Bölgemiz imalat sanayinde ülkemizin üretim üssüdür. Bölgemizin imalat sanayinde yerlileşme oranını ve yüksek teknolojili ürün üretimindeki payını artırmasını amaçlıyoruz. Üretimde akıllı ihtisaslaşmayı sağlayarak milli hasılaya katkımızı artırmayı hedefliyoruz. Böylelikle bölgemiz hem ülkemiz ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacak hem de üretim kabiliyetleri ile dünyada üst sıralarda yer alacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayi hamlesi İzmir İktisat Kongresi, Teşvik-i Sanayi Kanunu ve akabinde 1934 Birinci Sanayi Kalkınma Planı ile hayat bulmuştur. Bölgemiz (İzmit), ilk planda kapsama alınan sanayi yerleşimlerinde kimya sanayi, kağıt ve selüloz sanayi kollarında sanayi yerleşim alanı olarak yer almıştır. Türkiye’nin ilk bölge planı olarak değerlendirilen 1963 Doğu Marmara Bölge Kalkınma Planında sanayi alan planlamasının Derince-İzmit ve Adapazarı’nı içine alan İstanbul’un doğusunda bir koridora kaydırılması önerilmiştir. Ülkemiz kalkınma politikası ana odağı olan sanayiye dayalı kalkınmada gerek coğrafi konumu gerekse potansiyeli itibariyle Kocaeli ve Sakarya illeri imalat sanayinde gösterge bazlı öncü olmak üzere TR42 Doğu Marmara Bölgesi, her bir ilinin kendine has rekabetçi üstünlükleri ile ülke ekonomisine önemli düzeyde katkı sunmaktadır.
Sanayi sektörü ekonomik büyümenin ve sürdürülebilirliğin sigortasıdır. 2020 yılında Türkiye GSYİH’sinin, %19’u imalat sanayi kaynaklı olmak üzere, %22,4’ünü sanayi sektörü üretmiştir. Ülkemizde imalat sanayinde üretilen GSYİH’nin %12’si TR42 Doğu Marmara Bölgesi’nde üretilmiş olup bölgemiz üretimde ikinci sıradadır. Her yıl imalat sanayinin yıldızlarının belirlendiği ISO 500 listesindeki her 5 firmadan 1’i bölgemizde faaliyetlerini yürütmektedir. Bölgemiz ayrıca imalat sanayinde üretim yapmak amaçlı ülkemizi tercih eden uluslararası yatırımcıların da öncelikli adresidir.
Bölgemiz il bazlı değerlendirildiğinde Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’nın sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri il içinde ve birbirleri arasında farklı olup her biri özgün üretim kompozisyonu ile ülke ekonomisine yüksek düzeyde katkı sunmaktadır. Türkiye’nin sanayi üssü olan bölgemiz rekabetçi üstünlüğe sahip imalat sanayi sektörlerinin merkezi konumundadır. Bölgemizde, imalat sanayinde otomotiv, kimyasal ürünler, kauçuk ve plastik, ana metal, metal eşya, makine ve ekipman, makine montaj onarım, gıda, içecek, ağaç ve ağaç ürünleri, kağıt ve kağıt ürünleri, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri, eczacılık, diğer ulaşım araçları imalatı, mineral ürünler ve elektronik ve optik, giyim eşyası ve mobilya imalat alt alanlarında nitelikli yığın, potansiyel veya olgun küme varlığı bulunmaktadır. Bölgemiz genel itibariyle değerlendirildiğinde, 23 imalat sektörünün tamamına yakınında rekabetçi üstünlüğe sahiptir. MARKA olarak imalat sanayinde rekabetçi üstünlüklerimizi daha da geliştirmek ile birlikte niş/odak alanlarımızı da destekleyerek güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Akıllı ihtisaslaşma stratejisini benimsedik
Akıllı ihtisaslașma temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi’ni hazırladık. Strateji kapsamında imalat sanayinde rekabetçi üstünlüğe sahip olduğumuz sektörleri derinlemesine inceledik. Sektör temsilcilerinin katkı sağladığı, somut hedefler ile birlikte eylem planları da içeren araştırma raporları hazırladık.
20 farklı analiz çalışması ile elde ettiğimiz bulgular eşiğinde imalat sanayinde makine, elektrikli makine ve ekipman, otomotiv ana ve yan sanayi, demir dışı metaller, kimya ve ilaç bölgede öncelikli sektörler olarak tespit ettik.
İmalat sanayinde kümeleri tespit ettik ve etiketlendirdik
Bölgede öne çıkan küme organizasyonlarını ESCA (European Secretariat of Culster Analysis) tarafından akredite edilmiş olarak etiketledik.Bölgemizden 4’ü imalat sanayinden olmak üzere 6 küme bronze label almaya hak kazanmıştır. Ayrıca MARKA desteği ile Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Türkiye’de ilk “Silver Label” etiketi alan küme olmuştur.
MARKA olarak araştırma ve analiz çalışmaları referansında destek programlarımızı tasarlıyoruz. 2009 yılından itibaren, doğrudan imalat sanayinin gelişmesine yönelik 17 mali destek programı yürüttük. KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmak üzere, üretim altyapıları ile ar-ge ve yenilikçilik kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağladık. Temiz üretim mali destek programımız ile firmalarımızın sıfır karbon hedefine geçiş sürecini 2013 yılından itibaren gündemimize aldık. İmalat Sanayine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi mali destek programı ile imalat sanayindeki firmaların eğitim kurumları ile bir araya gelmesini sağladık. Bu sayede ISO 500 listesinde yer alan firmaların da dahil olduğu iş birlikleri geliştirildi. Ayrıca makine ve otomotiv başta olmak üzere imalat sanayinde sektörel bazda destekler sağladık.
Planlı sanayi bölgeleri kuruluş ve genişleme çalışmalarına ve yerel yönetimlerin mekânsal planlama çalışmalarına uzmanlık desteği sağladık. Bu çerçevede Kandıra Mekânsal Gelişim Planı, Gümüşova Islah OSB kurulumu süreci, Düzce-Kardüz Yaylasına ilişkin planlama çalışmalarına uzmanlık desteği sağladık. Ayrıca Ajansımız kurulduğu tarihten bu yana, kuruluş ve genişleme aşamasındaki OSB’lerin tanıtım ve promosyon çalışmalarına destek olmaktadır.
İmalat sanayi firmalarının inovasyon kapasitelerini tespit ettik. Bölgedeki işletmelerin inovasyon yönetimi konusunda bilinçlendirilmesi ve inovasyon kapasitelerinin artırılması amacıyla InnoTEAM Yarışmasını düzenledik. Yarışma kapsamında başvuran firmalar arasında sıralamada yer alan ilk 10 firmaya 6 ay ücretsiz mentorluk hizmeti desteği sağladık. İnovasyon yönetimi alanında, jüri üyeleri tarafından 6 farklı kategorideki değerlendirme süreci ile başarılı firmaları ödüllendirdik.
İmalat sanayi üretim süreçlerinde dışa bağımlılığımızı azalttık. MARKA desteği ile, TOSB bünyesinde Araç ve Aksamları Dayanım / Ömür Performans Test Merkezi (OTOMER) kurulmuştur. Merkez ile otomotiv sanayinde özgün teknoloji ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine esas teşkil edecek tasarım doğrulama testlerinin ülkemizde yapılabilir hale gelmiştir. Yine Ajansımız desteği ile tümdevre tasarımı eğitim programları düzenlenmesi, üniversite ve sanayi kuruluşlarına yerli teknolojiler ile ilk örnek üretim hizmetlerinin sağlanması, uluslararası iş birlikleri ile daha gelişmiş tümdevre tasarım geliştirilmesine yönelik çalışmalarında yapılması amacıyla, KOBİ’lerin de kullanımına sunulan, Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı (TÜTEL) TÜBİTAK-BİLGEM bünyesinde işletilmeye başlanmıştır.
2009 yılından itibaren Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinde yetki ve sorumluluklarımız çerçevesinde faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. İmalat sanayine yönelik faaliyetlerimiz, halihazırda yürürlükte olan 2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı ana gelişme eksenlerinden biri olan Rekabetçi Bölge kapsamındadır. Rekabetçi Bölge gelişme ekseninde akıllı ihtisaslaşmayı sağlamak ile yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçiş amaçlarına erişim temelinde imalat sanayine yönelik faaliyetler kurguladık. Bölge Planı ile uyumlu olarak hazırladığımız Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi kapsamında ise, imalat sanayi temelinde öne çıkan sektörler ile öne çıkmayan ancak yüksek değer yaratan odak alanların ayrıca, kümelenme potansiyeli olan sektörlerin tespiti ile akıllı ihtisaslaşmanın sağlanmasını amaç edindik.
MARKA olarak, 2019 yılından itibaren Türkiye genelindeki kalkınma ajansları ile birlikte orta vadeli programlama yaklaşımına geçtik. 2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı ile uyumlu, ölçülebilir sonuç ve çıktı hedefleri ortaya koymak üzere orta vadeli programlar olarak Sonuç Odaklı Programları (SOP) tasarladık. İmalat sanayine yönelik faaliyetlerimize Stratejik Yönetim Danışmanlığı ve Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi sonuç odaklı programlarının kesişimleri kapsamında devam edeceğiz.
İmalat sanayinde
yüksek
teknolojiye dayalı
yerli üretimi
destekliyoruz
Bölgemizde imalat sanayinin Endüstri 4.0’a tam uyumunu, insan-robot iş birliğini optimal düzeyde sağlamasını hedefliyoruz. Bu çerçevede firmaların üretim süreçlerinde dijitalleşme karnelerini çıkaracağız. Üretimde imalat sanayindeki firmalar ile eğitim kurumları ve mesleki kuruluşların etkileşimini önemsiyoruz. Firmaları üretim alanlarına göre eğitim kurumları ile eşleştirmeyi planlıyoruz.
Sıfır karbon odaklı üretimi hedefliyoruz. Firmaların üretim süreçlerini çevre dostu olarak sürdürmelerini destekleyeceğiz.
Endüstri 4.0 dönüşümüne eğitim kurumlarımızı da uyumlaştırmaya ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüklerimiz ve Bilişim Vadisi işbirliğinde Eğitimde dijital dönüşüm (Eğitim 4.0) farkındalık ve kapasite geliştirme faaliyetlerini gerçekleştireceğiz.
Otonom araç geliştirme ve test platformu kurulmasını hedefliyoruz
Akıllı ve otonom araçlar için yazılım ve donanım geliştirilmesi süreçlerinin tek bir firmada başarılı bir şekilde yapılması oldukça zordur. Bunun yanında geliştirilen sistemlerin etkin bir şekilde test edilmesi önemlidir. Birçok KOBİ ve firma bu test imkânlarına ulaşamamaktadır. Proje ile tüm paydaşların kullanımına açık olacak bir otonom araç geliştirme ve test platformu kurulmasını sağlayacağız.
İmalat sanayi ile eğitim kurumları arasında model iş birliği uygulamalarını hayata geçiriyoruz
Bölgemizde proje üreten okullar ile sektör temsilcilerini, proje eşleştirme usulüyle istihdam fuarları veya ayrı organizasyonlarla bir araya getiren “Education to Business” (E2B) faaliyetlerini gerçekleştireceğiz. Böylelikle, hem projelere firmaların mentorluk sağlaması hem de proje çıktılarının ticarileşme süreçleri kolaylaşacak. İş yeri eğitimlerinin etkinliğini artırmak için mezun ve sektör etkileşimini artıracağız. Meslek okulu mezunu başarılı iş insanlarını öğrencilerle buluşturarak tecrübe paylaşımı faaliyetleri düzenleyeceğiz. Mesleki eğitim kurumları ile program hedef kitlesi olan üretim ve hizmet sektörleri arasında iş birliği geliştirilmesine yönelik okul-firma eşleştirme, ortak Ar-Ge’ye dayalı proje geliştirme faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Program sonunda bölge iş gücü piyasası ile mesleki eğitimdeki proje grupları, öğrenciler, öğretmenleri alan ve dallarına göre özelleşmiş, çevrimiçi ve interaktif kurguda, Doğu Marmara Mesleki Eğitim Platformunu kuracağız.
İnovasyon yönetimi farkındalığını artırmayı hedefliyoruz
Yenilikçilik ekosisteminin güçlendirilmesi projemiz ile bölgemizde inovasyon yönetimi farkındalığını artırmayı, yenilikçi KOBİ’lerin tespit ve teşvik edilmesini, yenilikçi KOBİ’lerin inovasyon yönetimi becerilerinin geliştirilmesini sağlayacağız.
İmalat sanayinde dijital dönüşüme yönelik ihtiyacı belirlemek üzere firmalara ihtiyaç analizi envanter çalışması gerçekleştireceğiz. Teşhis çalışmaları sonucunda belirlediğimiz imalat sanayi firmalarının dijital dönüşüm olgunluk seviyelerinin ölçümünü referans tanılama çalışmaları ışığında veya yeni geliştirilecek özgün modeller ile gerçekleştireceğiz.
Eklemeli İmalat kapsamında firmaların kapasitelerini geliştireceğiz
Doğrudan Dijital Üretim Platformu (DİMAP) projesi ile fonksiyonel ürünlerin yüksek kalitede ve hızda eklemeli imalat yöntemi ile üretilmesi için sensörlerle entegre ve bu sensörlerden veri toplanarak, kendi kendine öğrenebilen yenilikçi dijital imalat hattı geliştireceğiz. Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde bölgedeki firmalara eğitim vererek, eğitim alan firmalar arasından 5’inin ürün geliştirme süreçlerine destek ve demonstrasyon desteği sağlayacağız. Ayrıca eklemeli imalat hakkında özel sektör kuruluşlarında farkındalığın artırılmasını ve eklemeli imalat alanında standartların oluşmasına destek faaliyetler yürüteceğiz.