KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Promosyon ve Teşvikleri
Serhat Kalkınma Ajansı Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır

Ajansımız, iş ve yatırım ortamının tanıtımı ve geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapmaktadır. Ajans, yatırımcılara; devlet destekleri, teşvikleri, izin ve ruhsat süreçleri hakkında bilgi verilmesi, danışmanlık yapılması  ve yatırımcıların karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri geliştirmektedir.

Bölgemizde (Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars) yatırım ortamı olarak turizm, tarım ve hayvancılık, imalat sanayi, lojistik ve sınır ticareti öne çıkmaktadır.

Farklı kültürlerin kavşak noktası olan Serhat illeri, birçok kültürel mirasa ev sahipliği yapmış ve bu mirası kendi kültürel değerleriyle harmanlayarak eşsiz bir mozaiğin parçalarını oluşturmuştur. Damal bebeği, Kafkas bebeği, Karabağ kilimi, gravyer peyniri, kaşar peyniri ve keçe gibi sayısız yöresel ürün de bu süreçte ortaya çıkmış ve hem kültürel hem de ekonomik birer değer teşkil etmiştir.

Tarım ve hayvancılık sektörü bölgemizin temel geçim kaynağıdır. Bu sektörün temel geçim kaynağı olmasında bölgenin coğrafi yapısı, iklimsel özellikleri ve endüstriyel kirlilikten uzak doğası gibi birçok etmen etkili olmuştur. Yükseklik ve zengin bitki örtüsü  onlarca endemik bitki türünü bünyesinde barındırmasına, tıbbi ve aromatik bitki bakımından güçlü olmasına, et ve süt kalitesinin yüksek olmasına ve lezzeti ile diğerlerinden farklılaşan bal çeşitlerinin ortaya çıkmasına olanak sunmuştur. Bu sayede Ağrı ili bölgenin en büyük küçükbaş hayvan yetiştiricisi, Kars ve Ardahan illeri bölgenin en büyük et, süt ve bal üreticisi, Iğdır ili ise bölgenin en büyük meyve ve sebze tedarikçisi rolünü üstlenmiştir.

Bölgemiz gerek sınır kapılarıyla gerekse dış ticaret ve lojistik imkânları itibariyle serbest bölge potansiyeline sahiptir. Serhat Bölgesi’nde 4’ü aktif olarak kullanılan ve İran, Nahçıvan, Ermenistan ve Gürcistan’a açılan toplam  7 sınır kapısı mevcuttur. TRA2 Bölgesi, Türkiye’nin Orta Asya ve Kafkaslara açılan kapısıdır. Bir bütün olarak dış ticaret sektörlere göre incelendiğinde tarım ve ormancılık, madencilik ve taş ocakçılığı, imalat sanayi ile toptan ve perakende ticaret sektörlerinin öne çıktığı görülmektedir.

Turizm, bölgemizin en önemli sektörlerinden birisidir. Coğrafi konumu gereği dört ülkeyle sınırı olması, eşsiz iklimi ve doğası, içinde barındırdığı farklı medeniyetlere ait zengin kültürü, yaşattığı gelenekleri ve konuksever insanları da bu alanda sahip olduğu başlıca avantajlardan bazılarıdır. Günümüzde artış gösteren deneyime dayalı turizm için biçilmiş kaftan olan bölgemiz; spor turizmi, sağlık turizmi, eko-turizm, gastronomi turizmi, foto safari turizmi, hüzün ve inanç turizmi gibi alternatif turizm alanlarında da bölgeye gelen misafirlere pek çok seçenek sunmaktadır.

Bölgemizde imalat sanayi, Türkiye genelindeki sanayileşme seviyesinin gerisinde olmasına rağmen son dönemlerdeki kamu ve özel sektör yatırımları ile önemli bir gelişim göstermiştir. OSB’lerde yapısal sorunların büyük bir kısmı çözüme kavuşturularak bölgemizin yatırıma uygun alt yapı imkânları geliştirilmektedir. OSB’lerde imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların modern üretim tekniklerini kullanması ve kümelenmelerine yönelik kamu destekleme ve yatırım çalışmaları ise artan bir yoğunlukta devam etmektedir. 

Hazar Havzası enerji kaynaklarının batıya taşınmasını sağlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile Azerbaycan (Bakü-Tiflis-Erzurum), İran’dan tedarik edilen doğal gazları taşıyan Doğu Anadolu Doğal gaz Ana İletim Hattı ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı bölgemizden geçmektedir.

Bu enerji koridorları; demiryolları ve karayolları ile desteklenmek durumundadır. Son yıllarda bölgemiz; Kars uluslararası havalimanı terminal binası, Kars Tiflis-Bakü demiryolu hattı ve Kars Lojistik Merkezi; proje aşamasında olan Ankara-Kars hızlı tren ve Kars-Iğdır-Nahcivan demiryolu gibi büyük kamu yatırımlarına ev sahipliği yapmaktadır. Kars-Tiflis-Bakü ve Kars-Iğdır-Dilucu-Tahran-İslamabad demiryolları ile Trans-Kafkasya ulaşım koridorunun tesis edilmesi projesi, Marmaray vasıtasıyla Kazakistan ve Çin’i Avrupa’ya bağlayacaktır.

Bu koridorla birlikte Kafkasya ve Orta Asya'ya yönelik insan ve mal trafiğinde meydana gelecek artış bölgenin stratejik konumunu daha da güçlendirecektir. Türkiye’nin batısı ve Avrupa pazarlarına olan coğrafi uzaklık dezavantajına rağmen Bölgemiz Asya pazarlarına yakınlığı ve geçiş yolu üzerinde olması nedeniyle önümüzdeki dönemde önemini ve gelişmişlik düzeyini arttırabilecek potansiyellere sahiptir.

Teşvik sistemi ile 2012-2020 yılları arasındaki dönemde bölge illerimizden 459 adet teşvik belgesi alınmış, toplamda 3,8 Milyar TL tutarında sabit yatırım yapılarak 16.278 kişilik yeni istihdam sağlanmıştır.

Bölge İllerimizin Tamamı Teşvik Sistemi İçerisindeki En Fazla Destek Alabilecek İller Arasında Bulunuyor

Bakanlığımızın uyguladığı, ajansların gerek başvuru sürecinde bilgilendirme ve danışmanlık sağladığı gerekse de belge kapatma aşamalarında rol aldığı teşvik belgeli yatırımlarda Ajansımızın faaliyet alanı en avantajlı bölge olan 6. bölgede yer almaktadır.

Bölge illerimizde asgari 500 bin TL sabit yatırım tutarını sağlayan yatırımlar (teşvik edilmeyecek yatırım konuları hariç olmak üzere) bölgesel teşvikler kapsamında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi, yatırım yeri tahsisi, faiz/kâr payı, gelir vergisi stopajı gibi desteklerden yararlanabiliyor.

Yatırımcılarımızı Bilgilendiriyor ve Danışmanlık Desteği Sağlıyoruz

Ajansımız faaliyet gösterdiği Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerimizde kamu kesimi, özel kesim, üniversite ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamakta, kamu sektörünün ve özel sektörün yaptığı projelere ve yatırımlara teknik destek sağlamakta, yatırımların takibini yapmakta, yatırımcıları başta devlet destekleri alternatif fon mekanizmalarından yararlanmalarına yönelik ücretsiz danışmanlık desteği vermektedir.

Yatırım Destek Ofislerimiz Bölge illerimizin kalkınmasına katkı sağlayacak projelerin geliştirilmesi, takibi ve kolaylaştırılması için özel sektör ve kamu kurumlarımızın çözüm ortağı olarak yatırımın her aşamasında yatırımcıların yanında yer almaktadır.

Bu kapsamda kurulduğumuz günden beri binlerce paydaşımıza bilgilendirme ve danışmanlık desteği sağladık. 

Bölgemizin İş ve Yatırım Ortamını Tanıtıyoruz

Bölge illerimizin iş ve yatırım ortamını tanıtmak ve illerimize yatırımcı çekmek için yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen fuar, iş formu, tanıtım ziyareti gibi etkinliklere katılım sağlıyoruz. Bu etkinliklerde illerimizin yatırım ortamını daha iyi tanıtmak için illerimizdeki uygun yatırım alanlarına ilişkin uygun yatırım alanları raporu, sektör raporu, yatırım konularına ilişkin fizibilite ve ön fizibilite raporları, yatırımlara sağlanan devlet teşvik ve destekleri rehberleri, tanıtım broşürleri gibi tanıtıcı ve bilgilendirici dokümanları Türkçe ve İngilizce başta olmak üzere ihtiyaç duyulan dillerde hazırlıyoruz.

 

Yatırımcılarımıza Bir Tuş Kadar Yakınız

Bakanlığımız tarafından hizmete sunulan ve Devlet tarafından sağlanan bütün kamu desteklerini tek bir platformda toplayan www.yatirimadestek.gov.tr adresi yatırım yapmak isteyen, mevcut işini geliştirmek isteyen yatırımcıları devlet destekleri hakkında bilgilendirmektedir. Web sitesinde  sorulan sorular  yatırım destek ofisimizde çalışan uzmanlarımızca en kısa sürede cevaplandırılmaktadır. Bu sayede yatırımcılarımız illerimiz özelinde yetkili uzmanlar ile doğrudan iletişime geçebilmektedir. Bu uygulama ile yatırımcılarımızın zamanı verimli kullanmalarını ve işlemlerinde kolaylıkla yapmalarını  sağlıyoruz.

Web sitesinde devlet desteklerinin tanıtımının yanı sıra yatırımcılarımız için Yatırım Teşvik Sisteminin uygulamalı bir örneği olan Teşvik Robotu ve illerde öne çıkan yatırım konularına ilişkin ön fizibilite raporları yer alıyor.

Ajansımızın koordinasyonunda  hizmet veren www.serhattayatirim.com  web sitesi ile doğrudan Bölgemize yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımıza hizmet veriyoruz.

 

 

 

Hazırladığımız Sektör Analiz Raporu, Fizibilite ve Ön Fizibilite Raporları İle Yatırım Alanlarını Tanıtıyoruz.

Bölgemizin sunduğu yatırım fırsatlarını, sektör özelinde, yatırım konuları özelinde araştırıp, analiz ederek yatırımcılarımızı bilgilendiriyor, ön fizibilite ve fizibilite raporları ile uygun alanlara yatırım çekmeye çalışıyoruz. Bakanlığımızın oluşturduğu Kalkınma Kütüphanesi web sitesinden (www.kalkinmakutuphanesi.gov.tr) bölgemizle ilgili raporlara ulaşabilirsiniz.

•Bölgemizin Yatırım Ortamını Tanıtıyor ve Yatırımcıların Yatırım Kararı Almalarına Yön Veriyoruz
•Tarımsal Üretimi Destekliyoruz
•Doğa, Kültür ve Kış Turizminde Alternatifler Yaratıyoruz
•Organize Sanayi Bölgelerinin Altyapısını Geliştiriyoruz
•Verdiğimiz Destekler ve Çektiğimiz Fonlar ile Bölgemizi Kalkındırıyoruz.
•Bölgemizi yatırımlarda cazip hale getiriyoruz.
•Yöresel Ürünlerimize Coğrafi İşaret Tescili Alınmasına Destek Oluyoruz
•Yatırımcılara Yatırım Teşvik Sistemi İle İlgili Tüm İşlem ve Aşamalarda Bilgilendirme ve Danışmanlık Hizmeti Veriyoruz.