Ajansımız, uygun yatırım ortamı ve rekabetçi sanayi kuruluşları ile Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmiş Doğu Akdeniz (TR63) Bölgesi’nde sanayi katma değerini yükseltmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda bölgemizin sanayi teknolojisini geliştirecek, yatırım altyapısını iyileştirecek, marka değeri oluşturacak ve kümelenme uygulamalarını yaygınlaştıracak politikalar hayata geçirilerek bölgemizin rekabet gücünün yükseltilmesi sağlanacaktır.
TR63 Bölgesi imalat sanayisinde, teknoloji düzeyi orta ve yüksek teknolojili bir üretim yapısına sahip rekabetçi firmaların yanı sıra önemli sayıda düşük ve orta seviyede firma bulunmaktadır. Sanayi sektörü ile ilgili yapılacak çalışmaların en önemli unsurlarından biri, söz konusu firmaların teknoloji düzeyinin, orta ve yüksek seviyeye yükseltilmesine yönelik tedbirler alınması olacaktır.
Bölgemizde teknoloji seviyesinin geliştirilmesini sadece üretim bantlarının yenilenmesi olarak değil, aynı zamanda yenilikçi üretim süreçlerinin ve katma değerli yeni ürün tasarımlarının da bölge ekonomisine kazandırılacağı yapısal bir dönüşüm olarak değerlendirmekteyiz.
Daha yüksek teknolojiye sahip üretim için en önemli unsurlardan bir tanesi insan kaynağıdır. Bu sebeple bölge imalat sanayisinin tasarım, modelleme, ürün geliştirme ve kaliteli işçilik gibi alanlarda ihtiyaç duyacağı donanımlı çalışanları yetiştirmek üzere eğitim altyapılarının iyileştirilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştireceğiz.
Ajansımız, sanayi sektörlerinin rekabetçiliğinin sürdürülebilir kılınması için zaruri olan dış ticaret yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalara devam edecektir.
Yağlı tohumlar, hububatlar, meyve ve sebzeler, tıbbi ve aromatik bitkiler, et ve süt ürünleri gibi bölgemizde yaygın şekilde üretilen bitkisel ve hayvansal ürünleri temel girdi olarak kullanan gıda ürünleri imalatı sektörü, bölgemizdeki üç ilin sanayi kompozisyonunda da öne çıkmaktadır.
İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nın 1975 yılından itibaren üretime geçmesi, gerek istihdam hacmi, gerekse yarattığı katma değer açısından Hatay ilinin imalat sanayi lokomotifi konumuna gelmiştir. Hatay’da mobilyacılık, filtre imalatı ve ayakkabıcılık öne çıkan diğer imalat sanayi kollarıdır.
Kahramanmaraş ilinde derin köklere sahip tekstil ürünleri imalatı en önde gelen sektördür. Aynı zamanda metal mutfak eşyası ve altın takı imalatı, 1980’lerden itibaren birer endüstriye dönüşerek şehrin istihdamında ve ticaretinde en önemli iş kolları haline gelmiştir.
Osmaniye ilinde de ana metal sanayi ve fabrikasyon metal ürünler imalatı, gıda sanayi dışında öne çıkan temel sanayi sektörleridir.
Bir Bakışta Bölgemiz Sanayisi
Bölgemiz, Hatay ve Osmaniye illerinde yoğunlaşan ana metal sanayinde kurulu kapasite bakımından Türkiye lideridir. Ana metal sanayi ve etrafında oluşan fabrikasyon metal ürünleri sektöründe yassı çelik, kütük, rulo sac ile çeşitli metal yapı malzemeleri, tank ve muhafaza kapları, tarım aletleri ve makine parçaları temel ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye’deki otomotiv filtresi üretiminin %60’dan fazlasını gerçekleştiren Hatay ili sektörün merkezi konumundadır.
Hatay ilinde ülkemizde tüketilen ayakkabıların yaklaşık %35’i üretilmektedir.
Kahramanmaraş ilimiz iplik, dokuma ve örme kumaş, metal mutfak eşyaları ile altın takı üretiminde Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerindendir.
Kahramanmaraş’ta öne çıkan diğer sanayi sektörleri kağıt ve kağıt ürünleri, kadın ayakkabısı ve giyim eşyası olarak sıralanabilir.
Her üç ilimizde de gıda imalat sanayi, istihdam ve dış ticaret gibi göstergelerde diğer sektörlerin gerisinde kalsa da, nispeten düşük sermaye gerektiren yapısıyla küçük ve orta ölçekli çok sayıda işletmeyi barındırmaktadır. Bu özelliğiyle tüm bölgeye yayılan, kırsal alanlarda bile çok sayıda örneklerini gördüğümüz gıda işletmelerinde zeytinyağı, dondurma ve süt ürünleri, et ve su ürünleri, yağlı tohumlar ve ürünleri, baharat ve yöresel ürünler üreticileri ile meyve-sebze işleme ve paketleme tesisleri öne çıkmaktadır.
Faaliyet göstermeye başladığımız 2010 yılından itibaren, bölgede öne çıkan sanayi sektörlerinin yüksek katma değerli, sürdürülebilir ve verimli üretim yapmalarına yönelik politikalar geliştirerek mali ve teknik destek programları uyguluyoruz.
Hazırlamış olduğumuz fizibilite, sektör raporu, değer zinciri gibi sektörel çalışmalar ile sektörlerdeki mevcut durumu, gelişme eksenlerini, yatırıma uygun alanları ve potansiyel yatırım fırsatlarını ortaya koyuyoruz.
Kahramanmaraş 3D Modelleme Merkezi, Kahramanmaraş Moda ve Tasarım Akademisi, Hatay Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi gibi güdümlü projelerimiz ile ilgili paydaşların eşgüdümünü sağlayarak, sektörlerin yüksek teknolojiye dönüşümünü ve katma değerli ürünler geliştirmesini destekliyoruz.
Mesleki eğitim kurumlarına yönelik yürüttüğümüz mali destek programı ile bölgemizdeki 19 meslek lisesinin eğitim altyapısını güçlendirerek imalat sanayinde ihtiyaç duyulacak modern üretim süreçlerine hakim, tasarım ve modelleme kabiliyetine sahip personel yetiştirilmesini sağlıyoruz.
Fuar ve pazar araştırmasına yönelik desteklerimiz ile sektörlerin müşteri portföyünü ve pazar olanaklarını genişletiyoruz.
1975'te kurulan İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nın ardından devam eden ana ve yan sanayi yatırımları ile bölge hızlı bir şekilde endüstrileşmiştir. Lojistik avantajı ile birlikte metal sanayi ve fabrikasyon metal ürünleri imalatı günümüzde Hatay ve Osmaniye illerinin başat sektörü konumuna gelmiştir.
Kahramanmaraş iplik ve kumaş üretiminde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biridir. Tamamına yakını ilin sanayicileri tarafından kurulan büyük ölçekli işletmeler, şehirde son yıllarda artmaya başlayan kağıt, enerji, çimento gibi yatırımların da finansal altyapısına öncülük etmektedir.
Ayakkabıcılık, kuyumculuk, filtre imalatı ve metal mutfak eşyaları imalatı sektörleri, bölgemizin istihdam ve ihracatında öne çıkan, tedarik zincirleriyle gelişmiş, simbiyoz ve kümelenme potansiyeli bulunan önemli sektörler arasındadır.
İmalat Sanayinde Verimliliğin Artırılmasını Destekliyoruz
2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemiz sanayi üretiminde katma değerin ve rekabetçiliğin artırılmasını sağlamak üzere başta KOBİ’ler olmak üzere bölge sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanların tespit edilmesi ve verimlilik temelli yapısal dönüşümün sağlanması için çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 dönemini kapsayan İmalat Sanayinde Verimliliğin Artırılması ve Teknolojik Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı ile bölgemiz sanayisinde kurumsallaşma düzeyinin artırılmasını, dijital teknoloji kullanımının yaygınlaştırılmasını, eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasındaki uyumun güçlendirilmesini ve firmaların ar-ge, yenilik ve verimlilik kapasitelerinin artırılmasını planlıyoruz.
Bölgemizdeki Firmaların Verimlilik Faaliyetlerini Destekliyoruz
Bölgemizde öne çıkan sektörleri desteklemeyi sürdürüyoruz. Bu kapsamda uygulayacağımız finansman desteği programı ile Osmaniye ilinde tarıma dayalı sanayi işletmelerinin üretim süreçlerinde verimliliklerini artırmayı ve teknolojik altyapılarını iyileştirmeyi ve böylelikle rekabet güçlerinin artmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz.
Deri İmalatçıları Ortak Üretim Tesisi ile Katma Değerini Artırıyor
Ajans olarak destek verdiğimiz proje ile bölgemizdeki deri imalatçılarının bireysel olarak finanse edemedikleri kireçlik yarma sistemi ile imalat kapasitesinin ve ürün kalitesinin arttırılmasını, süre ve maliyet avantajı sağlanmasını, bu sayede sektöre katma değer kazandırılmasını ve kümelenme altyapısının oluşturulmasını hedefliyoruz.
Teknik Destek Programını Özel Sektöre Açtık
TR63 Bölgesi'nde imalat sanayisinde faaliyet gösteren firmalara, birliklere, kooperatiflere ve ar-ge merkezlerine iş süreçlerinde verimlilik sorunlarının çözülmesine ve mali yönetimlerinin güçlendirilmesine ve yenilik kapasitelerinin artırılmasına yönelik eğitim ve danışmanlık desteği sağlıyoruz.
Filtre Sektörünün Gelişimini Destekliyoruz
Değer zinciri analizi çalışması ile sorunlarını tespit ettiğimiz ve politika önerileri sunduğumuz filtre sektörünün, kurumsallaşma, dijital teknolojilerin kullanımı, üretimde verimlilik ve pazarlama alanlarındaki ihtiyaçlarına finansman desteği programı ile çözüm getirmeyi hedefliyoruz.
Kaynak Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi Kuruyoruz
İskenderun Körfezi’nde kaynak/birleştirme işlemini gerçekleştirecek nitelikli personelin yetiştirilmesi amacıyla kurulacak merkezde, simülatör eğitimleri, saha eğitimleri, birebir canlı kaynak, sualtı kaynak gibi uygulamaları gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.