Trakya Kalkınma Ajansı; Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne Yatırım Destek Ofislerimiz aracılığıyla yatırımcılarımızı yatırım kararı alınması, yatırımın gerçekleştirilmesi ve yatırım sonrasındaki işletme aşamalarını oluşturan yatırım sürecine ilişkin olarak bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir.
Stratejik coğrafi konumu, lojistik imkânları, nitelikli işgücü ve doğal kaynakları ile Trakya Bölgesi'nin yeni yatırımlarla gelişmesi beklenmektedir. Bölgede faaliyet gösteren büyük ölçekli firmaların Balkan coğrafyasında gerçekleştirdiği yatırımlar ile birlikte, bölgenin sınır ötesi bir yatırım ve kalkınma perspektifi elde etmesi ve önemli bir Balkan merkezi haline gelmesi beklenmektedir.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri İstanbul'a yakın konumu ile artan ölçüde yatırımcının ilgisini uyandırmaktadır. Bölgenin doğusunda E-5 karayolu ve TEM aksı üzerinde kümelenen alanlarda sanayi yatırımları yoğunlaşırken; İğneada, Kıyıköy, Saroz Körfezi ve Edirne Merkez ilçesi turizm yatırımlarında ön plana çıkmaktadır. Bölge genelinde tarımsal araziler içerisinde ağırlığı oluşturan birinci sınıf mutlak tarım arazileri, bölgeyi tahıl ve yağlı bitkiler üretiminde başat bir konuma çıkarmaktadır. Çeltik üretiminde yüksek verim sağlayan Meriç Havzası, bölgenin batı sınırını çeltik üretiminde lider konuma taşımıştır.
Tekirdağ, imalat sektörü konusunda sadece Trakya Bölgemizin değil aynı zamanda ülkemizin de önemli lokomotif illerindendir. İlimiz Türkiye’de üretilen her on tekstil ürününün birini, her on işlenmiş derinin ve her on kâğıt ambalajın dördünü üretmektedir. Gerçekten de bir çok önemli sanayi tesisini barındıran ilimiz, ülkemizin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşundan 49 adetine ev sahipliği yapmaktadır. İlimiz iş gücüne katılım oranında ülkemizin en hızlı, en çok göç alan ilk beş ili arasındadır. İlimizde 2020 yılında pandemiye rağmen 278 adet teşvik belgesi düzenlenirken, 2021 yılının ilk ayında yaklaşık 30 kadar teşvik belgesi düzenlenmiştir. İlimiz aynı zamanda yüksek oranda tarımsal faaliyetlerin de yapılabildiği bir ildir. Ülkemiz gıda ve tarım ürünleri içerisinde, üretilen margarinin %25’i, ayçiçeğinin %20’si ilimizden sağlanmaktadır. İmalat ve tarım sektörlerinin yüksek düzeyde gelişmiş olması sebebiyle yatırım konusunda sürekli bir artış görülmektedir. Ayrıca, ilimizin İstanbul’a 110 km uzaklıkta olması, yeni yapılan uluslararası konteyner taşıma limanları ve hızlı tren projeleri ile ilimiz yatırımcılar için çok cazip hale gelmiştir.
Kırklareli, Avrupa ve Asya arasında geçiş koridorunda olan bir ilimizdir. Güçlü ulaşım altyapısıyla dikkat çekmektedir. İlimiz, Çorlu Atatürk Havalimanı’na 109 km, İstanbul Havalimanı’na 189 km uzaklıkta, Tekirdağ Limanlarına 120 km uzaklıktadır. TEM Otoyolu’na Avrupa ve Anadolu’ya doğrudan bağlantı imkânı, Avrupa ile uluslararası demir yolu bağlantısı, Halkalı-Kapıkule hızlı tren güzergâhı ili yatırım için cazip hale getirmektedir. İlin üretim merkezleri ve pazarlara yakınlığı, organize sanayi bölgelerinde yatırıma elverişli tek parça ve büyük parseller, Bulgaristan ile sınır komşusu olması, güçlü enerji altyapısı, yatırımcılar için ili cazip kılmaktadır. İlimize bağlı Lüleburgaz ilçesini içine alan D100 karayolu üzerinde kümelenmiş sanayi bölgesi, Türkiye’nin en büyük firmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Bölge’de yer alan imalat firmaları gıda, tekstil, plastik, ambalaj, metal işleme, döküm, çimento, cam gibi geniş bir sektör yelpazesini oluşturmaktadır.
Edirne verimli topraklar üzerinde kurulu bulunması nedeniyle önemli miktarda tarımsal üretim gerçekleştirmekte ve buna bağlı olarak da ilimiz sanayisinin gelişimi tarıma dayalı sanayi şeklinde olmuştur. Tarıma dayalı sanayi üretimi yapan firma yatırımcıları; çeltik, yağ, süt ve süt ürünleri sektörlerinde yatırımlarını yoğunlaştırmıştır. İlimiz tarım-hayvancılık ve turizm sektörleri ile ön plana çıkmakla birlikte tekstil ve gıda sanayinde önemli oranda istihdam sağlamaktadır. İlimizde bir adet organize sanayi bölgesi ve teknopark yer almaktadır.
* Kırklareli, büyük ölçekli yatırımların tek parçada 100.000 m2 ve üzeri sanayi parseli ihtiyacını karşılayabilmektedir.
* Edirne, verimli toprakları ile gıda sektörünün hammadde deposudur. Türkiye’nin toplam çeltik üretiminin %44’ünü tek başına karşılamaktadır.
Yatırım süreçleri ile yürürlükteki ilgili mevzuatın çok boyutlu etkileşimi, karar alma süreçlerinde yatırım danışmanlığı ihtiyacı doğurmaktadır. Yatırım yeri seçimi, izin-ruhsat süreçleri, yatırım teşvikleri, hibe destekler ve yatırım ortamı promosyonu gibi başlıklarda Trakya Kalkınma Ajansı tarafından sunulan rehberlik hizmetleri, yatırımlarda doğru karar alınmasına ve kaynakların etkin kullanımına hizmet etmektedir. 2016 yılından bu yana Trakya Kalkınma Ajansı'na bağlı olarak Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da faaliyet gösteren yatırım destek ofisleri 1722 yatırımcı ve girişimci teması gerçekleştirmiştir. Belirtilen dönem içerisinde 39 yabancı yatırımcı görüşmesi bulunmaktadır.
Farklı gelişmişlik düzeylerine göre 6 bölge çerçevesinde sunulan yatırım teşvikleri açısından Tekirdağ ili birinci bölgede, Edirne ve Kırklareli illeri ise ikinci bölgede yer almaktadır. Bölgemizde 1 milyon TL üzeri yatırımlar, yatırım teşvik belgesine bağlanarak birtakım vergi muafiyetlerinden yararlanabilmektedir.Yatırım teşvik mevzuatı uygulamaları, yatırım destek ofislerinin sıklıkla rehberlik sunduğu bir faaliyet başlığını teşkil etmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yetkilendirme çerçevesinde yatırım teşvik belgelerinin tamamlama vizesi ve ekspertiz işlemleri yatırım destek ofisimiz personeli tarafından gerçekleştirilebilmektedir. 2010-2021 döneminde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde düzenlenen 2009 yatırım teşvik belgesinde Tekirdağ ili ön plana çıkmaktadır. Belgeye bağlanan yatırımlarda İstanbul merkezli işletmeler önemli bir ağırlığa sahip olup, yatırım ivmesinin önümüzdeki dönemde artan bir hızla süreceği öngörülmektedir.
Yatırım Destek Ofisleri olarak neler yapabiliriz?
Yatırım Destek Ofisi yetkinlikleri kapsamında;
Yatırım gündemi takibi kapsamında;
•Mekansal planlama dokümanlarını inceliyoruz.
Fizibilite çalışmaları kapsamında;
Edirne,Kırklareli ve Tekirdağ illerinin Yatırım Ortamını İyileştiriyor ve Bölgemizi Yeni Yatırımlarla Geliştiriyoruz