KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Promosyon ve Teşvikleri
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye

Ajansımız, Doğu Akdeniz Bölgesi’nin ekonomik yapısında önemli bir yeri olan enerji, sanayi ve tarım sektörlerinde ulusal ve uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesini hedeflemektedir. Temel gelişme alanları olarak belirlenen bu sektörler ile önemli bir potansiyele sahip olan lojistik ve turizm sektörlerinde uygulanacak politikalar ve gerçekleştirilecek yatırımlar ile bölgemizde sanayi altyapısının, ar-ge ve yenilikçilik kültürünün, beşeri sermayenin, istihdam ortamının ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.

TR63 Bölgesi, coğrafi konumu ve sosyoekonomik yapısı itibarıyla ulusal ve uluslararası ölçekte stratejik bir konuma sahiptir. Bölgemiz, Orta Doğu ülkelerine çıkış kapısı konumundaki Hatay ili, Cilvegözü, Yayladağı ve Zeytindalı sınır kapıları ile karayolu bağlantılı geçişlerde, İskenderun ve Dörtyol’daki limanları ile de denizyolu bağlantılı geçişlerde ulusal ve uluslararası öneme sahiptir. İskenderun Körfezi’ndeki yeni karayolu ve liman yatırımları, bu konumu daha da güçlendirecek nitelikte olup lojistik hareketlilikte bölgemizin önemini artıracaktır. Enerji, sanayi ve tarım sektörlerine dayalı ekonomik yapısı ile ulusal anlamda önemli bir üretim merkezi olan bölgemiz, demir-çelik ve tekstil sektörlerindeki kurulu üretim yapısı ile de uluslararası ölçekte rekabetçi konumdadır. Bununla birlikte son dönemlerde yatırımları artan enerji sektörü ile ayakkabıcılık, gıda, metal mutfak eşyası, mobilya ve filtre gibi sanayi alt sektörleri bölgenin ekonomisinde ve istihdamında öne çıkmaktadır.

Bölgemizin küresel değer zincirleri içerisinde üst basamaklarda yer almasını sağlayacak daha rekabetçi bir ekonomik yapıya sahip olması için fiziki, beşeri ve teknolojik altyapının güçlendirilmesi gerekmektedir. Ajansımız, bölgemizde birey, firma ve sektör olmak üzere tüm düzeylerde rekabetçiliğin geliştirilmesini ve verimliliğin artırılmasını hedeflemektedir. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla tanıtım ve destek çalışmaları gerçekleştirilerek yatırım ortamı iyileştirilecektir.

Bir Bakışta Bölgemiz Yatırım Ortamı

 

Ajansımız "nitelikli insan kaynağı ve gelişmiş altyapı olanakları ile rekabet gücü ve yaşam kalitesi yüksek bölge" hedefi ile bölgemizde yatırım tanıtım çalışmalarını sürdürmektedir.

Sanayinin yoğunlaştığı İskenderun Körfezi,  Hatay ve Kahramanmaraş merkez ilçeleri ile Osmaniye’de yatırım yeri yetersizliği bulunmaktadır. Bu doğrultuda yatırım arazilerinin üretilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Bölge sanayisi emek-yoğun ve katma değeri düşük sektörlere dayanmaktadır. Bu kapsamda bölgede ar-ge ve yenilikçilik kapasitesinin artırılarak katma değerin artırılması sağlanmalıdır.

Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında bölgemiz illerinden Kahramanmaraş ve Osmaniye 5. bölge, Hatay 4. bölge  kapsamında olup Hatay ilinde 6 ilçe 5. bölgede yer almaktadır. Bu kapsamda avantajlı destek oran ve tutarlarından faydalanan bölgeye yeni ve yenilikçi yatırımların kazandırılmasına yönelik yatırım promosyon çalışmaları önem taşımaktadır.

Bölgemiz inanç, kültür, gastronomi ve doğa turizmi varlıkları ile turizm aktiviteleri açısından çeşitliliğe sahiptir. Bu çeşitliliğin bölge ekonomisine daha fazla katkı sunması amacıyla yatırım ve tanıtım çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Her 3 ilimizde tarımsal üretim, bölgenin ekonomisinde öne çıkan ortak sektördür. Hatay, Türkiye’nin en büyük ve verimli ovalarından Amik Ovası’na sahip olup endemik bitki türleri ve tıbbi aromatik bitkilerin varlığı açısından zengin bir bölgedir. İlde en çok tarımı yapılan ürünler narenciye, zeytin, havuç ve kavundur. Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatının yaklaşık %20’si Hatay tarafından gerçekleştirilmektedir.  Kahramanmaraş ili ceviz, sarımsak, elma ve biber, Osmaniye ili ise yer fıstığı ve turp üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer almaktadır.

Türkiye demir-çelik sanayisi üretim kapasitesinin ve istihdamının üçte birinden fazlası Hatay-Osmaniye bölgesinde yer almaktadır. Ayrıca bölgemiz, ülkemizdeki otomotiv filtresi sektörü üretiminin %60'ından fazlasını karşılamaktadır. Kahramanmaraş, alüminyum ve çelikten mutfak eşyaları üretiminde Türkiye’nin ve dünyanın en önemli üretim merkezlerinden birisidir. Hatay, küçük ev mobilyaları ve aksesuarları üretiminde Türkiye’nin lideri konumundadır. Kahramanmaraş, 700’e yakın kuyumculuk atölyesi ile Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük kuyumcu şehridir.

 

Bölgemizde potansiyeli yüksek olan seracılık sektörü Ajansımızın odaklandığı bir alan olup Ajansımızca sağlanan teknik ve mali desteklerle seracılık yatırımları desteklenmektedir. Hatay’da kurulu meyve seralarında ön plana çıkan ürünler muz ve çilek iken Kahramanmaraş'ta daha çok sebze ürünleridir. Osmaniye’de gerçekleştirilen seracılık faaliyetlerinde kesme çiçek yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır. Kesme çiçek yetiştiriciliğinde başta gelen ürünlerin arasında kesme  gül bulunmaktadır.

Yatırımlarla Yükselen Bölge

 

 

Ajansımız, Doğu Akdeniz Bölgesi’nin rekabet gücünün geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda tüm faaliyetlerimizde bölgemizin potansiyelini ve yatırım ortamını tanıtmaya ve yatırımlara yönelik destekleri duyurmaya odaklanıyoruz. Bununla birlikte, analiz ve planlama çalışmalarımız ışığında, tarım ve sanayide katma değerli ürünler ile anılan, turizmde önemli bir varış noktası olan, enerji üretim potansiyelini en verimli şekilde değerlendiren bir bölge olmaya yönelik çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz.

Bölgemizde devam eden ve planlanan yatırımlar:

Hatay ili Hassa ilçesinde Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden biri kurulacaktır. İlk etapta 1.370 hektar arazi çevre planında sanayi bölgesi olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Hassa OSB'yi ve Güneydoğu Anadolu sanayisini İskenderun Limanı'na bağlayacak Hassa Tüneli Projesi planlanmaktadır.

Osmaniye ilinin güzergah içinde bulunduğu Mersin – Gaziantep hızlı tren hattı projesi devam etmektedir.

Osmaniye ve Kadirli Organize Sanayi Bölgeleri’nin genişleme çalışmaları ve demiryoluyla liman bağlantısı projeleri devam etmektedir.

Osmaniye’de Metal, Makine ve Teknoloji İhtisas OSB kurulması için çalışmalar devam etmektedir.

Hatay’da ayakkabı imalatçıları 2022 yılında tamamlanması planlanan Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi’nde daha büyük ve modern imalathanelerde bir araya gelecektir.

Kahramanmaraş Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi 2021 yılında faaliyete geçmiş olup, işletmelerin kapasite artırımı ve modernizasyon alanında önemli yatırımlar yapması beklenmektedir.

Faaliyete geçtiğinde 60.000 büyükbaş kapasiteye ve 5.000 kişilik istihdama sahip olacak Elbistan Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB kuruluş çalışmaları devam etmektedir.

Kahramanmaraş’ta yeni kurulan barajlarla birlikte su ürünleri sektörünün büyümesi beklenmektedir.

 

Mali Destek Programlarımız ile Hem Kamu Hem Özel Sektör Faaliyetlerini Destekliyoruz

Bölgemizdeki kâr amacı gütmeyen kurumların ve özel sektörün bölgesel kalkınmaya yönelik projelerine destek vermeye devam ediyoruz.

Bölgemizi Sosyal Medyada Tanıtıyoruz

Bölgemizdeki yer fıstığı, zeytincilik, demir çelik sanayi, gastronomi, ayakkabıcılık, filtre, metal mutfak eşya gibi sektörlerde hazırladığımız tanıtım filmleri ile bölgemizin öne çıkan sektörlerini tanıtmaya devam ediyoruz.

 

 

Bölgemizin Yöresel Ürünleri için Coğrafi İşaret Alınmasına Katkıda Bulunuyoruz

Yöresel ürünler bakımından oldukça zengin olan bölgemizde çeşitli ürünlere coğrafi işaret tescili almak amacıyla, ilgili paydaşlarımızla iş birliğine devam ediyoruz.