KALKINMA AJANSLARI
Uluslararası İşbirlikleri
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Balıkesir, Çanakkale

Yenilenebilir Enerji sektörü Türkiye’de ve dünyada en hızlı büyüyen sektörler arasındadır. Güney Marmara Bölgesi rüzgar, biyogaz ve güneş enerjisi kurulu gücü bakımından Türkiye’nin başta gelen bölgeleri arasındadır. Güney Marmara Kalkınma Ajansı, bölgenin  kurulum dışı değer zinciri unsurlarında da sektörün merkez üslerden biri olmasını hedeflemektedir. Bu hedefe giden yolda, eğitim, Ar-Ge, ekipman üretimi, ölçüm-mühendislik-danışmanlık gibi alanlarda yatırım ortamının geliştirilmesine önem vermektedir. Yenilenebilir Gençlik Enerjisi – REYOU Operasyonu, Bölgemizi enerji eğitimi alanında en üst seviyeye taşıyarak, yatırım fizibilitelerinde bölgemizi bir adım ileri götürmek üzere geliştirilmiştir.  Aynı zamanda Ajans, yerli ve milli ekipman üretiminin artırılmasına yönelik bölge içi, bölgeler arası, ulusal ve uluslararası işbirliği yapıları tesis edilmesine yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Operasyon Programı (RE-YOU)

Destek Programı: İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar SOP

Aksiyon: 2-Eğitim

Aktivite: 2.3: Ulusal Yeterlilikler Sisteminin güçlendirilmesi ve hayat boyu öğrenme ile uyum yeteneğinin geliştirilmesi

Sözleşme Makamı: AÇSHB AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı

Başvuru Sahibi: Güney Marmara Kalkınma Ajansı

Ortaklar: Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Destek Oranı: %100 (%85 AB Katkısı - %15 Sözleşme Makamı Katkısı)

Operasyonun Özel Amacı

Güney Marmara Bölgesinde eğitim/öğretim kurumlarının kapasitesini  işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde geliştirerek işsiz gençlerin yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilirliğinin arttırılması.

Operasyonun Genel Amacı

Yenilenebilir enerji sektöründe istihdama daha çok genci çekmek ve istihdamı muhafaza etmek.

Operasyonun Hedef Grubu

Mühendislik Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi ile Meslek Yüksek Okullarının ilgili bölümlerinden (elektrik, enerji, elektronik teknolojisi, elektronik ve otomasyon, makine vb.) mezun 18-29 yaş aralığındaki 480 kişi. Hedef grup dağılımı Balıkesir için 240 kişi, Çanakkale için 240 kişi olacak şekilde gerçekleşecektir.

Operasyonun Başlıca Faaliyetleri

  1. Rüzgar, PV ve Biyogaz alanında her biri yaklaşık 300 saatlik müfredat programlarının oluşturulması
  2. Her iki üniversitede bu alanlarda eğitim merkezleri ve laboratuvarlar kurulması.
  3. Balıkesir Üniversitesi, ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından Rüzgar ve Biyogaz alanlarında Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterliliklerin belirlenmesi.
  4. Her iki üniversitenin Rüzgar, PV ve Biyogaz Güç Sitemleri alanında Akredite Eğitim Merkezi olmaları (Türkiye’de henüz yoktur)
  5. Her iki Üniversite’nin GWO’nun (Global Wind Organisation) akredite eğitim merkezi olması.
  6. Hazırlanacak müfredatın Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından akredite edilmesi ve ülkeye yayılması
  7. 240 tekniker 240 mühendisten oluşması planlanan 480 yeni mezun işsiz gencin 3 ay sürecek teknik eğitime katılımı
  8. Kursiyerlerin 1 ay sürecek kişisel gelişim eğitimlerine katılımı
  9. Eğitimin ardından 2 ay sürecek staj programı yürütülmesi
  10. Tüm katılımcıların Elektrik Kuvvetli Akım Belgesi eğitimine katılımı ve başarılı olanların belgelendirilmesi.
  11. Kariyer yönlendirme merkezinin güçlendirilmesi, mezun-sektör eşleştirmesi enstrümanı oluşturulması
  12. Tüm eğitimlerin uzaktan eğitim modülüne aktarılması
  13. Tüm katılımcıları kariyer yönlendirme desteği verilmesi
  14. Yenilenebilir Enerji İstihdam Piyasası Analizi çalışmasının yapılması
  15. Katılımcıların işletmelerde istihdam edilmesi
  16. Bölgesel, ulusal ve uluslararası etkinlikler gerçekleştirilmesi. Bölgenin yatırım olanaklarının yatırımcılara aktarılması
  17. Yurt içi ve yurt dışı çalışma ziyaretleri düzenlenmesi ve fuar gibi etkinliklere kursiyerlerle birlikte katılım sağlanması

Operasyonun sektörde sağladığı konum ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı Türk Alman Enerji Forumuna katılım sağlamıştır. Balıkesir Üniversitesi, Enerji Bakanlığı’nın yürüttüğü Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve  Enerji Verimliliği Programı kapsamında desteklenmiştir. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği ile Üniversitelerimiz İşbirliği Protokolü kurma aşamasına gelmiştir. Ayrıca Güney Marmara Kalkınma Ajansı Enerji Bakanlığı ile Danimarka Enerji Ajansı arasında yürütülen Türkiye Offshore Rüzgar Enerjisi Yol Haritası projesinde önemli bir paydaş konumuna gelmiştir.

Bölgede rüzgar, PV, biyogaz santrallerinin kurulumu hızla artarken değer zincirinde yer alan diğer işletmeler de bölgeye yatırım yapmıştır. Yenilenebilir Enerji Eğitimi Bakım ve Onarımı alanında faaliyet gösteren bir firma tüm operasyonlarını bölgeye taşımış, Rüzgar türbin kulesi üreticisi bir firma Bölgede yatırım yapmıştır. Rüzgar Türbini üreticisi bir firma Operasyon Merkezi’ni Bölgede faaliyete geçirmiştir.