KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Dicle Kalkınma Ajansı Mardin, Batman, Siirt, Şırnak

 

Dicle Kalkınma Ajansı, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerimizin yer aldığı TRC3 Bölgesinde mevcut sanayi alanlarının geliştirilmesini ve imalat sanayiinde katma değeri yüksek üretim ile istihdam yaratan sektörlerin desteklenmesini hedeflemektedir. Ajansımız  kuruluşundan bu yana bölgede ortak sanayi ve ticaret alanlarının fiziki altyapılarını geliştirmeye yönelik programlar uygulamış ve rekabet avantajı ile istihdam yaratma kapasitesine sahip sektörlere destekler sağlamıştır. İmalat sanayiinde ihracata dayalı üretim altyapısını geliştirme, kurulu kapasite ve istihdam artışı, güncel teknoloji ve otomasyona geçişin teşviki, işetmelerin rekabet edebilirliklerinin ve verimliliklerinin artırılması öncelikleri çerçevesinde çeşitli destek programları yürütmüştür.

Dicle Bölgesi imalat sanayinde, bölgenin tarım potansiyeline bağlı olarak gıda sanayi, genç nüfus potansiyeli ve mevcut teşvik politikaları ile ilişkili olarak tekstil-hazır giyim sanayi ve maden ürünlerini girdi olarak işleyen metalik olmayan mineral ürünlerin üretimi ön plana çıkmaktadır.

TRC3 Bölgesinde 6 adet Organize Sanayi Bölgesi ve 11 adet Küçük Sanayi Sitesi bulunmaktadır. Bölge Planı çalışmalarında katma değerli üretim stratejisi temelinde mevcut sanayi alanlarının geliştirilmesi ve işletmelerin ürün çeşitlendirme, markalaşma ve pazarlama kapasitelerinin güçlendirilmesi öncelik alanları olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte bölgede yüksek seyreden genç işsizliği rakamı da müdahale edilmesi gereken temel önceliklerden biridir. Sanayisi gelişmekte olan bölgemizde işletmelerin rekabet güçlerinin artırılması, kurumsal kapasitenin yanı sıra ortak sanayi ve ticaret alanlarının altyapılarının geliştirilmesi ile mümkündür. Bölgede gerçekleştirmiş olduğumuz araştırma ve envanter çalışmaları sonucunda sanayi sektörünün ihtiyaçları tespit edilmiştir. Dicle Kalkınma Ajansı, bu tespitlerden yola çıkarak ve bölge potansiyelini de dikkate alarak bugüne kadar çok sayıda proje geliştirilmiş ve geliştirmektedir.

TRC3 Bölgesinde 6 adet Organize Sanayi Bölgesi ve 11 adet Küçük Sanayi Sitesi bulunmaktadır. Irak ve Suriye ile sınır kapıları bulunması, ihracat odaklı üretim açısından bölgeye stratejik bir  değer katmaktadır.

Öne çıkan sektörlerden tekstil ve hazır giyim sanayi, iş imkanı oluşturma kabiliyeti açısından değerlendirildiğinde bölgede genç işsizliği ve göçün azaltılmasında kayda değer katkı sunabilecektir. Dinamik işgücü potansiyelinin yanı sıra devletin bölgesel teşvik sistemi de son yıllarda tekstil ve hazır giyim sektöründeki işletmelerin yoğun bir şekilde yatırımlarını büyük kentlerden bu bölgeye taşımalarında etkili olmuştur. Bu çerçevede söz konusu sektörde kümelenmenin gelişimini sürekli kılacak altyapı ve üstyapı çalışmalarının yürütülmesini gerekli görmekteyiz.

TRC3 Bölge illeri ve ilçelerinde Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Sitelerinde bugüne kadar uyguladığımız altyapı projelerinin yanı sıra Ajansımızın girişimleri  ile Batman da atıl durumdaki eski Tekel binalarının yer aldığı kampüs alanı da yapılan altyapı çalışmaları sonrasında Tekstilkent olarak işlev kazanmış ve hazır giyim sanayi yatırımlarına yönelik ortak üretim alanına dönüşmüştür. Benzer bir şekilde tekstil ve hazır giyim sanayi alanında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara uygun yatırım alanları oluşturmak üzere 2020 yılında geliştirdiğimiz proje kapsamında Şırnak’ın Silopi ilçesinde Tekstilkent yapımı devam etmektedir. Yakın dönemde Siirt, Batman ve Mardin illerinde de buna benzer projeler uygulamayı planlamaktayız.

Ajansımız, Bölgesindeki yatırım alanlarının fiziki altyapısını iyileştirmekle birlikte, imalat sanayiinde kurumsal kapasitenin güçlendirilmesini, katma değeri yüksek üretimi ve istihdam yaratan sektörleri desteklemeyi hedeflemektedir.

Dicle Kalkınma Ajansı olarak imalat sanayiine yönelik:

  • Rekabet avantajına ve istihdam yaratma kapasitesine sahip sektörler başta olmak üzere sanayi işletmelerinin kurumsal kapasitelerini geliştirmeye
  • Bölgede işgücü niteliklerini geliştirmeye
  • İşletmelerin güncel teknolojiden yararlanma düzeyini arttırmaya
  • Katma değerli üretime ve kalite sertifikasyon faaliyetlerine
  • İşletmelerin ürün çeşitlendirme, markalaşma ve pazarlama kapasitelerini güçlendirmeye
  • Finansmana ve diğer desteklere erişim olanaklarının arttırılmasına
  • Sanayi işletmelerinde enerji maliyetlerinin düşürülmesine yönelik verimlilik uygulamalarına
  • Ortak üretim alanlarının fiziki ve teknik altyapıyı geliştirme çalışmalarına

destek vermeye devem edeceğiz.

Dicle Kalkınma Ajansı, faaliyete başladığı 2009 yılından bu yana, bölgede imalat sanayiinin geliştirilmesi için teknik ve mali destekler sağlamıştır. İşletmelere yönelik uyguladığımız mali destek programlarında, desteklenen işletmelerde güncel teknoloji ve otomasyon kullanımı, yeni ürün geliştirme, ilave istihdam ve üretim kapasitesi artışı sağlanmıştır.

Bölgede yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik  Organize Sanayi Bölgeleri ile Küçük Sanayi Siteleri gibi ortak üretim alanlarının fiziki altyapıları iyileştirmeye dönük projeleri destekleyen Ajansımız, bölgede yatırımcı ve girişimcilere uygun yatırım yeri sağlamaya yönelik Tekstilkent ve İŞGEM projelerini hayata geçirmiştir.

Bölge genç ve dinamik bir işgücü yapısına ve girişimci potansiyeline sahiptir. Yukarı Mezopotamya’nın geniş ve verimli tarım alanlarına sahip olan bölgemizde tarıma dayalı sanayi  ön plana çıkmaktadır. Ortadoğu pazarına yakın konumda olması, Irak ve Suriye ile sınır kapıları bulunması, dış ticaret açısından bölgeye stratejik bir  değer katmaktadır. Bu avantaj bölgenin ihracat kapasitesinin gelişimine olumlu katkı sağlamaktadır.

Bölge ihracatının yoğunlaştığı Irak pazarının dönemsel olarak istikrarsız yapısı bölgedeki sanayi işletmelerinin alternatif pazar arayışını zorunlu kılmaktadır. Küresel salgın ile birlikte gıda maddelerine olan yoğun talep bölgede rekabet avantajına sahip tarıma dayalı sanayi açısından yeni fırsatların oluşmasını sağlamıştır. Bu anlamda verilecek teknik desteklerle işletmelerin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi Ajansımızın öncelikleri arasında yer almaktadır.

Ajansımızın desteği ile bugüne kadar 121 KOBİ projesi hayata geçmiştir. Bunun yanı sıra ortak üretim alanlarının fiziksel altyapılarını geliştirmeye yönelik OSB ve KSS’lerde 20 altyapı projesi uygulanmıştır.

Bölgede Ajansımızın desteği ile devam etmekte olan projelerden bazı örnekler

Silopi Tekstilkent Projesi

İstihdam yoğun sektörlerde işletme maliyetlerinin yüksek oluşu ilk yatırım maliyetlerinin düşürülmesi anlamında alternatif teşvikleri gerekli kılıyor. Bu projede de uygun yatırım yeri imkanları sağlanarak,  hazır giyim gibi istihdam yoğun sektörlerdeki büyük ölçekli yatırımların bölgeye çekilmesini hedefliyoruz.

Batman OSB Yol ve Enerji Altyapısının İyileştirilmesi Projesi

İmalat sanayi alanında hızla gelişen Batman da Organize Sanayi Bölgesi enerji ve yol altyapısındaki aksaklıkları gidererek yeni yatırımlara imkan oluşması ve mevcut işletmelerin ulaşım ve enerji anlamında yaşadıkları sorunları gidermek yoluyla verimliliği arttırmayı hedefliyoruz.

Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi

Bölgede öne çıkan gıda sektörü değer zincirini iyileştirmek amacıyla modern gıda analiz ve ticaret altyapısı kurulmasını ve gıda sektörünün rekabet gücünün artmasını amaçlıyoruz.

Cizre İŞGEM Projesi

Bölgede girişimciliği desteklemek, yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesi amacıyla kurmakta olduğumuz İş Geliştirme Merkezi, bünyesindeki işletmelere iş geliştirme koçluğu, destek ve finans kaynaklarına erişim, uygun koşullarda iş yeri mekânı, ortak ekipman desteği gibi hizmetler sunarak işletmelerin en kırılgan oldukları ilk yıllarını sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlayacak bir işletme kuluçka merkezdir.