KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Promosyon ve Teşvikleri
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova, Bolu

Yatırım Promosyonu ve Teșvikleri Kapsamında Bölgemiz

Ajansımızın faaliyet gösterdiği Doğu Marmara Bölgesi, sanayi altyapısı, coğrafi konumu, İzmit Körfezi ve Karadeniz üzerindeki liman varlığı, güçlü karayolu ve demiryolu bağlantılarıyla ülkemizin yatırım üssü durumundadır. İstanbul ve Ankara arasında uzanan bölgemiz, İstanbul sanayi desantralizasyonunun da etkisiyle sanayi yatırımlarının en çok tercih ettiği bölge haline gelmiştir. Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşundan 126’sı bölgemizde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bölgesel teşvik uygulamaları açısından ülkemizde iller SEGE 2017 çalışması ile gelişmişlik seviyeleri bakımından 6 bölgeye ayrılmıştır. Bölgemizde bulunan Kocaeli 1. Bölge, Bolu, Sakarya ve Yalova 2. Bölge ve Düzce 3. Bölge iller arasında yer almaktadır. Ayrıca bölgemizde, Bolu'da Yeniçağa,  Mudurnu,  Göynük,  Seben,  Kıbrısçık,  Dörtdivan; Düzce'de Çilimli, Kaynaşlı, Cumayeri, Gölyaka, Yığılca; Sakarya'da Kaynarca,  Ferizli,  Karapürçek, Taraklı ilçelerinde yapılan yatırımlar alt bölge desteklerinden faydalanabilmektedir.

Bölgesel Teşvik Uygulamaları  Kapsamında Bölge İlleri Durum Tablosu

2020 yılında Türkiye'de yatırım teşvik belgeli yatırımların % 6,3'ü, yatırım tutarı olarak % 11,2'si Doğu Marmara Bölgesinde gerçekleşmiştir. Yatırımların dağılımına bakıldığında, sanayi yatırımlarının Kocaeli ve Sakarya illerimizde daha fazla yoğunlaştığı, tarım ve turizm yatırımlarının ise daha çok bölge geneline yayıldığı görülmektedir.


Doğu Marmara Bölgesi 2020 Yılı Yatırım Teşvik Bilgileri

BİLGİLENDİRME VE DANIŞMANLIK FAALİYETLERİ

 

Bölge illerimizde bulunan Yatırım Destek Ofisleri (YDO) aracılığı ile yatırımcılara, girişimcilere ve kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara; yatırımlarına yönelik olarak kamu tarafından sağlanan destekler, yatırım yeri bilgisi, iş kurma ve yatırım süreçleriyle ilgili mevzuat, yatırım maliyetleri gibi konularda bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Ayrıca yatırımcıların destek, izin ve ruhsat işlemlerini Yatırım Destek Ofislerimiz ile firmalar adına takip ediyoruz.

Bu kapsamda Ajansımız kurulduğundan bu yana 29.000 yatırımcı ve girişimci ile birebir görüşmeler gerçekleştirmiştir. 

 

 

BÖLGEMİZİN TANITIMINA ÖNEM VERİYORUZ

Ajansımız kuruluşundan bu yana farklı temalarda 19’u yurt dışı olmak üzere, 78 fuar ve tanıtım organizasyonunda bölgedeki paydaşların katılımlarına yönelik koordinasyon görevi üstlendi.  Diğer yandan, 2012-2016-2018 yıllarında Orta Doğu ve Hindistan pazarlarından acentelere yönelik 4 ayrı fam trip organizasyonu gerçekleştirilerek, bölgemiz turizm değerleri ve turizm yatırım olanakları tanıtıldı.

Bölgelerin tanıtımları gerçekleştirilirken başvurulan en etkili yöntemlerin başında tanıtım filmleri gelmektedir. Bu kapsamda Ajansımız yatırım promosyon çalışmaları kapsamında bölge illerinin güçlü sektörlerini, rekabetçi yönlerini ve potansiyel yatırım alanlarını potansiyel yatırımcılara tanıtan yatırım tanıtım filmleri hazırladı. Ajansımızca bölgemizdeki 5 il için Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde hazırlanan tanıtım filmleri Ajansımız internet sitesi ve sosyal medya kanallarında yayımlanmaktadır.

                  

İl yatırım ortamlarını tanıtmak amacıyla yatırımcılara yönelik çeşitli sektör raporları, bilgi formları ve sunumlar hazırlıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında yatırımcıların bölgede bulunan OSB, İhtisas OSB ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri gibi özel yatırım alanları konusunda özet bilgiler bulabileceği «Özel Yatırım Bölgeleri Kataloğu»’nu hazırladık.

 

ÖN FİZİBİLİTE RAPORLARI İLE YATIRIMCILARI EŞLEŞTİRİYORUZ

MARKA olarak Yatırım Destek Ofislerimiz tarafından bölgemizin yeni yatırım fırsatlarını ortaya çıkaracak ve bölge ekonomisine ivme kazandıracak proje konularında, yerli ve yabancı yatırımcılara sunulmak üzere ön fizibilite raporları hazırlıyoruz. Ön fizibilite raporları ile yatırım kararının alınması, yer seçimi, kapasite ölçeğinin belirlenmesi ve yatırım finansmanı gibi yatırım öncesi süreç ve işlemlerin hızlanmasını bekliyoruz. Bu sayede illere yapılan yatırım tutarlarını artırarak istihdama ve ihracata en yüksek seviyede katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Bölge dinamiklerine uygun yatırım konularına dair bugüne kadar hazırlamış olduğumuz 16 ön fizibilite raporuna https://www.yatirimadestek.gov.tr internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kurulduğumuz günden bu yana yatırım promosyonu kapsamında gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmaların çok sayıda başarılı çıktısı oldu. Bolu'da 28 yatırımcının; ÇED başvuruları, turizm yatırım belgesi ve OSB ve mücavir alan dışında yapılan yatırımlarda inşaat ruhsatlarının alınması gibi izin-ruhsat işlemleri süreçleri Ajansımızca takip edilerek sonuçlandırıldı. Kocaeli'de öngörülen toplam yatırım tutarı 2021 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 6,2 Milyar TL ve öngörülen istihdam ise 2.246 kişiye ulaşan 16 firmanın yatırım kararlarının olumlu sonuçlanması ile neticelenen yatırım danışmanlığı hizmeti Yatırım Destek Ofisimiz tarafından sağlandı. 

Yatırım Destek Ofislerimiz tarafından bölge illerinde  yatırım ortamının mevcut durumunun  ortaya konulduğu; güçlü ve zayıf yanlarının analiz edildiği İl Yatırım Destek ve Tanıtım Strateji Belgeleri hazırlandı. Bu strateji belgeleri ile yatırım döneminde firmalar tarafından karşılaşılan temel sorunlar tespit edilerek uygun çözüm yöntemleri sunuldu. Bu çerçevede Ajansımızca promosyon çalışmalarında odaklanılacak potansiyel sektörler tespit edilerek, sektörlere göre hedef ülkeler belirlendi ve yapılacak promosyon faaliyetleri tanımlandı.

Yatırımcılar için çekim merkezi olan Bölgemizde öncü sektörlerde ve bölge potansiyelini katma değere dönüştürecek alanlarda, planlı ve düzenli sanayi bölgelerine yapılacak yatırımlar teşvik edilmektedir.

Bölgemizde gerçekleştirilecek yatırımlar değerlendirilirken; çevre dostu üretim metotlarını kullanan, nitelikli/yüksek teknolojili, Ar-Ge ve yenilikçilik barındıran, bölge potansiyeli ile uyumlu yatırımlara öncelik veriyoruz. Böylelikle Doğu Marmara Bölgesi çevreye duyarlı sanayi yapısı, güçlü Ar-Ge ve yenilikçilik altyapısı, turizm çeşitlerinde potansiyelini harekete geçiren, tarımsal üretimini katma değere dönüştüren ve istihdama katkı sağlayan yatırımlara ev sahipliği yapacaktır. Bu yatırımlar ile bölgemizin imalat ve hizmet gelirleri ve ihracatı artmış; ülke ekonomisindeki konumu güçlenmiş; kırsal kalkınma ve sosyal bütünleşmeyi sağlamış bir bölge olmasını amaçlıyoruz.

 

 

BÖLGEMİZDE YATIRIM ORTAMINI GÜÇLENDİRİYORUZ

Bölgemizde Ajansımızca kuruluş süreçlerinde destek sağladığımız özel yatırım bölgelerinin kuruluşlarının tamamlanmasıyla birlikte bölge yatırım ortamının cazibesinin daha da artmasını bekliyoruz. Ayrıca Ar-Ge ve tasarım merkezi kurma süreçleri ve teşviklerle ilgili farkındalık yaratmak üzere bilgilendirmeler yaparak, bölgemizde yenilikçilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışıyoruz. 

 

 

Bölgemizde 2010 yılından sonra kurulan birçok OSB'nin kuruluş sürecine mali ve teknik destek sağladık. Özellikle öncelikli sektörlerden olan makine imalat sektöründe, Sakarya ve Yalova illerimizde ihtisas OSB kuruluşları, yatırımcılar ve yerel paydaşlarla işbirliği içinde Ajansımızın da katkılarıyla gerçekleştirildi. Sanayi yatırımlarının hızlı bir şekilde arttığı Düzce'de artan talebe cevap verebilmek ve planlı sanayileşmenin önünü açmak için ıslah OSB kuruluşu Ajansımız desteği ile gerçekleştirildi.

 

Önümüzdeki dönemlerde Ajansımızın Stratejik Yönetim Danışmanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi ve Turizmde Destinasyon Yönetimi Sonuç Odaklı Programları (SOP) ile bölgemizde yönetim danışmanlığı verilmesi, proje havuzu oluşturulması ve yatırımcılara kılavuzluk etme konularına dair yapacağı çalışmalar önceliklendirilecektir.

Ayrıca bölgede iş ve yatırım ortamının gelişmesine yönelik kurumsal ve finansal ara yüzlerin geliştirilmesi, ürün ve pazar çeşitliliğinin küresel gelişmeler ile uyumlu şekilde artırılması ve bölgede yönetim danışmanlığı ekosisteminin oluşturulması ile ilgili çalışmalara devam edilecektir.

BÖLGEMİZİN YATIRIM KAPASİTESİNİ ARTIRIYORUZ

Yönetim danışmanlığı uygulamaları ile bölgedeki aktörlerin kurumsal kapasite ve işbirliği olanaklarının geliştirilmesini hedefliyoruz. Bu konuda bölgemizin iş ve yatırım ortamının gelişimine hizmet edecek alt programları uygulayacağız.

●Aile şirketlerinde sürdürülebilirlik,
●İnovasyon yönetimi,
●Dijital dönüşüm,
●İş, ürün ve pazar geliştirme yönetim danışmanlığı,
●Ar-Ge profesyonelleri buluşmaları,
●Turizmde destinasyon yönetimi,
●Mesleki ve teknik eğitimde model uygulamaları

 

Ajansımız Yatırım Destek Ofisleri, bölgemizdeki paydaşlarla işbirliği halinde bu konularda projeler geliştirilmesine yönelik proaktif bir yaklaşım sergileyecektir. Ayrıca Ajansımızca SOP kapsamında uygulanacak eylem planları da hazırlanmış olup, yatırım ortamına ilişkin araştırma ve raporlama faaliyetleri ile fuar ve tanıtım organizasyonları bu eylem planlarıyla belirlenen çerçevede gerçekleştirilecektir.

YENİ DESTEK MODELLERİNİ YAYGINLAŞTIRIYORUZ

Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan Bölgesel Kalkınma Fonu ile Teknoloji ve İnovasyon Fonlarının tanıtımını yaparak yenilikçi destek modelleri hakkında farkındalığı artırıyoruz. Fonlara yapılacak müracaatların yatırıma dönüştürülmesiyle bölgemizin katma değerli büyüme stratejisine ve rekabet gücünün yükseltilmesine destek sağlamayı amaçlıyoruz.

YATIRIM PROMOSYON VE TEŞVİKLERİNİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRIYORUZ

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen www.yatirimadestek.gov.tr internet sitesi; yatırımlara sağlanan bütün kamu desteklerinin il ve sektör bazında sorgulanabilmesine imkan sunmaktadır.

Yatırımcılar teşvik robotu uygulaması aracılığıyla sektöre sağlanan teşvik kalemlerini görebilmekte, sabit yatırım tutarı ve istihdama göre yararlanabilecekleri destek miktarlarını  hesaplayabilmektedir. Bölgemize yatırım yapacak tüm yatırımcılarımızın, il özelindeki sorularını YDO personelimizle bu platform üzerinden ortalama 24 saatlik süre içerisinde yanıtlıyoruz.