Ajansımızın yürüttüğü uluslararası işbirlikleri ve projeler İstanbul’u küresel kent ve çekim merkezi olarak konumlandırmayı amaçlamaktadır. Buna yönelik olarak bir taraftan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi gibi strateji ve projeleri desteklerken diğer yandan da On Birinci Kalkınma Planı ile ortaya konan Uluslararası İstanbul Girişimcilik Programını hayata geçiren faaliyetler yürütmekteyiz. Yabancı yatırımcılar, start-up ve girişimciler ile nitelikli insan gücünü İstanbul’a çekmeye yönelik hizmet veren Invest in Istanbul Türkiye için örnek teşkil eden bir tek durak ofisi olarak hayata geçirilmiştir. Avrupa Birliği projeleri, Dünya Yatırım Ajansları Birliği - WAIPA ve Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği – EURADA Ajansı uluslararası işbirlikleri için önemli zeminler sağlamaktadır.
29 Eylül 2009 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu Kararıyla onaylanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) Stratejisi ve Eylem Planı 2010 yılında ilan edilmiştir. Plan İstanbul’un, öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması vizyonunu ortaya koymuştur. Yürütülen kapsamlı çalışmalar ile bir taraftan eylem planı hayata geçirilmekte bir taraftan da finans kuruluşlarını bir araya toplayacak olan merkez binaları inşa edilmektedir. Ajans İFM Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında alt komite çalışmalarında aktif olarak yer almıştır.
İstanbul yabancı yatırımcılar için de önemli bir çekim merkezidir. İstanbul’da faaliyet gösteren 40 bine yakın yabancı sermayeli firma kentin küresel rekabetinin artırılmasına büyük katkılar sunmaktadır. İstanbul çok uluslu şirketlerin sıklıkla EMEA bölgesine yönelik merkezi olarak hizmet vermektedir.
İstanbul aynı zamanda uluslararası örgütler tarafından da bölgesel merkez olarak seçilmektedir. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ), UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) bunlar arasında yer almaktadır. OECD İstanbul’da yeni bir merkez açmayı planlamaktadır.
İstanbul’un küresel kentler arasında hak ettiği konumu elde etmesini sağlayacak önemli projeler yürütülmektedir. 2010 yılında başlatılan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi İstanbul’u uluslararası finansal hizmetlerin kümeleneceği önemli bir merkez haline getirmeyi öngörmektedir. İstanbul uluslararası arenada giderek yükselen profili ve güçlü ekosistemi ile aynı zamanda küresel bir girişimcilik merkezi olmaya adaydır. Bunu sağlayacak Uluslararası İstanbul Girişimcilik Programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ajansımız işbirliğinde hayata geçirilmektedir.
Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği - EURADA İle AB Projeleri için Kapasite Geliştirdik
İSTKA 2017 yılı başında Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği - EURADA üyesi olmuştur. Ajansımız aynı zamanda 2017 yılından beri EURADA Yönetim Kurulunda yer almaktadır. EURADA üyeliği ile Ajansımız Avrupa’da geniş bir işbirliği ağına sahip olmuş ve çalışmalarında bu işbirliklerinin sağladığı tecrübelerden faydalanmıştır. Özellikle girişimcilik, inovasyon ve dijital dönüşüm konularında Avrupa’daki kalkınma ajansları tarafından yürütülen çalışmaları yakından takip edebilme ve paydaşlarını bu alanlarda bilgilendirme ve yönlendirme imkanına sahip olmuştur. Üyeliğin ayrıca AB ve diğer uluslararası fonlar tarafından yürütülen programlara yapılan başvurularda Avrupa’daki ajanslar ile ortaklıklar kurulması, proje yazılımında tecrübeli kurumlardan destek alınması gibi çalışmalara katkısı olmuştur.
Yaratıcı Endüstriler Aktörlerini Büyük Britanya Tecrübesiyle Buluşturduk
20 Mart 2018 tarihinde Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı ile Ajansımız arasında araştırma, eğitim ve yenilik alanlarında Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki işbirliğinin artırılmasını ve geliştirilebilmesini sağlamak üzere bir mutabakat metni imzalanmıştır. Mutabakat metni çerçevesinde yürütülen çalışmalar sonucunda İngiltere’nin Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi (Arts and Humanities Research Council - AHRC) ile yakın çalışmalar yürütülerek İngiltere’nin özellikle yaratıcı endüstrilerdeki tecrübelerinden faydalanılmıştır. Bu ortaklık kapsamında yürütülen çalışmalar İstanbul yaratıcı endüstriler ekosisteminin güçlenmesi, uluslararası bağlantılarının geliştirilmesi ve İstanbul ekonomisi içerisindeki payının artırılması yönünde önemli katkılar sağlamıştır. Bu ortaklığın önümüzdeki yıllarda devam ettirilmesi, ortak destek programları ile yaratıcı endüstriler paydaşlarımızın daha fazla finansmana erişiminin sağlanması hedeflenmektedir.
Ajansımızın AHRC ile yürüttüğü ortak çalışmaların somut çıktılarından biri de AHRC’nin Newton-Katip Çelebi Fonu kapsamında ilan ettiği “UK-Turkey Creative Industries Research Networking Awards” (Birleşik Krallık-Türkiye Yaratıcı Endüstriler Araştırmaları İşbirliği Hibe) çağrısı olmuştur. Bu çağrı ile yaratıcı endüstriler paydaşlarına yeni finansman olanakları sunulmuştur.
Ajansımız ve paydaşlarının çalışmalarına yön veren 2014-2023 İstanbul Bölge Planı İstanbul’u «Küresel ekonomide stratejik bir aktör» olarak konumlandırmayı ve İstanbul’un «Küresel değer zincirlerinde rekabetçi bir konum» elde etmesini amaçlamaktadır. Bu kapsamda «İstanbul’un ekonomik anlamda küresel çekim merkezi olması» ve « İstanbul’un dış ticaretinin güçlendirilmesi» temel hedefler arasında yer almıştır. Bu kapsamda, yurtiçinde olduğu kadar yurt dışında da İstanbul’un kentsel imajının güçlendirilmesi ve etkin tanıtımının yapılması ihtiyaçlar arasında öne çıkmaktadır.
Ajansımız ise bu doğrultuda «Küresel kent İstanbul için çalışan, insan odaklı ve çevreye duyarlı, etkili ve yön veren bir çözüm merkezi olmak» vizyonunu benimsemiştir. İstanbul’un küresel kent olmasına yönelik işbirliği çalışmaları ve projeleri bu bağlamda yürütmekte ve bu tür çalışmaları desteklemektedir. Ajansın yürüttüğü Sonuç Odaklı Programlar ise uluslararası işbirliği çalışmaları için orta vadeli bir perspektif sunmaktadır. Girişimci İstanbul Sonuç Odaklı Programı İstanbul’u öncelikle bölgesel sonrasında ise küresel girişimcilik merkezlerinden birisi haline getirmeyi öngörmektedir.
Benzer şekilde Yenilikçi İstanbul ve Yaratıcı Endüstriler Sonuç Odaklı Programları ise İstanbul’un yenilik ve yaratıcı endüstriler ekosistemlerini diğer ekosistemler buluşturmakta ve küresel trendler doğrultusunda şekillendirmektedir.
Küresel Kent İstanbul için Çalışıyoruz
Ajansımız 2010 yılından beri yürüttüğü çalışmalar ile İstanbul’un katma değeri yüksek ürün ve hizmetlere odaklanarak küresel kentler arasında üst sıralarda yer almasını amaçlamaktadır. Turizm, finans, yaratıcı endüstriler gibi sektörlerin yanı sıra Ar-Ge ve yenilik, girişimcilik gibi alanlar diğer küresel kentlerde olduğu gibi İstanbul'da da önemli altyapı ve potansiyele sahiptir. Ajansımız uyguladığı Sonuç Odaklı Programlar ile İstanbul’un bu alanlardaki potansiyelini hayata geçirmektedir. Uluslararası işbirliği çalışmaları da bu öncelikler doğrultusunda yürütülmekte; İstanbul’un uluslararası yatırımlar, finans ve girişimcilik, yenilikçi ve yaratıcı iş gücü için bir çekim merkezi imajının güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 3 AB destekli projeyi hayata geçiriyoruz
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Rekabetçi Sektörler Programı 2019 Yılı Teklif Çağrısı kapsamında İstanbul’daki paydaşlarımız ile birlikte sunduğumuz 3 proje başarılı bulunarak desteklenmeye hak kazandı. Önemli miktarda AB fonlarını bölgemize kazandıran projeler 2021-2024 döneminde uygulanacak. Projeler ile İstanbul güçlü teknolojik altyapılara ve uluslararası ekiplerle desteklenen uzmanlıklara kavuşacak.
Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü İçin Ortak Araştırma Merkezi kuruyoruz
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile birlikte hayata geçireceğimiz AB destekli projede özgün ve katma değerli ürün geliştirme tecrübesi olmayan KOBİ’lere yönelik ürün geliştirme hizmetinin verilmesi, ürün geliştirme sürecinde kullanılabilecek tersine mühendislik, tasarım, analiz, hızlı prototipleme ve test alt yapıları kurulması ve KOBİ’lerin AB pazarına girişinin desteklenmesi hedeflenmektedir. Bununla birlikte AB pazar analizleri, üretim faaliyetleri, sertifikalandırma çalışmaları, AB pazar oluşturma çalışmaları gerçekleştirilecektir.
İstanbul Tasarım Merkezi’ne Kavuşuyor
Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 30 aylık bir sürede uygulayacağımız IDEA4ISTANBUL (Industrial Design Ecosystem Axis for ISTANBUL) isimli projemizde İstanbul Sanayi Odası, İTÜ, ve ETMK ile birlikte imalat sektörü ve endüstriyel tasarım sektörleri arasındaki bağları güçlendirecek bir hub / merkezi İstanbul’a kazandırıyoruz. Endüstriyel tasarım paydaşlarını bir araya getirecek ve imalat sektöründe endüstriyel tasarım farkındalığı ve kullanımını artıracak merkezde, ürün tasarım danışmanlığı ve hizmetleri verilecek, maker lab atölyesi ve kullanıcı deneyimi (UX) laboratuvarı kurulacak ve yarışmalar düzenlenecek.
İstanbul’un Dijital Üretim Platformu hayata geçiyor
Sabancı Üniversitesi ve diğer ortaklarımızla birlikte yürüteceğimiz Dijital Üretim Platformu projemiz ile veriye dayalı akıllı üretim ve kalite kontrol sistemleriyle desteklenmiş eklemeli imalat prosesleri geliştirerek firmaların dijitalleşme ve eklemeli imalat konusunda eğitim, danışmanlık, prototipleme ve demonstrasyon faaliyetleri ile dönüştürülmeleri ve AB standartlarına ulaşmaları sağlanacak.
MIND4MACHINES AB Ufuk 2020 Projesi KOBİ’lerin dijitalleşmesini destekliyor
Ufuk2020 KOBİ’lerde İnovasyon (INNOSUP) Programı “Yeni Sanayi Değer Zincirleri Geliştirmek İçin Küme Projeleri” çağrısı kapsamında başvurusu yapılan MIND4MACHINES başlıklı proje teklifimiz Avrupa Komisyonu tarafından başarılı bulunarak desteklenmeye hak kazandı. Projede İstanbul Sanayi Odası ve İSTKA ile birlikte 7 farklı ülkeden 10 kuruluş yer alıyor.
Proje kapsamında; imalat sanayine yönelik dijitalleştirme teknolojileri ve çözümleri geliştiren KOBİ’lerin desteklenmesi, dijitalleşme değer zincirinde yenilikçi çözüm fikirleri geliştirilmesi, ihtiyaca yönelik teknoloji geliştirilmesi için KOBİ’lere hibe verilmek üzere hibe programı oluşturulması ve uygulanması, geliştirilen ürünlerin demonstrasyon ve ticarileştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Derin Teknolojili Girişimler için Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurmayı Planlıyoruz
Teknopark İstanbul A.Ş. ile fizibilite çalışması yürütülen projemiz ile girişimler için stratejik öneme sahip birçok konuda sürdürülebilir, çağdaş ve bilimsel temellere dayanan destek mekanizmalarının kurulmasını amaçlıyoruz. Proje sonunda, bölgede en nitelikli girişimcilik merkezlerinden birisinin oluşturulması ve katma değer üreten derin teknoloji girişimlere ev sahipliği yapılması öngörülmekte. Bu kapsamda girişimlerin genel olarak yaşadıkları problemlere çözüm yolları bulunması, global pazara açılmalarındaki engellerin kaldırılması ve uluslararası anlamda başarı yakalamaları için en uygun metotlar belirlenmesi hedefleniyor. Dünyada girişimcilik ekosisteminin yöneldiği alanda hizmet etmeyi amaçlayan projenin deeptech.ist adıyla markalaşması planlanıyor.
Start-up Genome Üyesi olarak İstanbul’un Girişimcilik Potansiyelini Tanıtıyoruz
Her yıl 1 milyon şirketin verilerini bir araya getirerek dünyanın önde gelen 150 startup ekosistemini mercek altına alan Startup Genome üyesi olarak Küresel Startup Ekosistemi Raporunda İstanbul’un hak ettiği şekilde yer almasını sağlıyoruz. Bu sayede İstanbul’un girişimcilik potansiyelini uluslararası ortamlarda daha etkin bir şekilde tanıtılmasını sağlıyor ve «Küresel Girişimcilik Merkezi İstanbul» imajını güçlendiriyoruz.
Bahreyn ile İşbirliği Yaparak Girişimcilere ve Yatırımcılara Kolaylıklar Sağlıyoruz
30 Nisan 2019 tarihinde Ajansımız ile Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu (Bahrain EDB) arasında İkili İşbirliği Protokolü imzaladık. Protokol kapsamında her iki yönlü olarak yatırımcıların ve girişimcilerin iş hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.