KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Trakya Kalkınma Ajansı Tekirdağ, Edirne, Kırklareli
Türkiye'nin imalat sanayinde en gelişmiş bölgelerinden biri olan TR21 Trakya Bölgesi, sahip olduğu coğrafi konum avantajı, nitelikli işgücü varlığı, güçlü ulaşım ve enerji altyapısı ile 4.000' e yakın sanayi tesisine ev sahipliği yapmaktadır. Trakya Bölgesi’ni dünya ile rekabet eden bir merkez haline getirme yolunda koordinatör kurum olma rolünü üstlenmiş olan Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Bölgesi’nde imalat sanayi sektörünün üretim altyapısının, kurumsal kapasitesinin, verimliliğinin ve rekabet gücünün geliştirilmesini hedeflemektedir.

İmalat sanayi ve tarımsal üretim Trakya Bölgesi için istihdamın ve kalkınmanın temel taşlarıdır. 19 adet Organize Sanayi Bölgesi ve 1 adet Serbest Bölge ile 935.259 hektarlık tarımsal arazi varlığıyla Trakya Bölgesi, hem ülkemizin önde gelen üretim merkezi hem de tarımsal hammadde deposu konumundadır. Tekirdağ'a bağlı Çorlu ile Çerkezköy ve Kırklareli iline bağlı Lüleburgaz ilçelerinde kümelenmiş sanayi bölgeleri, Türkiye’nin en büyük firmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Edirne ilinin Keşan, Uzunköprü ve Meriç ilçeleri ise verimli toprakları ile tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi üretimi yapan firmalar; çeltik, yağ, süt ve süt ürünleri sektörlerindeki yatırımlara ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin Avrupa’ya erişimini sağlayan tüm kara yolu ağının ve son dönemde yapımı hız kazanan büyük ölçekli ulaşım ve enerji projelerinin bölgede bulunması, Trakya Bölgesi’ne imalat sanayi açısından stratejik bir önem kazandırmaktadır.

Türkiye’nin ülke ekonomisine en çok katkı sağlayan illerinden biri olan Tekirdağ, sanayi alanında en rekabetçi iller arasında yer almaktadır. İmalat sanayi sektöründe 4000’e yakın firması ve bu firmaların ürettiği çeşitli ürünler ile ülkemizin ihracatının artırılması noktasında çok yüksek bir potansiyel taşımaktadır. Bölgedeki imalat sanayinin bu kadar gelişmiş olması Tekirdağ’ı Türkiye’de kişi başına sanayi elektriği tüketiminde ilk sıraya taşımaktadır. Yoğun enerji, su ve diğer kaynakların tüketilmesi sebebiyle, üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için imalat sanayi işletmelerinin kaynak verimliliği uygulamaları desteklenmektedir.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri; verimli toprakları ile ülke sanayiine sağladığı tarımsal hammadde katkısı, sahip olduğu 19 Organize Sanayi Bölgesi ve Avrupa Serbest  Bölgesi, ulaşım ve nitelikli işgücü imkânları, hızla gelişen sınaî yatırımları, yüksek ölçekteki eğitim kurumları ve her geçen gün nüfusu artan metropol İstanbul ile Avrupa kıtası arasında bir köprü olma özelliği ile ülkemizin yatırım ve üretim konusunda yükselen değerlerinden olmaya devam etmektedir.

Kırklareli ilinin üretim merkezlerine ve pazarlara olan yakınlığı, yatırıma elverişli tek parça büyük parseller bulundurması ve iyi bir altyapıya sahip 4 adet Organize Sanayi Bölgesi’nin yatırımcılara mali avantajlar sunuyor olması, ildeki sanayi üretiminin artmasını sağlamaktadır. Gıda, tekstil ve kimya sektörlerinin önde gelen firmalarına ev sahipliği yapan Kırklareli, sahip olduğu coğrafi konum avantajı ve genişlemeye elverişli yatırım alanları ile yeni yatırımlar için cazip bir bölge olma özelliği taşımaktadır.

Edirne ili verimli topraklar üzerinde bulunması nedeniyle önemli miktarda tarımsal üretim gerçekleştirmekte olup, il sanayisi tarıma dayalı sanayi alanında gelişmektedir. İhracatı ağırlıklı olarak tarıma dayalı ürünlerde olan Edirne’nin, hem Asya hem de komşu Balkan ülkeleri ile önemli ticaret potansiyeli bulunmaktadır.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde faaliyet gösteren firmaların verimliliğinin ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik uygulanacak yenilikçi eğitimler ve modeller, altyapısı ve coğrafi konumu itibariyle avantaja sahip olan bölgedeki firmaların kapasitelerinin geliştirilmesine ve istihdamın artırılmasına katkı sağlayacaktır.

Bir Bakışta Edirne,Kırklareli ve Tekirdağ İlleri İmalatı

  • 5000’nin üzerinde sanayi tesisine ve küresel pazarlarda rekabet eden birçok firmanın üretim üslerine ev sahipliği yapan Trakya Bölgesi, ülkemizin imalat sanayinde önde gelen bölgeleri arasındadır.
  • Bununla birlikte, bölgemiz artan üretim taleplerine karşılık yeni üretim altyapılarının kurulmasına olanak sağlamaktadır.
  • Dünya çapında ticaret hacmi yüksek olan ürünlerin bir çoğu bölgemizde faaliyet gösteren firmalar tarafından üretilebilmektedir.
  • Edirne,Kırklareli ve Tekirdağ firmalarının ihracat yapabilme kapasitesinin artırılması için diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin güçlendirilmesi ve firmaların teknik anlamda desteklenmesi gerekmektedir.
  • Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yoğun olan tekstil sektörü yer altı sularının kullanımı ve atık suyun bertarafı gibi konularda iyileştirmeler yapılması gerekliliğini doğurmaktadır.
  • Tüm bu yüksek insan kaynağı mevcudiyeti ve enerji tüketimi; üretimde enerji, hammadde ve süreç verimliliği çalışmalarının yürütülmesini elzem kılmaktadır.

Trakya Kalkınma Ajansı faaliyete başladığı 2010 yılından bu yana, imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların gelişimine yönelik çok sayıda program yürütmüştür.

Bu kapsamda 2010-2020 yılları arasında, bölgemizde faaliyette bulunan firmaların kurumsal kapasitelerini, üretim verimliklerini, ticaret yapabilme kabiliyetlerini ve rekabet güçlerini geliştirmek ve onları günümüz dünyasının rekabetçi koşullarına hazırlamak amacıyla destek programları uygulamıştır.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde  ihracat kapasitesini artırmak isteyen firmalara, ürünlerinin ihracatı için hedef olabilecek ülke ve müşterilere ulaşmada teknik destek sağlamak amacıyla, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından DTİM (Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi) kurulmuştur.

Trakya Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde 2019 yılından bu yana aktif olarak hizmet vermekte olan DTİM bu güne dek 400 firmaya hizmet sunmuştur. DTİM’den hizmet alan firmaların yıllık ihracat rakamlarında 2019 yılında 21.050.216 $, 2020 yılında ise 41.191.273 $ artış gözlemlenmiştir

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri imalat sanayi faaliyetlerinin yanı sıra, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine yönelik yeni üretim altyapıları oluşturulmuştur. Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Kırklareli Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi’nin müteşebbis heyeti kurulmuş ve gerekli başvurular yapılmıştır.

KOBİ’lerin üretim süreçlerinde otomasyon ve robotik üretim elemanlarının entegrasyonu sağlanarak daha verimli, standart ve yüksek kalitede üretim yapmaları amaçlanmıştır. Hatalı üretim ve firenin en aza indirilmesini sağlamak, yeniden işleme sürelerinin kısaltılması ve işletmelerin üretim kapasitelerinin artırılması için, kalite sapmalarına yol açan özellikle kaynak gibi süreçlerde robotik üretim desteklenmiştir.

 

TÜBİTAK-MAM iş birliğinde, Avrupa Serbest Bölgede bulunan 8 işletmeye yönelik gerçekleştirilen enerji verimliliği etütleri sayesinde işletmelerimizin elektrik, doğalgaz ve diğer kaynakları kullanan tesislerindeki verimlilik potansiyelleri ortaya çıkartılmış ve yatırım planları ortaya koyulmuştur.

Yönetim danışmanlığı programı çerçevesinde, Malkara Organize Sanayi Bölgesinde yer alan KOBİ’lere yönelik yalın üretim danışmanlığı verilmiş ve işletmelerin yalın üretim tekniklerini kullanmaları için kapasitelerinin geliştirilmesi desteklenmiştir. 

 

Trakya Facebook İstasyon programları ile KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin dijital araçlar yardımıyla satış ve pazarlama yetkinliklerinin geliştirilmesi desteklenmiştir.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde bulunan imalat sanayi sektörünün kurumsal kapasitesinin, verimliliğinin ve rekabet gücünün geliştirilmesi amacıyla, 2020 yılından itibaren Trakya Kalkınma Ajansı, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi İmalat Sanayinde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı’nın uygulamasına başlamıştır.

İmalat Sanayinde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı ile :

Danışmanlık ve eğitim faaliyetleri ile imalat sanayi üreticilerinin kurumsal kabiliyetlerinin geliştirilmesini,
İşletmelerin ticaret yapabilme kabiliyetlerinin geliştirilmesini (dış ticaret ve e-ticaret) ve gelirlerinin artırılmasını,
Üretimde enerji, hammadde ve süreç verimliliğini artıran uygulamaların yaygınlaştırılmasını amaçlamaktayız.

Program kapsamında, 2020-2023 dönemi için, bölgemizde imalat sanayinin kurumsallaşmasının desteklenmesi ve firma verimliliğinin artırılmasına yönelik çok sayıda faaliyet planladık.

Yapılacak olan faaliyetlerle hedeflenen program çıktılarımız  kapsamında:

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki firmalara verilen ticari istihbarat hizmeti sayımızı 365’e çıkarmayı hedefliyoruz;
•DTİM internet portalına 350 firmamızı üye yapmayı hedefliyoruz;
•1000 firmamıza ücretsiz olarak e-ticaret altyapısı kurmayı hedefliyoruz;
•Kırklareli ili Kavaklı beldemize  tarıma dayalı ihtisas süt organize sanayi  bölgesi kurulmasını hedefliyoruz;
•Tekirdağ ili Hayrabolu ilçemize Tarım Makineleri Geliştirme Merkezi’nin kurulmasını hedefliyoruz;
•130 firmamıza ücretsiz olarak verimlilik Check-Up’ları sunacağız;
•70 firmamıza ücretsiz olarak verimlilik danışmanlığı hizmeti vereceğiz;
•270 firmamıza yalın üretim hizmetleri sunacağız;

2020-2023 İMALAT SANAYİ SONUÇ ODAKLI PROGRAMI

 

 

 

 

İmalat Sanayine Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı İle Destek Oluyoruz

Program kapsamında, 2020-2023 dönemi için, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri imalat sanayinde kurumsal kapasitenin geliştirilmesini, firma verimliliğini artırmayı, rekabet gücünü geliştirmeyi ve firmaları günümüz ekonomi dünyasının çetin koşullarına hazırlamayı hedefliyoruz. Üç yıllık bir sürece yayılmış şekilde planlanan çalışmalar ve faaliyetler kapsamında, hedef pazarlarda dış ticaretin (özellikle ihracat yapabilme kapasitesinin) artırılmasına, yeni ticaret mecralarının özendirilmesine (e-ticaret), firmaların insan kaynağı niteliğinin geliştirilerek kurumsal kapasitenin yükseltilmesine ve bölgede yeni üretim altyapılarının oluşturulması için gerekli planlama ve yapısal hazırlık çalışmalarına odaklanıyoruz.

Firmalarımızın Savunma Sanayine yönelimini destekliyoruz.

Trakya Kalkınma Ajansı son 4 yılda Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki  firmaların savunma sanayine yönelmeleri doğrultusunda 4 zirve, 3 fuar organizasyonu, 5 farklı şehire saha ziyareti, 245 firma ziyareti gerçekleştirmiştir. Talaşlı imalat, makine ve kalıp üretimi, hassas parça işleme, alüminyum, kompozit sektörü temsilcilerini ulusal ve uluslararası fuarlara götürerek savunma sanayi sektöründeki milli ve yerli payını arttırmak istemekteyiz.

Yalın Üretim Teknikleri ile Süreç Verimliliğini Artırıyoruz

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri  imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde yalın üretim tekniklerini uygulayarak süreç verimliliğinde daha iyi bir noktaya ulaşılması konusunda teknik destek sağlıyoruz. İşletmelerin yalın üretim teknikleri hakkında farkındalıklarını artırarak iş ve üretim süreçlerinde hataları sıfıra indirmelerine ve görünmeyen maliyetlerini azaltmalarına yardımcı oluyoruz. Böylece işletmelerin kârlılıklarını ve müşteri memnuniyetini artırmalarını hedeflemekteyiz. Malkara Organize Sanayi Bölgesinde pilot olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı Trakya’daki tüm organize sanayi bölgelerine yaygınlaştırmayı ve firmalarımızın verimliliğini artırmayı amaçlamaktayız.

Sanayide Dijital Dönüşümü Başlatıyoruz

Dijital dönüşümün hızlanmasıyla birlikte sanayiciler uluslararası firmalarla rekabet edebilirliklerini artırmak amacıyla yatırımlarını bu alanlara yönlendirmiştir. İmalat sanayinde gerçekleştirilen dijital dönüşüm çalışmaları beraberinde bu alanda uzmanlaşmış nitelikli personel ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Hem sanayicinin işgücü talebine yanıt verebilmek hem de kendini geliştirerek bu alanda istihdama katılmak isteyenlere yönelik olarak bölgedeki tüm organize sanayi bölgelerinin ortak olduğu ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin başvuru sahibi olduğu Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezini hayata geçiyoruz. Kurulacak olan siber-fiziksel laboratuvarda meslek lisesi ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere bu alanda kendini geliştirmek isteyen çalışanlara eğitim verilecektir. Aynı zamanda işletmelerin üst düzey yöneticilerine yönelik olarak da imalat sanayinde dijital dönüşümün önemine yönelik farkındalık artırma çalışmalarının gerçekleştirilmesini amaçlamaktayız.

Hayrabolu Tarım Makineleri Üretim ve Proje Geliştirme Merkezi

Hayrabolu bölgesinde kurulan Hayrabolu Tarımsal Makine İmalatçıları Kooperatifi ile beraber kumlama boyama tesisini hayata geçirebilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kooperatif üyelerinin ürettiği ürünleri, özellikle pandemi sürecinde sekteye uğrayan pazarlama çalışmalarına katkı sağlamaya devam edeceğiz. İlk olarak, daha önce altyapısı oluşturulan pazarlama ve ihracat çalışmalarına Balkan Ülkelerine ziyaretler gerçekleştirerek devam edeceğiz. Ürünlerin tanıtımını yapabilmek ve ihracatı artırmak amacıyla Balkan Ülkelerinde tarla günleri şeklinde organizasyonlar yapacağız.

Hayrabolu Tarım Makineleri Üretim ve Proje Geliştirme Merkezi

Hayrabolu bölgesinde kurulan Hayrabolu Tarımsal Makine İmalatçıları Kooperatifi ile beraber kumlama boyama tesisini hayata geçirebilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kooperatif üyelerinin ürettiği ürünleri, özellikle pandemi sürecinde sekteye uğrayan pazarlama çalışmalarına katkı sağlamaya devam edeceğiz. İlk olarak, daha önce altyapısı oluşturulan pazarlama ve ihracat çalışmalarına Balkan Ülkelerine ziyaretler gerçekleştirerek devam edeceğiz. Ürünlerin tanıtımını yapabilmek ve ihracatı artırmak amacıyla Balkan Ülkelerinde tarla günleri şeklinde organizasyonlar yapacağız.