KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Promosyon ve Teşvikleri
Mevlana Kalkınma Ajansı Konya, Karaman

Ajansımız bölgenin yatırım fırsatlarını ortaya çıkararak ulusal ve uluslararası yatırımcıları bölgeye çekmek için çalışmalar yapmaktadır.

Günümüzde önemi daha da artan doğrudan yabancı yatırımların bölgeye çekilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda yapılacak yatırımlarla bölgemizin sürdürülebilir kalkınmasına hizmet edilmektedir. Oluşacak sektör ekosistemleri sayesinde yeni iş sahaları açılmasına ve istihdam yaratılmasına katkı sağlayıcı çalışmalar yapılmaktadır.

Türkiye’nin üretim ve cazibe merkezlerinden Konya-Karaman (TR52) Bölgesi yerli ve yabancı yatırımcılara cazip yatırım fırsatları sunmaktadır. Ajansımız tarafından yürütülen yatırım promosyon çalışmalarının temel amacı bölgemize yerli ve yabancı yatırımları çekmektir. Doğrudan yabancı yatırımlar bütün dünyada ekonomik büyüme ve gelişme hedeflerinin gerçekleştirilmesi için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda ülkeler arasında kıyasıya bir rekabet olduğu görülmektedir. Konya–Karaman bölgesinin potansiyeli ve konumu nedeniyle sahip olduğu cazip yatırım fırsatları göz önüne alındığında, doğrudan yabancı yatırımlardan daha fazla pay alması için yatırım promosyon faaliyetlerinin profesyonel bir yaklaşımla yürütülmesi önem arz etmektedir.

Konya-Karaman bölgesi tarım, sanayi ve ticaret merkezidir. Bölge stratejik konumu, güçlü sanayi yapısı, elverişli lojistik imkanları, genç ve nitelikli insan kaynağı, zengin doğal kaynakları, enerji potansiyeli, güçlü sosyal sermaye ve iletişim ortamı ile ön plana çıkmaktadır. Yatırımcılara tahsis edilebilir geniş arazi varlığı ve sanayi yatırımlarına yönelik teşvik, destek ve muafiyetler diğer önemli yatırım teşvik edici unsurlardır. Konya ana metal, döküm, ayakkabıcılık, yenilenebilir enerji, gıda, lojistik, makine, otomotiv, plastik, ambalaj, tarım makineleri ve savunma sanayilerinde Anadolu’nun lider şehirlerinden biridir. Tarımsal üretimle ün kazanan şehir, sanayi üretimiyle de ülke ekonomisine katkı sağlayan, her yıl 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren bir üretim ve dış ticaret merkezidir. Karaman’da ise sanayi daha çok tarıma dayalı olarak gelişmiştir. İmalat-gıda sanayisinin alt grubu olan bisküvi ve çikolata sanayi başta olmak üzere, bulgur, süt ve süt ürünleri, meyve suyu, makarna sektörleri il ekonomisinde önemli yer kaplamaktadır. Gıda üretimine yönelik tesislerin varlığı ilde gıda makineleri ve ambalaj gibi sektörlerin oluşmasını sağlamıştır. Bugün Karaman’da bulunan modern sanayi tesislerinden her yıl dünyanın 150’den fazla ülkesine ihracat gerçekleştirilmektedir.

Tarımsal üretimle ün kazanan Konya-Karaman bölgesi, sanayi üretimiyle de ülke ekonomisine katkı sağlayan, 2,5 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştiren bir üretim üssüdür. Bölgemiz gelişen ekonomisi, büyüyen sanayi yapısı ve cazip yatırım fırsatları ile yatırımcıların ilgisini çekmektedir.

Bölgede yabancı sermayeli firmaları incelediğimizde; Konya’da 57 ülkeden 385; Karaman’da ise 9 ülkeden 17 yabancı sermayeli firma bulunmaktadır. Yabancı sermayeli firmalar çoğunlukla komşu coğrafyalarda bulunan AB ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerindendir.

Devlet teşvikleri üretim, istihdam ve ihracat gibi temel makro ekonomik amaçları gerçekleştirmeye hizmet etmektedir. Bununla birlikte teşvikler bölgesel gelişmenin sağlanması, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) kapasitesinin artırılarak yeni teknolojilerin geliştirilmesi, firmaların rekabet güçlerinin artırılması gibi daha spesifik alanlarda da kullanılan bir politika aracıdır. Ekonomide kendi öz sermayesi ile kalkınmayı başarmış bir il olan Konya teşvik sisteminde 2. bölgededir. Karaman ise 3. bölgede yer almaktadır. Organize Sanayi Bölgelerinde yapılan yatırımlarda ise bir alt bölge teşviklerinden yararlanılmaktadır. Resmi Gazetede yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karara göre  ilçelere özel teşvik sistemi 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanmıştır. Konya’dan 19; Karaman’dan 4 ilçe bu kapsama girmiştir. Söz konusu ilçelerde gerçekleştirilecek yatırımlar için ilçenin bulunduğu ilin bir alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanılmaktadır. Bu ilçelerin OSB veya endüstri bölgesinde gerçekleştirilecek yatırımlar ise bulunduğu ilin iki alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanmaktadır.

Bir Bakışta Bölgemiz Yatırım Ortamı

* Ulusal düzeyde yarattığı katma değere ek olarak, bölgesel rekabet edebilirlik açısından da oldukça önemli olan doğrudan yabancı sermayeli yatırımların Konya-Karaman bölgesinde artırılması bölgesel kalkınma açısından önemli görülmektedir.

* Özellikle bölgedeki yatırımcıların temel ihtiyaçlarını ve isteklerini yerine getirmek üzere iyileştirici adımlar atılması yatırım ortamının gelişmesine katkı sağlayacaktır.

* Yatırım ortamının analiz edilerek iyileştirilmesi gereken hususlara yönelik düzenlemeler yapılması, mevcut ortamın yatırımcı tarafından bilinirliği ve tercih edilirliğine katkı sunacaktır.

* Bölgemizde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurumsallaşma süreçlerinin hızlandırılması ve kurumsal kapasitelerinin artırılması ihtiyacı bulunmaktadır.

 

Yurt içi /Yurt dışı Fuarlara katılım sağladık, İkili İş Görüşmeleri (B2B) Düzenledik

Ajans olarak bölgemizin iş ve yatırım ortamını geliştirmeye, tanıtmaya ve bölgeye yerli ve yabancı yatırımcı çekmeye yönelik çalışmalar yürüttük. Bu kapsamda yurt içi / yurt dışında toplamda 100’den fazla kurum ve kuruluş ziyareti, yurt dışı heyet programı, dış temsilcilik görüşmesi gibi faaliyetler gerçekleştirdik. 40’tan fazla yurt içi ve yurt dışı fuara stantlı katılım sağladık. Ayrıca Almanya, Fas, Mısır, Tunus, Yemen, Kongo, Cezayir, Suudi Arabistan gibi ülkelerden heyetlerin katılımı ile 10’dan fazla ikili iş görüşmesi (B2B) organizasyonu düzenledik

Firmalarımızın Kurumsal Kapasitelerini Geliştirdik

Bölgemizdeki firmaların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına ve iş yapabilme becerilerinin gelişmesine katkı sağladık. Aile şirketlerinde kurumsallaşma, dış ticaret, melek yatırımcılık, devlet destekleri, halka arz, ülke ve sektör programları gibi firmalar için önem arz eden konularda toplamda 120’nin üzerinde panel, seminer, program ve çalıştay düzenledik.

Yatırımlarda Tek Durak Ofis Hizmeti Sunduk

Kendi iç dinamiklerimiz ile kurduğumuz ‘’Tek Durak Ofis’’ hizmeti ile yatırımcılarımızın iş ve işlemlerine yoğun destek sağladık. Çözüm odaklı çalışmalarımızı yatırımcılarımızın kullanımına ücretsiz olarak sunduk. Yatırımcıların izin ve ruhsatla ilgili iş yapma süreçlerini kolaylaştırdık. Bu hizmet ile 50’den fazla yatırımcıya tüm bürokratik işlemlerini tek bir merkezden çözme imkanı sunduk.

Bölgemizde Yatırımların Önünü Açtık

Ajans olarak kuruluşumuzdan bu yana 3.000’den fazla girişimciyi bilgilendirdik. Ajansımız tarafından sağlanan finansal destekler haricinde 60’a yakın yatırıma, yatırım sürecinde katkı sunduk. 30’dan fazla firmanın yatırım teşvik belgesi işlemini ve yatırım tamamlama ekspertizini gerçekleştirdik. Tek Durak Ofis hizmetimizle de yatırımcı ve girişimcilere şirket kuruluşundan izin ve ruhsat sürecine kadar birçok konuda, yerel kuruluşlardaki irtibat noktalarımız aracılığı ile yardımcı olduk.

Start-Up’larımızı THY-INVESTONBOARD Platformu ile Yatırımcılarla Buluşturduk

InvestOnBoard, Türk Hava Yolları ile seyahat eden yatırımcıları başlangıç seviyesindeki girişimlerle (Start-up) buluşturan bir platformdur. Türk Hava Yolları ortaklığı ile oluşturulan bu platformda, girişimcilerin ürünlerini ve/veya iş fikirlerini tanıttığı kısa videolar hem uçak içi eğlence sistemlerinde hem de InvestOnBoard’un resmi internet sitesinde yayınlanmaktadır. Kolay izlenebilir ve tekrar oynatılabilir videolar ile InvestonBoard, uçak seyahati esnasında yatırımcılara kendilerini ifade edebileceği ve tanıtabileceği çok önemli bir olanak sunmaktadır. Aynı zamanda bu videoların internet sitesinde sürekli yayında olması ulaşılabilirliği artırmaktadır. THY ile yapılan görüşmeler sonucu Teknokent ve Innopark’ta faaliyet gösteren 9 girişimcimizin videoları InvestOnBoard platformunda yerini almıştır.

Günümüzde doğrudan yabancı yatırımlar küreselleşme sürecinde yaşanan gelişmelerle birlikte varlığını ve önemini daha da artırmıştır. Doğrudan yabancı yatırımların ülkelere çekilebilmesi amacıyla son dönemde ülkeler arasında pastadan pay kapmak için önemli bir rekabet içerisine girildiği görülmektedir. Bunun bir sonucu olarak bu konuya odaklı çalışmalar yürüten kalkınma ajanslarının kurumsal faaliyetleri kritik önem taşımaktadır. Ajanslar, ülkemiz adına ulusal ve uluslararası iş aktivitelerinde kilit rol üstlenmektedir. Bölgelerin sürdürülebilir kalkınması bakımından kritik öneme sahip, yerli ve yabancı yatırımların bölgeye kazandırılması hedefi doğrultusunda bütüncül ve yenilikçi bir yaklaşımla yürütülmesi gereken yatırım promosyon faaliyetleri hayati konumdadır.

Bu anlayıştan hareketle bölgemizde yapılması gerekenler;

* Yatırımcılara uluslararası standartlarda hizmet sağlayabilme faktörü göz önünde bulundurularak; iş ve yatırım ortamı geliştirilmeli, yatırım ortamının yatırımcı tarafından bilinirliği ve tercih edilirliği artırılmalıdır.

* Yatırım ortamının tanıtımında ortak dil geliştirilmelidir. Yatırımcıların ihtiyaç duyduğu nitelikli bilgileri elde edebileceği uygun bir ekosistem oluşturulmalıdır.

* Bölgemizde faaliyet gösteren firmaların kurumsal kapasiteleri üst seviyelere çıkarılmalı, iş yapabilme kabiliyetleri yükseltilmeli, böylelikle bölgemizin ihracat performansının artırılması sağlanmalıdır.

* Yeni yatırım alanları belirlenmeli, bölgenin kalkınma stratejilerine yönelik aksiyonlar alınmalı, çalışmalar yürütülmeli, büyük çaplı altyapı projeleri hayata geçirilmelidir.

* Bölgenin yatırım olanaklarını sergilemek için sektörel yatırım kılavuzları çeşitlendirilerek, özgün bir şekilde yatırımcıların istifadesine sunulmalıdır.

* Yurt içi / Yurt dışı fuarlara katılım sağlanarak, bölgenin cazip yatırım fırsatları profesyonel bir şekilde yatırımcılara sunulmalıdır.

* İkili iş görüşmeleri (B2B), yurt dışı heyet programları, dış temsilcilik görüşmeleri düzenlenerek, firmaların global işbirlikleri kurması sağlanmalıdır.

* Bölgemizin ana metal, döküm, ayakkabıcılık, yenilenebilir enerji, gıda, lojistik, makine, otomotiv, plastik, ambalaj, tarım makineleri ve savunma sanayi sektörlerindeki kümelenme gücü, rekabetçiliği, lojistik imkânları bir bütün halinde yatırımcılara sunulmalıdır.

Bölgemizin Yatırım Promosyon Politikasına Vizyoner ve Yenilikçi Bir Yaklaşımla Yön Veriyoruz

Profesyonel bir bakış açısı ile bölgemizin cazip iş ve yatırım olanaklarının yurt içi ve yurt dışındaki yatırımcılara tanıtımını sağlayarak ulusal ve uluslararası yatırımların bölgemize çekilmesi, yatırım promosyon faaliyetlerimizin temel politikasını oluşturmaktadır. Bu politika doğrultusunda bölgemize kazandıracağımız yatırımlar, yeni teknolojileri de beraberinde getirecektir. Tedarikçi konumdaki yan sanayi kuruluşlarının yeni teknolojilere uyum göstermesi ve iş gücünün daha nitelikli hale getirilmesi bölgemizin kazanımları arasında olacaktır. Böylece yapılacak yatırımlarla bölgemizin sürdürülebilir kalkınma hedefine önemli katkılar sunacağız. Yatırımlarla oluşacak sektör ekosistemleri sayesinde yeni iş alanlarının açılmasını ve istihdam yaratılmasını sağlayacağız.

Doğrudan Yabancı Yatırımları Bölgemize Çekmeye Devam Edeceğiz

Doğrudan yabancı yatırımları ve ulusal yatırımları bölgemize çekebilmek için yatırım promosyon faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Bunu yaparken yatırım promosyon faaliyetlerimizin uluslararası ölçekte yatırımcılara hitap edebilmesini göz önünde bulunduracağız. İkili iş görüşmeleri (B2B), heyet programları düzenleyerek firmalarımızın global işbirlikleri kurmasını sağlayacağız. Diğer taraftan bölgemizin ihracat performansının artmasını hedefleyeceğiz. Bölgemizdeki firmalarla yurt içi, yurt dışı fuarlara katılım sağlayarak firmalarımızın uluslararası ölçekte bilinirliğini artırmayı planlıyoruz. Ayrıca bölgemizde yatırım yapmak isteyen yatırımcılara "Tek Durak Ofis" hizmetimiz kapsamında destek sunmaya devam edeceğiz. Yatırımcılarımızın izin ve ruhsat işlemlerini koordine ederek, yatırım safhalarında karşılaşabilecekleri sorunların çözümüne katkı sunacağız.

Bölgemizin İş ve Yatırım Ortamına Yönelik Tanıtım Materyalleri Hazırlıyoruz

Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bölgemizin yatırım ortamının tanıtımına yönelik dijital ve basılı birçok doküman hazırlıyoruz. Bununla birlikte bölgemizdeki yatırım olanaklarını sergilemek için sektörel yatırım kılavuzu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Bölgeye ilişkin tüm gerekli bilgilerin sayısal olarak yer aldığı dokümanlarda teşvikler, ulaşım, üretim, finansal durum, enerji, sanayi envanteri, ihracat, kamu yatırımları, uygun yatırım alanları gibi birçok bilgiyi sunmaktayız.

Potansiyel Yatırım Alanlarına Yönelik Ön Fizibiliteler Hazırlıyoruz

Ekonomik yükselişini sürdüren Konya-Karaman bölgesi, sosyo-ekonomik avantajları ile yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar barındırmaktadır. Bölgemizde yeni yatırım alanlarının belirlenmesi ve uygulanabilirliğini tespit etmek amacıyla, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturmak ve detaylı fizibilite çalışmalarına altlık oluşturmak üzere ön fizibilite çalışmalarına devam edeceğiz.

Yatırımcılara Konya ve Karaman Hakkında Detaylı Bilgiler Sunuyoruz

Bölgemizin yatırım ortamını tanıtmaya yönelik hazırladığımız web sitelerimizle İngilizce ve Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. www.karamandayatirim.gov.tr www.investinkaraman.gov.tr www.konyadayatirim.gov.tr www.investinkonya.gov.tr web sitelerimizi sürekli güncel tutarak, çeşitli dokümanlarla destekleyerek potansiyel yatırım alanları ve bölgemizin profili hakkında kapsamlı bilgiler sunmaya devam edeceğiz. Yatırımcılar için önem arz eden konuları profesyonel bir bakış açısı ile ele almayı sürdüreceğiz.

Büyük Ölçekli Yatırımlar İçin Fizibilite Etüt Raporları Hazırlıyoruz

Bölgemizi Türkiye’de güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri yatırımlarının merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilmiştir. Söz konusu enerji ihtisas bölgelerine yönelik fizibilite etüt raporları ajansımız tarafından finanse edilmiştir. Bölgemize yabancı yatırımların gelmesine imkân sağlayacak Karaman Serbest Bölge Projesi’ne yönelik fizibilite etüt raporu ajansımız tarafından hazırlanmıştır. Bölgemizi sanayi, üretim ve lojistik üssü haline getirecek üst ölçekli yatırımlar için fizibilite etüt çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İl Yatırım Komitesi Çalışmalarına Devam Edeceğiz

Yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik ilimizin yatırım ortamının tanıtımında, ilgili kurumlar arasında ortak dil geliştirilmesi çok önemlidir. Bu kapsamda paydaş kurumlarla düzenli olarak toplantılar gerçekleştirmekteyiz. Yatırımcının ihtiyaç duyduğu nitelikli bilgileri elde edebilmesi, yatırımla ilgili iş ve işlemlerini kolaylıkla yürütebilmesi adına il yatırım komitesi çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yatırımla alakalı kurumlar arasındaki koordinasyonu güçlendireceğiz. Bununla birlikte potansiyel yatırım alanlarına yönelik il yatırım komitesi üyeleriyle çalışmalar yürüteceğiz.