KALKINMA AJANSLARI
İmalat Sanayi
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Van, Bitlis, Hakkâri, Muş

 TRB2 Bölgesinde imalat sanayiyi geliştirmeyi, üretim ve istihdamı artıracak stratejik yatırımları Bölge’ye çekmeyi, Bölgedeki işletmelerin birbirleriyle ve Bölge dışındaki ilgili sektörlerdeki işletmelerle iş birliklerini güçlendirmeyi, yatırım altyapısını iyileştirmeyi ve mevcut yatırımların ekonomik ve beşeri kapasitelerini artırmayı amaçlıyoruz.

TRB2 Bölgesi’ndeki genç ve dinamik nüfus, iş gücü maliyetlerinin uygunluğu, işletmelere sunulan imkânlar ve 6. Bölge teşvikleri ile TRB2 Bölgesi, imalat sanayinin gelişmesi için yeterli imkana sahiptir.


 

Bölgenin güneş, hidrolik ve jeotermal enerji potansiyeli oldukça yüksektir. Özellikle Van ili, güneş enerjisi potansiyeli bakımından Türkiye’nin en önemli illerinden biridir.

Bölge coğrafi ve jeolojik konumu nedeniyle zengin maden yataklarına sahiptir. Kurşun ve çinko, ponza ve perlitte önemli rezervlere sahiptir. Madencilik gibi enerji ihtiyacı çok olan sektörlerde enerji kaynağı ihtiyacı, yenilenebilir enerjiden karşılanabilir.

Üç Ülkenin Buluştuğu Kavşak Noktası

Sahip olduğu stratejik konum itibarıyla dört sınır kapısına sahip ve üç ülkenin buluştuğu kavşak noktasında olması sebebiyle Bölgenin dış ticaret potansiyeli yüksektir.

 

Van Türkiye’deki Cazibe Merkezinden Biri

 Ajansımız, kurulduğu günden bu yana Bölgenin yatırım altyapısını güçlendirmeye yönelik faaliyetler gerçekleştirmiştir. Organize Sanayi Bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinin altyapı eksiklikleri önemli ölçüde giderilmiştir. Bölgeye gelen yatırımlar teknik bilgi ve kurumsal kültürü de beraberinde getirmektedir.

Bölgede iyileştirilmesi gereken altyapı ihtiyacı devam etmektedir. Biz de bu ihtiyaçları gidermek için altyapıyı desteklemeye devam etmekteyiz. İŞGEM, Teknokent gibi yeni ve teknogirişimcilere yer açan kuruluşları da destekliyoruz.

Tekstilkentler

Bölgede kurulan tekstilkentler ve tekstil ve hazır giyim OSB ile sektördeki firmalar Bölgede yatırım yapmaya başlamıştır. Bu yatırımlarla Bölgede binlerce kişinin istihdamı sağlanmıştır. Çalışanların çoğunluğunu Bölgemizin kadınları oluşturmaktadır. İmalat sanayide istihdam yaratarak verilen göçü tersine çevirmek için çalışıyoruz.

 İmalat sanayinin enerji ihtiyacını karşılamaya ve yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bir meslek lisesine ve tekstilkente güneş enerjisi santralleri kurulmuştur. Farkındalık oluşturmak amacıyla üç güneş enerjisi sempozyumu gerçekleştirilmiştir.

Yılın Altyapı Projesi Ödülü 2018

2018 yılında DAKA tarafından Şehir Ödülleri Platformu’na sunulan “Van Yenilenebilir Enerji Projesi”, Umut Işığı Temalı Paydaş Ödülleri teması kapsamında Yılın Altyapı Projesi seçilmiş ve ödül almıştır.

 

Jeotermal Enerji

Bölgenin jeotermal enerji potansiyelini açığa çıkarabilmek ve jeotermal enerjiyi bazı ihtisas organize sanayi bölgelerinde kullanabilmek için araştırmalar ve fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Yapılan araştırmalar sonucunda uygun bulunan yerlerde sondaj çalışmalarımız devam ediyor.

Nelere Odaklanıyoruz?

Dış Fonları Bölgeye Çekmeye Çalışıyoruz

IPA destekli, 9.295.163 avro bütçeli TRB2 Bölgesi'nde Ortak Kullanım Atölyeleri Kurulması Projesi ile Bitlis, Muş ve Van’da ortak kullanım atölyeleri yapılacaktır. Atölyeler, özellikle metal, ahşap ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin ortak kullanımına sunulacaktır.

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünü Güçlendirmeye Devam Ediyoruz

Kısa vadede Bölgede yeni tekstilkentler kurulacak ve sektör desteklenecektir. Bunun yanında ayakkabı üreticileri için atölyeler yapıp mobilyacılar için kümelenme çalışmaları gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bir yandan da Bölgedeki altyapı eksiklerini gidermeye devam ediyoruz.

İmalat sanayiyi geliştirirken bir yandan da atık yönetimini Bölgede geliştirmek istiyoruz. Bu hedefle, araştırmalar ve fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Endüstriyel atık suların arıtılması, atıkların dönüşümü ile ilgili projeler geliştiriyoruz.

Teknik destek programını özel sektöre de açtık. İşletmelerin ihtiyacı olan eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile işletmelerin kurumsal kapasitelerini geliştirmeyi amaçlıyoruz.