KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Zonguldak, Karabük, Bartın

Ajansımız Filyos Vadisi Projesi’nin sunacağı imkânlarla bölgede sanayi ve üretim alanlarının doğru plânlanması, kümelenme çalışmalarının desteklenerek ekosistemin geliştirilmesi ve sektörel çeşitliliğin sağlanması amacıyla bölge illerini yatırıma hazırlayacak faaliyetlere öncülük etmeyi hedeflemektedir.

Ülkemizdeki en önemli taşkömürü rezervlerinin yer aldığı ve bölgemizin en büyük ili olan Zonguldak ilinde taşkömürü üretimi yapılmaktadır. Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi Zonguldak ilimizde faaliyet göstermektedir. Zonguldak ilimizde ayrıca, çelik üretimine bağlı; boru profil, kalorifer peteği, kazan, havlupan, çelik ofis mobilyası ve çelik konstrüksiyon  alanlarında faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır.

Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu yassı çeliği üretmek amacıyla 1960 yılında Zonguldak Ereğli’de kurulan ve ülkemizin en değerli sanayi varlıklarından olan entegre demir çelik tesisi. Uluslararası kalite standartlarında levha, sıcak ve soğuk haddelenmiş sac ile kalay, krom ve çinko kaplamalı sac üreten işletme; otomotiv, beyaz eşya, boru profil, haddecilik, genel imalat, elektrik-elektronik, makine, enerji, ısı gereçleri, gemi inşa, savunma, ambalaj gibi sektörlere girdi sağlayan en temel aktördür.

Temellerini Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal sanayileşme hamlelerinden birisi olarak Karabük’te attığı Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası olan tesis 10 Eylül 1939’da ilk Türk demirini üretmiştir. Tesis, imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu kangal, demiryolu rayı, demiryolu tekeri, profil, köşebent, blum, kütük, nervürlü beton donatı çelikleri gibi uzun mamulde cevhere dayalı üretim yapmaktadır. 

Bir Bakışta Bölgemiz İmalat Sanayi

* Bölgenin ekonomik yapısını çeşitlendirmek için madencilik sektörünün dışındaki diğer sektörlere de gereken önem verilmeli ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalar özendirilmelidir.

* Bu doğrultuda, Ajansımız ve bölgedeki paydaşlarla  yapılan çelik kümelenmesi analiz çalışmaları ile başlayan maden makineleri kümesinin ileri aşamalara geçmesi önem taşımaktadır.

* Bölgede demir-çelik sanayiine bağlı olarak oluşan yan sanayi sektörünün kurumsal yapılarının geliştirilmesi, markalaşmaları teşvik edilmelidir.

* Mobilya ve orman ürünleri endüstrisinin geliştirilmesi doğrultusunda büyük bir potansiyeli barındıran defne yaprağı, ıhlamur, kestane, mantar ve orman meyveleri gibi bölgenin odun dışı orman ürünlerinden aldığı payın artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

* Bölgedeki demiryolu bağlantıları ve liman kapasiteleri ile OSB ve KSS’lerin altyapı ve ulaşım olanaklarının iyileştirilmesi önem arz etmektedir.

* Ar-ge çalışmaları desteklenerek nitelikli çelik üretimine bağlı otomotiv ve savunma sanayisine yönelik yatırımların bölgeye çekilmesine ihtiyaç vardır.

Ajansımızın Makine imalat sanayinin geliştirilmesine yönelik sağladığı destekler sayesinde gerçekleştirilen makine modernizasyonu ile firmaların ciroları yaklaşık %50 oranda artmış ve yeni ürün prototipleri geliştirilmiştir.

Boru-profil ve yassı çelik mamulleri ile üretim hattı makinelerini imal eden bir işletme ar-ge merkezini kurmuş ve 2 mühendis istihdam etmiştir.

Tıbbi cihazlar, morg üniteleri, soğuk hava depoları, cenaze hizmet araçları alanlarında yirmiye varan ürün çeşidi ile Türk sanayisine hizmet veren üretici Ajansımızın sağladığı destekle ilk kez klimalı morg ve klimalı tabut üretimine başlamıştır.

21.350 m² kapalı, 42.500 m² açık alan toplamda ise 62.500 m² alan üzerinde faaliyet göstermekte olan üreticiye sağlanan destek ile daha önce üretilemeyen 12 çeşit sandalye üretilebilir hale gelmiştir.

Ajans desteği ile bir üretici Türkiye'nin ilk yerli tekrar kullanılabilir, "R" sınıfı solunum koruyucu maskesi üretmeye başlamıştır. FFP1, FFP2 ve FFP3 sınıflarında ventilli ve ventilsiz olmak üzere toplam 6 modelde üretilen ürünler,  nefes alıp verme, tıkanıncaya kadar hijyen şartları sağlamak koşuluyla çok vardiyalı olarak kullanılabilmektedir.

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölgede  imalat sanayinin geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda 2010-2015 yılları arasında KOBİ’lerde; üretim, hizmet, pazarlama ve kapasite artışı sağlayarak kalkınmaya ivme kazandırmak ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla 150 adet projeyi hayata geçirmiştir. Projeler kapsamında yaklaşık 1.300 kişilik istihdam sağlanmış, firmaların markalaşma, kurumsallaşma ve ihracat kapasiteleri artırılmıştır.

İmalat Sanayinde Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Benimsiyoruz

2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemizde sanayi ve üretim alanlarının doğru planlanması, kümelenme çalışmalarının desteklenmesi ve imalatta sektörel çeşitlendirme hedefleri doğrultusunda bölge illerini yatırıma hazırlayacak faaliyetler yürütecektir.

Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Filyos Havzası ve Hinterlandındaki Yatırım Ekosisteminin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile; Zonguldak, Karabük ve Bartın illerimizin ekonomik ve sosyal açıdan cazibe merkezi haline getirilmesini planlıyoruz.

Ajansımız, Filyos Havzası ve yatırım çevresini hazırlamak, bölgenin kalkınma girişimlerini güçlendirerek rekabet gücünü ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla 2020 yılından itibaren sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi Filyos Sonuç Odaklı Programını uygulamaya koymuştur. Filyos Havzası ve Hinterlandındaki Yatırım Ekosisteminin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile:

  • Üretim altyapısının iyileştirilmesi ile sınai kalkınma odaklı vizyon geliştirerek bölgede farkındalık oluşturmayı,
  • Hâkim sektörlerin çevresindeki tedarikçi ekosisteminin geliştirilmesini,
  • Bölgemizdeki mevcut sektörlerin yanında doğacak yeni sektör ve iş kolları ile Bartın ilimizin daha fazla gelişmesini, demir-çelik sektörünün yoğun olarak bulunduğu Karabük’te lojistik avantajlar ve navlun fiyatlarının düşmesiyle maliyet etkinliği sağlamayı,
  • Etkin işbirliği ve eşgüdüm sağlayarak sektörel dönüşüm ve yatırım planlamalarını gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.

    Program kapsamında 2020-2023 dönemi boyunca Filyos Havzası’nda sanayi ve üretim alanları ile yerleşimlerin planlanması, ar-ge ve inovasyon altyapısının oluşturulması, kümelenme çalışmalarının desteklenerek ekosistemin geliştirilmesi ve imalatta sektörel çeşitlendirme hedefleri doğrultusunda bölge illerini yatırıma hazırlayacak faaliyetler yürüteceğiz.

Filyos Vadisi Projesi Yatırımlarında Eşgüdüm Sağlıyoruz

Tanıtım materyalleri hazırlayarak yatırımcıların ve kamuoyunun bilgilendirilmesi ile başladığımız faaliyetlerimize Filyos'taki yatırım ortamının tanıtılması için kurum ve kuruluşlar ile işbirlikleri yaparak devam ediyoruz. Plânlı büyümenin takip ve eşgüdümünü sağlarken teknoloji geliştirme bölgesi ve teknoloji transfer ofisi altyapılarının geliştirilerek bölgenin ar-ge ve yenilikçilik kapasitesinin arttırılması için faaliyetler yürüteceğiz. İnsan kaynaklarının gelecek sektörlere uygun şekilde geliştirilmesi için aksiyon planları oluşturacağız.

Filyos Havzası’nda Sektörel Çeşitliliği Artıracağız

İçerisinde; 25 milyon ton/yıl kapasiteli Filyos Limanı, 597 hektarlık Filyos Endüstri Bölgesi,1.166 hektarlık  Filyos Serbest Bölgesi ve 620 hektarlık serbest bölge gelişme alanını barındıran yatırım havzası üretime ve ticarete yönelik uygun fiziki altyapı ve imkânlar yaratmaya başlamıştır. Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Endüstri Bölgesi, güneyindeki Filyos Serbest Bölgesi ve Türkiye'nin en büyük 3 limanından biri olan Filyos Limanı’nı da içine alan ulusal bir yatırım projesidir.

Havza’da teknoloji, çevre ve altyapı ıslah alanlarında yapılması planlanan yatırımlara sağlanacak destek ile bölgede motorlu kara taşıtı, treyler, yarı treyler, römork ve diğer ulaşım araçlarının imalatı yanında tıbbi cihazlar, bilgisayar, elektronik ve optik ürünler imalatının gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Ayrıca hava taşıtları ve uzay araçları ile bunlarla ilgili makinelerin ve silah-mühimmat imalatının da bölgemizde yapılmaya başlaması ile öngördüğümüz sektörel çeşitliliği artırmayı amaçlıyoruz.

Maden Şehitlerinin Çocukları Maden Makinelerini Üretecek      Küçük ölçekli maden makineleri imalatı, yedek parça üretimi, tamir ve bakım ağırlıklı işletmelerin yer alacağı ve sektörle ilgili ulusal ve uluslararası firmalar için önemli servis hizmetleri (bakım, onarım, yedek parça) sağlama potansiyeline sahip olan ihtisas sanayi sitesinin kurulmasına öncülük ediyoruz. Bölgemizde faaliyet gösteren Türkiye Taşkömürü Kurumu ve enerji santrallerinin yılda 250 milyon TL’ye ulaşan maden makine ve teçhizatı talebi bulunmaktadır. Zonguldak ilimizden bu talebin hâlihazırda yalnızca %3’ü karşılanabilmektedir.  Öncülük ettiğimiz bu çalışma ile söz konusu talebin karşılanma oranının %30’a çıkarılması öngörülmektedir. Ayrıca şehitlerimizin bize emaneti olan 40 maden şehidi çocuğumuza imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu eğitimleri vereceğiz ve en az 5 maden şehidi çocuğumuzun da maden makineleri üreten bu işletmelerde istihdam edilmelerini sağlayacağız.

Bartın’da Sayacılık Yeniden Canlanıyor  

Sayacılık, Bartın ilimizde kümelenmeye müsait ve geçmişten günümüze gelen geleneksel bir zanaat koludur. Emek yoğun sektörler arasında en çok istihdam sağlayan alanlardan birisi olan sayacılığın eski günlerine kavuşması için vereceğimiz destekle 80 kursiyerin eğitim almasını sağlayacağız. Eğitimler ile sektörün nitelikli eleman ihtiyacını gidererek sektörde işbirliği ve ortak hareket etme kültürünün oluşmasına zemin hazırlayacağız. Bartın Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde sayacıları bir araya getirdiğimiz kümelenme çalışmalarına ivme kazandıracağız.

Üniversite Sanayi İşbirliğini Geliştiriyoruz

Üniversite ve sanayi işbirliği kapsamında Karabük Üniversitesi bünyesinde daha önce kafeterya olarak kullanılan atıl bina, Ajansımızın sağladığı destekle Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Toplamda 700 m² alanda 12 işlik kapasiteli; ar-ge, ür-ge, inovasyon ve katma değerli ürün üretimi alanlarında bilgi ve teknoloji alış verişinin gerçekleştirilebileceği akademik temelli bir merkezi bölgeye kazandırmış olacağız.