KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Samsun, Amasya, Çorum, Tokat

OKA, Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerimizin yer aldığı Orta Karadeniz Bölgesi’nde imalat sanayisinin gelişmesini öncelikli müdahale alanlarından biri olarak belirlemiştir. 18 adet Organize Sanayi Bölgesine sahip olan bölgemizde Ajansımız, «Sağlık Endüstrisinin Geliştirilmesi» ile «Katma Değerli Üretim ve İhracat» sonuç odaklı programları yoluyla bölgemizdeki imalat kabiliyetlerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Programlar ile, imalat sanayisinin bölgenin gelir düzeyine katkısı artırılacak, imalat sanayinde yeni iş ve istihdam alanlarının oluşması sağlanacaktır.

Bölgemizde, imalat sanayinde gıda, ağaç ve orman ürünleri gibi yerel girdileri işleyen sanayi işletmeleri ile birlikte bu işletmelerin makine ihtiyaçlarını karşılamak üzere faaliyet gösteren makine ve ekipman üreticileri ön plana çıkmaktadır. Bölgede ayrıca, bölge içi ve bölge dışı talebe bağlı olarak giyim eşyası sanayi, diğer makine imalatları ile tıbbi malzeme ve metal eşya üretimi gibi sanayi alanları da gelişmektedir. İmalat sanayi işletmeleri küçük ve orta ölçekli işletmeler olup bu işletmeler daha çok yerel pazar için üretim yapmaktadır. Yapılan analizlerde, Amasya’da metal ürünleri, doğal taş ve ankastre mutfak; Çorum’da gıda makineleri, metal döküm ve kaplama, tuğla ve kiremit, deri ayakkabı; Samsun’da gıda, metal ürünleri, otomotiv yedek parça, cerrahi el aletleri; Tokat’ta gıda ve tekstil imalat sanayilerinin öne çıktığı görülmektedir.

OKA, sektörde yerli ve milli üretim imkanlarının ve ihracatın artırılması yoluyla sektörün uluslararası alanda rekabet edebilir bir seviyeye getirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda Ajansımız, Bölgemizde ‘Katma Değerli Üretim ve İhracat Sonuç Odaklı Programı’nı uygulamaya başlamış, 2021-2023 yılları arasında uygulanacak program kapsamında bölgenin imalat kapasitesini artırmaya yönelik faaliyetler planlamıştır.

Bölgemizde katma değerli üretimin ve istihdamın merkezi konumunda olan 18 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. 4 liman, 1 serbest bölge, 3 teknoloji geliştirme bölgesi de imalat sanayisini destekleyen tamamlayıcı yapılardır. Bölgemizde ayrıca 6 adet Ar-Ge merkezi olan işletme yer almakta olup hedefimiz bu sayının daha da artmasıdır.

Ajansımızın çalışmalarına rehberlik eden Yeşilırmak Havzası Bölge Gelişim Planı (YHGP), bölge gelişiminde öncü rol oynayacak olan gelişme potansiyeli yüksek merkezleri ortaya koymaktadır. Planda, bu merkezlerin eksiklerinin tamamlanması ve yeni yatırımların öncelikli olarak bu gelişim merkezlerinde planlanması gerekli görülmektedir. Ayrıca, işletmelerin altyapısı tamamlanmış sanayi bölgelerine taşınması önemli bir tedbir olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda Ajansımızın, bölgemizin ekonomisine ve imalat sanayine rekabetçilik kazandıracak altyapı imkanlarının sağlanması noktasındaki destek çalışmaları sürmektedir.

Sağlık Endüstrisi, Orta Karadeniz Bölgesi ekonomisinde, iş imkanları ve istihdam açısından önemli etkileri olan ve özellikle imalatçı firmaların kümelenme potansiyeli gösterdiği sektörlerin başında gelmektedir. Bölgede 40 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdüren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri’nin varlığı, sağlık alanında imalat sanayinin gelişmesinde etkili olmuştur. Bölgede gelişimi silah üreticiliğine dayanan imalat bilgisi, söz konusu sektördeki tecrübe ve yeteneklerin cerrahi alet ve cihaz üretimine de aktarılmasıyla medikal sanayi sektörünün bölgede gelişmesini tetiklemiştir. Bu çerçevede Ajansımız, Bölgemizde ‘Sağlık Endüstrisinin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nı uygulamaya koymuştur.

Bir Bakışta Bölgemiz İmalat Sanayisi

  • Bölgemizde 12 binin üzerinde imalatçı firma yer almaktadır.
  • Sektör ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli firmalardan oluşmaktadır.
  • Bölgede üretim daha çok iç pazara yönelik yapılmaktadır. Sektörün rekabet gücünün artırılması için daha fazla dış pazarlara açılmanın sağlanması yönünde çalışmalar yürütülmektedir.
  • Bölgede üretilen ürünlerin teknoloji düzeyinin artması hedeflenmektedir.
  • Bölgede üniversitelerin ve araştırma merkezlerinin kapasitesi sektördeki Ar-Ge potansiyeli için uygun bir ortam sunmaktadır.
  • Bölgedeki 18 adet organize sanayi bölgesi ve 3 adet teknoloji geliştirme bölgesi yatırımcılar için uygun yatırım alanları sunmaktadır. 
  • Bölgemizden, imalat fasıllarında 182 ülkeye ihracat yapılmaktadır.
  • İmalatın Bölgemizde GSKD (Gayri Safi Katma Değer) etkisi %20,2 olup artırılması hedeflenmektedir.

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölgede imalat sanayisinin geliştirilmesi için mali destekler sağlamıştır. İşletmelere yönelik uygulanan mali destek programlarında rekabet gücünün artırılması ve dış ticaret önceliklendirilmiş, desteklenen işletmelerde ürün geliştirme, yeni istihdam ve üretim kapasitesi artışı sağlanmıştır. Hayata geçirilen 195 projeyle Bölgeye 85,4 Milyon TL’lik yatırım kazandırılmıştır.

Ajansımız, bölgede teknoloji geliştirme bölgeleri ve İŞGEM benzeri yapılara destek olmuş, bu sayede sektördeki yeni girişimlere uygun yatırım yeri imkanları sağlanmıştır. Organize sanayi bölgelerimizin altyapıları iyileştirilerek, ortak kullanıma yönelik merkezlerin kurulması ve kaynak verimliliğinin artması sağlanmıştır. 

2019 yılı Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi Programı kapsamında desteklediğimiz, «Hassas Döküm Teknikeri Eğitim Atölyesi» projesi ile ‘Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Biyomedikal Cihaz Teknolojisi ve Endüstriyel Kalıpçılık Programı’ öğrencilerinin tasarım ve yeni döküm teknikleri konusunda becerileri geliştirilmektedir. Öğrencilerin öğrenimleri sonrasında, hassas döküm ve tıbbi alet üreticisi firmalarda istihdam edilmeleri hedeflenmektedir.

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen 'Samsun İŞGEM İşlik Kapasitesinin Artırılması ve Ortak Kullanım Atölyesi Kurulması Projesi‘ ile İŞGEM'de girişimciler için yeni iş yerleri imkanı oluşturulmuştur. Tesiste kurulacak modern ortak kullanım atölyesi ile Bölgede imalat sanayisinin güçlenmesi hedeflenmektedir

OKA, özel sektöre yönelik uyguladığı mali destek programlarının yanı sıra, 2020 yılından itibaren artık işletmelere teknik anlamda da destek vermektedir. Ajansımız, ‘Teknik Destek Programı’ kapsamında, kaynak verimliliği, dijital dönüşüm ve ihracatın artırılmasına yönelik olarak ihtiyaç duyulan eğitim ve danışmanlık hizmeti taleplerini, firmaların bu alanlardaki ihtiyaçlarına cevap vermek üzere uygun başvuru alanı olarak belirlemiştir.

Ajansımız desteğiyle kurulacak Samsun Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi, Samsun’da sağlık endüstrisinin tarihsel gelişiminin bilinmesine ve sektörün tanıtımına katkı sağlayacaktır.

2020 Yılı içerisinde Ajansımız desteğiyle üretilen temassız Isıölçer ile sektörde yerli üretimin payının artırılmasına katkı sağlanmıştır.

TR83 Bölgesinin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi (OKAREKAP)

«Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı» kapsamında 2017-2018 yıllarında uygulamış olduğumuz AB kaynaklı proje, Ajansımızın Bölge ekonomisi alanındaki çalışmalarına son derece olumlu katkılar sunmuştur.

Proje kapsamında hazırlanan «Orta Karadeniz Bölgesi Rekabet Edebilirlik Raporu» ve «Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi» ile Bölgemizde imalat sanayisini de içine alan sektörler kapsamında ihtiyaçlar ortaya çıkarılmış ve potansiyel gelişme alanları belirlenmiştir.

Proje çerçevesinde yürütülen «Organize Sanayi Bölgeleri İhtiyaç Analizi» çalışması, Ajansımızın 2018 yılında uyguladığı ‘Organize Sanayi Bölgelerinde Ortak Üretim Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı’nın altyapısını oluşturmuştur. Program kapsamında desteklenen 10 proje başarıyla tamamlanarak imalat sanayisinin gelişimi için önemli bir adım atılmıştır.

OKAREKAP kapsamında, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni Ajans hizmet binamız tamamlanarak hizmete girmiştir. Böylece  işletmeler, kendilerine daha da yaklaşan Ajansımızın hizmetlerinden çok daha kolay faydalanabilme imkanına kavuşmuştur. Ayrıca proje kapsamında, imalat sektöründeki firmalara birçok alanda eğitimler verilirken, bölgemizdeki ekonomik durumu ortaya koyan pek çok başarılı rapor hazırlanmıştır

Bölgemizde imalat sanayi odaklı bir şekilde yerli ve milli üretim imkanlarını artırarak, sektörde daha fazla ihracat yapmak ve istihdam imkanlarını artırmak Ajansımızın öncelikli hedefidir. Bu doğrultuda Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2021-2023 dönemi «Sağlık Endüstrisinin Geliştirilmesi» ile «Katma Değerli Üretim ve İhracat» Sonuç Odaklı Programları’nın uygulamasına başlamıştır.

Bu sonuç odaklı programlar ile :

  • Sektörde üretim kabiliyetlerini artırmayı ve yeni istihdam yaratmayı,
  • İşletmelerin ihracatının artmasını ve ithal edilen ürünlerin yerli imkanlarla üretilmesini,
  • Bölgemizdeki ihracat yapan işletme sayısının arttırılmasını,
  • Bölgede kilogram başına düşen ihracat değerinin artırılmasını,
  • Bölgemizde imalat sanayi odaklı sağlık endüstrisi alanında yatırım ortamını iyileştirmeyi hedeflemekteyiz.

Sonuç Odaklı Programlarla İmalat Sanayisini Güçlendiriyoruz

Programlar kapsamında, 2021-2023 dönemi için, bölgemizde imalat sanayisinin geliştirilmesine yönelik çok sayıda faaliyet planladık. Belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için bölgemizdeki paydaşlarımızla birlikte yönetim danışmanlığı, kapasite geliştirme faaliyetleri ile bölgemiz imalat sanayisini daha ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Üretilen ürünlerin katma değerinin artırılması ile birlikte, ülke ekonomisine katkısını en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyoruz.

Ajansımız, 2020 yılından itibaren, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemizde imalat sanayisinin geliştirilmesini hedeflemektedir.

Bu kapsamda hazırladığımız 2021-2023 dönemi Sağlık Endüstrisinin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ve Katma Değerli Üretim ve İhracat ile Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerimizde, sektördeki işletmeler ile işbirliği içerisinde, sektörde üretim kabiliyetlerini artırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, bölgenin ihracatının artmasını ve ithal edilen ürünlerin bölgede yerli imkanlarla üretilmesini sağlayarak aynı zamanda bölgemizde yatırım ortamının iyileştirilmesini amaçlıyoruz.

Altyapısı Daha Güçlü Organize Sanayi Bölgelerine Kavuşuyoruz

“Katma Değerli Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” ile birlikte altyapısı daha güçlü Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) kavuşuyoruz. Hedefimiz, sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması suretiyle, OSB’lerde faaliyet gösteren işletmelerde kaynak verimliliğinin sağlanması ve OSB’lerin yatırımcılar için cazibesinin artırılmasıdır.

Sağlık Sektöründe Araştırma Altyapısını İyileştiriyoruz

Bölgemizde sağlık sektöründe araştırma altyapısını iyileştirmek için projeler uyguluyoruz. Makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan Hitit Üniversitesi bünyesinde kurulan test merkezi ile sektörde araştırma altyapısını destekleyecek, üniversite-sanayi işbirliğini ivmelendirecek projeleri hayata geçiriyoruz. Sağlık ve makine sektöründe girişimcilere hizmet verecek kapasiteye ulaşılarak bölgenin Ar-Ge altyapısı ve yenilikçilik kapasitesinin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Yerli ve Milli Üretimi Artırıyoruz

Sektörün gelişimi için finansman desteği sağlayarak, TR83 Bölgesi’nde sağlık endüstrisinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artmasına katkı sağlıyoruz. Üretim süreçlerinde teknolojik altyapının iyileştirilmesi ve sektörde ithal edilen ürünlerin yerli imkanlarla üretilmesine olanak sağlayacak yatırım projelerini desteklemeyi hedefliyoruz. Ayrıca COVID-19 salgını ile birlikte gelişen yeni fırsatlar doğrultusunda bölgede sağlık teknolojisi alanında yapılan yeni yatırımların hayata geçirilmesi için destek sağlıyoruz.

Daha Güçlü Bir Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı

«Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı» ile Samsun’da kurularak bölgemize kazandırılan laboratuvara «Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı» ile bir rulman test merkezi kurarak kurumun altyapısını güçlendiriyoruz. Bu şekilde, faaliyet alanları, teknik kapasitesi ve imkanları ile ülkemizde önemli bir konumda bulunan tesisin imalat sanayisine verdiği katkıyı artırmayı amaçlıyoruz.

Sektörde İhracatı Artırıyoruz

Ajansımız bünyesinde faaliyet gösteren TR83 Bölgesi Rekabetçilik ve Dış Ticaret Merkezi çalışmaları kapsamında sektördeki işletmelerin ihracat kapasitesinin artırılması için danışmanlık desteği sağlıyoruz. Ürün hedef pazarları ile ilgili özet raporlar üretiyor, sektördeki işletmelerin dış pazarlarda potansiyel müşterilere erişimini kolaylaştırarak ihracatın artmasına destek oluyoruz.

Yeni Yatırımlara Rehberlik Ediyoruz

Bölgemizde imalat sanayi alanında yeni yatırımlara yol gösteriyor, girişimcileri bölge imkanları ile teşvik ve destekler konusunda bilgilendiriyoruz. Yatırım Destek Ofislerimiz eliyle her yıl yaklaşık 400 potansiyel yatırımcı ile görüşüyor, yatırım fikirlerinin en doğru ve kolay şekilde hayata geçirilmesi için çalışıyoruz. 

Samsun’da Rusya Federasyonu’na İhracatta Yetkili Akredite Bir Laboratuvar Kuruluyor

Ajansımızın, Samsun Ticaret Borsası ile uyguladığı güdümlü proje ile birlikte, bölgemizde tarım sektörünün verimlilik ve rekabet edebilirliğinin artırılması adına, yaş meyve ve sebzelerin zorunlu ihracat analizleri ile ithalatı gerçeklesen gıda ve yem maddelerinin ithalat analizlerinin yapılabildiği bir laboratuvara kavuşuyoruz.

Pestisit, GDO ve dioksin gibi gıda analizlerinin gerçekleştirileceği akredite tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte, tarımsal üretim yönüyle oldukça güçlü olan bölgemiz, bu ürünlerin ticarileştirilmesi ve katma değerinin artırılması anlamında çok önemli bir altyapıya sahip olacaktır.

Katma Değerli Üretim ve İhracat & Sağlık Endüstrisinin  Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programları (2021-2023)