Bölgemizde yatırımcılara hizmet veren endüstri alanlarının ve bu alanda çalışan kurum/kuruluşların sayısı son dönemde hızla artmaktadır. Bölgemizde faal durumda olan 5 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) vardır. Korkuteli Mermer İhtisas, Korkuteli Karma OSB, Kaş Gıda İhtisas OSB, Manavgat OSB, Serik OSB, Çeltikçi OSB, Yalvaç OSB olmak üzere kuruluş aşamasında olan 7 adet OSB’mizin de yakın zamanda faaliyete geçmesi beklenmektedir.
Türkiye’nin en eski serbest bölgelerinden (SB) olan Antalya SB’nin 2018 yılı ticaret hacmi (İthalat+İhracat) 668,58 Milyon dolardır. Lüks yat üretiminde bir dünya markası yaratan Antalya SB’de 20 yılda 1,2 milyar dolar değerinde toplam 450 yat üretilmiştir. SB’nin yeni yatırımlarla birlikte Ortadoğu, Avrupa ve Akdeniz’in yat üretim, bakım ve onarım merkezi olması planlanmaktadır.
Antalya ekonomisi ağırlıklı olarak turizm ve tarım sektörüne dayanmaktadır. Antalya, sahip olduğu deniz-kum-güneş turizmi potansiyelini büyük ölçekli konaklama yatırımlarıyla değerlendirerek ülkemizin en gözde turizm destinasyonlarından birisi olmayı başarmıştır. Kitle turizminin yanı sıra; sağlık, kongre, spor, golf, düğün ve kamp-karavan turizmi gibi alternatif turizm türleri de son zamanlarda ilde gelişme göstererek, önemli yatırım fırsatları doğurmuştur. Antalya ilimiz, örtü altı üretim alanları bakımından Türkiye birincisi konumundadır. Akıllı tarım teknolojileri, işlenmiş gıda, tropik meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliği, kompost ve gübre üretimi yatırımları önemli bir potansiyele sahiptir. Bunun dışında ilde yenilenebilir enerji, medikal cihaz ve ilaç teknolojileri, lüks ve mega yat imalatı, ahşap teknolojileri, sivil havacılık sektörü, ambalaj ve lojistik sektörü de büyük bir yatırım potansiyeli içermektedir.
Burdur ilimizin ekonomik gelişiminde mermer, makine imalatı ve tarım endüstrisi başı çekmektedir. Tarıma dayalı sanayi sektöründe; süt ve süt ürünleri, yem, et ürünleri ve kadayıf imalatı; madencilik sektöründe mermer ocakçılığı ve mermer işlemeciliği; makine sektöründe ise mermer işleme makineleri ve tarım makineleri imalatı önemli yatırım alanları arasındadır.
Isparta ilimizin ekonomisinde tarım sektörü ön plandadır. Isparta, tarımsal üretim potansiyelini iyi bir şekilde değerlendirmiş; tıbbi ve aromatik bitki (TAB) işleme, kozmetik sanayi, lojistik, depoculuk ve eko turizm alanında sunduğu yatırım fırsatları açısından ülkemizin önde gelen illerinden biri haline gelmiştir. İlde yaş meyve ve TAB sektörü büyük gelişim göstermiştir. Ayrıca Isparta’da tekstil, halıcılık, gül ve gülyağı üretimi, dericilik sanayisi gelişmiş olup son yıllarda sanayi sektörü yatırımlarına çimento, yonga levha, barit, mermer, kereste gibi yatırım alanları da eklenmiştir.
Bölgemiz, COVID-19 pandemisinin birçok farklı iş kolunda yarattığı köklü değişimlere adapte olabilecek üretim altyapısı, insan kaynağı, sinerjik bağlantı ve ekosisteme sahiptir. Örneğin, pandemi sürecinde evden çalışma eğiliminin artmasıyla birlikte, teknoloji odaklı uluslararası şirketlerin beyaz yakalı olarak tabir edilen insan kaynağı profilinde ve yatırım yeri tercihlerinde, tatil beldeleri ve nüfus yoğunluğu düşük yöreler lehine değişimler meydana geldiği bilinmektedir. Bu durum, özellikle bilişim sektöründeki girişimcilerin ilerleyen süreçte Bölgemize yatırım yapması için bir avantaj doğurmaktadır.

Batı Akdeniz’de Yatırım Ortamı
- Batı Akdeniz Bölgesi’nde yeni sanayi yatırımlarının gerçekleştirilebileceği endüstriyel alanların sayı ve kapasitelerinin artırılmasına ihtiyaç vardır.
- Bölgede mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilerek endüstrinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı ihtiyacının giderilmesi, yeni yatırımlar açısından önem arz etmektedir.
- Bölgede yapılacak yeni Ar-Ge yatırımları için kamu-üniversite ve sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir.
- Tarım sektörüne yönelik yatırımlarda, akıllı tarım teknolojileri ve katma değerli ürün üretimine odaklanılması elzemdir.
- Bölgede stratejik yatırım alanlarına duyulan ilginin artırılması ve girişimciliğin bu yönde desteklenmesi önem arz etmektedir.
- Bölge genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşması ve kaynak verimliliğinin sağlanması, yeni yatırımlar açısından önem taşımaktadır.
- Turizm alanında gerçekleştirilen yatırımlar, ekseriyetle kıyı kesiminde yoğunlaşmaktadır. Turizm yatırımlarının bölge geneline yayılması sağlanmalıdır.
- Konaklama tesisi yatırımları, kıyı kesiminde hazine arazileri ve orman arazilerinden tahsisler şeklinde gerçekleşmiştir. Antalya’da kıyı kesimindeki yatırım arazileri ise doyum noktasına yaklaşmıştır.
- Turizm sektöründe yapılacak yeni yatırımlar için kapasite planlamasına ihtiyaç vardır.
- Bölge turizminde hizmet çeşitliliğini sağlayacak, marka ve katma değer odaklı alternatif turizm yatırımlarına ihtiyaç bulunmaktadır.
- Bölgedeki turizm yatırımlarının artırılması amacıyla Bölgenin turizm olanaklarının, yerel, ulusal ve uluslararası arenada doğru bir mesajla tanıtımının yapılması gerekmektedir.
Kurulduğumuz günden bu yana Bölgemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırımların artırılması amacıyla birçok faaliyet yürüttük. Bu kapsamda 2010-2021 yılları arasında Bölgede turizm ve turizm altyapısı, tarıma dayalı sanayi, imalat sanayi, yenilenebilir enerji, çevre vb. alt sektörlerde yeni yatırımları tetikleyen ve 2021 yılı itibarıyla yatırım bedeli 200 milyon TL’yi aşan, 340’dan fazla proje yürütülmesini sağladık.
Bölgenin yatırım olanaklarının tanıtımı amacıyla 11 yıllık süre zarfında, pek çok dil ve sayıda haber içeriği ve tanıtım materyali ürettik. 100’ü aşkın ikili iş görüşmesi, yatırımcı eşleştirme programları, yatırım heyetleri ile büyükelçilere, turizm profesyonellerine, sosyal medya fenomenlerine ve gazetecilere yönelik saha ziyaret ve tanıtım programları, fuar ve tanıtım organizasyonları gerçekleştirdik. Söz konusu organizasyonlar neticesinde, Bölgemiz paydaşlarına önemli iş ve yatırım bağlantıları kurmalarına aracı olduk.
Uluslararası doğrudan yatırımların artırılması hedefimiz doğrultusunda; 700’den fazla yerli ve yabancı iş adamının katılımıyla Uluslararası Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Zirveleri düzenledik. 30 farklı şehirden, 490 seyahat acentesi, 10 büyükelçi, diplomat ve bürokrat ile 102 basın mensubunu ağırladık. Bu zirvelerde 5 bine yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirilmesine vesile olduk.
Körfez Ülkeleri Gıda, Yaş Meyve ve Sebze Sektörü Tanıtım Programları (2015-2017) ile Bölge illerimizde üretilen sebze ve meyvenin; Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Yemen ve Umman gibi ülkelere ihracatının artırılmasına öncülük ettik. Program kapsamında bu ülkelerden gelen alım heyetlerine, tarım ve işlenmiş gıda sektörüne yönelik Bölgemizdeki yatırım fırsatlarını tanıttık.
INCOM Batı Akdeniz Bölgesi Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı (2012) kapsamında; gıda ve içecek ithalatı, yenilenebilir enerji yatırımı yapmak ve Türk işadamlarıyla yatırım ve ortaklık fırsatı bulmak amacıyla Hindistan’dan gelen 40 kişilik heyetle ikili görüşmeler gerçekleştirilmesini sağladık. Organizasyon ile Hintli iş adamlarının bölgemizdeki mermer ve gıda sektörünü keşfetmelerine zemin hazırladık.
Bölge illerimizden her biri için İl Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisini hazırlayıp paydaşlarımız için web sayfamızda yayınladık.
Ajansımızın yatırım promosyon faaliyetleri kapsamında; YDO’larımız aracılığıyla 2 adet yabancı yatırımcının Isparta ilimizde, 2012 ve 2013 yıllarında yaklaşık 10 milyon dolar tutarında yatırım yapması ve yaklaşık 40 kişiye istihdam olanağı yaratması sağlanmıştır. Ajansımızın aktif çabaları sayesinde, Hindistan menşeli bir firma tarafından yatırım bütçesi 5 milyon 800 bin dolar olan bir mermer çıkarma ve işleme tesisi; Mısır’lı bir yatırımcı tarafından da Isparta OSB içerisinde 4 milyon dolar değerinde bir zirai ilaç fabrikası kurulmuştur. Burdur ilimizde 350 kişiye istihdam imkânı sunan bir çağrı merkezine, yatırım yeri tahsisinde yardımcı olunmuştur. Bunların dışında Antalya ilimizde organik gübre tesisi, oluklu mukavva fabrikası, yerleşik yabancılara yönelik okul, Isparta’nın ilk 5 yıldızlı otelinin yapılması ve alternatif turizm işletmesi yatırımcısının işlemleri ve yerel düzeyde karşılaştıkları bürokratik engellerin aşılmasında ve yatırımların realize edilmesinde katkı sağlanmıştır.
Mevcut Durum Analizleri ile İlçelerimizin Yatırım Potansiyelini Yerinde Değerlendiriyoruz
Bölgemizdeki 42 ilçede, mevcut yatırımları değerlendirmek; yatırım ortamına yönelik ihtiyaç ve sorunları yerinde tespit ederek yeni yatırım ve proje önerileri geliştirmek amacıyla yerel paydaşlarla görüşmeler yaptık. Tüm ilçelerimiz için gelişim raporları hazırlamaya başladık. Antalya İlimizden 5 ilçe, Isparta ilimizden 4 ilçe ve Burdur ilimizden 4 ilçemizin raporu hazır!
Yatırım Karar Süreçlerini Kolaylaştırıyoruz
Ajansımızca, Bölgemizdeki potansiyel yatırım fırsatlarının yatırımcılara sunulması amacıyla turizm ve tarıma dayalı sanayi sektörlerinde fizibilite raporları hazırlanmıştır. İlerleyen süreçte, stratejik önemi olan öncelikli alanlarda yeni yatırım fizibiliteleri hazırlayarak yatırımcılarımıza nitelikli bilgi aktarmayı ve karar verme süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz.
Yatırımcılarımıza Yatırım Teşvik Süreçlerinde Destek Oluyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından koordine edilen yatırım teşvik belgelerinden 60’dan fazlasının ekspertiz ve tamamlama vizesi işlemlerini Yatırım Destek Ofislerimiz yürütmüştür.
Bölgemize dair yatırım fikirleri ve süreçleri ile çeşitli yatırım alanlarına yönelik devlet destekleri ve fonlar hakkında Ajansımıza iletilen yatırımcı sorularını yatirimadestek.gov.tr adresi üzerinden 24 saat gibi kısa bir süre içerisinde cevaplıyoruz.
Bölgemize Uluslararası Doğrudan Yatırım Çekmek İçin Çalışıyoruz
Yatırım destek faaliyetleri kapsamında; Bölge illerimiz için stratejik nitelikteki yatırım alanlarını kapsamlı analizler neticesinde, Bölge paydaşlarımızla birlikte tespit edecek; ilgili olabilecek yerli ve yabancı yatırımcılarla temas kurabileceğimiz yatırım promosyon etkinlikleri düzenleyeceğiz.
Bölgemizde Gerçekleştirilecek Yatırım Projelerine Teknik Destek Sağlıyoruz
Ajansımızın yürüttüğü Eko turizm Sonuç Odaklı Programı (SOP) kapsamında Bölgemizde eko turizm yatırımlarının geliştirilmesi için teknik uzmanlık gerektiren alanlarda, paydaşlarımızın projelendirme, fizibilite hazırlama ve danışmanlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırıyoruz. Eko turizm alanında potansiyel arz eden fizibilite projelerini Ajans olarak biz üstleniyoruz.
Bölgemizdeki Yabancı Sermayeli Firmalar ve Yerleşik Yabancı Vatandaşlarımızla Yatırım Fırsatlarını Değerlendiriyoruz
Antalya’nın uluslararası turizm destinasyonu kimliği ve farklı kültürlere ev sahipliği yapan yapısına uygun olarak 2019 yılı rakamlarına göre Antalya’da 102 bin yerleşik yabancı ikamet etmektedir. 2020 yılı itibarıyla ülkemizdeki yabancı sermayeli firmaların %8‘i Antalya ilimizde faaliyet göstermektedir. Bu potansiyelin Bölgemize yatırım çekilmesi yönünde değerlendirilmesi amacıyla yatırım promosyon çalışmaları ve proje geliştirme faaliyetleri yürütüyoruz.