KALKINMA AJANSLARI
Yatırım Promosyon ve Teşvikleri
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Zonguldak, Karabük, Bartın
Ajansımız, Filyos Projesi ve yeraltı rezervlerinin bölgede doğuracağı yatırım hareketliliğini karşılamak üzere; yeni yatırım alanlarının kurulmasını, mevcut yatırım alanlarının geliştirilmesini, ayrıca Bölgemizin sahip olduğu kültürel ve doğal turizm potansiyellerinin   harekete geçirilmesini  hedeflemektedir. Çalışmalarımız neticesinde; bölgemizdeki sanayi ve turizm alanındaki yatırım ikliminin çeşitlendirilmesi, yatırım fırsatlarının ulusal ve uluslararası arenada yerel ve yabancı yatırımcılara tanıtılması sağlanacaktır.

TR81 Bölgemiz, Türkiye'nin ilk ve en büyük demir çelik tesisleri ile kadim bir sanayi kültürüne ve nitelikli işgücüne sahiptir. Filyos Vadi Projesi, kömür rezervleri, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından bölgemiz yakınlarında bulunan doğalgaz rezervleri ile yaygın demiryolu ulaşım ağının yanı sıra havayolu ulaşımı ve karayolu ulaşım ağına sahip en gözde yatırım duraklarından biridir. Bölgemizde beş adet aktif organize sanayi bölgesi, henüz faaliyete geçmeyen bir adet metal ihtisas sanayi bölgesi ve bir adet ihtisas sera organize sanayi bölgesi yer almaktadır. Karabük ili sınırlarındaki  Eskipazar ilçesinde kurulmakta olan Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, 175 hektarlık yatırım alanı mevcuttur. Bölge, yatırım teşvik sisteminin sağladığı vergisel   yatırım avantajları ve genişleyen yatırım alanları ile ulusal ve uluslararası yatırımcılar için cazip yatırım potansiyeline sahiptir.

Bölgemizde yapımı devam eden Filyos  Vadi Projesi bünyesinde yer alan endüstri bölgesi, serbest bölge ve liman projesi ve  yine bölgemizde tespit edilen doğalgaz rezervleri, Filyos Bölgesi’ni hem ulaşım ve lojistik  anlamında hem de yer altı enerji kaynağına sahip olması hasebiyle sanayi ve enerji yatırımlarına cazip hale getirmektedir. Yeni yatırım alanlarının oluşturulması yatırımların bölge geneline yayılmasına ve ana metal yan sanayinin doğmasına vesile olacaktır. Filyos yatırım alanı için hazırlanan web sitesinin, işbirliği ile geliştirilerek uluslararası yatırımcılara da tanıtılması fayda sağlayacaktır.

 Filyos Vadisi havzası karayolu-havayolu-demiryolu ve limanın yer aldığı çok modlu taşımacılık imkanına sahiptir.

Bölgemizde seracılık faaliyetini yaygınlaştırmak amacıyla Zonguldak ili sınırlarında yer alan Çaycuma ilçesinde kurulan 52 hektar alana sahip Çaycuma Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, yatırımcıların bölgeye gelmesi ile bölgedeki tarımsal üretime ivme kazandırarak, Filyos Limanı’na yakınlığı sayesinde yetiştirilen ürünlerin ulusal ve uluslararası pazara kolayca ulaştırma imkânı sağlayacaktır.

Batı Karadeniz (TR81) Bölgesi, yeşilin maviyle buluştuğu, tarihi ve kültürel değerlerini günümüze kadar yaşatmayı başarmış, doğal güzellikleri ile önemli bir turizm bölgesidir. Bu kapsamda Ajansımızca bölgemizde yer alan termal su kaynaklarının turizme kazandırılması çalışmaları, M.Ö.5.yüzyıla ait Hadrianapolis Antik Kenti’nin ortaya çıkarılması, kayak merkezinin hayata geçirilmesi, endüstriyel kültür mirası alanlarının turizme kazandırılması çalışmaları yürütülmüş, bunların yanı sıra çadır kamp alanlarının tespiti ile kamp-karavan turizmi ve dağ sporlarına yönelik  tanıtım içerikleri hazırlanmış, önde gelen turizm acenteleri bölgeye davet edilerek bölgenin turizm potansiyelinin tanıtılması sağlanmıştır.

Bölgemiz, enerji alt yapısı, ulaşım ve lojistik imkânları, organize sanayi bölgeleri ve nitelikli işgücünün varlığına ek olarak doğası, tarihi, kültürel  değerleri ve sera tarım alanları ile farklı yatırım imkanları sunmaktadır. Yatırım alanlarının tamamlanması ile, bölgemizin ulusal ve uluslararası düzeyde önemli yatırım merkezlerinden biri olması beklenmektedir. 

Bölgemizdeki Yatırım Ortamına Genel Bakış

Hızla dönüşüm sağlayan bölgede  firmaların bilinçlendirilmesi için Ar-ge, inovasyon, ortak üretim alanları, kümelenme, ulusal ve uluslararası yatırım tanıtım promosyonları geliştirilmelidir.

Filyos projesinin ulaşım ve lojistik yönden oluşturacağı potansiyelin   Karadeniz’e komşu ülkeler (Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya, Gürcistan) başta olmak üzere  uluslararası alanda tanıtımının yapılması uygun olacaktır.

Bölgede sera ihtisas OSB’nin kurulması ile yatırım  ikliminin çeşitlenmesi sağlanırken, üreticilerin bilinçlendirilmesi için  eğitimlerin düzenlenmesi ve bölgenin tanıtımının yapılması, sera ürünleri pazarının oluşmasının yolunu açacaktır.

Bununla birlikte bölgemizdeki bir diğer yatırım alanı da turizmdir. Doğal, kültürel ve tarihi değerleri barındıran bölgede, turizm rotalarının oluşturulması, turizm destinasyonlarının belirlenmesi, farklı turizm aktivitelerinin geliştirilmesi ve turizm yatırımcılarına tanıtılması ihtiyacı bulunmaktadır.

Turizmin dört mevsime yayılmasını sağlamak için turizm alanlarının ulusal ve uluslararası platformlarda  tanıtımının  yapılması ve turizm yatırımcılarının bölgeye çekilmesi sağlanmalıdır.

 

Ajans olarak, bölgemizdeki yatırım imkânlarının artırılması, bölgeye yatırımcı çekilmesi, yeni yatırım alanlarının oluşumuna katkı sağlanması ve bölgedeki yatırım fırsatlarının tanıtılmasına yönelik çalışmalar yürüterek, 2011 ve 2015 yılları arasında 500’den fazla firmaya yatırım konusunda destek verdik, yatırım teşvik sistemi kapsamında bölgeye 4 milyarlık yatırım yapılmasını sağladık.

Bunun yanı sıra, bölgedeki turizm çeşitliliğinin değerlendirilerek bölgesel turizm rotalarının oluşturulması, turizmin dört mevsime yayılması, turizm tanıtımı ve sera tarım alanları oluşturarak tarım potansiyelinin artırılması yönünde faaliyetler gerçekleştirdik.

Ajansımızca hazırlanan, Çelik Sektörü Kümelenme Analiz çalışması doğrultusunda, maden makineleri üretimi yapan firmaları bir araya getirerek  Zonguldak ilinde 35 firmadan oluşan Maden Makineleri Derneği ve Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi kurulmasına öncülük ettik. Böylece maden makinelerinin yerli imkânlarla üretilmesi sağlanarak dışa bağımlılığın azaltılmasını amaçladık. 

Yatırım sektöründe çeşitliği sağlamak ve yatırım alanı ihtiyacını karşılamak üzere, Karabük il sınırlarındaki Eskipazar ilçesinde metal sektörüne yönelik, 175 hektarlık ihtisas organize sanayi bölgesi, Zonguldak il sınırlarındaki Çaycuma ilçesinde sera tarımına yönelik 52 hektarlık sera ihtisas organize sanayi bölgesini ajansımız desteği ile projelendirdik.

Önümüzdeki dönem için paydaşlarımızla yaptığımız değerlendirmede Zonguldak–Ankara–Karabük yolunun kesişim noktasında bulunan Gökçebey mevkiinde bir karma OSB kurulması fikri ön plana çıkmaktadır. Bölgede alternatif yatırım alanlarının araştırılması ve yatırım ekosisteminin iyileştirilmesi açısından bahse konu OSB fikrinin derinlemesine araştırılması ve potansiyel yatırımcılara yol gösterilebilmesi için ajansımızca ön fizibilite çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

 

Devrek ilçemizde, geçmişten gelen kültür değerimiz olan Devrek Bastonları için Baston Müzesi hem üretim alanı hem de müze alanı olarak bölgede turizm çeşitliliği sağlamaktadır.

 

Karabük ilimize 30 km uzaklıkta yer alan Yenice ilçemizde doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için yürüyüş rotaları belirlenmiştir.

 

Karabük merkezine 23 km uzaklıktaki yeni kurulan kayak  merkezimiz, konaklama tesisi yapmak isteyen yatırımcılarımızın ilgilenebileceği alanlardan biridir.

 

 

Filyos Projesi hakkında bilgi almak isteyen yatırımcılar için Ajansımız tarafından internet sitesi oluşturulmuştur.

 

Doğası ve kültürü ile turizm yatırımlarına açık olan bölgemizin turizm değerlerini tanıtmak amacıyla turizm web siteleri mevcuttur.

Yatırım Promosyonu  ve Tanıtım Odaklı Faaliyetlerimiz

Ajansımız tarafından 2020-2023 döneminde uygulanması plânlanan Filyos Sonuç Odaklı Programı ile bölgemizde bulunan Filyos Havzasının ekonomik ve sosyal açıdan cazibe merkezi haline getirilmesi ve bölge illerinin yatırıma hazırlanarak  bölgedeki yatırım fırsatlarının yatırımcılara tanıtılması amaçlanmaktadır. 

Filyos Sonuç Odaklı Programı ile :

  • Yeni yatırım plânlamalarının gerçekleştirilmesine yönelik  faaliyetlerin yürütülmesi,
  • Kaynak verimliğinin artırılması,
  • Dış ticaretin ve ihracatın geliştirilmesi için yatırımcılara gerekli olan  danışmanlık hizmetlerinin sağlanması,
  • Ar-ge, inovasyon ve ortak üretim alanlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi,
  • Uluslararası işbirliği çalışmaları yapılarak bölgedeki yatırım fırsatlarının yatırımcılara tanıtılması amaçlanmaktadır.

Ajansımız tarafından 2020-2023 döneminde uygulanması planlanan Turizm Sonuç Odaklı Programı ile bölgemizdeki turizmin altyapı unsurlarıyla deneyim turizmine yönelik olarak güçlendirilmesi, turizm alanlarının entegrasyonunun sağlanarak bölgede turizmin geliştirilmesi ve turizm yatırımcılarına tanıtılması amaçlanmaktadır.

Turizm Sonuç Odaklı Programı ile :

  • Batı Karadeniz destinasyonunun doğa ve kültür rotalarının güçlendirilmesi,
  • Turistik alanlarda insan kaynağının geliştirilmesi ve paydaşlar arasında etkileşimin artırılması,
  • Bölgede turizmin çeşitlendirilmesi ve tüm yıla yayılmasına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi ve turizm alanlarının tanıtımı hedeflenmektedir.

Yatırım İklimine ve Yatırım Tanıtımına Odaklanıyoruz

2020 yılından itibaren Ajansımızca, Bölgemizdeki yatırımlara yön veren Filyos Sonuç Odaklı Programı kapsamında; bölgemizin yatırım alanlarının genişletilmesi ve yatırım fırsatlarının tanıtılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Turizm Sonuç Odaklı Programı ile; bölgemizdeki doğa ve kültür rotalarının güçlendirilmesi, turizm etkinliklerinin artırılması, bölge potansiyelinin turizm yatırımcılarına tanıtılması, turizmin dört mevsime yayılması ve bölgede konaklama kapasitesinin artırılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir.