Ajansımız, bölgemizin sahip olduğu güçlü altyapı ve potansiyeli harekete geçirerek yatırım faaliyetlerinin bölge geneline yaygınlaştırılmasını, potansiyel yatırım alanlarının reel yatırımlara dönüştürülmesini ve mevcut yatırım ortamının güçlendirmesini hedeflemektedir. Bu hedef ulusal ve uluslararası ölçekte yatırım çekme gücüne sahip bölgemize yeni yatırımların çekilmesine, istihdam olanaklarının ve sosyo-ekonomik refahın artırılmasına katkı sağlayacaktır.
Yatırım faaliyetleri yarattığı doğrudan ve dolaylı etkileri bakımından ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma açısından etkili bir araçtır. TRC1 Bölgesi’nin tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması üretkenlik ve ticari kabiliyetlerinin temellerini oluşturmuştur. Bölge girişimcilik kültürü, genç nüfusu ve gelişmiş sanayi altyapısının yanı sıra yenilenebilir enerji, madencilik ve turizm sektörlerindeki potansiyelini başarılı yatırımlara dönüştürerek ülkemizin öncü üretim üslerinden biri olmayı başarmıştır.
Dünya Bankası Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanı (CCKB) Projesi kapsamında dünyanın en rekabetçi 7’nci kenti seçilen bölgemiz illerinden Gaziantep, Orta Doğu pazarına yakınlığı sayesinde yabancı yatırımcıların odağı durumundadır. Üretkenliği, girişimcilik ruhu ve ticari kabiliyetleriyle Gaziantep tekstil, gıda, makine-metal, kimya-plastik, ayakkabı-deri sektörlerindeki yatırımları ile öne çıkmaktadır. İlimiz 2020 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan il sıralamasında 5’nci sıraya yerleşmiş ve Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında 12,3 milyar TL tutarında yatırım ile 8.111 kişiye yeni iş olanağı sunmuştur.
Bölgenin ikinci büyük kenti olan Adıyaman’da tekstil ve hazır giyim yatırımları öne çıkmaktadır. Sahip olduğu verimli toprakları, doğal güzellikleri ve kültürüler değerleri sayesinde tarıma dayalı sanayi ve turizm yatırımları yıllar itibarıyla artış eğilimine girmiştir. Bununla birlikte petrol ürünleri, mobilya, lastik ve plastik yatırımları ilde öne çıkan diğer yatırım alanlarını oluşturmakta, madencilik ve yenilenebilir enerji alanlarında da potansiyel bulunmaktadır. Kent 2020 yılında Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında 960 milyon TL tutarında yatırım ile 3.584 kişiye iş olanağı sunmuştur.
Bir tarım kenti olarak anılan Kilis’te zeytinyağı ve sabun imalatına yönelik yatırımlar yoğunlaşmıştır. Tekstil sektörü yatırımları öne çıkan diğer sektörler arasında yer almakta olup 4.000 hektar alan üzerinde altyapı çalışmaları devam eden Polateli Şahinbey OSB’nin faaliyete geçmesiyle birlikte bu sektördeki yatırımların artması ve yatırım alanlarının çeşitlilik göstermesi beklenmektedir. İlimiz 2020 yılında Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında 541 milyon TL tutarında yatırım ile 1.116 kişiye iş olanağı sunmuştur.
Bölgemizde Yatırım Ekosistemi
- Başta sanayi olmak üzere turizm ve tarım gibi birçok alanda köklü üretim ve hizmet kültürüne sahip olan bölgemizde madencilik ve enerji gibi stratejik alanlarda da önemli bir potansiyel bulunmaktadır.
- Jeo-stratejik konumu, girişimcilik ruhu ve köklü ticaret kültürü bölgemizi yatırımlar açısından cazip kılmaktadır.
- Bölgemizde yatırımlar ağırlıklı olarak Gaziantep’te olup tekstil ve gıda sektörlerinde yoğunlaşmaktadır.
- Bölge yatırım ortamının iyileştirilmesi adına nitelikli işgücü yaratılması, potansiyel yatırım alanlarının tanıtılması ve yabancı yatırımcıların sorunlarına çözüm bulunması ihtiyacı bulunmaktadır.
- Kilis ve Adıyaman illerinde yatırımların artması bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması ve refah seviyesinin artmasına katkı sağlayacaktır.
Ajansımız, 2010 yılından bu yana Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinin yatırım ortamının tanıtılması ve geliştirilmesine yönelik birçok faaliyet gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda Yatırım Destek Ofislerimiz yatırım ortamının tanıtılması ve güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, ulusal/uluslararası fuarlara katılım, iş yatırım forumu düzenlenmesi, yabancı heyetlerin ağırlanması ve mesleki eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesine ağırlık vermiştir. Ajansımız bu faaliyetleri kapsamında Orta Doğu pazarını önceliklendirmiştir.
Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri Listesinde 9’uncu Sırada Yer Aldık
Financial Times Gazetesi’nin bir yayın kuruluşu olan fDi Intelligence tarafından düzenlenen “Avrupa’nın En iyi Yabancı Yatırımcı Stratejisine Sahip Büyük Şehirleri” yarışması kapsamında Ajansımız tarafından yapılan başvuru ile Gaziantep 9’uncu sırada yer almıştır. Yatırım ortamındaki gelişim, ekonomik kalkınma ve iş ortamındaki büyüme gibi kriterlerle öne çıkan Gaziantep Avrupa’daki büyük merkezlerin önüne geçmiştir.
Japonya Olive Oil Kansai Fuarına Katılım Sağladık
Japonya’nın Kansai Eyaletine bağlı Osaka şehrinde düzenlenen Olive Oil Kansai fuarına katılarak bölgemizde üretilen zeytinyağının tanıtımını gerçekleştirdik. 50 firmanın yer aldığı ve 36 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda Kilis ve Nizip’te üretilen zeytinyağımız Japonlardan tam not almıştır.
Almanya Biofach Fuarına Katıldık
GAP ve Karacadağ Kalkınma Ajansı iş birliğiyle dünyanın en büyük organik fuarı olarak kabul edilen Biofach Organik Ürünler Fuarı’na bölgemizde organik üretim yapan 10 firma ile katılım sağladık. Dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçi alan fuarda firmalarımıza ürünlerini sergileme imkânı sağladık. Fuar aracılığıyla Adıyaman’da nar ekşisi üretimi yapan bir işletmemiz Almanya’da bulunan zincir marketlerle tedarik anlaşmasına imza atmıştır.
10 Yılda 3.902 Yatırımcıya Ulaştık
Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerimizde 2010 - 2020 yılları arasında 3.902 yatırımcıyı iş ve yatırım imkanları, yatırım süreçleri, izin ruhsat işlemleri, kapasite geliştirme ve devlet destek mekanizmaları hakkında bilgilendirdik. Bununla birlikte 10 yılda 2.341 saha ve kurum ziyareti gerçekleştirdik ve 59 Yatırım Teşvik Belgesinin kapama işlemlerini tamamladık.
Bölgemizin Nitelikli İşgücü Potansiyelini Artırdık
Bölgemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla Güdümlü Proje desteğimiz kapsamında Gaziantep Mesleki Eğitim Merkezi ve Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezlerini kurduk. Bu alandaki ihtiyacı Savunma Sanayi Entegrasyon, Uygulamalı PLC, E-Ticaret Uzmanlığı eğitimleri ve Sanayici-Mezun & Usta-Çırak Buluşmaları düzenleyerek destekledik. Eğitimlerimiz kapsamında bölgemizde 690 kişiye ulaştık.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi İle Mena Ülkeleri İş Yatırım Forumunu Düzenledik
Foruma MENA ülkelerinde gıda, halı ve ayakkabı sektörlerinde faaliyet gösteren 60 firmanın üst düzey yöneticisi ve başta bölge illerimizden olmak üzere Türkiye genelinden 400 firma katılım sağlamıştır. B2B görüşmeler ve firma ziyaretleri gerçekleştirdiğimiz forum ile bölgemizde yaklaşık 1 milyon Dolar tutarında ticari anlaşmanın yapılmasına vesile olduk.
Yenilikçi ve Modern Yaklaşımlarla Ulusal Uluslararası Tanıtım ve İş Birliği Faaliyetleri Düzenledik
Türkiye-Pakistan İş Forumu’nu Düzenledik
Asya kıtasında enerji, ticaret ve ulaşım koridorlarında yer alan Pakistan, 200 milyonun üzerindeki nüfusu, Kuşak - Yol Projesi kapsamındaki (Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru) stratejik rolü ve Serbest Ticaret Anlaşması ile öne çıkan özellikleri bakımından Türk iş dünyası için önemli fırsatlar barındırmaktadır.
Tekstil, süt ürünleri, ilaç, savunma sanayi, makine, otomotiv, demir çelik gibi sektörlerin ön planda olduğu Türkiye Pakistan dış ticareti 850 milyon Dolar düzeyindedir. Ajansımız, TBMM Dostluk Grubu Başkanlığı ve Pakistan Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlediğimiz Pakistan İş Forumu ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar Dolar’a taşıma hedefi doğrultusunda dostluk ilişkilerimizi pekiştirdik.
Bölgemizin Potansiyel Yatırım Alanlarını Tespit Ettik
Bölgemizdeki potansiyel yatırım alanlarını reel yatırımlara dönüştürmek ve yatırım alanlarını çeşitlendirmek amacıyla Gaziantep’te termal turizm, entegre sarımsak işleme tesisi, özel hastane; Kilis’te ise zeytinyağlı sabun imalatı ön fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdik.
Etiyopya’ya Çalışma Ziyareti Düzenledik
Bölgemizin uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi amacıyla Etiyopya’ya 4 günlük çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Çalışma ziyaretimiz kapsamında Etiyopya Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Genel Müdürlüğü, Etiyopya Sanayi Parkları Geliştirme İdaresi Başkanlığı ve Etiyopya Sanayi Bakanlığı’nı ziyaret ettik. Ziyaretlerimizde bölgemizin ve ülkenin öne çıkan sektörlerinde (tarıma dayalı sanayi, tekstil, hazır giyim, ayakkabı ve makine-metal) uygulanan devlet destekleri hakkında bilgi alışverişinde bulunduk.
Girişimcilik Sermayesi Melek Yatırım ve Start - Up Forumu Düzenledik
Bölgemizdeki girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir platformlar aracılığıyla desteklenmesi amacıyla Güdümlü Proje desteği kapsamında Gaziantep Kadın Girişimci Destek Merkezi’ni kurduk. Bu alandaki faaliyetlerimizi destekleyecek “Girişimcilik Sermayesi Melek Yatırım ve Start- Up Forumu” Gaziantep Teknopark, GAÜN Target TTO ve Ajansımız işbirliğinde düzenleyerek bölgemizde geleneksel girişimciliği teknolojiyle buluşturarak yeni nesil girişimciliği başlattık.
İllerimizin Tanıtım Filmini Çektik
Bölgemizin tanıtımını yapmak amacıyla Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerimizin tarihi - kültürel mirasının, doğal güzelliklerinin ve yatırım ortamının yer aldığı tanıtım filmlerini çektik.
Adıyaman’da Badem Zirvesi Düzenledik
Badem Diyarı olarak anılan Adıyaman, ekili alan bakımından Türkiye’nin en geniş tarım arazilerine sahiptir. 2019 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz Adıyaman Badem Zirvesi ile sektör paydaşları arasındaki işbirliklerini güçlendirmenin yanı sıra sektörün gelişim hızını tetikleyerek bu alanda yapılan yatırımların ve Adıyaman bademinin marka değerinin artmasını sağladık.
Kilis'te Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtımı Günü Düzenledik
Kanada’dan Katar’a kadar birçok ülkeye ihraç edilen ve lezzetiyle önemli bir pazar payına sahip olan Kilis Zeytini, toplam 266 bin dekarlık alanda üretilmektedir. 3 milyon 500 binin üzerinde meyve veren zeytin ağacının bulunduğu ilimizde yıllık üretim miktarı 9 bin 146 ton olarak gerçekleşmektedir. Zeytinimizin kadim tarihini ve lezzetini anlattığımız Kilis Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Günü nü 4500 yıllık zeytin çekirdeklerinin bulunduğu Oylum Hüyük'te düzenledik.
Ajansımızın yatırım faaliyetleri, bölgemizin sahip olduğu güçlü altyapı ve potansiyeli harekete geçirerek yatırım faaliyetlerini bölge geneline yaygınlaştırmayı, potansiyel yatırım alanlarının reel yatırımlara dönüştürülmesini ve mevcut yatırım ortamının güçlendirmesini sağlamak amacıyla İKA Çalışma Programı kapsamında planlanmaktadır. Bu doğrultuda;
1. Bölgemizin Potansiyel Yatırım Alanlarını Tespit Ediyoruz
Bölgemizdeki yatırım alanlarını çeşitlendirmek ve yatırımları bölge geneline yaymak amacıyla potansiyel yatırım alanlarını saptayarak Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerimizde ön fizibilite çalışmalarına başlıyoruz.
2. Avrupa ve MENA Ülkelerinde Yatırım Ortamı Tanıtım Toplantıları Düzenliyoruz
Avrupa ve MENA ülkelerinde Yatırım Destek Ofislerimizce yatırım ortamı tanıtım toplantıları düzenleyeceğiz. Toplantılar kapsamında bölgemize yatırım çekme çalışmalarını başlatarak know-how transferi gerçekleştirmeyi ve inovasyon kapasitesini artırmayı hedefliyoruz.
3. Bölgemizin Yatırım Ekosistemini Güçlendiriyoruz
Bölgemizdeki yatırım alanlarının özellikle yabancı yatırımcıların sorunları ve çözüm önerileri konusundaki çalışmalarımızı yoğunlaştırarak yatırım ekosistemimizi güçlendiriyoruz.
4. Bölgemizin Kurumsal Kapasitesini Artırıyoruz
Bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin kurumsal kapasitesini geliştirmeye yönelik Yönetim Danışmanlığı Programı başlatıyoruz. Program kapsamında yalın üretim, kurumsallaşma, e-ticaret/e-ihracat, franchising ve markalaşma konularında danışmanlık hizmeti sağlayarak bölgemizin kurumsal kapasitesini artıracağız.
5. Gaziantep İş ve Yatırım Forumu Düzenliyoruz
Forum kapsamında düzenleyeceğimiz B2B görüşmeler, OSB ve işletme ziyaretleri ile bölgemizin yatırım ortamının tanıtacağımız gibi Orta Doğu, Uzak Doğu gibi potansiyel pazarlarla ticari ilişkilerimizi geliştireceğiz.
6. Girişimcilik Hızlandırma Programı Başlatıyoruz
Program kapsamında Start-Upların fikir aşamasından başlayarak mentorlük, tasarım, ar-ge, prototipleme, kurumsal kimlik, marka-patent, faydalı model tescili, yatırımcı bulma ve şirketleşme süreçlerini destekleyeceğiz. Mevcut potansiyelin harekete geçirilmesi hedefi doğrultusunda teknoloji tabanlı kadın ve genç girişimci Start-Uplarını teşvik edeceğiz.