KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır, Şanlıurfa

Ajansımız, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimizde başat stratejik imalat sektörlerden olan tekstil-hazır giyim, ayakkabı, gıda ve mobilya sektörlerine odaklanmıştır. Hızlı büyüyen bu sektörler aynı zamanda yüksek iş gücü potansiyeli olan ve bölgenin ihracatta rekabetçi üstünlüğe sahip sektörleridir. Bu imalat alanlarına odaklanma ile bölgemizde istihdamın ve katma değerin artırılması ve bu yolla ekonomik büyümenin hızlandırılması hedeflenmektedir.

Bölgemiz geniş ve verimli tarım arazileri, genç ve dinamik iş gücü ve stratejik konumu itibari ile komşu ve yakın ülkelerin tüketim hacmi düşünüldüğünde görece önemli bir üstünlüğe sahiptir. İnsanlığın tarıma başladığı, buğdayı öğütüp ekmek yaptığı, yerleşik hayata geçtiği Dicle ve Fırat havzalarının birbirine en yakın olduğu Diyarbakır-Şanlıurfa Bölgemiz, Bereketli Hilal’in merkezinde yer almaktadır. Tarımsal ve hayvansal üretim potansiyeli ile bölgemiz gıda alanında basta fıstık olmak üzere mısır, buğday, mercimek, domates, kırmızı biber, zeytin, üzüm, süt ve süt ürünleri üretiminde büyük fırsatlar barındırmaktadır.

GAP’ın sulama, enerji ve tarım projelerindeki gerçekleşmeler, 6. bölge teşviklerinin getirdiği ivme ile birleşince gıda, tekstil ve hazır giyim gibi tarıma dayalı sektörlerin ağırlık kazanmasını sağlamıştır. Şanlıurfa ilinin sulamalardan olumlu etkilenen illerin başında gelmesi, Diyarbakır ilinin Silvan Projesi sonrası ekonomik olarak sulanabilecek tüm tarım alanlarının suya kavuşmasıyla beraber gıda ve tekstil sektöründe yüksek bir büyüme beklenmektedir. Nitekim Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin tek başına Türkiye kütlü pamuk üretiminin yarısını gerçekleştirmesi, Şanlıurfa ilinin Türkiye fıstık üretiminin %41’ini tek başına gerçekleştirmesi bu potansiyelin en somut göstergesidir.

Bereketli toprakları, doğal kaynakları, genç ve dinamik iş gücü ve sağladığı avantajlar ile ülkemizde yatırım için cazibe merkezlerinden olan Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimizde tekstil-hazır giyim ve ayakkabı gibi yüksek istihdam sağlayan sektörler için Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi, Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi ve Tekstil İhtisas OSB’ler faaliyete geçmiştir. Yapımı tamamlanan Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesinde 13 adet fabrika ve 7 işlik ile 2.000 kişiye istihdam sağlanmıştır.

Özellikle 6. bölge teşvik sisteminde işgücü maliyetleri ile ilgili sağlanan destekler Şanlıurfa’yı emek yoğun sektörler için çekim merkezi haline getirmiştir. Bu sayede  ayakkabı imalatı da ilde yatırımların arttığı alanlardan biri haline gelmiştir. İşgücü maliyetleri, personel bulma ve yeni yatırım maliyetleri nedeniyle diğer illerde rekabet gücü zayıflayan firmalar, son dönemde yeni yatırımlar için daha avantajlı bölgelere yönelmiştir. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde oluşturulan ‘Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi’ bu alandaki başat firmaları ilimize çekmiş ve etrafında kümelenme oluşturmuştur.

Mutfak, banyo dolapları ve iç kapı üretimi ile bölgemiz bulunduğu konum sayesinde hem ihracatta rekabetçi bir duruma gelmiş hem de iç piyasanın taleplerini karşılama noktasında mevcut istihdam ve nitelikli iş gücü ile üretim ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Bir Bakışta Bölgemiz Stratejik İmalat Sektörleri

  • GAP’ın sulama, enerji ve tarım projelerindeki gerçekleşmeler, bölgemizin doğal kaynakları ve tarımsal üretimi sonucunda  gıda, tekstil ve hazır giyim gibi tarıma dayalı sanayi bölgemizde ağırlık kazanmıştır.
  • Bununla birlikte bölgemiz sahip olduğu geniş ve verimli tarım arazileri, genç ve dinamik iş gücü potansiyeli ve bulunduğu konum itibari ile komşu ve yakın ülkelerin tüketim hacmi sayesinde imalat sanayi stratejik bir önem kazanmıştır.
  • Atatürk Barajı Sulama Projelerine ilaveten Diyarbakır ilimizde Silvan Projesinin tamamlanması ile 235.000 hektar alanın daha sulamaya açılması ile  sulu tarımda büyük bir avantaj elde edilecek ve başta gıda ve tekstil üretimi olmak üzere tarıma dayalı sanayinin gelişmesini sağlayacaktır.
  • Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörleri bölgedeki genç istihdam ve nitelikli iş gücünü hızlı bir şekilde üretime dahil etmektedir.
  • Bölgemizde üretilen gıda, tekstil ve mobilya gibi ürünlerin komşu ülkeler Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu pazarında talep görmesi bu sektörlere verilecek destekleri ön plana çıkarmaktadır.
  • Bölgemiz başta pamuk ve Antep fıstığı olmak üzere mısır, buğday, mercimek, domates, kırmızı biber, zeytin, üzüm, süt ve süt ürünleri gibi bir çok ürünün üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır.

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölgede başta tarıma dayalı sanayi olmak üzere bölgemizde potansiyeli olan bütün üretim sektörlerine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda   2010-2020 yılları arasında, bölge sanayisinin gelişimine katkı sağlayan yaklaşık 400 proje hayata geçirilmiştir.

Diyarbakır ve Şanlıurfa’da başta tekstil, mobilya ve gıda sektörlerinde pek çok KOBİ’ye destek verilerek, firmaların üretim kapasiteleri artırılmış, yeni teknolojilerle tanışmaları sağlanmış ve verimlilikleri artırılmıştır.

Toplam 8 adet baraj ve 23 adet sulama tesisinden oluşan Silvan Projesinin tamamlanması ile birlikte toplam 235 hektarlık alan suya kavuşacak, tarım ve tarıma dayalı sanayide 300.000 kişilik doğrudan istihdam sağlanacak ve yılda ülkemiz ekonomisine 1.2 milyar TL katkı sağlanacaktır.

750 dönüm alan üzerine kurulu, aktif 350 işletmenin yer aldığı ve 4 bin kişinin istihdam edildiği Mega Sanayi Sitesinde 150 gıda işletmesi aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Ajans desteğiyle Şanlıurfa’da hazır giyim sektöründe üretim yapan firmaların faaliyetlerini daha kaliteli, hızlı ve standartlara uygun bir biçimde yürütmeleri için ortak eğitim ve danışmanlık, ortak bakım onarım, ortak tedarik ve ortak sosyal imkanlarla ilgili ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi Küme Koordinasyon Merkezi​ kurulmuştur.

İmalat Sektörlerinde Stratejik Sektörlere Odaklanıyoruz

2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemizin tarımsal üretim, genç iş gücü ve lojistik konumu avantajlarını, bölgemizde öne çıkan tekstil-hazır giyim, ayakkabı imalatı, gıda ve mobilya sektörlerine odaklanarak faaliyetler  yürütecektir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Stratejik İmalat Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Sonuç Odaklı Programı ile Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimizde  sanayi altyapısının ve üstyapısının geliştirilmesini, bu sektörlerde ürün çeşitliliğinin sağlanmasını ve firmaların çağın gereklerine göre  kapasitelerinin artırılmasını planlıyoruz.

Bölgemizin tarımsal üretiminin ve potansiyeli olan sektörlerin değerlendirilmesi, genç iş gücünün hızlı bir şekilde istihdama yönlendirilmesi amacıyla, 2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi Stratejik İmalat Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Sonuç Odaklı Programı’nın uygulamasına başlamıştır.

İmalat Sonuç Odaklı Programı ile :

*Tekstil-hazır giyim, ayakkabı imalatı, gıda ve mobilya sektörlerinde verimlilik, yenilik ve katma değerin artırılması ve bu sayede üretim ve ortak kullanım alanlarının geliştirilmesi,
*Bu sektörlerde ürün çeşitliliği, ihracat ve katma değer artışının sağlanması için değer zincirlerinin geliştirilmesi,

*İmalat sektörlerinde yer alan firmaların Ar-Ge, yenilik, tasarım, kurumsallaşma ve ihtisaslaşma kapasitelerinin artırılmasını amaçlamaktayız.

Program kapsamında, 2020-2023 dönemi için, bölgemizde tekstil-hazır giyim, ayakkabı imalatı, gıda ve mobilya sektörlerine yönelik çok sayıda proje planladık. Hayata geçireceğimiz projelerin yanı sıra, Bölgemizde sanayi faaliyetlerinin bütüncül bir bakış açısıyla yürütülmesini sağlayacak yönetim yapılarını oluşturmak ve stratejik imalat faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip insan kaynağını geliştirmek üzere faaliyetler yürüteceğiz.

Firmalarımızın İhtiyaçlarını Belirleyip ‘Terzi İşi’ Çözümler Üretiyoruz

Stratejik imalat sektörlerinde büyüme kapasitesi olan firmaları belirleyip, firma bazlı müdahale araçları geliştirilmesini hedefliyoruz. Bu firmalara yönelik Kurumsallaşma, Pazar Araştırması, İhracat, Dış Ticaret Eğitimleri ve Danışmanlıklarının verilmesini planlıyoruz.

Bölgemizde Atıl Olan Üretime Geçmesi Gereken Sanayi Alanlarının Altyapılarını Destekliyoruz

Yürüteceğimiz Sanayi Alt Yapısı Mali Destek Programı ile Bölgemizdeki mevcut ve yeni kurulacak karma ve ihtisas OSB ve sanayi sitelerinin altyapılarını iyileştiriyor, bu sayede üretim ve istihdam kapasitesini artırıyor, ihtisas sanayi alanlarının oluşturulması ve uzmanlaşmanın teşvik edilmesini sağlıyoruz.

Stratejik Sektörlere Finansman Desteği Sağlıyoruz

Bölgemizin stratejik imalat sektörleri olarak belirlenen tekstil, hazır giyim, ayakkabı, gıda ve mobilya sektörlerindeki firmalara finansmana erişim kolaylığı sağlayacağız. Bu destek ile firmaların yatırım ve işletme sermayesi için ihtiyaç duydukları kredilerin faiz veya kar payı giderlerini azaltmayı planlıyoruz.

Viranşehir ve Akçakale’de Hazır Giyim Sektörüne Anahtar Teslimi Fabrika Yapıyoruz

Viranşehir ve Akçakale’de istihdam yaratmak ve hazır giyim alanında yatırımcıları bölgemize çekmek amacı ile anahtar teslim tekstil fabrikaları yapıyoruz. Fabrikaların faaliyete geçmesi ile bu ilçelerimizde yaşayan dezavantajlı bireyler başta olmak üzere 600 kişinin istihdamını hedefliyoruz.

Sektör Paydaşlarımızı Lider Firma ve Önderlerle Buluşturacak, Nitelikli Organizasyonlar Gerçekleştireceğiz

Firmaların güncel teknolojileri ve gelişmeleri yerinde görmelerini sağlayacak saha ziyaretleri ve tecrübe paylaşımları yürüteceğiz. Bu çalışmaların yanı sıra sektör paydaşlarının yerelde bilgilenmelerini sağlayacak, tasarım yetkinliklerinin gelişmesini sağlayacak “Design Week” ve “Sektör Profesyonelleri Buluşmaları” tarzı etkinlikler düzenleyeceğiz.

Yatırım Altyapılarının Can Suyunu Biz Vereceğiz

Yatırım ortamının iyileşmesine katkı sunacak Akçakale, Bismil, Ergani ve Silvan’da kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgelerinin hayata geçmesi için ihtiyaç duyulan kritik analiz, etüt ve planlama  çalışmaları yürüteceğiz.

Bölgeye Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı Kazandırıyoruz

Şanlıurfa ve civar illerde süt sığırlarında süt kalite parametrelerinin belirlenmesi amacıyla bölgeye akredite bir laboratuvar kazandırıyoruz. Bu sayede tedarikte yaşanan sorunları minimize edecek, soğuk zinciri ile desteklenmiş, üretici eğitimlerini de kapsayan entegre bir tesis hayata geçmiş olacaktır.

Tohumculuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Kuruyoruz

Diyarbakır’da kurulacak merkez ile tohumculuk alanında eğitim ve araştırma çalışmaları yürütecek, tohum üreticilerine analiz, tescil ve sertifikasyon hizmeti vereceğiz.

Mevcut Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesine İlave Alanlar Sağlıyoruz

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin yürüteceği proje ile ayakkabı imalatına yönelik 6 adet daha  hazır fabrika binası yapılarak 4.500 kişiye ilave istihdam olanağı yaratılmasını hedeflemekteyiz.

Stratejik İmalat Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Sonuç Odaklı Programı

(2020-2023 İmalat SOP)