KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Promosyon ve Teşvikleri
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Balıkesir, Çanakkale

Türkiye gelişmekte olan ekonomisiyle dünya ekonomisinin önemli merkezlerinden biri haline gelmektedir. Yetişmiş iş gücü, çok alternatifli kara-hava-deniz ulaşımı, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, sanayi merkezlerine ve metropollere olan yakınlığı ve buna benzer birçok avantajıyla Balıkesir ve Çanakkale sürdürülebilir yatırımlara ev sahipliği yapmak adına öne çıkmaktadır. Güney Marmara Kalkınma Ajansı teknik altyapı ve uzman personeliyle Güney Marmara Bölgesinde yapılacak tüm yatırımlar için bir nevi çözüm ortağı olarak destek sağlamaktadır.

Güney Marmara Genel Yatırım Ortamı

  • Türkiye’nin ekonomik hareketliliğinin en yüksek olduğu Marmara Bölgesinde İstanbul, Bursa ve İzmir gibi metropollerin kesişim noktasında yer alıyoruz.
  • Her sektörden yatırıma uygun geniş arazi varlığına sahibiz.
  • İşletmelere ciddi avantajlar sunan bölgesel ve alt bölge teşvik ve desteklerinden faydalanılabilen bir bölgeyiz.
  • Arazi fiyatları açısından rekabetçi üstünlüğe sahibiz.
  • 3 üniversite, çok sayıda meslek lisesi ve meslek yüksekokuluyla her türlü yatırımın ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücümüz mevcut.
  • Avrupa’ya çok yakın bir konumdayız.
  • 1’i uluslararası statüde 3 havalimanı, kıyısında bulunduğumuz Marmara ve Ege Denizlerinde faaliyet gösteren farklı ölçekteki limanımızla taşımacılıkta çok avantajlıyız.
  • Dört mevsim turizme imkân sağlayan iklim, doğa ve coğrafyaya sahibiz.
  • Gelişmiş tarım-sanayi entegrasyonuna sahibiz.
  • 11 adet karma ve ihtisas organize sanayi bölgesi, çok sayıda küçük sanayi sitesi ve 2 teknoloji geliştirme bölgesi ve bunlar arasındaki koordinasyonla yatırım ortamı için güçlü bir profil oluşturuyoruz.

Balıkesir ve Çanakkale illeri sahip oldukları ulaşım altyapısı ve son yıllarda hız kazanan karayolu, havayolu ve denizyolu yatırımları sayesinde lojistik açıdan yatırımcılara önemli fırsatlar sunmaktadır.

Sektör Bazlı Mevcut Durumumuz

Sanayi

Güney Marmara Bölgesinde 11 adet karma ve ihtisas organize sanayi bölgesi, çok sayıda küçük sanayi sitesi ve 2 teknoloji geliştirme bölgesi bulunmaktadır.

Sahip olduğu tarımsal ürün çeşitliliği ile Bölge, tarıma dayalı sanayi alanında yatırımcılara birçok fırsat sunmakta ve bu durum gıda sanayi yatırımlarının burada yoğunlaşmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte enerji, tekstil, deri, madencilik, ana metal, kağıt, kimyasal ürünler, orman ürünleri gibi çok geniş bir yelpazede sanayi işletmeleri bölgede yer almaktadır.

Tarım ve Hayvancılık

Güney Marmara, Türkiye’nin tarımsal üretimde öne çıkan ve çalışan nüfusun önemli bir kısmının tarım sektöründe istihdam edildiği bir bölgedir. Ülke genelinde 2019 yılında tarımın Gayrisafi Katma Değer içindeki payı ortalama %7 iken %20’lik oran ile Çanakkale, ülke ortalamasının üzerindedir. 2019 yılı verilerine göre Çanakkale’de tarımın toplam işgücü içindeki payı Türkiye genelinde %18 iken Çanakkale’de bu pay %33’tür. Benzer şekilde sektörel dağılım açısından Balıkesir’de tarım sektörünün ağırlığı %64’tür.

Turizm

Tarihi, kültürel ve manevi değerleri ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı; Troya Antik Kenti başta olmak üzere birçok arkeolojik değer ve kültürel varlık; Aristoteles’in felsefe okulu ile Assos; sahip olduğu üzüm bağları sayesinde kimliğinin önemli unsurlarından biri olan bağcılık ile ön plana çıkan Bozcaada; bozulmamış doğası ve organik ürünlerle harmanlanmış, çok kültürlülüğün ahengine sahip Gökçeada; sahip olduğu zengin flora-fauna varlığı ile Kazdağları; barındırdığı zengin canlı türleri ile Saros Körfezi, Bölgenin önemli değerleri arasında yer almaktadır. Bölge Marmara ve Ege’de uzanan kıyıları, sahip olduğu jeotermal kaynakları, biyolojik çeşitliliği ve tarihsel atmosferi bir arada yaşatan güçlü bir turizm profili çizmektedir. Tarihi ve kültürel değerler açısından zengin bir mirasa sahip olmasının yanı sıra konumu ve doğası ile Bölge turizm yatırımcılarına önemli fırsatlar sunmaktadır.

Yenilenebilir Enerji

Türkiye’de işletmedeki rüzgâr enerjisi santrallerinin kapasite açısından (%14,07’si Balıkesir ve %7,45’i Çanakkale olmak üzere) toplam %21,52’si Güney Marmara’da yer almakta ve toplam 1783,9 MW kurulu güç kapasitesi ile Türkiye’nin rüzgâr enerjisinde öncüsüdür.

Bölge sınırları içerisinde 25 ayrı bölgede çok sayıda jeotermal kaynak bulunmaktadır. Turizm, sağlık, elektrik üretimi ve seracılıkta kullanılabilen jeotermal enerji kaynaklarının yüzey sıcaklık değerleri 23 - 96.2°C arasında değişmektedir.

Bölge tarımsal üretim yoğunluğu sayesinde biyogaz enerjisinde ve güneşlenme açısından da güneş enerjisinde potansiyele sahiptir.

Ajansın Yaptığı İşler

Fikirler Idea2Product ile nihai ürüne dönüştü

Bölgemizin genç teknokentleri ürettiği yeni teknolojilerle ekonomiye olan katkılarını büyütüyorlar. Yeni fikirlerin olgunlaştığı teknokentlerle yapılan işbirliği kapsamında iş fikirlerini nihai ürüne dönüştürmek ve ticarileştirmek isteyen girişimcilerle mentörler buluşturuldu ve birebir danışmanlık sağladı.

Öğrenciler Startup Weekend etkinliğiyle girişimciliğe adım atıyor

Balıkesir, Bandırma Onyedi Eylül ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversiteleri’yle gidilen işbirliği kapsamında düzenlenen etkinliklerde öğrenciler hızlandırılmış bir programla önce takımlara bölündü. Ardından mentörler eşliğinde iş fikirlerini olgunlaştırmak ve hayata geçirmek üzere çalıştılar. Her takımın fikrini sunduğu ve savunduğu bir yarışma sonucunda da dereceye giren takımlar ödüllendirildi.

YEKA RES-2 İhale Süreci ve Yatırımcı Çekme Çalışmaları

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kurulması çalışmaları kapsamında ilgili Bakanlıkla işbirliği halinde seçilen alanlarda 40 kurumdan görüş alınması ve haritalandırılması çalışması Ajansımızca yapılmıştır. Balıkesir ve Çanakkale’de toplam 500 MW YEKA ilan edilmiştir.

Türkiye Teknoloji Buluşmaları

Ticarette teknolojiyle dönüşümün masaya yatırıldığı ve TOBB himayesinde düzenlenen teknoloji buluşmaları etkinliği yerel paydaşların ortaklığıyla Çanakkale’de gerçekleştirilmiştir.

4. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesi

4. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesi 25-29 Eylül 2019 tarihlerinde Balıkesir Edremit’te gerçekleştirilmiştir. Zirveye 56 ülkeden 350’si yabancı, 250‟si yerli olmak üzere turizm acentesi, otel temsilcisi ve tur operatöründen oluşan alım heyeti katılım sağlamıştır. 5 gün süren zirvede konuklar Balıkesir’in termal ve sağlık turizmi konusunda potansiyelini ve imkânlarını yerinde inceleme fırsatı bulmuşlardır. Zirve organizasyonu sırasında Sındırgı, Edremit ve Gönen ilçelerine ziyaretler düzenlenmiştir.

Yatırımlarda İzin ve Ruhsat Süreçleri Hızlanıyor, Yatırımlar Kolaylaşıyor

Yenilenebilir enerji, tarım ve hayvancılık, turizm sektörlerinde faaliyet gösteren 45 yatırımcıya yatırım yeri tahsisi, izin ve ruhsat takibi, yatırım süreçlerine ilişkin konularda bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri sunulmuştur.

Tek Durak Ofis olarak Yatırım Destek Ofisi

Ajansa çeşitli iletişim kanallarıyla ulaşan, yatırımları konusunda bilgi isteyen kişi ve kurumlara yatırım süreçleri, teşvikler ve devlet destekleri hakkında bilgi verilmeye devam edilmektedir. Yatırım Destek Ofislerimiz tarafından yatırım teşvik mevzuatı başta olmak üzere devlet destekleri konusunda 3000’in üzerinde bilgilendirme yapılmıştır.

Yatırım Teşvik Danışmanlığı ile Hizmetinizdeyiz

Yatırım teşviklerinden faydalanmak yeni yatırımların bölgeye gelmesinde önemli bir unsurdur. Ajansımız yatırımcıların yatırım teşviklerinden hakkıyla faydalanabilmesi için gerekli olan yatırım danışmanlığını sağlamaktadır.

Ajansımız Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla;

  • Bölgelerinin iş ve yatırım ortamına ilişkin analiz, rapor ve strateji ve envanter çalışmaları yürütmektedir,
  • Yatırımcılara bilgi sağlamakta ve yatırımcıları yönlendirmektedir,
  • İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır,
  • Bölgede hayata geçen kamu ve özel sektör yatırımlarını takip etmektedir,
  • Bölgenin iş ve yatırım ortamını tanıtmakta ve ile katma değerli yatırımlar çekmek için proaktif bir yaklaşımla çalışmaktadır,
  • Devlet yardımlarına ilişkin olarak, ilgili mevzuatta belirtilen iş ve işlemleri yapmaktadır,
  • Yatırımcıların izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini, ilgili makam ve merciler nezdinde sonuçlandırmak üzere ajans yönetim kurulu adına tek elden takip ve koordine etmektedir,
  • Faaliyetleri kapsamındaki bilgilendirme ve raporlama çalışmalarını yapmaktadır.