KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Promosyon ve Teşvikleri
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı, Kastamonu, Sinop

Ajansımız imalat sanayi ve turizm sektörlerinde yeni yatırımların bölgeye kazandırılmasını ve mevcut yatırımların da geliştirilmesini hedeflemektedir. Ayrıca bölgemizin sahip olduğu potansiyel yatırım alanları göz önünde tutularak hazırlanan pazar araştırmaları ve ön fizibilitelerle yatırımcılara yol gösterilmesi ve yatırım ortamının tanıtılması sağlanacaktır.

TR82 Bölgesi stratejik konumu, hedef pazarlara ulaşım kolaylığı, gelişmiş altyapısı ve yetişmiş iş gücü ile yatırımcıya önemli fırsatlar sunmaktadır. Bölge, tarım (sarımsak, siyez, kenenevir gibi), ağaç ve ağaç ürünleri, su ve su ürünleri, madencilik (bakır, kil, kaya tuzu, bentonit, mermer gibi), gıda üretimi (makarna, yöresel ürünler) ve turizm açısından, Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Bölgede karma tipte 12 adet organize sanayi bölgesi, bir adet  tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi bulunmaktadır.

Bölge, Ankara gibi gelişmiş şehirlere komşu olmasına rağmen, yatırım teşvik sisteminde en avantajlı devlet desteklerine sahiptir. Bu durum yabancı yatırımcıların da dikkatini çekmektedir. Nitekim ülkemizde yapılan en büyük doğrudan yabancı yatırımlarından biri Çankırı’da yer almaktadır. Öte yandan, dünyanın önemli iki büyük ağaç panel üreticisi Kastamonu’da faaliyet göstermektedir. Sinop’ta ise Karadeniz Bölgesinin en büyük deniz ürünleri işleme tesisi kurulum aşamasındadır.

Temel ulaştırma yatırımları bölgeye erişimi ve bölgenin büyük pazarlara erişimini kolaylaştırmıştır.  Devam etmekte olan yatırımlar tamamlandığında İnebolu Limanı-Mersin Limanı  bağlantısı kesintisiz bir şekilde tamamlanmış olacaktır.

Pandemi sonrası tüketici tercihlerinde gözlemlenen değişim ile birlikte önümüzdeki yıllarda özellikle doğal yaşam, organik üretim, doğa ve macera turizmi alanlarında Bölgenin önemli bir çekim merkezi olacağı öngörülmektedir.

 

 

Bölgenin önemli bir bölümünün ormanlarla kaplı olması ormana dayalı sanayinin gelişmesine imkan tanımaktadır. Ağaç panel ,modüler mobilya, modüler ahşap ev, masif ahşap mobilya, kapı, ahşap hediyelik eşya, ahşap oyuncak, ahşap palet, kontrplak, pelet, CLT, ahşap bağlantı elemanları üretimi potansiyel yatırım konuları arasında yer almaktadır. Bölge, madencilik faaliyetleri bakımından önemli hammaddelere ev sahipliği yapmaktadır. Asırlardır  bilinen Küre bakır madenleri ve Hanönü’nde keşfedilen yeni rezervler, dünyada talep edilen Kastamonu gri mermeri, Çankırı tuz mağarasından çıkarılan kaya tuzu, Boyabat ve Tosya ile özdeşleşen tuğla hammaddesi kil önemli madenlerimiz arasında yer almaktadır.   Bölgemiz, gıda, tarım ve hayvancılık açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Büyükbaş hayvan varlığı, denize kıyı olma, orman varlığı, endemik bitki örtüsü, yöresel ürün çeşitliliği  gibi kaynaklar bölgede  süt ve süt ürünleri, et ve süt yönlü entegre büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesisleri, tavukçuluk ve yumurta üretimine yönelik yatırımlar, balık işleme ve paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, kestane, sarımsak, siyez buğdayı (gıda, sağlık ve kozmetik ürünler), bal ve türev ürünleri, kenevir (tekstil ve otantik hediyelik eşya), tıbbi ve aromatik bitkiler, sarımsak ve türev ürünleri, siyez buğdayı ve türev ürünleri ,çeltik üretimi ve meyve marmelat üretimi gibi alanlarda yatırım imkanları sunmaktadır.

Sivil mimari miras, 3 milli park, denizle  bütünleşik orman varlığı bölgemizi doğa turizmi noktasında önemli bir merkez haline getirmektedir. Bu potansiyele bağlı olarak bölgemiz; butik otel işletmeciliği, konak işletmeciliği, yöresel ürün üretimi ve satışı, restoran işletmeciliği, sağlıklı yaşam merkezi (wellness) yatırımları, sportif eğlence hizmetleri (Macera parkı işletmeciliği, kamp-karavan alanları, vb.) yatırımları için önemli fırsatlar sunmaktadır.  Ayrıca bölgemiz devlet ve destek teşviklerine aşırı duyarlı olan tekstil ve hazır giyim sektörü için gerek yatırım yeri gerekse teşvikler bakımından önemli avantajlar sağlamaktadır.

Bir Bakışta Bölgemizde Yatırım

 

- Bölgemizin önemli bir bölümünün ormanlarla kaplı olması yatırım yeri temin imkanlarını sınırlandırmaktadır. Bu nedenle, mevcut yatırım alanlarının daha verimli ve planlı bir şekilde kullanılması ve kurulu organize sanayi bölgelerinin genişletilmesi gerekmektedir.

- Yeni sanayi alanları oluşturma konusunda yaşanan zorluklara turizm yatırımlarında da karşılaşılmaktadır. Kamu kurumları turizm yatırımlarına tahsis edilebilecek uygun yatırım alanlarının belirlenmesinde daha aktif rol almalıdır.

 

 

 

 

- Bölgemize gelen turistlerin özellikle Çankırı ve Kastamonu’yu bir geçiş güzergahı olarak görmeleri gece konaklama oranlarının düşük olmasına sebep olmaktadır. Ajansımız, destinasyon yaklaşımıyla yeni rotalar oluşturmakta turizmi dört mevsime yaymaya çalışmaktadır. Bu kapsamda kamu ve özel turizm yatırımlarının destinasyon yaklaşımına uygun olarak ortak bir vizyon ile yönlendirilmesi gerekmektedir.  

- Mevcut firmaların katma değer oluşturma oranı düşüktür. Yerelde ar-ge, inovasyon, kümelenme, kurumsallaşma gibi kapasite geliştirici faaliyetlere ve yatırım promosyonunda nitelikli üretime odaklanılmalıdır.

 

 

Ajans olarak, bölgemizdeki yatırım imkânlarının artırılması, bölgeye yatırımcı çekilmesi, yeni yatırım alanları oluşumuna katkı sağlanması ve bölgedeki yatırım fırsatlarının tanıtımına yönelik olarak, 2011 ve 2021 yılları arasında 700 den fazla gerçek paydaş ile görüştük ve  650 den fazla firmaya yatırım konusunda destek sağladık, yatırım teşvik Sistemi kapsamında bölgeye 2 milyarlık yatırım yapılmasını sağladık.

Yurt içi ve yurt dışında çeşitli ödüller alan Invest in TR82  projemiz kapsamında oluşturduğumuz platformlarla bölgemizin yatırım olanaklarını tek bir vizyon altında ve koordine bir biçimde tanıtmaya devam ediyoruz.

Ahşap Ürünleri İmalatı Sektörü Rekabetçilik Analizi çalışmamızla Tosya Kapı Kümesinin oluşumuna katkı sağladık. Kurulan kümenin ihracat kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla firmalarımıza Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (UR-GE) kapsamında fon sağlanmasına yönelik faaliyetler yürüttük.

Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında başvuru sahibi olduğumuz Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi ile 10.5 Milyon Avroluk bir su ürünleri işleme tesisi  yatırımı bölgemize kazandırdık.  

 

 

Kastamonu Devrekani ilçesinde kurulum çalışmaları devam eden BESİ OSB’sinde sanayi parselleri oluşturularak, 102 adet besi tesisinde toplam 27.000 büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılması planlanmaktadır. BESİ OSB’nin kamu yatırım programına alınması için gerekli fizibilite çalışmalarına destek sağlıyoruz. Yine aynı şekilde proje tutarı 530 Milyon TL tutan Kastamonu İli  S.S. Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü çalışmalarına uzman desteği sağlıyoruz.

Bölgemiz destinasyonlarında turizm altyapısına yönelik destek sağlayarak  bölgedeki turizm çeşitliliğini sağlayacak yatırımların önü açıyoruz. 2011 yılında Ajansımızın desteğiyle hayata geçen Horma Kanyonu Yürüyüş Yolu projesi ve devamında yapılan yatırımlar bölgenin doğa turizmi bağlamında çekim merkezi haline  getiren önemli aşamalardır. Yine aynı şekilde Ilgaz Dağı’nda Yurduntepe Kayak Merkezi Günübirlik Tesis, Daday Atlı Terapi ve Model Binicilik Tesisi, Kastamonu ve Çankırı sokak sağlıklaştırma, Sinop Keten Müzesi gibi destek sağladığımız projeler destinasyon yönetimi bakış açısıyla hayata geçen diğer önemli yatırımlar olarak göze çarpmaktadır. Turizm sektöründe Ajansımızın güdümünde  yürütülen bu yatırımlar özel sektörün bölgemizde yatırım kararı almasında önemli rol almaktadır.

 

 

2019-2023  döneminde yeni yatırımları ve mevcut işletmelerin rekabet güçlerini arttırmayı iki ana stratejik odak olarak belirlemiş durumdayız. Bu amaçla, sektör ayrımı gözetmeden yatırım promosyonu ve kolaylaştırıcılığına ek olarak yönetim, üretim, pazarlama ve ihracat konularında mevcut işletmelerin kapasitelerini geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca sanayi yatırımlarını kolaylaştırıcı kamu yatırımlarını koordine ederek ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirici rol üstlenmeyi amaçlıyoruz.

2023 yılına kadar en az;

- 15 yeni yatırım konusunda 150 Milyon TL yeni yatırım yapılmasını,
- Mevcut firmalarda 250 Milyon TL ilave yatırım yapılmasını,
- 600 firma ile temas kurarak yeni ve ilave yatırımlar için promosyon faaliyeti yürütmeyi amaçlıyoruz. 

 

Ajans olarak önümüzdeki dönemde aşağıdaki başlıkları ön plana çıkarmaya ve bu başlıklarda değer yaratmaya çalışacağız;

- Yönetim Danışmanlığı,
- İhracat,
- Dijitalleşme,
- Kaynak Verimliliği       

 

Uygulanmakta olduğumuz Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programı  ile TR82 Bölgesi illerinin kent cazibesini ve marka değerini artırarak yeni yatırımların çekilmesine katkı sağlamayı, Kadınların ve Gençlerin İşgücü Potansiyelinin Artırılması Sonuç Odaklı Programı ile de dezavantajlı grupların girişimcilik kapasitelerini arttırarak kendi işlerinin sahibi olmalarını hedefliyoruz.

Yatırım ortamının tanıtımına ve işletmelerin rekabet güçlerinin geliştirilmesine odaklanıyoruz.

Ajansımız, yönetim danışmanlığı, ihracat, dijitalleşme ve kaynak verimliliği konularında faaliyetler yürüterek işletmelerin rekabet güçlerinin arttırılmasına katkı sağlamayı planlamaktadır. Yatırım ortamı tanıtım faaliyetleri ile Şehir Tanıtımı ve Markalaşma SOP Programı genel ve özel amaçlarına uygun şekilde. kent cazibesinin ve marka değerinin artırılmasına katkı sağlamak  amaçlanmaktadır