Bölgemizde özel sektör yatırımlarının arttırılması için girişimciliğin teşvik edilmesi, mevcut ve yeni kurulacak organize sanayi bölgelerinin ve sanayi sitelerinin altyapı sorunlarının çözülmesi, üniversitelerde sanayiye hizmet edecek Ar-Ge ve yenilik laboratuvar ve merkezlerinin oluşturulması, sanayinin ihtiyacı olan nitelikli işgücünü yetiştirecek mesleki eğitim kurumlarının kurulması hedeflenmektedir. Bu amaçla bölgemizin potansiyeli olan tarım ve hayvancılık başta olmak üzere güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi, bölgedeki zengin turizm potansiyelinin geliştirilmesi, başta ilçelerde olmak üzere yeni çekim alanları ve turizm destinasyonları oluşturulması, kırsal ve kentsel alanlarda altyapı hizmetlerinin geliştirilmesi için yatırımlar yapılmakta, bölgeye yatırımcı çekilmekte, teşvik ve destekler sağlanmaktadır.
Bölgemiz coğrafi ve stratejik konumu, verimli toprakları, devlet teşvikleri ve sunduğu tüm fırsatlar ile yatırımlar için oldukça önemli bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Türkiye’nin en büyük entegre projesi olan GAP’ın merkezinde yer alan Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimiz; verimli topraklara, geniş sulama imkânlarına ve tarımsal ve hayvancılık için gerekli olan elverişli iklim koşullarına sahip olup Türkiye’nin en büyük tarımsal üretim merkezlerinden biri konumundadır. Ayrıca genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olan bölgemiz, tarihi ipek yolu üzerinde bulunmasının yanında Ortadoğu pazarına açılan bir kapı konumundadır. Tarımsal potansiyelinin yanı sıra sahip olduğu zengin turizm ve kültür varlıkları ve yenilenebilir enerji kaynakları ile de son yıllarda ön plana çıkmaktadır. Bölgemiz mevcut potansiyelleri bakımından henüz tam anlamıyla değerlendirilememiş yatırım alanları ile bir çok yatırım fırsatı sunmaktadır.
Bölge, Türkiye'de üretilen pamuk, buğday, mercimek, arpa, mısır ve antep fıstığı gibi ürünlerin üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. GAP'ın sulama projelerinin tamamlanması ile neredeyse 2 katına çıkması beklenen tarımsal üretim sayesinde bölgemiz, ülkemizin gelecekteki gıda ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacak bir konuma gelecektir. Ayrıca büyük parçalı geniş ve verimli tarım arazileri ile sözleşmeli tarım ve dünyada trendi hızla artmakta olan organik tarım konusunda büyük bir potansiyele sahiptir.
Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri, eski çağlardan beri doğu ile batının buluşma noktalarının en hareketlisi ve en önemlisi olmuştur. Kültür ve medeniyetin dünyaya yayıldığı bölge olarak kabul edilen ve arkeoloji literatüründe "Bereketli Hilal" olarak adlandırılan topraklar üzerinde yer alması nedeniyle medeniyetler beşiğidir. Arkeoloji tarihini değiştirmiş olan “Göbeklitepe” ile dünyanın ilk tapınağına ev sahipliği yapmaktadır. Tarsus’tan başlayarak Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır yörelerini kapsayan İnanç Turizmi Koridoru içerisinde yer alan bölgemiz, yöresel lezzetleriyle Mezopotamya gurme turizm aksının da önemli merkezlerinden biridir. Tüm bu değerler bölgeyi turizm sektöründe önemli bir yatırım destinasyonu haline getirmektedir.
Bölgemiz, yeni teşvik sistemine göre oluşturulan 6 Bölge içerisinde, desteklenen sektörlerin genişliği, iş gücü maliyetlerinin azaltılması ve finansman imkânlarının genişletilmesi ile yatırımlarda en fazla desteklenen 6. bölgede yer almıştır. Bölgeye yapılacak yatırımlar için sigorta primi işçi ve işveren hissesi destekleri ile gelir vergisi stopajı desteğinin 10 yıl süre ile uygulanacak olması, işgücü maliyetleri açısından bölgeyi avantajlı ve rekabetçi yatırım yerlerinden biri durumuna getirmiştir. Gerek genç işgücü potansiyeli gerekse de teşvik sisteminin getirdiği avantajlar ile bölge emek yoğun sektörler için önemli bir yatırım merkezi haline gelmiştir.
Bölgemiz hâli hazırda Türkiye’nin hidro enerjideki en önemli bölgesi olmasının yanında diğer yenilenebilir enerji kaynakları açısından da fırsatlar barındırmaktadır. Yıllık 3.000 saat güneşlenme süresi ile güneş enerjisi potansiyeli açısından enerji sektörünün yükselen değeri olmaya adaydır. Tarımsal atıklar ve hayvancılık potansiyeli düşünüldüğünde biyo-kütleden modern yöntemlerle enerji eldesi açısından da öncü konumdadır. Aynı zamanda jeotermal enerji potansiyeli de yatırımcılar için cazip durumdadır.
Bir Bakışta Bölgemizin Rekabetçiliği
Bölgede 11 yıldan uzun bir süre faaliyet göstermekte olan Diyarbakır ve Şanlıurfa yatırım destek ofislerimiz (YDO) ile yatırım olanaklarının etkin tanıtılması, yatırım şartlarının iyileştirilmesi ve yeni yatırımcıların bölgemize çekilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Özel sektör mantığı ile çalışan ofislerimiz özellikle bölge dışından gelen firmalara terzi usulü olanaklar sağlamaktadır. YDO’lar, firmaların taleplerine göre gerekli randevuları organize etmekte ve yatırım yerlerini alternatifli bir şekilde sunmaktadır. İllerimize gelen firmalara program çerçevesinde yatırım yerleri gösterilmekte, görüşmeler gerçekleştirilmekte ve yatırımcının her türlü soruları cevaplandırılmaktadır. Görüşmeler sonucunda firmalar aldıkları bu hizmet sayesinde yatırım kararlarını kısa süre içerisinde verebilmektedir.
Ajansımızın Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi aracılığı ile Diyarbakır iline doğrudan çekilen veya yatırım süreçlerine destek verilen firmaların sabit yatırımları 1,9 Milyar TL’ye, sağladıkları istihdam 17.000 kişiye ulaşmıştır. Ayrıca doğrudan ve dolaylı olarak bugüne kadar toplam 5.250 yatırımcı ve girişimciye farklı konularda yatırım danışmanlığı verilmiştir.
Ajansımızın Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi aracılığı ile Şanlıurfa iline doğrudan çekilen veya yatırım süreçlerine destek verilen firmaların sabit yatırımları 1 Milyar TL’ye, sağladıkları istihdam 15.000 kişiye ulaşmıştır. Ayrıca doğrudan ve dolaylı olarak bugüne kadar toplam 4.102 yatırımcı ve girişimciye farklı konularda yatırım danışmanlığı verilmiştir.
Yurt dışından gelen yatırımlarla ilgili Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile yakın ilişki ve koordinasyon içerisinde çalışarak doğrudan yabancı yatırımların ilimize kazandırılması için çabalıyoruz. İllerimizin yurt dışı yatırım ve tanıtım faaliyetleri kapsamında valilikler, ticaret ve sanayi odaları ve iş insanı STK’ları ile birlikte hedef ülkelere yönelik yatırım tanıtım organizasyonları gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Çin, Kuveyt, Irak, İran, Körfez Ülkeleri ve Suudi Arabistan ülkelerinde ilgili kurum ve kuruluşlar ile Yatırım Fırsatları Tanıtım Organizasyonları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar sonrasında ilgili ülkelerde bölgemizin tanınırlığı artmıştır. Bölgemizdeki yatırım fırsatları hakkında bilgi vermek üzere çeşitli dönemler ilgili ülkelerden yatırımcılar ile görüşmeler gerçekleştirilmektedir.
Şanlıurfa’da sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kalifiye işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla Ajansımızın güdümlü proje desteği kapsamında Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi projesi hayata geçirilmiştir. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde kurulan, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen projenin inşaat çalışmaları 2020 yılı itibari ile tamamlandı. Merkezimizde aktif bir şekilde özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitimlere başlanmıştır.
GAP BAN Melek Yatırım Ağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla Ajansımız koordinasyonunda, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Dicle Kalkınma Ajansı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı ortaklığıyla kurulmuştur. GAP BAN Kalkınma Ajansları öncülüğünde kurulmuş Türkiye’nin ilk melek yatırımcı ağı olup melek yatırımcılık enstrümanını bölgesel kalkınma alanında kullanmayı amaç edinmiştir.
İl Yatırım Destek ve Strateji Belgeleri ile Hedef Odaklı Yatırım ve Promosyon Faaliyetleri Yürütüyoruz
Mevcut potansiyeller bakımından birçok alanda yatırım eksenlerine sahip ender bölgelerden biri olan Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimiz, gelecekte değerlendirilecek önemli fırsatları bünyesinde barındırmaktadır. Bu fırsatların başında tarım ve tarıma dayalı sanayi gelmektedir. Bu fırsatları değerlendirmek üzere Ajansımız, 2020 yılından itibaren sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi Stratejik İmalat Sektörlerinde Rekabetçiliğin Artırılması Sonuç Odaklı Programının uygulamasına başlamıştır. Buna göre Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde kümelenme potansiyeline sahip tekstil ve hazır giyim, mobilya, ayakkabı ve gıda sektörleri stratejik imalat sektörleri olarak belirlenmiştir.
Ajansımız yatırım destek ofisleri tarafından Diyarbakır ve Şanlıurfa İlleri için il yatırım destek ve tanıtım strateji belgeleri hazırlanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında illerimizin mevcut durumları, sorun alanları, hedefleri ve bu alanda yapılabilecek çalışmalar ilgili paydaşlar ve yatırım destek ofisi uzmanlarımızın bilgi birikimi ile belirlenmiştir.
Yapılan analizler çerçevesinde,
Şanlıurfa’nın potansiyelleri ve sorun alanları ile örtüşen ve Türkiye’de yatırım hareketliliği, ihracat ve istihdam anlamlarında öne çıkan, bu strateji döneminde yatırım tanıtım ve hedef odaklı yatırım çekme noktalarında odaklanılacak sektörler tekstil ve hazır giyim, gıda, ayakkabı imalatı, mobilya, makine ve ekipman imalatı olarak belirlenmiştir.
Ajansımız tarafından hazırlanan bölge planı ve sonuç odaklı programlar ile yatırım destek ve tanıtım strateji belgeleri kapsamında belirlenen somut hedeflere ulaşma noktasında faaliyetler 3 ana başlık altında kategorize edilmiştir. Bu ana başlıklar yatırım destek, yatırım tanıtımı ve yatırım ortamının iyileştirilmesidir.
Yatırım destek faaliyetleri kapsamında yatırımcının ihtiyaç duyacağı fizibilite, analiz, rapor ve strateji çalışmaları, bilgilendirme ve yönlendirme hizmetleri yapılarak, yatırımcıların yatırım süreçlerinde rasyonel kararlar alabilmeleri ve yatırım ortamı ile ilgili gelişmeleri takip edebilmeleri amaçlanmaktadır.
Yatırım tanıtımı faaliyetleri kapsamında yapılan analizlerde yetersiz görülen ve sorun olarak karşımıza çıkan ilimizin yatırım ve iş fırsatlarının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması ile ilgili alanlara odaklanılacaktır. Ayrıca bu etkinliklerde kullanmak üzere çeşitli tanıtım materyallerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
İllerimizin potansiyelleri ve yatırımlar için oldukça önemli destekler sağlayan Teşvik ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı vb. imkânlar bölgeyi çok cazip kılmaktadır. Ancak bu avantajların yanında yatırım yapacak yatırımcılara uygun yatırım yeri temini ve dünya ile rekabet etmelerine katkı sağlayacak altyapı imkânları da bir o kadar önem arz etmektedir. Bu kapsamda Yatırım Ortamı İyileştirilmesi başlığı altında uygun yatırım yerlerinin temini, nitelikli işgücü, enerji, lojistik ve yatırım yeri altyapıları gibi konulardaki karşılaşılan sorunların çözümüne katkı sağlayacak faaliyetlere odaklanılacaktır.
.
Ön Fizibiliteler Hazırlayacağız
Bölgemizin potansiyel yatırım alanlarının değerlendirilmesi, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturulması ve detaylı hazırlanacak fizibilite çalışmalarına altlık oluşturması için ön fizibilite çalışmaları yapacağız.
Karacadağ OSB’ye Yatırımcıları Davet Edeceğiz
Ajansımızın süreçlerini başlattığı ve yürüttüğü Diyarbakır-Şanlıurfa karayolu üzerinde parselasyon planı onaylanan Karacadağ OSB için altyapı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Diyarbakır’ın yeni endüstri bölgesi olacak OSB için bölge planı ve SOP’larda belirlenen stratejik sektörlerde faaliyet yürüten yatırımcılara yönelik büyük ölçekli yatırımlar için tanıtım ve promosyon çalışmaları yürütüleceğiz.
Firmalarımıza Verimlilik ve Yalın Yönetim Danışmanlığı hizmeti sunacağız
Bölgemizdeki firmaların, beşerî ve fiziki sermayeyi etkin kullanacak üretim metotları ve buna dair iyi uygulama örneklerini kullanması sağlanacaktır. Bölgemizin stratejik sektörleri olan tekstil-hazır giyim, ayakkabı imalatı, gıda ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların temiz üretim teknikleri, üretimde ve işletmede kaynak verimliliğini artıracak ve bölgede toplam kalite yönetimi, yalın üretim, kaizen, altı sigma gibi kalite yönetimi yaklaşımlarında iyi uygulama örneklerinin gelişmesine katkı sunacak kapsamlı bir verimlilik ve yalın yönetim danışmanlık desteği sağlayacağız.
Viranşehir ve Akçakale’de Hazır Giyim Sektörüne Anahtar Teslimi Fabrika Yapıyoruz
Viranşehir ve Akçakale’de istihdam yaratmak ve hazır giyim alanında yatırımcıları bölgemize çekmek amacı ile anahtar teslim tekstil fabrikaları yapıyoruz. Fabrikaların faaliyete geçmesi ile bu ilçelerimizde yaşayan dezavantajlı bireyler başta olmak üzere en az 600 kişinin istihdamını hedefliyoruz.
Şanlıurfa Ayakkabı Sanayi Alanı 2. Etap Projesini hayata geçireceğiz
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteği ile hayata geçirilen projenin ilk etabının başarılı olması sonucunda ilimiz ayakkabı sektörü için cazibe merkezi haline gelmiştir. Proje, sektörün başta Şanlıurfa olmak üzere 6. Bölge illerine yapılan yatırımlarda başarılı sonuçlar alınabileceğini göstermiştir. Sektörden gelen yeni yatırım taleplerine cevap verebilmek adına Bakanlığımız desteği ve Ajansımız koordinasyonunda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2. Etap Proje çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda 6 yeni fabrika binası yapım süreci projelendirilmiş ve uygulama faaliyetleri başlatılmıştır. Büyükşehir Belediyesi dışında ilçe belediyelerimiz de bu konuya ilgi göstermiş olup gerek kendi imkanları gerekse de Bakanlığımız desteği ile yeni fabrika binaları yapımı ile ilgili proje çalışmalarına başlamışlardır. Bu çalışmalar ile Şanlıurfa gelecekte ayakkabı sektörünün en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelecektir.
Akçakale Organize Sanayi Bölgesi kuruluş süreçlerini hızlandıracağız
Altyapısı hazır yatırım yeri konusu ilçeler için daha büyük bir öneme sahiptir. Bölgeye gelen yatırımcıları özellikle ilçelerde yatırım yapma noktasında yönlendirmeler yaparken karşılaşılan en büyük sorunların başında yatırım yeri gelmektedir. Bu nedenle Ajansımız ve yatırım destek ofislerimiz başta ilçeler olmak üzere sanayi alanı kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. Şanlıurfa Valiliğimiz koordinesinde ve Akçakale İlçe Belediyesi sahipliğinde devam eden organize sanayi bölgesinin kuruluş süreçleri Şanlıurfa yatırım destek ofisimiz tarafından takip edilmektedir. Kuruluş süreçlerinin hızlandırılması ile ilgili Ajansımız tarafından ihtiyaç duyulacak çalışmalara destek verilecektir.