KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Promosyon ve Teşvikleri
Çukurova Kalkınma Ajansı Adana, Mersin

Ajansımız; jeostratejik konumu, verimli toprakları, gelişmiş üretim kültürü, transit ticaret yollarına yakınlığı sayesinde yüzyıllardır yakın coğrafyasında üretim üssü ve çekim merkezi olmuş Çukurova Bölgesi’nde yatırım ortamını güçlendirmeyi ve bölge genelinde yenilikçi, verimli ve katma değerli üretimi geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu sayede; bölgemize çekilecek yatırımlarla birlikte yeni istihdam alanları oluşturulması, üretimin teknoloji ve katma değer odaklı dönüştürülmesi, ihracat odaklı büyümenin gerçekleştirilmesi ve nitelikli istihdamın artırılarak işsizliğin azaltılması sağlanacaktır.

 

Yatırımların bölgeye çekilmesi için gerçekleştirilen promosyon faaliyetleri ve sağlanan teşvikler, Çukurova Bölgesi’nde istihdam, ihracat, ciro, katma değer gibi birçok alanı doğrudan etkileyerek iktisadi kalkınmayı tetiklemektedir. Çukurova Bölgesi; tarım, sanayi, lojistik, enerji, turizm ve madencilik gibi farklı alanlardaki avantajlarına ve üretim potansiyeline ek olarak devam eden makro yatırımlarla birlikte ülkemizin gelecek vizyonunda, üretimin sıkıştığı Marmara Bölgesi’ne alternatif bir metropol alan ve büyüme odağı olarak öne çıkmaktadır. Ajansımız bölgemizin bu cazibesini, yatırımcıya doğru tanıtarak bölgedeki yatırımların sayısını ve niteliğini artırmayı, sektörleri yenilikçi ve teknoloji odaklı dönüştürmeyi ve bölgenin iktisadi kalkınmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Çukurova Bölgesi, 2019 yılı verilerine göre 20 milyar TL’ye yaklaşan bitkisel üretim değeri ile Türkiye’nin bitkisel üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca ürün çeşitliliğinde de ülke tarımında başat konumdadır. Tarımın yanı sıra Çukurova Bölgesi’nin ekonomisinde sanayi sektörü öne çıkan bir diğer iktisadi alandır. Gıda, tekstil, hazır giyim-konfeksiyon, kimya, makine-metal, otomotiv, mobilya, cam sanayi gibi sektörler bölgenin üretim ve ihracatında önem arz etmektedir. Bölgenin önemli sorunlarından  birisi, sanayi yatırımcısına planlı sanayi arazisi sunma noktasında yaşanan darboğazdır. Bölgemizde halihazırda faal olan 4 organize sanayi bölgesi de %100 doluluk oranına ulaşmıştır. İki ilimizde de 3’er tane olmak üzere toplam 6 OSB’nin altyapı süreçleri ise hızla devam etmektedir. Yine iki ilimizde de 2’şer tane olmak üzere toplam 4 organize sanayi bölgesinin yer seçim çalışmaları sürmektedir. Bu alanların kısa sürede yatırımcıyla buluşması neticesinde bölgemizin sanayi alanında yatırımcı çekme potansiyeli ve dolayısıyla üretim kapasitesi daha da artacaktır.

 

 

Tarım ve sanayi sektörlerine ek olarak Çukurova Bölgesi’nin öncelikli iktisadi alanlarından bir diğeri lojistik sektörüdür. Elleçlenen konteyner sayısında Türkiye genelinde ilk sırada yer alan Mersin Limanı sayesinde bölgemiz, Ankara’dan Mardin’e kadar geniş bir coğrafyanın lojistik merkezi ve ihracata açılan kapısı konumundadır. Ülkemiz için kritik öneme haiz sektörlerin başında gelen enerji sektöründe de Çukurova Bölgesi’nde önemli yatırımlar hayata geçme arifesindedir. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve diğer muhtelif enerji yatırımları bir arada düşünüldüğünde; Çukurova Bölgesi önümüzdeki dönemde sadece ülkemizin değil, aynı zamanda yakın coğrafyasının da enerji koridoru haline gelecektir. Son olarak turizm, bölgemizin büyük potansiyel arz eden bir diğer sektörüdür. Turizm yatırımcısına sunabileceği 10 kültür turizm geliştirme ve koruma bölgesi ve turizm merkezi bulunan Çukurova Bölgesi; denizi, doğal güzellikleri, antik kent ve kültürel varlıkları, gastronomik değerleri ile farklı birçok turizm türünde ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Sektörel çeşitliliği ve üretim potansiyeli de göz önüne bulundurulduğunda Çukurova, ülkemizin kalkınma hamlesine en yüksek katkıyı verecek bölgelerin başında gelmektedir. Ajansımız bu potansiyele olan inançla yatırım destek ve tanıtım faaliyetlerini mezkur sektörlerin uluslararasılaşma düzeyini artırmaya, bu sektörlerdeki yatırımcının yatırım süreçlerini kolaylaştırmaya ve bölgenin ihtiyaç duyduğu yatırım alanlarını geliştirmeye yoğunlaştırmıştır.

 

Bölgemizin Yatırım Ortamına Genel Bakış

  • Çukurova Bölgesi; sahip olduğu sektörel çeşitlilik, merkezi konum, nitelikli insan kaynağı ve erişilebilirlik gibi unsurlardan dolayı ülkemiz ve yakın coğrafya için önemli bir çekim merkezi ve üretim üssü olma hüviyetini ilerleyen dönemde de kararlılıkla devam ettirecektir.
  • Bu vizyonla uyumlu şekilde bölgemizde Çukurova Bölgesel Havalimanı, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Akdeniz Sahil Yolu, Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi makro yatırımlar hız kesmeden devam etmektedir.
  •  
  • Bütün bu unsurlar yatırımcılar için Çukurova Bölgesini cazip kılmaktadır. Bu noktada, gelen 
    yatırım taleplerini karşılayabilmek için planlı üretim alanlarını yatırımcıya sunabilmek önem arz etmektedir. OSB, serbest bölge, teknopark gibi üretim alanlarındaki kurulum, genişleme ve altyapı geliştirme gibi çalışmaların  tamamlanmasıyla bölgemizin üretim ve ihracat kapasitesi daha da artacaktır.

    Üretimden elde edilen katma değeri artırmak amacıyla bölgemizin uluslararasılaşma seviyesini güçlendirme, hedef pazar odaklı ihracata yönelme, sektörel değer zincirlerinde ihtiyaç duyulan yatırımları bölgeye çekme, yatırımcıların iş ve işlemlerini kolaylaştırma gibi hususlara odaklanma ihtiyacı da  bulunmaktadır.  

Kalkınma ajansları bünyesinde faaliyet gösteren yatırım destek ofislerinin, devlet destekleri ve teşvikler konusunda yatırımcıları bilgilendirme, yatırıma uygun arazi temini noktasında yatırımcılara yardımcı olma, yatırımlarla ilgili izin ve ruhsatlar hususunda kurumlar nezdinde koordinasyon sağlama gibi çeşitli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Adana ve Mersin Yatırım Destek Ofislerimiz pilot çalışma kapsamında 2018 yılında ‘Tek Durak Ofis’ yaklaşımına geçmişlerdir. Bu yaklaşım doğrultusunda, yatırım süreçlerinde etkisi bulunan kurumların personelinin önce fiziki olarak, 2020 yılı itibariyle de bilişim ağıyla bir arada bulunduğu bir sistem kurarak yatırımcıların iş ve işlemleri kolaylaştırılmıştır. 

Adana ve Mersin illerinde yatırım ortamının geliştirilmesi açısından planlı yatırım alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgemizde hali hazırda faal olan organize sanayi bölgeleri %100 doluluğa ulaşmıştır. Keza Türkiye’nin ilk, işlem hacmine göre ikinci sırada yer alan Mersin Serbest Bölgesi de %100 doluluk oranıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Ajansımız, bölgemizdeki üretim alanlarına yönelik kurulum, genişleme, ihtiyaç tespiti, altyapı geliştirme, yatırımcı ilişkileri gibi konularda analiz, raporlama, fizibilite desteği, mali destek gibi farklı araçlarla katkı sağlamaktadır. 

 

 

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2006 yılından bu yana, bölgemizdeki sektörlerin uluslararasılaşması, pazar çeşitliliğinin sağlanması ve yatırım ortamının tanıtılmasına yönelik çalışma ve faaliyetler yürütmüştür.  Bu faaliyetler arasında yurtiçi ve yurtdışı fuar katılımları, yatırım zirvesi ve B2B etkinliği düzenlenmesi, yabancı heyetlerin ağırlanması, çalışma ziyaretleri ve muhtelif etkinlikler yer almaktadır. Bu kapsamda, Ajansımız toplamda 95 etkinliğin düzenlenmesinde veya katılım organizasyonunda bilfiil yer almıştır. Bu etkinliklerden 2705 kişi yararlanmıştır.

 

Sektörel Değer Zincirlerinde İhtiyaç Duyulan Yatırımları Bölgeye Çekmek Amacıyla Potansiyel Yatırımcılar için Yatırım Ön  Fizibiliteleri Hazırlıyoruz

Bölgemizin, sektörel çeşitliliği, coğrafi avantajları ve lojistik imkanları sayesinde birçok sektörde yeni yatırımları kolaylıkla çekebileceğinin farkındayız. Bölgemizin rekabetçi olduğu sektörlerde, coğrafi avantajları sayesinde öne çıkan ürünlerde, ithal ikame sağlayabilecek, katma değerli ara mamül ya da nihai ürün üretimine yönelik yatırımları artırabilmek için Adana ve Mersin Yatırım Destek Ofislerimiz koordinasyonunda yatırım ön fizibiliteleri hazırlıyoruz. Böylece tarım, gıda, lojistik, turizm gibi sektörlerde katma değeri yüksek yatırımları bölgemize çekmeyi amaçlıyoruz.

 

Bölge İhracatının Artırılması ve Pazar Çeşitlendirme Faaliyetleri Kapsamında Hedef Pazar Analizleri Yapıyoruz

Uluslararası pazarlarda rekabetçi olabilmek için ihracatın artırılmasının ve pazarların çeşitlendirilmesinin öneminin bilincindeyiz. Bölgemiz ihracatında öne çıkan ürünlerde yeni pazarlar bulmak ve pazar çeşitlendirme faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla Adana ve Mersin Yatırım Destek Oflslerimiz koordinasyonunda ürün ve ülke bazlı hedef pazar analizleri hazırlıyoruz. Bu sayede, ihracatçılarımızın yeni ve doğru pazarlara odaklanarak ihracat tutarlarını artırmaları kolaylaşacaktır.

İmalat Sanayi Firmalarımızın Yalın Üretim ve Verimlilik Alanında Kurumsal Kapasitelerini Artırmak için Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı Uyguluyoruz

Bölgemizin imalat sanayinde yenilik ve verimlilik odaklı dönüşümünü önemsiyoruz. Bu sebeple; ‘İmalat Sanayinde  Kurumsallaşma, Yenilik ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı’nı bölge paydaşlarıyla birlikte uyguluyoruz. Önümüzdeki 3 yıl boyunca imalat sanayi firmalarımızın kurumsallaşması için özellikle yalın üretim ve verimlilik konularında teknik destekler sağlayacağız. Bu kapsamda, 3 yılda 150 firmamızın alacağı yönetim danışmanlığını teknik destek projeleri kapsamında biz üstleneceğiz.

Adana ve Mersin İllerimizde Yatırımcılara Daha Nitelikli Danışmanlık Hizmeti Sunabilmek için Tek Durak Ofis Yaklaşımını Geliştiriyoruz

Yatırım süreçlerindeki bürokratik süreçlerin kısaltılmasının, yatırımcıya doğru ve net bilgi verilmesinin yatırımların bölgemize çekilmesi açısından öneminin farkındayız. 42 kurumla birlikte  oluşturmuş olduğumuz tek durak ofis dijital ağı sayesinde Adana ve Mersin Yatırım Destek Ofislerimizden hizmet alan yatırımcılarımızın ilgili kurumlardaki iş ve işlemlerini daha kolay gerçekleştirmelerini sağlayacağız. 

Bölgemizin Yatırım Ortamının Tanıtımı ve Firma Eşleştirmeleri için Tedarikçi Buluşmaları ve B2B  Etkinlikleri Düzenliyoruz

Bölgemizdeki firmaların Endüstri 4.0, teknolojik ve dijital dönüşüm konularında dikkatlerini çekmek istiyoruz. Bu sebeple, teknoloji arz eden firmalar ile dijitalleşme ve teknoloji konularında gelişim ihtiyaçları bulunan firmaları bir araya getiren ve firmaların dijital yetkinliklerini artıran tedarikçi buluşmaları düzenleyeceğiz. Ayrıca firmalarımızın ticari ilişkilerini geliştirmek ve uluslararası pazarlara erişimlerini artırmak için B2B etkinlikleri düzenleyeceğiz. Bu sayede, bölgemizin ticaret hacmini artıracağız.

 

İmalat Sanayi ve Turizm Sektörlerinin Altyapı İhtiyaçlarının Yenilik ve Verimlilik Odaklı Karşılanması için Mali Destek Sağlıyoruz

Bölgemizdeki özel sektör yatırımlarının artması için tahsis edilebilir sanayi ve üretim alanlarının genişlemesini ve bu alanların altyapı ihtiyaçlarının giderilmesini önemsiyoruz. Bölgemizdeki faal OSB, KSS, teknopark ve serbest bölgelerin hemen hemen tamamı %100 dolulukla çalışıyor. Yeni alanların altyapı ihtiyaçlarının bir an önce giderilmesini, faal bölgelerin ise yenilik ve verimlilik odaklı ihtiyaçlarının karşılanmasını bölgemizin yatırım ortamı açısından öne çıkarıyoruz. Ayrıca, bölgemizin turizm potansiyelinin ne denli yüksek olduğunun bilincindeyiz. Ancak bu potansiyelin harekete geçebilmesi için turistik değerlerimizin altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasına ve destinasyonların geliştirilmesine ihtiyaç duymaktayız. Bu çerçevede imalat sanayi ve turizm alanlarında bölgemizin altyapı ihtiyaçlarını gidermek amacıyla mali destekler sağlayacağız.