KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Promosyon ve Teşvikleri
Fırat Kalkınma Ajansı Malatya, Bingöl, Elazığ, Tunceli

Kalkınma Ajanslarının il bazında faaliyet gösteren birimleri olan Yatırım Destek Ofisleri’nin temel fonksiyonu; yatırımcıların devlet destek ve teşvikleri hakkında sağlıklı şekilde bilgilendirilmesi, yatırımların önündeki bürokratik engellerin kaldırılması ve bölgenin kalkınmasına yönelik projelerin hayata geçirilmesidir. 

Ajansımızın Yatırım Destek Ofisleri, faaliyet gösterdikleri Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinde 2010 yılından beri binlerce girişimci ve yatırımcı ile kamu kurumları ve STK’ya projelerini hayata geçirmek için faydalanabilecekleri destekler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme yapmış, yatırım süreçlerine ilişkin danışmanlık desteği vermiştir.

Yatırım Destek Ofislerimiz bölge illerimizin kalkınmasına katkı sağlayacak projelerin geliştirilmesi, takibi ve kolaylaştırılması için özel sektör ve kamu kurumlarımızın çözüm ortağı olarak yatırımın her aşamasında yatırımcıların yanında yer almaktadır.

Bu kapsamda 2018 yılında 1458, 2019 yılında 2572, 2020 yılında ise 659 paydaşımıza bilgilendirme ve danışmanlık desteği sağladık. 


 

Bölgemizde Yatırım

  • Bölgemizde imalat sanayi, turizm, tarım, hayvancılık ve madencilik sektörleri ön plana çıkmaktadır.
  • İmalat sanayinde; gıda imalatı, tekstil, mobilya, inşaat malzemeleri, metal ürünleri ve tıbbi malzeme imalatı önemli yer tutmaktadır.
  • Tarım sektöründe kayısı, üzüm, ceviz, kavurma, bal, su ürünleri ile büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık  büyük potansiyel arz etmektedir.
  • Tarih ve kültür turizminin yanı sıra; doğa, macera, inanç, sağlık, su sporları, kış turizmi ve ekoturizm gibi farklı turizm türleri de bölgede gelişme potansiyeline sahiptir.

Bölgemizin Yatırım Ortamını Analiz Ederek Tanıtımını Yapıyoruz

Bölgemize daha çok yatırım çekmek için hazırladığımız rapor, tanıtım filmi ve sunum gibi dokümanları ulusal ve uluslararası fuarlarda, yurt dışı ziyaretlerde ve yatırım tanıtım etkinliklerinde yatırımcıların dikkatine sunuyoruz.

Bu kapsamda, Uzakdoğu'nun en büyük turizm fuarı JATA Travel and Showcase 2012 Turizm Fuarı,  Erbil Yapı Fuarı, 8. Cidde JTTX 2018 Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarı, Foodex Fuarı, Tahran Mosalla Yapı Malzemeleri Fuarı,  Arabian Travel Market Fuarı gibi uluslararası fuarlar ile EMİTT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı gibi ulusal fuarlarla bölgemizin yatırım fırsatlarını tanıtıyoruz.

İllerimizin yatırım ortamını daha etkin tanıtmak için İl Yatırım Ortamı Rehberlerini ve İl Yatırım Fırsatlarını hazırlıyoruz. Türkçe, İngilizce ve ihtiyaç duyulan diğer dillerde hazırladığımız tanıtım dokümanlarıyla illerimizin genel tanıtımını, yatırım fırsat ve avantajları ile teşvik unsurlarını, potansiyel arz eden alanlarını yatırımcıların bilgisine sunuyoruz.

Hazırladığımız Ön Fizibilite ve Fizibilite Raporlarıyla Yatırımcılarımıza Yeni Yatırım Fırsatları Sunuyoruz

Bölgemizin sunduğu yatırım fırsatlarını analiz ederek yatırımcılarımıza yeni yatırım alanları açmak, potansiyelimizi ekonomiye kazandırmak için onlarca ön fizibilite ve fizibilite raporu hazırlayarak yatırımcılarımızın hizmetine sunuyoruz. Bakanlığımızın oluşturduğu Kalkınma Kütüphanesi web sitesinden (www.kalkinmakutuphanesi.gov.tr) bölgemizle ilgili raporlara ulaşabilirsiniz.

Teşvik Sistemi Kapsamında En Avantajlı Bölgelerde Yer Alan Bölge İllerimizde Yatırımlar Daha Kolay Hayata Geçiyor

Bakanlığımızın uyguladığı, Ajansların gerek başvuru sürecinde bilgilendirme ve danışmanlık sağladığı gerekse de belge kapatma aşamalarında rol aldığı teşvik belgeli yatırımlarda Ajansımız faaliyet alanında bulunan iller yatırımlar için verilen destekler açısından en avantajlı bölgeler olan 4. (Malatya, Elazığ), 5. (Tunceli) ve 6. (Bingöl) bölgelerde yer almaktadır.

Teşvik Belgesi kapsamında hayata geçirilen yatırımlarda verilen KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi, yatırım yeri tahsisi, faiz/kâr payı, gelir vergisi stopajı gibi desteklerle yatırımcılarımızın maliyetleri düşüyor ve daha rekabetçi hale geliyorlar.

19.06.2012 yılında yürürlüğe giren ve bölge illerimize avantajlı destekler sağlayan yeni teşvik sistemi kapsamında; 2012-2020 yılları arasındaki dönemde bölge illerimizden 1142 adet teşvik belgesi alınmış, toplamda 17,2 Milyar TL tutarında sabit yatırım yapılarak 48.205 kişilik yeni istihdam yapılması öngörülmüştür.

 

 

Cazibe Merkezleri Desteleme Programıyla İllerimizin Cazibesini Artıran Büyük Ölçekli Projeleri Hayata Geçiriyoruz

 

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamındaki bölge illerimizden olan Elazığ ve Malatya’da yürüttüğümüz büyük ölçekli projelerle illerimizin istihdam, turizm ve sosyal yaşam altyapıları konusundaki cazibesini arttırıyoruz. Elazığ ilimizde toplam bütçesi yaklaşık 57,5 Milyon TL olan 5 adet projeyi, Malatya ilimizde toplam bütçesi yaklaşık 79,8 Milyon TL olan 6 adet projeyi hayata geçiriyoruz.

Elazığ Endüstriyel Tasarım, Prototip ve İnovasyon Merkezi Projesiyle Bölgemizde İnovasyon Altyapısını Geliştiriyoruz

Yerel firmaların yenilik/inovasyon yapabilme yeteneklerinin geliştirilmesi, imalat sanayi firmalarının yeni ürünler geliştirmesi sonucu yerel ve küresel iş ağlarına ulaşım kabiliyetlerinin yükseltilmesi, firmalara tasarım ve modelleme faaliyetleriyle çeşitli yeni nesil becerilerin kazandırılmasını amaçlıyoruz.  Proje kapsamında imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, mevcut durumda bünyelerinde ve OSB içerisinde olmayan CNC Dikey İşleme Merkezi ve CNC takımları, 3D modelleme tasarım ekipmanları vb. yeni teknolojilerle donanmış makine ve ekipmanlarla çalışma imkânına kavuşmuşlardır.

 

Elazığ OSB Tekstil Endüstri Park Prestij Yatırım Merkezi Projesiyle 3000 Kişiye İstihdam Sağlıyoruz

2020 yılı CMDP kapsamında Elazığ’da desteklediğimiz proje ile Bölgemizde canlanan tekstil ve hazır giyim sanayinin kısa vadede yatırım yapmasını sağlayacak ve yaklaşık 3.000 kişilik istihdam sağlayacak 14 adet tekstil sektörüne yönelik üst yapı tesisini kuruyoruz. 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da yaşanan 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında oluşan işsizlik sorununun çözümüne yönelik ilde atılan en önemli adım olarak ortaya çıkan projenin 20 milyon TL toplam bütçesinin 18 milyon TL’lik kısmı CMDP katkısı olacaktır. Tekstil sektöründeki yatırımcıların hizmetine sunulacak olan projeyi 2021 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz.

"Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’’ Projesiyle Tarımsal Üretimde Katma Değeri Arttırıyoruz

Bölgemiz ve ülkemiz için stratejik bir ürün olan kuru kayısının ticaretinin kolaylaşması, ürün sahibinin çok yönlü çıkar sağlaması amacıyla ajansımız tarafından Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Malatya 1. OSB’ de 5 Bin ton kapasiteli Lisanslı Kuru Kayısı Deposu kurulmuştur. 2020 yılında TMO tarafından Lisanslı Depoda kayısı alımının başlamasından sonra açıklanan taban fiyat ile kuru kayısı fiyatlarına kilo bazında 2 TL’den fazla artış meydana gelmiştir.

 

Ar-Ge Fikirlerini Ticarileştiriyoruz

Girişimcilik ve Ön-Kuluçka Merkezi Kurulumu Projesi ile yeni fikirlere sahip olan girişimcilerin Malatya Teknokent’te kurulan merkezde girişimcilerin yenilikçi fikirlerinin ticarileştirebileceği bir ön kuluçka merkezi oluşturduk.

 

Malatya ve Elazığ’da Fuar Turizmini Geliştiriyoruz

Malatya Fuar Merkezi Projesi ile Turgut Özal Tabiat Parkı’nda eskimiş bir yapı olan Fuar Merkezinin iç ve dış tadilatı gerçekleştirilmekte, önceki yapıda olmayan toplantı salonları, idari ofisler ve sosyal alanların merkeze kazandırılması sağlanmaktadır. İnşaatı tamamlanan Fuar Merkezi,  2021 yılında yapılacak çevre düzenlemeleri ile yıl içinde faaliyete başlayacaktır. CMDP kapsamında Elazığ ilimizde de Elazığ Fuar Merkezi projesini hayata geçiriyoruz.

Bölgemizde Model Fabrikalar Kuruyoruz

Model Kayısı Fabrikası projesi ile Malatya ilinde faaliyet gösteren kayısı işletmelerine model teşkil edecek, yaş kayısıdan başlayarak kuru kayısının paketlenmesi ile tamamlanan bir üretim prosesi içeren kapsamlı ve örneği bulunmayan bir tesisin bölgemize kazandırılması hedeflenmiştir. Proje kapsamında ayrıca çiftçi ve üreticiler için eğitimler de gerçekleştirilecek olup, kayısı sezonu dışında tesiste diğer sebze ve meyvelerin işlenmesi de gerçekleştirilerek, yıl boyunca çalışan üretim merkezi modelinin yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

 

Kayısı Ticaretine Yeni Bir Soluk Getiriyoruz

Kayısı Kent ve Ticaret Merkezi Projesi ile şehrin merkezinde kalmış, altyapı-güvenlik problemleri olan, ürün takibi yapmanın mümkün olmadığı ve 1980’lerde yapılmış olan mevcut Şire Pazarı yerine modern, ürünlerin kayıt altına alınabileceği, kayısı ticaretinin daha uygun koşullarda gerçekleştirileceği, Kuru Kayısı Lisanslı Deposu ile entegre faaliyet gösterecek bir ticari alanın kurulmasını amaçlıyoruz. Bu proje ile hem ürün değerinin artması sağlanmış olacak, hem de pazarlanan ürünler için yapılacak standardizasyon ile birlikte ilin en önemli geçim kaynağı olan kayısının ticaretinin daha güvenilir bir ortamda yapılması sağlanacaktır.

Emek Yoğun Sektörleri Destekleyerek Bölgemizin İstihdamını Artırıyoruz

Hayata geçirdiğimiz Bingöl Tekstilkent projesi ile yaklaşık 600 kişiye istihdam sağladık. Projenin hayata geçmesi ile oluşan yatırım ortamı sayesinde Bingöl, tekstil sektöründe yatırımcıların yeni ilgi odaklarından biri haline geldi, sektördeki firma sayısı 20’ye, istihdam sayısı 2500 kişiye ulaştı.

Ajans olarak bu artış trendini daha üst noktalara çekebilme noktasında yatırımcıların yararlanabileceği yeni tekstil atölyeleri oluşturmak için Bingöl Tekstilpark’ı hayata geçirerek 700 kişiye daha istihdam sağlayacağız.

2020 yılı CMDP kapsamında Elazığ’da desteklediğimiz Elazığ OSB Tekstil Endüstri Park Prestij Yatırım Merkezi Projesiyle, bölgemizde canlanan tekstil ve hazır giyim sanayinin kısa vadede yatırım yapmasını sağlayacak ve yaklaşık 3.000 kişilik istihdam sağlayacak 14 adet üst yapı tesisini kuruyoruz.

 

Tekstilde Marka Bölge TRB1

Bölgemizin Düzenli Sanayi Alanlarının Geliştirilmesini Destekliyoruz

Elazığ’da ortaya çıkan OSB yatırım alanları ihtiyacının giderilmesi amacıyla Ajansımız koordinasyonunda yürütülen yeni OSB alanlarının kurulması çalışmaları kapsamında, Elazığ 2. OSB, Elazığ Besi İhtisas OSB, Malatya Yazıhan Sera İhtisas OSB kurulum çalışmalarını sürdürüyoruz.  

Hızla büyüyen Malatya sanayisinin gelişmesi amacıyla 1. OSB’nin sahip olduğu 24 bin m3 kapasiteli atık su arıtma tesisinin kapasitesinin 40 bin m3’e çıkarılması için geliştirdiğimiz proje ile arıtma tesisinin kapasitesini büyük ölçekli entegre yatırımlara uygun hale getirdik.

Malatya ili Yazıhan İlçesinde tarımsal ürün üretimine önemli katkı sağlayacak Sera OSB ve Besi OSB olmak üzere 2 (iki) adet Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin kurulumu için fizibilite çalışmalarını tamamladık.

Ajansımızın 2019 Yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında “Bingöl Organize Sanayi Bölgesi Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi” ile OSB’nin doğalgaz altyapısını tamamlayarak üreticilerimize alternatif enerji kaynaklarına göre düşük maliyetli olan doğalgazı kullanma imkânı sunduk. Paydaşlarımızla birlikte yatırım süreçlerinin takibi, kamu kurumlarıyla koordinasyon çalışmalarını yürüttüğümüz, küçük esnafa üretim için uygun ortam sunan 501 adet atölyeye sahip Bingöl Merkez 3. Kısım Sanayi Sitesi, Bakanlığımızın yatırım programına alınarak yapımına başlanmıştır. Yeni Sanayi Sitesinin 2022 yılında tamamlanması ve 4500 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir.

Yenilikçi Uygulamalarla Yatırım Arazisi Başvurularını Kolaylaştırıyoruz 

Ajansımız tarafından hazırlanan Parsel Tahsis Sistemi yazılımıyla 2017 yılından itibaren Malatya 1.OSB parsel tahsisleri için müracaatlar online olarak alınmaktadır. Sistemle, parsel talep eden yatırımcılardan mevcut durumları ve yeni yatırımlarına ilişkin detaylı bilgiler toplanmakta, Ajansımız Yatırım Destek Ofisi tarafından yatırımcılar yerinde ziyaret edilmek ve sistemdeki bilgiler 11 farklı kriter çerçevesinde objektif olarak puanlanmak suretiyle yatırımın değerlendirmesi yapılmakta ve OSB Yönetim Kurulu’na raporlar sunulmaktadır. Ajans Raporu sayesinde, parsellerin gerçek yatırımcılara yapılması amaçlanmakta ve başvuru sahibi yatırımcılar arasında önceliklendirme yapılmasına da imkân sağlanmaktadır. 2021 yılı Mart ayı itibariyle 381 başvuru incelenmiş ve yatırımlara ilişkin değerlendirmeler OSB Yönetimine sunulmuştur.

 

Yatırımcılarımızın Sorularını Kısa Sürede Cevaplayarak Rehberlik Ediyoruz

Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen ve Devlet tarafından verilen 241 farklı destek, hibe ve teşviklerin tek çatı altında toplandığı www.yatirimadestek.gov.tr adresi yatırım yapmak, iş fikirlerini gerçekleştirmek isteyenler için eşsiz fırsatlar sunuyor.

Web sitesinde devlet desteklerinin tanıtımının yanı sıra yatırımcılarımız için Yatırım Teşvik Sisteminin uygulamalı bir örneği olan Teşvik Robotu ve illerde öne çıkan yatırım konularına ilişkin ön fizibilite raporları yer alıyor.

Sitedeki Soru-Cevap kısmında ise Yatırım Destek Ofislerimizde görev alan Ajans uzmanlarımız tarafından yatırımcılarımızın soruları ivedilikle cevaplandırılıyor. Bu sayede yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin iş ve işlemleri kolaylaşıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Entegre Tesisleri Bingöl

Bölgesel Kalkınma Projesi

Bölgemizde Büyük Çaplı Entegre Yatırımların Ekosistemini Oluşturarak Kalkınmaya İvme Kazandırıyoruz

Bakanlığımızın yürüttüğü ‘‘Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’’ kapsamında desteklenen Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri yatırımı hızla ilerliyor.

Ajansımızın başlangıcından itibaren yereldeki koordinasyonu ve takibi noktasında çok önemli katkılar sağladığı, yaklaşık 1 milyar 115 milyon TL büyüklüğündeki bu yatırım tamamlandığında 1012 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

Tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte Bingöl’e 250 km uzaklığa kadar olan tüm Bölge, üretilen süt ve yem bitkileri açısından bu tesis için önemli bir pazar olacak. Bölgede hayvancılığa ve yem bitkilerine ilişkin; makine/ekipman üretimi, ambalaj malzemeleri üretimi, inşaat, yeni tarımsal teknolojilerin, otomasyonun ve sürü yönetiminin gerektirdiği yazılım ve programların üretimi, mekanik, elektrik ve elektronik alanlarında destek hizmetlerinin sağlanması gibi yatırımla ilişkili sektörlerde yatırımın çarpan etkisi de hesaba katıldığında önemli gelişmeler yaşanacaktır.

Ajans olarak bu yatırımı Bingöl ve çevresini yalnızca ekonomik açıdan değil, sosyal ve kültürel açılardan da olumlu yönde değiştirecek bir ‘‘Bölgesel Kalkınma Projesi’’ olarak değerlendirmekte ve bu çerçevede Bölgemizin Bingöl merkezli olarak süt hayvancılığı, yem bitkileri ve tarıma dayalı sanayi konusunda ‘‘Pilot Bölge’’ olarak gelişmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, yatırımı merkeze alan bir “Sonuç Odaklı Program” geliştirilerek gerek yatırım destek ve takip faaliyetleri gerekse de Ajansımızın mali desteklerini içeren uzun vadeli bir planlama yapmaktayız.

Çektiğimiz Her Yatırım ve Fonla Bölgemize Yeni Bir Soluk Kazandırıyoruz

Avrupa Birliği -  Türkiye ‘‘Mali İş Birliği’’ çerçevesinde Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında Bakanlığımızın uyguladığı Rekabetçi Sektörler Programından yararlanmak amacıyla Ajansımız tarafından Bakanlığımıza sunulan ve yaklaşık 5.3 Milyon Euro bütçeli ‘‘Bingöl’de İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Kurulması’’ adlı projemiz 2012 yılında Türkiye genelinde başarılı bulunan on bir proje arasında yer aldı ve 2017 yılında hayata geçirildi.

Projemiz ile Bingöl’de KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu yönetim danışmanlığı desteği, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda iş yeri mekanı, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunarak girişimciler için en kritik zamanlar olan ilk yılların sağlıklı bir şekilde atlatılması ve KOBİ’lerin büyümelerinin sağlanmasını amaçlamaktayız.

Çeşitli büyükteki (100, 150 500 m²) 22 atölye, soğuk hava deposu ile yönetim binasını bünyesinde barındıran Bingöl İŞGEM’de özellikle kadın ve genç girişimciler başta olmak üzere on dokuz işletme aktif olarak faaliyet göstermek ile birlikte iki firma Amerika ve Almanya gibi ülkelere ihracata başladı.

Tunceli Kent Müzesi Projesiyle Kültürel Faaliyetlere Destek Sağlıyoruz

Ajansımız öncülüğünde ve doğrudan faaliyet desteği ile tescilli tarihi kışla binasının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması sonucunda sağlanan kaynakla 2019 yılında hizmete açılan Tunceli Kent Müzesi ilimizin turizmine önemli katkı sağlamıştır.

Ulusal ve Uluslararası Fonları

Bölgemize Kazandırarak Yatırıma Dönüştürüyoruz