potansiyel kullanılamamaktadır. Özellikle şirket anayasası, tasarım, markalaşma, pazarlama ve ihracat konularında firmaların yönlendirilmesi gerekmektedir.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana imalat sanayide yürüttüğü programlar ile firmaların üretim kapasitelerinin artışına odaklanmış, 2000 yeni istihdama ve 300 yeni ürün geliştirilmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca bugüne kadar, çoğu imalat sektöründe faaliyet gösteren 3500’den fazla firmaya/kişiye ücretsiz danışmanlık ve yönlendirme hizmeti sunulmuştur.
Altyapı destekleri ve promosyon faaliyetlerimiz ile imalat sanayide yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Kastamonu Tosya Organize Sanayi Bölgesi’nin elektrik, Çankırı Çerkeş Organize Sanayi Bölgesi’nin doğalgaz altyapıları oluşturularak her iki OSB’ye yapılan imalat yatırımlarının artması ve 100 milyon doları aşan iş hacminin oluşturulması sağlanmıştır.
Ajansımızın öncülüğünde hazırlanan "Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi" Avrupa Birliği destekli Rekabetçi Sektörler Programı’ndan 10,5 Milyon Euro destek almaya hak kazanmış ve 2021 yılında uygulama aşamasına geçmiştir. Proje kapsamında Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde Karadeniz Bölgesi’nin en büyük su ürünleri işleme, şoklama ve depolama tesisi kurulacaktır. Bir diğer proje faaliyeti olan KOBİ Destek Merkezi ile Sinop’ta bulunan işletmelerin gelişimine katkı sağlanacaktır. Ayrıca, TR82 Bölgesi turizm master planı, destinasyon tanıtım stratejisi ve kümelenme yol haritası hazırlanarak vizyon projeler geliştirilecektir.
2019-2023 yıllarını kapsayan stratejik planımız ile yeni yatırımları ve mevcut işletmelerin rekabet güçlerini arttırmayı hedeflemekteyiz. Bu amaçla, ön fizibilite, pazar araştırması, sektörel raporlar gibi yeni yatırımları yönlendirecek yayınları üretmekteyiz. Ayrıca, üretim, pazarlama, ihracat, verimlilik gibi konularda sunduğumuz yönetim danışmanlığı hizmetlerimizle mevcut firmalarımızın kurumsallaşma süreçlerine destek vermekteyiz. Ayrıca, Yatırım Destek Ofislerimiz aracılığıyla yatırım finansmanı, yatırım yeri temini, işbirliği, ihracat, pazar araştırması, izin ve ruhsat takibi, teşvik belgesi vb. süreçlerde yatırımcılara ücretsiz destek sağlamaktayiz.
Stratejik planımızda belirlediğimiz faaliyetler ile 2023 yılına kadar en az;
Yatırımcıları Yönlendirmek Amacıyla Fizibilite Raporları Hazırlıyoruz
Hazırladığımız fizibilite raporları ile imalat sanayide yeni yatırımları teşvik etmeyi, üretimi ve katma değeri arttırmayı hedefliyoruz.
Bölgemizde Faaliyet Gösteren Firmaların Becerilerini Arttırıyoruz
Bölgede bulunan imalat sanayi işletmelerimizin kurumsallaşmalarına katkı sağlamak amacıyla ücretsiz seminerler, danışmanlıklar ve teknik destek faaliyetleri yürütüyoruz
İmalat Sanayi Yatırımları için Yatırım Destek Ofislerimiz Aracılığıyla Ücretsiz Yatırım Danışmanlığı Hizmeti Veriyoruz
Kuruluşundan itibaren Ajansımız, bölgesel kalkınma odaklı bir yaklaşım ile, istihdam sağlayan yatırımları, katma değerli sanayi üretimini arttırma, kümelenme çalışmalarını desteklenme ve imalatta sektörel çeşitlendirme sağlama hedefleri doğrultusunda çalışmaktadır.
Bu kapsamda hazırladığımız, 2019-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan stratejik planımız ile belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için çaba göstereceğiz.