KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Erzurum, Erzincan, Bayburt
Ajansımız bölgesel kalkınma açısından öncelikli sektörler arasında yer alan imalat sanayi sektöründe; bölgeye yeni yatırımların kazandırılması, üretim ve hizmet süreçlerinde gerekli fiziki ve teknolojik altyapının iyileştirilmesi, verimliliğin artırılması ve bölgedeki işletmelerin ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücü elde etmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Ajansımız tarafından yürütülen çalışmalarla ve bölge aktörlerine sağlanacak finansal destekler ile bölgede üretilen ürün yelpazesinin genişletilmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretilerek bölgenin ulusal ve uluslararası pazarlarda söz sahibi bir üretim merkezi haline gelmesi ve istihdam oranlarının artırılması sağlanacak.

İmalat sanayi, sağladığı ekonomik ve toplumsal kazanımların büyüklüğü ve kalkınma sürecini hızlandırma özelliğinden dolayı, tüm bölgelerde olduğu gibi bölgemiz için de öncelikli sektörlerin başında geliyor. Yapılan mevcut durum analizleri ışığında, önemli bir konumda yer alan, ulaşım akslarının kesişim noktasında bulunan ve son yıllarda ulaşım altyapısının iyileşmesi ile gerek limanlara gerekse hedef pazarlara erişim açısından avantajlı bir konuma gelen bölgede; bölgesel kalkınma açısından imalat sanayi sektörü müdahale edilebilecek önemli sektörler arasında yer alıyor.

Ajansımız imalat sanayi sektöründe bölgeye yeni yatırımların kazandırılması, üretim ve hizmet süreçlerinde gerekli fiziki ve teknolojik altyapının iyileştirilmesi, verimliliğin artırılması ve bölgedeki işletmelerin ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücü elde etmesine katkı sağlanması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Ajansımız faaliyetlerine başladığı 2010 yılından bu yana, imalat sanayine yönelik birçok mali destek programı uygulayarak bu alanda üç yüze yakın projeyi destekledi.

Bölgemizde İmalat Sanayi

İmalat sanayi göstergeleri bakımından Bölgemiz, ülke geneline göre gelişim ihtiyacı bulunan bölgeler arasında yer alıyor. DAP Bölgesi illerinde Erzurum ve Erzincan’ın göreli olarak imalat sanayinde üstünlüğü bulunuyor. Bölgemiz genelinde dördü il merkezinde olmak üzere 5 adet Organize Sanayi Bölgesi, il ve ilçe merkezlerinde ise toplam 8 adet Küçük Sanayi Sitesi faaliyet gösteriyor.


Ajansımız tarafından yürütülen programlar kapsamında; ürünlerin katma değerini artıracak üretim hatlarının modernizasyonuna yönelik yatırımlar desteklendi. Fiziki ve teknolojik üretim altyapısının geliştirilmesine yönelik yatırımlar, üretim kapasitesinin ve ürün çeşitliliğinin artırılmasına katkı sağlayacak yeni makine ve ekipmanların alımına yönelik yatırımlar yapıldı. Ayrıca marka, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım vb. gibi tescil belgelerinin alınması ve tescillenmiş ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik yatırımlar gerçekleştirildi. Girdi maliyetlerinin düşürülmesine ve kaynak verimliliğinin artırılmasına katkı sağlayacak süreçlerin iyileştirilmesine yönelik yatırımlara teknik ve finansal destekler sağlandı.

Tabii Kaynakların Değerlendirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile Sektöre İvme Kazandırıyoruz

Ajansımız, sonuç odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemizde tabii kaynaklar sektöründeki potansiyelin ortaya çıkarılarak sektörün gelişmesini sağlamaya yönelik çalışmalar yürütecek. Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Tabii Kaynakların Değerlendirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile bölgede üretilecek olan katma değeri yüksek ürünlerin değerinde pazarlanmasını, bölgenin sermaye birikiminin bölge içerisinde yatırıma dönüştürülmesini ve bölgeye işleme ve imalat sanayi yatırımlarının çekilmesini planlıyoruz.
Bölgemizde yer alan tabii kaynakların etkin kullanımının sağlanması, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin teşvik edilmesi, bölgenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ve sektördeki firmaların ulusal/uluslararası düzeyde rekabet gücünün artırılması amacıyla, 2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi için Tabii Kaynakların Değerlendirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nın uygulamasına başladı.
Tabii Kaynakların Değerlendirilmesi Sonuç Odaklı Programı İle:
  • Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde yatırım potansiyeli olan tabii kaynakların (doğal taş, karbondioksit gazı,  krom, mermer, güneş enerjisi, biyokütle, jeotermal vb.) ekonomiye kazandırılmasını,
  • Tabii kaynaklarla ilgili AR-GE, yenilikçilik ve teknoloji kullanım seviyesinin yükseltilmesini,
  • Tabii kaynaklar sektöründe istihdamın, insan kaynağı altyapısının, teknik bilgi ve becerinin ve üretim kapasitesinin geliştirilmesini,
  • Tabii kaynaklar sektörüne bölge içinden ve bölge dışından yeni yatırımcıların kazandırılmasını amaçlamaktayız.

Ajansımızca kurgulanan söz konusu program ile birlikte sermaye yetersizliği, bilgi/beceri eksikliği, teknik/kurumsal yetersizlik gibi olumsuzluklar bertaraf edilecek. Böylece yeni girişimlerin ortaya çıkarılması sağlanacak. Sektöre yatırım yapamayan potansiyel girişimcilerin önü açılarak bölgemizde doğal kaynakların araştırılması, çıkarılması ve işlenmesi/pazarlanması alanlarında faaliyetler gerçekleştirilecek.

Tabi kaynakların çıkarılacağı ve işleneceği alanların önemli bir kısmı ilçe sınırlarında ve/veya kırsal alanlarda kalıyor. Tabi Kaynakların Değerlendirilmesi Sonuç Odaklı Programı çerçevesinde doğrudan veya dolaylı olarak bu alanlarda yapılacak yeni yatırımların yol açacağı istihdam ve katma değer artışı o bölgedeki sosyo-ekonomik kalkınmanın da ivmelenmesine neden olacak.

Tekstilkent ile Üretime ve İstihdama Katkı

Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil üretiminin teşvik edilerek ilde üretim, istihdam ve ihracat kapasitesinin geliştirilmesi suretiyle il dışına verilen göçün önüne geçilmesi ve bölgede tekstil sektöründe genç ve nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve uzmanlaşma sağlanması hedefleniyor. Proje kapsamında Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 25 dönümlük bir alanda her biri 4,300 m2 kapalı alana sahip 4 adet fabrika binası inşa edilerek tekstil/hazır giyim imalatçılarına tahsis edildi. Proje kapsamında hâlihazırda yaklaşık 900 kişilik bir istihdama ulaşılmış olup nihai olarak 2000 kişilik bir istihdam öngörülüyor.

Mobilya Sektörü Çağdaş Üretim Teknikleri İle Buluşuyor

İşletme sayısı ve istihdam açısından Erzurum ilinin ikinci başat sektörü olan mobilya imalatında; imalatçıların çağdaş üretim teknikleriyle müşteri taleplerine uygun üretim yapabilir hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede mobilya imalatçıları için modern makine ekipman altyapısının bulunduğu bir ortak kullanım atölyesi ile tasarım ve mesleki eğitim altyapısı oluşturulması planlanıyor.

Yeni Girişimler Destekleniyor

Erzurum İŞGEM Projesi ile 2.Organize Sanayi Bölgesi’nde her biri küçük ve orta ölçekli girişimcilere tahsis edilmek üzere 2 adet iş geliştirme merkezi inşa edilecektir. İçerisinde 150, 250 ve 500 metrekarelik atölyeler yer alacaktır. Üretim yapmak isteyen girişimcilere cüzi bir bedel üzerinden işlikler tahsis edilecektir. OSB’nin sağladığı cazip teşvik ve yatırım ortamının da katkısıyla girişimcilerin zorlu geçen başlangıç süreçlerini başarılı bir şekilde atlatarak büyümelerine ve yarının örnek işletmeleri olmalarına ön ayak olmak modern üretim/pazarlama teknikleriyle ulusal ve uluslararası arenada rekabet edebilmelerinin sağlaması hedefleniyor.

İmalat Sanayinde İhtiyaç Duyulan Beşeri Sermaye Geliştiriliyor

2020 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ve 2019 ve 2020 yılları Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programları ile bölgede imalat sanayiinde ihtiyaç duyulan insan kaynağının geliştirilmesine yönelik projeler uygulanmaktadır. Bu programlar kapsamında toplam 20 projeye destek verilmektedir.

Bölgeye Özgü Doğal Kaynaklar ve Yöresel Ürünler Katma Değer Yaratıyor

Ajansımız tarafından verilen Güdümlü Proje destekleri ile Erzincan’da kurulan Süt İşleme ve Yöresel Peynir Üretim tesisi ile bölgede üretilen süt işlenerek hem üreticilerin ürettikleri sütü değerinde satmaları hem de katma değeri yüksek nihai ürünlere dönüştürülerek elde edilen gelir artırılması hedefleniyor. Diğer yandan Bayburt ilinde Ajansımız tarafından desteklenen proje ile Bayburt Doğaltaş Üretim ve Pazarlama Merkezine yenilenebilir enerji sitemi kurulacak. Bu sayede yenilenebilir enerji kaynaklarının sanayide kullanımı konusunda bir model oluşturulacak. Bayburt'ta Doğal Taş sektöründe faaliyet gösteren firmaların rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunulacak. Bayburt ilinde çıkarılan doğal taşların işlenerek katma değeri yüksek ürünler haline dönüştürülmesi ve ürün çeşitliliğinin artırılması ile bu sektörden elde edilen gelirlerin artırılması sağlanacaktır.

Organize Sanayi Bölgeleri Alt Yapıları Geliştiriliyor

Cazibe Merkezleri Destekleme Programı ve Ajansımız Mali Destek Programları kapsamında desteklenen projeler ile Bölgemizde bulunan Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Sitelerinde ihtiyaç duyulan ve eksik olan altyapı geliştirilmektedir. Enerji verimliliğinin artırılması ve girdi maliyetlerinin azaltılmasına yönelik projelere destek sağlanıyor.

Erzurum 2.OSB Su ve Doğalgaz Altyapısının Oluşturulması Projesi ile 2.OSB’de eksik olan doğalgaz altyapısının kurulması ve açılacak su kuyuları ile yatırımcılar için ucuz su temini hedefleniyor.

Erzurum 1. Organize Sanayi Bölgesi onaylı sınırları içerisinde faaliyette bulunan firmaların mevcut tedarik şirketinin dağıtım sistemindeki arızalardan etkilenmemesi ve üretimlerine kesintisiz devam etmeleri ve yüksek rekabet piyasasında firmaların daha uygun maliyetle elektrik enerjisine ulaşmaları sağlanarak girdi maliyetlerinin azaltılması ve rekabet güçlerinin artırılması amaçlanıyor.