Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret merkezlerinden olan bölgemizde, Ajansımız bünyesinde faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofislerimiz, bölgedeki iş ve yatırım ortamının yerli ve yabancı yatırımcılara tanıtımını yaparak, yatırım süreçlerinde bilgi ve danışmanlık sağlamaktadır. Bursa, Eskişehir ve Bilecik Yatırım Destek Ofisleri olarak bugüne kadar 7000’den fazla yatırımcı ve girişimciye bilgilendirme ve danışmanlık sağladık. Bölgemizin yatırım ve iş ortamı ile ilgili sunduğumuz detaylı bilgiler ile yatırımcılara yol gösterdik.
Bursa, Eskişehir ve Bilecik Yatırım Destek Ofisleri (YDO) olarak faaliyet gösterdiğimiz illerin iş ve yatırım ortamını geliştirmeye, tanıtmaya, bölgeye yerli ve yabancı yatırımcı çekmeye yönelik ulusal ve uluslararası ölçekte çalışmalar yürütüyoruz. Bölgedeki paydaşlara daha iyi hizmet sunulması ve sunulan hizmetlerin tanıtılması amacıyla çeşitli fuarlarda stantlar açıyor, konferans ve seminer gibi etkinliklerde sunumlar yapıyor, ikili iş görüşmelerinde yabancı yatırımcılara bölgenin yatırım ortamı konusunda bilgi veriyoruz. Bu tür etkinliklerde ayrıca tarafımızca hazırlanmış tanıtıcı broşür, kitapçık ve çeşitli materyaller dağıtıyor ve yatırım teşvik sistemini detaylı olarak ilgililere anlatıyoruz.
Bölgemizin rekabet gücü ve potansiyeli yüksek sektörlerine odaklanmayı sağlayacak yönlendirme ve destekleme faaliyetlerinin ortaya konulması, yurtiçi ve yurtdışı yatırım çekme ve tanıtım faaliyetlerinde ilgili kurum ve kuruluşlar arasında hedef birliğinin sağlanması için yatırım destek ve tanıtım strateji belgeleri hazırlayarak uygulamaya koyuyoruz.
Yatırım Destek Ofisleri olarak sunduğumuz hizmetler:
-
- İlin yatırım imkanları, yatırım ortamı ve öne çıkan sektörler hakkında yatırımcıyı bilgilendirmek
- Yatırım yerleri ile ilgili bilgi vermek
- Yatırıma ilişkin yasal ve bürokratik işlemlerde yönlendirme yapmak
- Yatırım konusuna göre kamu destekleriyle ilgili bilgi vermek ve yönlendirme yapmak
- Yatırımcılara yatırım teşvikleri hakkında bilgi vermek ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verdiği yetkiler çerçevesinde ilgili işlemleri yürütmek
- Yatırımcıların izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini, ilgili makam ve merciler nezdinde sonuçlandırmak üzere Ajans yönetim kurulu adına tek elden takip ve koordine etmek
- Yatırımcılara potansiyel iş birlikleri konusunda yol göstermek
- İlin iş ve yatırım imkanlarının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak veya yaptırmak
- Yerel, ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birliği ve kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktır.
*Yatırım Destek Ofisi olarak sunduğumuz bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri ücretsizdir.
Yatırımcıların ihtiyaç duyduğu desteği ‘tek durak ofis’ anlayışıyla sağlayan Bursa, Eskişehir ve Bilecik Yatırım Destek Ofislerimiz aynı zamanda nitelikli sektörel raporlar ve ön yatırım fizibiliteleri hazırlayarak yerli ve yabancı yatırımcıları aydınlatmaktadır.
Yerelde faaliyet gösteren ilgili kuruluşlar ve sektör temsilcileri ile yakın koordinasyon içinde çalışan Yatırım Destek Ofislerimiz ulusal alanda da Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile eşgüdüm içerisinde, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekilmesi için gayret göstermektedir. Bu amaçla, Yatırım Destek Ofisleri olarak uluslararası yatırım ağları ile yakın temas kurmaktayız.
Bir Bakışta TR41 Yatırım Ortamı
İngilizce başta olmak üzere, Almanca, Rusça, Arapça ve Korece dillerinde hazırladığımız yatırım ortamı tanıtım filmleri, broşürler ve diğer dijital içerikleri yatırım promosyon faaliyetlerinde etkin olarak kullanmaktayız.
Turizm Potansiyeli ile Bölgemiz Öne Çıkıyor
Sanayinin Lokomotifi
Köklü bir sanayi ve ticaret altyapısı ve kültürüne sahip olan Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok yatırım mevcuttur. Yatırım Destek Ofislerimiz, bu mevcut yatırımları izleyerek, ihtiyaç olduğunda yatırımcıların karşılaştıkları sorunların hızlı bir şekilde çözülmesini sağlamaktadır.
Bursa’da 17, Eskişehir’de 3 ve Bilecik’te ise 8 organize sanayi bölgesi mevcuttur. Bununla birlikte, artan yatırım yeri talebini karşılamak için yeni genişleme alanı oluşturma ve yeni organize sanayi bölgesi kurma çalışmaları ile yeni altyapı ve ulaşım projeleri hızla devam etmektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Yatırım Teşvik Sistemi, tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesini, üretim ve istihdamın artırılmasını ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasını hedefleyen bir sistemdir. Bu kapsamda uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma-geliştirme içeriği yüksek bölgesel yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, kümelenme ve çevre korumaya yönelik yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin çeşitli teşvik unsurlarıyla desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Genel Teşvik Uygulamaları
Teşvik edilmeyecek veya teşviki için aranan şartları sağlayamayan yatırım konuları hariç olmak üzere, asgari sabit yatırım tutarı ve kapasiteler üzerindeki yatırımlar bölge ayrımı yapılmaksızın genel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenmektedir.
Ülkemizin kalkınmasına en üst düzeyde katkı veren bölge illerimizde 2018-2022 yıllarını kapsayan son beş yılda 3.642 adet yatırım için düzenlenen yaklaşık 251,2 milyar TL'lik yatırım teşvik belgesi ile 84.508 kişilik yeni istihdam sağlandı.
Bölgesel Teşvik Uygulamaları
Bu uygulamada her ilde desteklenecek sektörler, illerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak tespit edilmiş olup, bölgelerin gelişmişlik seviyelerine göre teşvik yoğunlukları farklılaştırılmıştır. Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında sağlanan destek oran ve süreleri özet olarak aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Yatırım Teşvik Sistemi’nde Bursa ve Eskişehir 1. bölgede yer alırken, Bilecik 2. bölgede yer almaktadır. Bununla birlikte, Bursa’nın Büyükorhan, Orhaneli, Keles ve Harmancık; Eskişehir’in Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık, Sarıcakaya ve Seyitgazi ile Bilecik’in Gölpazarı, İnhisar, Pazaryeri ve Yenipazar ilçelerinde gerçekleştirilecek olan yatırımlar, bağlı bulundukları illerin bir alt bölgesine sağlanan desteklerden, aynı ilçelerin organize sanayi bölgelerinde yer alan yatırımlar ise iki alt bölgesine sağlanan desteklerden yararlanabilecektir.
Diğer Destekler
Yatırım Destek Ofislerimiz, bölgemizde gerçekleştirilecek olan yatırımlar için Yatırım Teşvik Sistemi dışında sunulan diğer destek unsurları konusunda da yatırımcılara gerekli bilgilendirme ve yönlendirmelerde bulunmaktadır.
Kobilere Enerji Verimliliği Etüt Raporu Desteği sağladık
Enerji Verimliliğinin Artırılması Programı ile bölge illerinden yıllık enerji tüketimi en az 500 TEP olan ve KOBİ olarak faaliyet gösteren 4 firmaya enerji etüt raporu desteği sağladık. Gerçekleştirdiğimiz çevrimiçi seminerde ise enerji verimliliği alanında devlet destekleri hakkında katılımcılara bilgiler verip ve soruları cevapladık.
Yeşil Verimlilik Programı ile firmalarda farkındalık yaratıyoruz
Verimlilik konusunda, dönüşen dünyaya ayak uydurmakta geç kalmamak için bölgemizde faaliyet gösteren firmalara yeşil verimliliği anlatıyoruz. Yeşil Verimlilik Programı kapsamında kişilere ve firmalara ücretsiz uygulamalı eğitim verdik ve 1 işletmeye de ücretsiz yeşil verimlilik etüdü yapıldı.
Firmaların Yurtdışına Açılması İçin Destek Veriyoruz
Bölgemizde faaliyet gösteren animasyon, oyun, yazılım, bilgisayar ve iletişim teknolojileri firmalarına yönelik Kuzey Amerika kıtasında Kanada pazarı üzerinden iş yapmaya olanak sağlayacak ücretsiz eğitim programı düzenledik.
İlçe Raporları Hazırladık
Ajansımızca ilçe raporları hazırlayarak ilçelerin sanayi, tarım, eğitim, sağlık, altyapı ve turizm konularında mevcut durumlarını ortaya koyup, paydaşlarımızla birlikte üzerinde çalışacağımız eylem planları hazırlanmasına katkıda bulunuyoruz.
Yatırımcılara Rehberlik Ediyoruz
Bu kapsamda;