KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Balıkesir, Çanakkale

Mart 2021’de açıklanan Ekonomik Reform Paketi’nin en önemli maddelerinden birisi imalat sanayi olmuştur. Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak imalat sanayi için belirlenen hedeflere katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Bölge illerimiz Balıkesir ve Çanakkale’de çevreci sanayinin gelişimi ile birlikte yeşil dönüşümü desteklemek çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır. Bu noktada sanayi bölgeleri yüklendikleri misyonları ile hedeflenen bu gelişim ve dönüşümünün lokomotifi olarak öne çıkmaktadır.

Rekabetin üst düzeye çıktığı günümüzde işletmelerimizin kaynaklarını etkin ve verimli kullanmaları önem arz etmektedir.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, kuruluşundan bu yana sahip olduğu kaynakları daha verimli kullanmak doğrultusunda belirli alanlara odaklanmayı tercih etmiştir. Bölgeyle ilgili yıllar içerisinde yaptığı plan, araştırma, analiz ve raporları kamuoyu ile paylaşmaktadır. Yapılan bu çalışmalarda imalat sanayi, her zaman üzerinde önemle durulan bir konu olmuştur. Elde edilen birikimler sonucunda TR22 Güney Marmara Bölgesi imalat sanayisi için yüksek katma değer potansiyeline sahip öncelikli sektörlerin; metal sanayi, kimya, doğal taş, tarıma dayalı sanayi, orman endüstrisi ve mobilya olduğu tespit edilmiştir.

Ülke sanayisinde %70 üzerindeki paya sahip Marmara Bölgesinin coğrafi olarak güneyinde yer alan Bölge; konumu, devam eden lojistik altyapı yatırımları ve doğal kaynaklarının zenginliği ile gelişmeye açıktır. Ancak sahip olduğu doğası, turizm destinasyonları, jeotermal kaynakları, tarihi ve kültürel değerleri bu potansiyelin doğru bir şekilde yönetilmesini zorunlu kılmaktadır.

İmalat sanayinin en fazla geliştiği İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir gibi önemli merkezlere yakın olan Bölgeye yatırım talepleri, büyük lojistik yatırımların da etkisiyle artmaya devam etmektedir. Artan yatırımlarla birlikte kirletici ve dağınık bir sanayinin ortaya çıkmaması ve mevcut yerleşik alana sıkışmış sanayinin gelişebileceği alanlara yerleştirilmesi için bilinen en iyi çözüm sanayi bölgeleridir.

Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinin kavşak konumunda yer alan Bölge’ye özellikle son yıllarda önemli ulaştırma yatırımları yapılmaktadır. Sanayinin gelişimi için büyük bir avantaj sağlayan bu değişimin, Bölgenin bakir zenginliğini tehdit etmemesi için planlandığı şekilde yönetilmesi gerekmektedir.

Mevcut OSB altyapı eksikliklerinin giderilmesi, sanayi alanların genişletilmesi ya da uygun bölgelere yeni OSB’lerin kurulmasıyla çevrenin korunması ve kaynakların etkin ve verimli kullanılması ile arzu edilen gelişmeye ulaşılması, böylece gelecekte de yaşanabilir bir Balıkesir ve Çanakkale için sanayi bölgeleri yaklaşımı takip edilecektir.

Bölgede yer alan işletmelere çeşitli destek mekanizmaları ile makine, ekipman ve altyapı destekleri verilmiştir. Bundan sonraki kurgularda yeni yatırımların mükerrerliğe ve atıl kapasiteye sebep olmaması elzemdir. Katma değeri yüksek alanlara yeni yatırımların yapılması, mevcut yatırımların verimliliğinin ve katma değerinin artırılması önemlidir.

İmalat Sanayinde Ne Durumdayız?

  • Bölge sanayileşme ve sanayi sektöründeki istihdam açısından, 26 bölge içerinde 17. sıradadır.
  • Balıkesir’de 5, Çanakkale’de 2 aktif OSB bulunmakta olup doluluk oranları yüzde 90’nın üzerindedir.
  • Kuruluş döneminde olan Balıkesir’de 3, Çanakkale’de 1 OSB yer almaktadır.
  • Bölgenin genelinde yaygın olan küçük ve orta büyüklükteki aile şirketlerinin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi gerekmektedir.
  • Bölgede artan yatırımlar ile birlikte nitelikli ve kalifiye eleman ihtiyacı artmaktadır.

2011 yılından bu yana Ajans olarak 110’un üzerinde işletmeye üretim alt yapısının iyileştirilmesi, modernizasyonun sağlanması konusunda makine ve ekipman desteği verdik.

2019 yılında yürütmeye başladığımız mali destek programı ile ortak kullanıma yönelik teknoloji geliştirme bölgesi ve OSB altyapılarının desteklenmesi kapsamdaki projelere destek veriyoruz.

Bunun yanında, işletmelerimizin yönetim ve üretim kapasitelerinin geliştirilmesi kapsamında çatı kuruluşlarımıza destek vererek üye firmaların kurumsal kapasitelerinin gelişmesine destek sağlıyoruz.

Güdümlü proje desteği ile kurulan ve akreditasyon süreçleri tamamlanınca Mesleki Yeterlik Kurumu olarak hizmet verecek BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinde sanayinin ihtiyacı olan personeli yetiştiriyor, hali hazırda çalışan personelin niteliklerinin geliştirilmesine destek oluyoruz.

OSB Altyapılarını Yeniliyoruz

  • Gönen Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesinde doğalgaz altyapı sisteminin kurulmasını destekliyoruz.
  • Çanakkale Organize Sanayi Bölgesinde elektrik üstyapısını verimli hale getirip otomasyona geçilmesine destek oluyoruz.
  • Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi atıksu arıtma tesisinin güneş enerjisi kapasitesini artırıyoruz.
  • Biga Organize Sanayi Bölgesinin sağlıklı ve sürekli suya kavuşması için altyapı kurulumuna destek veriyoruz.

İşletmelerimizin daha verimli çalışabilmeleri için çatı kuruluşları destekliyoruz

  • Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneğinin aile anayasası, dijitalleşme, işletme içi iletişim çalışmalarına finansal destek sağlıyoruz.
  • Balıkesir Genç İş Adamları Derneğinin üyelerine yönelik verdiği kurumsal yönetim, markalaşma, dijitalleşme, e-ticaret ve ihracat eğitimlerini destekliyoruz.
  • Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile Balıkesir Sanayi Odasının üyelerine yönelik bir dış ticaret merkezi kuruyoruz.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi

Mesleki yeterlilik ve belgelendirme işlemlerini Bursa’dan yaptıran OSB firmaları, MESTEM sayesinde hem bu ihtiyaçlarını giderebilecek hem de kurumsal dönüşüm için gerekli eğitimleri bu merkezden alabileceklerdir. Merkez bünyesinde kurulu olan model fabrika ise özellikle enerji verimliliği noktasında firmalar için fırsat sunmaktadır.

İmalat Sanayiinde Sonuç Odaklı Program Yaklaşımını Hayata Geçiriyoruz

İmalat Sanayiinde Kurumsallaşma ve Dönüşüm Sonuç Odaklı Programımız ile:

  • Yönetimde kurumsallaşmanın sağlanmasını,
  • Firmaların üretim kabiliyetlerinin artırılmasını,
  • Ar-ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesini,
  • İnsan kaynağı niteliğinin artırılmasını amaçlıyoruz.

Bölgemizde potansiyele sahip metal sanayi, kimya, doğal taş, tarıma dayalı sanayi, orman endüstrisi ve mobilya sektörlerinde yüksek katma değerli üretimin sağlanması ve bölgesel rekabetin artırılması amacıyla, Ajansımız 2020-2023 dönemi için İmalat Sanayiinde Sonuç Odaklı Programı uygulamaya koymuştur.

Program kapsamında, Balıkesir ve Çanakkale illerinde imalat sanayi sektörünün dönüşümünü hedefliyoruz. 2020-2023 dönemi için, bu hedefe yönelik çok sayıda faaliyet ve proje planladık. Bölgemizde yer alan firmaların kurumsallık, profesyonellik, verimlilik, yenilik konularında kapasitelerinin geliştirmesi ve rekabet düzeylerinin artırılmasına önem veriyoruz.

İmalat Sanayiinde Kurumsallaşma ve Dönüşüm Mentorluk Programını Uygulamaya Koyuyoruz

Bölgede yer alan firmalarımızın daha kurumsal hale getirilmesi, üretimde dijitalleşme ve modernizasyonun geliştirilmesi, verimlilik ve çevresel sürdürülebilirliğin artırılması için İmalat Sanayiinde Kurumsallaşma ve Dönüşüm Mentorluğu Programını uygulamayı hedefliyoruz. Program ile firmalarımıza mentorluk/danışmanlık hizmeti sağlamayı amaçlıyoruz.

Bölgeyi Savunma Sanayii ve Yenilenebilir Enerji Sektörlerinde Tedarikçi Konumuna Getiriyoruz

Bölgemizde savunma sanayiinde tedarikçi olma potansiyeli bulunan ve mevcut durumda sektöre hizmet veren firmaların Savunma Sanayi Sanayileşme Portalına kayıt olması ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programından (EYDEP) faydalanmasına yönelik çalışmalar yapacağız.

Bölgede faaliyet gösteren sanayi firmalarımız, yenilenebilir enerji sektöründeki firmaların makine ekipman ihtiyacını karşılayabilme potansiyeline sahiptir. Bu firmaların yenilenebilir enerjiye yönelik makine ekipman üretme kabiliyetlerinin geliştirilmesini ve yenilenebilir enerji sektörüne yönelik yatırımcı çekilmesini hedefliyoruz. Ayrıca yenilenebilir enerji sektörüne yönelik kalifiye insan kaynağı yetiştirmek amacıyla AB destekli RE-YOU Operasyonunu uyguluyoruz.

Firmaların E-Ticaret ve Dış Ticaret Kapasitesini Geliştiriyoruz

Ajansımızın yürüttüğü İşletmelerde Stratejik Yapılanma Mali Destek Programı kapsamında Bölgemizde kurulan dış ticaret istihbarat merkezlerinden daha fazla firmanın faydalanmasını ve dış ticaret hacminin artırılmasını hedefliyoruz.

E-ticaret yöneticisi yetiştirmek amacıyla Güney Marmara E-Ticaret Atölyesini hayata geçiriyoruz KOBİ’lerde çalışan ve e-ticaret alanında kendini geliştirmek isteyen kişilere yönelik uygulamalı eğitim programları tasarlayarak ürün yönetimi, lojistik hukuk, tedarikçi yönetimi, e-ticaret sitesi kurulumu, içerik yönetimi, dijital pazarlama ve satış gibi konularda kapasite geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Ar-Ge ve Yenilikçiliğe Yönelik Çalışmalar Yürütüyoruz

Bölgemizde yer alan üniversiteler ve sanayiciler ile birlikte Ar-Ge ve Yenilikçilik Proje Pazarı etkinliğine katılım sağlıyoruz. Bölgemizdeki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Teknoloji Transfer Ofisleri ile işbirliği içinde Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi & Sergisine katılım sağlıyoruz.

Bölgeye Yönelik Mali ve Teknik Destek Programlarını Hayata Geçiriyoruz

Bölgede imalat sanayiinin dönüşümüne katkı sağlayacak alanlarda paydaşlara yönelik mali ve teknik destek programları ile güdümlü projeleri uygulamayı hedefliyoruz.

Bölgede Endüstriyel Simbiyoz Uygulamalarını Yaygınlaştırıyoruz

Bölge OSB’lerinde yer alan firmalarımız arasında kaynak değişimi/ortak kullanıma gidilebilmesine yönelik eşleştirme faaliyetleri yürütmeyi hedefliyoruz. Endüstriyel simbiyoz ağı kurulması ve işletmeler arası sinerjinin hayata geçirilmesi amacıyla çevresel ve ekonomik kazanımları ortaya koyan fizibilite raporları hazırlıyoruz.

Sektörel Rekabetçiliğe Katkı Sağlayacak Değer Zinciri Analizleri Hazırlıyoruz

Mermer ve doğal taş sektörü, metal sanayi sektörü ile süt ve süt ürünleri sektöründe üretilen ürün ve hizmet gibi değerleri analiz etmek, pazarlama ve satış imkânlarını ortaya koymak, sektördeki firmaların eksiklerini, bu eksiklere yönelik alınacak aksiyonları ve geleceğe yönelik gelişmeleri saptayabilmek amacıyla değer zinciri analizleri hazırlıyoruz.

Sektörel İşbirliğini Geliştirmeye Yönelik Çalışmalar Gerçekleştiriyoruz

Ajansımız tarafından yürütülen Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programları kapsamında mesleki eğitim kurumlarında kurulan ortak kullanım alanlarının özel sektöre faydasının artırılması amacıyla mesleki eğitim kurumları ile özel sektör paydaşları arasında iletişimin artırılmasını hedefliyoruz.

Ar-Ge Merkezleri, Teknoloji Transfer Ofisleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin ortak hareket etmeleri için tanıtım amaçlı organizasyonlara katılımlarına destek olup ve onlarla birlikte hareket ediyoruz. Bölgemize model fabrika kurulmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.