Ajansımız için bölgemizde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların uluslararası entegrasyonuna katkıda bulunmak önemli bir çalışma konusu olmuştur. Bu doğrultuda proje bazlı kurulan ortaklıklar üzerinden çalışmalar yürütülmesi için yapılan girişimlerin yanı sıra uzun vadeli ve daha geniş kapsamlı iş birliği mekanizmalarının kurulabilmesi ve geliştirilebilmesi için de çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Uzun vadeli iş birliklerinin geliştirilmesi konusunda Ajansımızın katkıları Bölgemizdeki kurum ve kuruluşların uluslararası ağlara yapılan üyelik başvurularının yürütülmesi şeklinde gerçekleştiriyoruz.
Ajansımız koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucunda Kütahya; ilgili tüm paydaşlarımızın iş birliğiyle 31 Ekim 2017 tarihinde ilan edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer almıştır. Zanaat ve Halk Sanatları (Crafts and Folk Art) alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazanan Kütahya, UNESCO tarafından yaratıcı şehir olarak kabul edilen dünyadaki 246 şehirden biri olmuş ve Türkiye'de alanında ilk ve tek şehir olma başarısını göstermiştir.
Böylelikle zanaat ve halk sanatlarıyla büyüyen ve gelişen, sanat ve zanaatı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilir kalkınmanın temel etkeni olarak benimseyen dünyadaki sayılı şehirlerden biri haline gelmiştir. Ajansımız Kütahya’da yaratıcı ve kültürel endüstriler alanının gelişimi için farklı kurum ve kuruluşlara 2017 yılından itibaren çeşitli desteklerde bulunmuştur.
Kütahya’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye olduğu 2017 yılından sonra da Ajans olarak sağladığımız destekler ve paydaşlarımızla birlikte geliştirilen projeler sayesinde yaratıcı ve kültürel endüstrilerin gelişmesine katkı sağlıyoruz.
Ajansımızdan Yaratıcı ve Kültürel Endüstriler Alanında Kütahya’da 4 Projeye 5 milyon TL Destek!
- 81 ilde uygulanan 2019 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında “Kadınlarımız El Sanatları ile Rehabilite ve Meslek Sahibi Oluyor” projesi ile toplam bütçesi 1,3 milyon TL olan projeye %88 oranında destek sağlıyoruz.
- 2019 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında “Belediye Üniversite El Ele; Kütahya için Güçlü Bir Geleceğe ” projesi ile toplam bütçesi 1,3 milyon TL olan projeye %90 oranında destek sağlıyoruz.
- 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında «Taş ve Gümüş Takıya Dönüşüyor, Engeller Kalkıyor» projesi 1,4 milyon TL destek sağlıyoruz. Yaklaşık 2 milyon TL bütçesi olan proje kapsamında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına “zanaat ve halk sanatları” alanından üye ülkemizin ilk ve tek şehri olan Kütahya’da belediyeye ait restore edilmiş tarihi bir konakta süs taşı şekillendirme ve gümüş takı işletmeciliğine yönelik 4 atölye kuruyoruz.
- 2020 Yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Ajansımızın sağladığı 1,3 milyon TL destek ile “Kütahya Zanaat ve Halk Sanatları Deneyimleme Konağı” projesini hayata geçireceğiz.
Kurduğumuz El Sanatları Eğitim ve Üretim Merkeziyle Kadınlarımızın İstihdam Edilebilirliğini Artırdık
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Kalkınma Ajansları tarafından 81 ilde uygulanan 2019 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında “Kadınlarımız El Sanatları ile Rehabilite ve Meslek Sahibi Oluyor” projesi kapsamında engelli çocuklarının bakımını üstlenen, aile birliği bozulmuş ve yeterli geliri olmayan işsiz kadınlar başta olmak üzere Kütahyalı kadınların rehabilite ve meslek sahibi olabilecekleri bir el sanatları eğitim ve üretim merkezi oluşturuyoruz.
100 Engelli Bireyin Ekonomik Hayata Katılımını Sağladık
Taş ve Gümüş Takıya Dönüşüyor, Engeller Kalkıyor Projesinde işsiz 100 engelliye takı ve kuyumculukla ilgili meslek edinebilecekleri temel eğitimler veriyoruz. Eğitime katılanlardan 20’sine ayrıca ileri düzey eğitim vereceğiz. Ulusal düzeyde 500 bin TL’lik alım garantisini şimdiden sağladığımız proje kapsamında Kütahya ilinde unutulmaya yüz tutmuş gümüş ve değerli maden işletmeciliği sektörünü yeniden canlandırarak sosyal ve ekonomik faydaya dönüştüreceğiz.Kaybolmaya Yüz Tutmuş El Sanatlarının Yaşatılması İçin Geleceğin Ustalarını Yetiştiriyoruz
Kütahya Zanaat ve Halk Sanatları Deneyimleme Konağı Projesi kapsamında çini, seramik, sim sarma, iğne oyası, nakış, elmas ve gümüş işlemecisi, geleneksel halı/kilim gibi farklı zanaat ve sanat alanlarında faaliyet gösteren 100 civarında zanaatkâr ve sanatçı ile başta Kütahya DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde okuyan öğrenciler olmak üzere zanaat ve halk sanatları alanında okuyan ve kendini ustaların yanında geliştirmek isteyen gençler bu konaktan yararlanacaktır.
Uluslararası Fonları da Zanaat ve Halk Sanatları Alanında UNESCO Tescilli “Yaratıcı Şehir” Kütahya’ya Kazandırıyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programı Kapsamında Desteklenen 11 Projeden Birisi Kütahya’dan!
Ajans olarak ulusal ve uluslararası fonları takip ederek uluslararası fonları sağlayan kurumlara başvurmak için proje üretmekte, Bölge paydaşlarını bu fonlara yönlendirmekte ve fonlardan yararlanmak isteyen paydaşlara destek vermekteyiz. Bu kapsamda Ajansımız koordinasyonuyla Kütahya Belediyesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Çiniciler ve El Sanatları Esnaf Odası ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programına sunulan “Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi” projesi destek almaya hak kazanan 11 proje arasında yer almıştır.
Projenin bütçesi yaklaşık 3,9 milyon Avro (yaklaşık 37 milyon TL) dir. Projenin uygulamaya geçmesinin ardından kuracağımız merkezde zanaat ve halk sanatları alanında faaliyet gösteren KOBİ’ler için tasarım, envanter geliştirme, diğer UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeleriyle iş birliği geliştirebilecekleri online platform, Ar-Ge laboratuvarı ve ortak kullanım atölyeleri oluşturarak faaliyete geçireceğiz. Merkezde ayrıca KOBİ’ler için serigrafi, sırlama, fırınlama, markalaşma ve pazarlama gibi hizmetler de sunacağız.
Afyonkarahisar’ın Gastronomi Çalışmalarına Destek Sağlıyoruz
Afyonkarahisar ilimizin sahip olduğu mutfak kültürü, bölgeye gelen turistleri yoğun olarak alışverişe teşvik etmekte ve destinasyon için turistik çekicilik unsuru oluşturmaktadır. Bölgenin çevrede sürdürülebilir rekabet avantajı kazanması adına sahip olduğu yerel mutfağın önemli olduğu belirtilmektedir. Sahip olunan yerel mutfak ile ülke çapında bilinen tatlara sahip olunmakta ve ziyaretçi sayısı bu sebepten dolayı, diğer şehirlerden fazla olmaktadır.
Sahip olduğu eşsiz lezzetlerin dünyaya duyurulması amacıyla Afyonkarahisar ilimizin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına üyelik başvuru sürecini Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı koordinasyonunda yürüttük. 30 Ekim 2019 tarihinde üyeliğe başvurumuzu resmi olarak tescil ettirdik.
Üyelik safhasında olduğu gibi üyelik sonrası süreç içerisinde de yer alarak Yürütme Komitesi üyeliği ve UNESCO Resmi Temas Noktası görevlerini yerine getiriyoruz.
Afyonkarahisar’ın 30 Ekim 2019 tarihinde UNESCO tarafından “gastronomi” alanında “yaratıcı şehir” olarak tescillenmesini müteakip ilde birçok faaliyet başta Afyonkarahisar Belediyesi olmak üzere, ilgili aktörler tarafından icra edilmektedir. Bu faaliyetlerin bir kısmı UNESCO’ya verilen 4 yıllık taahhütler kapsamında gerçekleştirilirken bir kısmı da gastronomi turizminin gelişimi ve il ekonomisine katkısı bağlamında değerlendirilmektedir. Ağa katılım; dünyadaki diğer şehirlerle iş birliğinin geliştirilmesi, Afyonkarahisar’ın uluslararası tanınırlığının arttırılması, yeni gelişim fırsatları sunması ve gelecek yabancı turist sayısının arttırılması bakımından büyük önem taşımaktadır.
2020 Yılında Gastronomi Bağlamında Afyonkarahisar’a 3,5 milyon TL Destek!
- Ajans olarak Afyonkarahisar’ın gastronomi yolculuğunun en başından beri içinde yer alarak başvuru sürecini başarılı bir şekilde koordine ettik. Ağa katılım, gerek dünyadaki diğer şehirlerle iş birliğinin geliştirilmesi, gerek Afyonkarahisar’ın uluslararası tanınırlığının arttırılması, gerek yeni gelişim fırsatları sunması, gerekse gelecek yabancı turist sayısının arttırılması bakımından büyük önem taşımaktaydı.
- Ayrıca Ajans olarak verdiğimiz destekler ve paydaşlarımız ile birlikte geliştirdiğimiz projeler ile gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlıyoruz.
Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi SOGEP Projesi
Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi Projesi ile engellilerin istihdamına ve eğitimine yönelik bir gastronomi mutfağı ile engellilerin başta yemek yapma olmak üzere çeşitli sosyal aktivitelere katılım sağlayabileceği bir terapi merkezi kuruyoruz. “Sosyal gastronomi şehri” unvanıyla markalaşma stratejisi benimseyen Afyonkarahisar’da proje ile 200 engelliye çeşitli eğitimler vereceğiz ve 23’ünün istihdamını sağlayacağız. Sıfırdan bir inşaat yapmak yerine Belediyeye ait 250 m² kapalı ve 4.300 m² açık alana sahip olan atıl binayı kullanarak kaynakları etkin kullanıyoruz.
Keşkek Evi Kadınlara Umut Oluyor SOGEP Projesi
Proje kapsamında Şuhut Belediyesi tarafından sağlanacak otobüsü “Mobil Mutfağa” dönüştürerek ülkemizin dört bir yanındaki etkinliklere paydaşlarımızın katılımını sağlıyor ve Şuhut Keşkeği ile projemizin bilinirliğini artırıyoruz.
Gastronomi Şehri Öğrencileri Yöresel Mutfağı ile Buluşuyor
Proje kapsamında markalaşma çalışmaları, meslek festivali – Gastro Afyon ve üretilen ürünlerin satılması gibi faaliyetler öne çıkmaktadır.
Türkiye'den Seçilen Tek Proje!
Ulusal Sıfır Atık Projesini Destekleme ve Afyonkarahisar’da Gıda Atık Yönetimini Geliştirme Projesi
Afyonkarahisar Belediyesi ile birlikte hazırlayıp İngiltere Büyükelçiliği Uluslararası Program Fonu çağrısına sunduğumuz “Ulusal Sıfır Atık Projesini Destekleme ve Afyonkarahisar’da Gıda Atık Yönetimini Geliştirme” projesi destek almaya hak kazandı. UNESCO'ya taahhüt ettiğimiz Sıfır Atık projesi kapsamında hazırlanan projenin 29 proje arasından seçilerek Türkiye’den başarılı olan tek proje olması önemli bir başarıdır.