Ahiler Kalkınma Ajansı olarak bölgedeki kurumlar, yerel yönetimler, firmalar ve sivil toplum kuruluşlarının dış kaynaklardan faydalanmalarını, uluslararası işbirlikleri gerçekleştirmelerini ve böylece bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmalarını önemsiyoruz.
Bu önem doğrultusunda kurumlar, yerel yönetimler, firmalar ve sivil toplum kuruluşları ile ortak dış kaynaklı projeler geliştiriyor, uluslararası kuruluşlar ile aralarında köprü görevi üstleniyor ve proje yürütme kapasitelerini artırmayı destekliyoruz.
Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerinden oluşan TR71 Bölgesinde gerçekleştirilen uluslararası işbirlikleri, bölgenin sosyal ve ekonomik açıdan büyümesi ile beraber ivme kazanmıştır. Bölgenin başlıca büyüme motorları olan otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarım ve hayvancılık, turizm, kauçuktan lastik üretimi ve savunma sanayi sektörlerinde halihazırda uluslararası ekonomik işbirlikleri yapılagelmektedir.
Bölgemizde özellikle ağır ticari araç sanayi ve otomotiv yan sanayi, kauçuktan lastik üretimi, metal işleme sektörü ve savunma sanayi sektörlerinde bulunan firmalar, dünyanın birçok ülkesine yaptığı ihracat, üretim hatlarında kullandıkları yüksek teknoloji nedeniyle sınır ötesi işbirlikleri yapabilecek potansiyele sahip firmalardır.
Diğer yandan turizm bölgemizin en önemli iş alanlarından biridir. Bölgemizde Dünya kültür turizminde en önemli destinasyonlardan Kapadokya’da sürdürülebilir turizm konusunda uluslararası kurumlarla işbirlikleri ve projeler gerçekleştirilmektedir.
Bölgedeki öne çıkan kültürel değerler ve öğretilerin küresel ölçekte tanınırlığını artırmak ve bu değerleri korumak için yerel yönetimler tarafından sıklıkla uluslararası ağlara katılıma ve illerin markalaşmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Bölgemizde uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlere büyük önem vermekteyiz. Bu kapsamda Ajans olarak turizm ve sanayi sektörlerinde yeni pazarlara açılma adına B2B görüşmeler organize etme, iyi uygulama örneklerini yerinde inceleme dışında, hem firmalara verdiğimiz eğitimler hem de uluslararası kurumlar ile bölge firmaları arasında köprü vazifesi görerek vizyoner projelerin ortaya çıkmasına ve bölge firmalarının dış kaynaklı fonlar tarafından desteklenmesine ön ayak olduk.
Bölgemiz firmalarının dış kaynaklardan faydalanmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda firmaların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve verimliliklerinin artırılması hususunda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile iş birliği yaparak bölgemizden iki firmanın yalın üretim çalışmaları için danışmanlık desteği ve Endüstriyel Simbiyoz Projemiz altında bir firmanın da atıklarının diğer bir üretim sürecinde değerlendirilmesine yönelik destek almasını sağladık.
TR71 Bölgesinde Uluslararası İşbirlikleri
- Bölgemizdeki firmaların dış kaynaklardan faydalanabilmeleri ve kurumsal kapasitelerini geliştirmeye yönelik danışmanlıklara erişebilmeleri için bu kaynak ve desteklerin firmalara tanıtılması büyük önem taşımaktadır.
- Bölgemizde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının uluslararası kuruluşlar ile işbirliği gerçekleştirme, koordineli çalışma ve proje yürütmelerini desteklemeye yönelik kuruluşların proje oluşturma ve yürütme kapasitelerinin artırılması gerekmektedir.
- Bölgemizde bulunan yerel yönetimlerin uluslararası kuruluşlarla proje yürütme, belediye birlikleri gibi uluslararası ağlara dahil olma konusunda istekli olduğu gözlemlenmektedir. Bu doğrultuda yerel yönetimlere Ajansımız tarafından teknik destek sağlanması faydalı olacaktır.
Bölgedeki bozlak müzik kültürünü ve öğretisini küresel alanda tescillemek ve yaygınlaştırmak adına, Kırşehir İlinin "UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı"na müzik dalında Türkiye’den dahil olan ilk şehir olmasını sağladık.
Böylece Kırşehir, UNESCO’nun her yıl dünyanın her yerinden yaratıcı şehirler ağındaki şehirlerin bulunacağı toplantı ve organizasyonlara katılarak hem bölge müzik kültürünü temsil ederek tanıtımını sağlayacak hem de diğer şehirler ile tecrübe paylaşımında bulunma şansına sahip olacaktır.
Ajans olarak bölgemizdeki uluslararası işbirliklerini desteklemek için gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile;
- Bölgemizdeki paydaşlarımızla birlikte uluslararası alanda daha fazla proje geliştirmeyi ve böylece bölgeye daha fazla bilgi akışı sağlanmasını,
- Bölgemizdeki uluslararası işbirliklerinin artmasıyla, bölge firmalarının dış kaynaklardan daha fazla faydalanmasını ve üretim, satış ve pazarlama konularında yeni anlayış ve teknolojilerin bölgemize transfer edilmesini,
- Bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarının proje kapasitelerini geliştirerek uluslararası projeler yürütmelerine olanak sağlamayı ve yerel yönetimlerin uluslararası belediye birlikleri vb. ağlara dahil olmasını hedefliyoruz.
Bölgemizdeki Uluslararası İşbirlikleri Gerçekleştirme Kapasitesini Geliştirmek için Çalışıyoruz
Ajansımız uluslararası işbirlikleri teması altında yaptığı çalışmalar ile hem bölgedeki paydaşların hem de Ajansımızın kapasitesini geliştirecektir. Ayrıca işbirliği çalışmaları neticesinde paydaşlarımızla daha sık bir araya geleceğiz ve paydaşlar arası işbirliği çerçevesinde tüm bölge için örnek teşkil ederek ortak iş yapma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlayacağız.
Dış Kaynaklı Projeler Geliştiriyoruz
Ajans olarak bölgeye dış kaynak ve yenilikçi veri akışı sağlayacak projeler geliştiriyoruz. Projelerde bölgeden paydaşlarımızı ve uluslararası alandaki uzmanlıkları bir araya getiriyoruz. Ajansımız yalnızca 2020 yılında 10 adet dış kaynaklı proje geliştirerek başvurularını gerçekleştirdi. Ajans olarak proje geliştirme kapasitemizi sürekli olarak artırmayı hedefliyoruz.
Şehirlerin Uluslararası Alanda Markalaşmasına Destek Oluyoruz
Bölgemizdeki illerin değerleri, eğilimleri ve öne çıkan özellikleri doğrultusunda illerimizin belediye birlikleri vb. uluslararası platformlarda yer almaları için projeler geliştiriyor ve uluslararası bilgi ve deneyime ulaşmaları için gerçekleştirdikleri çalışmalara katkı sağlıyoruz. Bu kapsamda Kırşehir'in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na müzik alanında dahil olmasına ilişkin yürüttüğümüz koordinasyon ve proje geliştirme çalışmalarımızı önümüzdeki dönemde diğer il ve ilçelerimizde de yürütmeyi planlıyoruz.
Uluslararası Kurumların Deneyimlerini ve Bilgilerini Bölgeye Getiriyoruz
Saha çalışmalarımızda keşfettiğimiz alanların ve firmaların sunduğu yenilikçi fikirlerin Ar-Ge’sini uluslararası kurumlarla birlikte yürütüyoruz.
Böylece hem firmaların kurumsal kapasitelerini artırmayı hem de uluslararası kurumların deneyimlerini ve bilgilerini bölgemize aktarmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2020 yılında bölgemizdeki üç firmayı uluslararası kuruluşlarla bir araya getirdik ve bu çalışmalarımıza aynı özen ve kararlılıkla devam etmeyi planlıyoruz.
Bölgedeki Bilgi ve Deneyim Paylaşımı Ağlarını Geliştiriyoruz
Ajansımız tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği tarafından hibe almaya hak kazanan “Krizle Mücadelede Ekosistem Ağlarının Güçlendirilmesi Projesi” ile; Covid-19 gibi dünyayı tehdit eden salgın, doğal afet veya ekonomik kriz durumlarında yaşam kalitesi düşen, mali ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayamayan dezavantajlı kesimlere yerel kamu otoriteleri, özel sektör veya sosyal hizmet kuruluşları tarafından sağlanan sosyal ve mali desteklerin iyileştirilmesi konusunda rehberlik, bilgi ağları oluşturma ve deneyim paylaşımı faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.