SİVAS İŞGEM PROJESİ
Orta Anadolu’nun Kalkınma Sürecinde Yeni Bir Aktör: Sivas İŞGEM
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın yararlanıcı kuruluş olarak liderlik ettiği Sivas İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Projesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin ortaklaşa finanse ettiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında uygulandı. Ortakları; Sivas İl Özel İdaresi, Sivas Belediyesi, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile Sivas Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü olan proje ile Sivas’ın girişimcilik altyapısı güçlendirildi. Şu anda yüzde doksanın üzerinde doluluk olan merkezde yer alan işletmeler, 125’in üzerinde yeni istihdam sağladı. Merkez tarafından onlarca işletmeye danışmanlık ve koçluk hizmetleri verildi.
Sivas’ın Girişimcilik Kampüsü
Yararlanıcısı Orta Anadolu Kalkınma Ajansı olan projenin takibi Sivas Yatırım Destek Ofisi tarafından gerçekleştirilmiştir. İnşaat, müşavirlik, tedarik ve teknik yardım olmak üzere dört ana bileşen halinde tamamlanan proje kapsamında, 17.000 metrekare açık alanı ve 9970 metrekare kapalı alanı bulunan bir kampüs Sivas’a kazandırılmıştır. Merkez; idari binanın yanı sıra, büyüklükleri 100 m² ile 400 m² arasında değişen 35 adet işlikten oluşmaktadır. Ayrıca idari binada ortak kullanıma açık toplantı salonu, eğitim odaları, görüşme odaları, bilgisayar odası, restoran ve bir adet konferans salonu bulunmaktadır. Ek olarak, tedarik bileşeni kapsamında, İŞGEM’e bilgisayar, telefon, televizyon ve akıllı tahta gibi elektronik cihazlar ile merkez için gerekli olan mobilyalar kazandırılmıştır.
Sivas Merkez 1.OSB’de 17.000 metrekare açık alan üzerine kurulu ve 9970 metrekare kapalı alana sahip Sivas İŞGEM, şehrin girişimcilik altyapısını güçlendiriyor. Merkez idari bina ve 35 adet işlikten oluşmaktadır.
Sivas İŞGEM: Sivas’a kazandırılmış En Büyük AB Fonu
Amacı girişimcilik ekosistemini güçlendirerek Sivas ekonomisinin rekabet kapasitesini artırmak ve nihayetinde Sivas’ın sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunmak olan projenin toplam bütçesi yaklaşık 7,2 milyon Avro’dur. Tamamı hibeden oluşan bu bütçe bugüne kadar Sivas’a kazandırılmış olan en büyük Avrupa Birliği fonu oldu.
Sivas İŞGEM’de şu ana kadar Sivas’a ek 125’in üstünde istihdam sağlayan 36 adet işletme faaliyet göstermiştir. Ayrıca 80 firmaya danışmanlık hizmeti verilmiştir. Daha öncesinde yapılan “Stratejik Sektör Belirleme” ve “Değer Zinciri Analizi” gibi araştırmalara uygun biçimde yapılan kiracı işletme seçimlerinde, metal işleme, makine ve fonksiyonel gıda sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere öncelik verilmiştir. 2020 yılı itibariyle güncellenen KOSGEB kriterlerine göre tıbbi cihaz, robotik, medikal, robotik, makine, elektrik/elektronik ve yazılım sektörleri de eklenmiştir.
Sivas’ın Çehresi Girişimcilikle Değişiyor
Sivas İŞGEM Projesi, Rekabetçi Sektörler Programı’nın özel hedeflerine katkıda bulunmaktadır. Ortak sosyal alanlar, teknik ve üretim alanları kurularak sanayi altyapısının iyileştirilmesi vasıtasıyla işletmeler için daha iyi iş ortamı yaratılması; start-up diye tabir edilen küçük yapıların kurulması ve onlara yoğun danışmanlık hizmetlerinin sağlanması ve son olarak organize sanayi bölgeleri ya da sanayi sitelerinde çekim merkezlerinin yaratılması hedeflerine katkı sağlamak üzere kurulan merkezin girişimcilik ekosisteminde önemli bir aktör olması hedeflenmiştir.
Merkezde bulunan kuluçka merkezinde start-up’lardan, girişimcilere, girişimcilikten güçlü firma yapılarına dönüşmüş KOBİ’lere kadar pek çok işletme yer almaktadır. Bu yapıların gelişip büyümesi, ihracat yapabilmesi, yüksek teknolojili üretim yapabilmeleri ve kurumsallaşmaları adına merkez tarafından KOBİ danışmanlığı, proje danışmanlığı, yurt dışı pazar araştırması, Kanvas iş planı, mentorluk/koçluk hizmetleri ve talep edilen farklı türde hizmetler işletmelere sunulmaktadır.
Sivas İŞGEM’de faaliyet gösteren firmalara yakından bakılacak olunursa, ileri teknolojili mercek üretimi, led panel üretimi, kart yazılımı, soğuk hava paneli üretimi, yenilikçi veteriner ekipmanları üretimi, geleneksel Sivas bıçağı üretimi ve kimyasal içerik üretimi yapan işletmeler göze çarpacaktır. Var olan işletmelere ek olarak 6 işletme Sivas İŞGEM’den mezun olarak ayrılmış ve kendi özel alanlarında ya da OSB’de faaliyet göstermeye başlamışlardır. Bu da Sivas İŞGEM’in bir nevi girişimcilik okulu ve danışma merkezi olma vizyonunu ortaya koymaktadır.