KALKINMA AJANSLARI
Uluslararası İşbirlikleri
İzmir Kalkınma Ajansı İzmir

İzmir Kalkınma Ajansı olarak, İzmir için yeşil ve mavi büyüme yaklaşımları temelinde bilgi üretmek, öncü, özgün ve örnek projeler geliştirmek misyonuyla çalışmalar yürütüyoruz.

Çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya odaklanan yeşil büyüme yaklaşımıyla, İzmir'de kaynak verimliliği alanındaki uygulamaları yaygınlaştırmayı ve bölgenin temiz enerji ve temiz teknolojiler alanındaki yüksek potansiyelini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Kaynak verimliliği ve temiz enerji dönüşümüne yönelik çalışmalarımızı öncü uluslararası kuruluşlarla işbirlikleri ile gerçekleştiriyoruz.

Yeşil Büyüme odağında, İzmir Kaynak Verimliliği Programı ve BEST For Energy Projesi Ajansımızın uluslararası işbirlikleri ile gerçekleşen çalışmaları arasında öne çıkmaktadır. Bu çalışmalarda kurulan işbirlikleri ile uluslararası bilgi birikimi, beşeri sermaye ve finansal kaynakların bölgemize aktarılması sağlanacaktır. 

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin net olarak görüldüğü günümüzde, sürdürülebilirlik tüm dünya ve ülkemiz için olduğu gibi İzmir için de hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle kurulduğumuz yıldan beri İzmir’in sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürülebilirlik ekseninde, gelecek nesillerin yaşam kalitesi standartlarına sahip çıkılması sorumluluğu ile yürütüyoruz. Bölgemizin var olan kaynaklarının en etkin şekilde değerlendirilmesi ve kaynak kullanımındaki bilinç, sorumluluk ve verimliliği artırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Çalışma Programımızı Yeşil Büyüme ve Mavi Büyüme ekseninde kurguladık, uzun süredir çalıştığımız yenilik ve girişimcilik faaliyetlerimizi de bu iki amaca hizmet edecek şekilde tasarladık.

Yeşil büyüme İzmir’in kaliteli büyümesi için kritik önemdedir. Bölgemiz ekolojik değeri yüksek doğal varlıklar açısından çok zengindir. Bölge temiz enerji kaynakları açısından büyük potansiyele sahiptir. Tarımsal üretimin bölgenin ekonomisinde önemli bir yeri vardır ve sanayi sektörü hızla gelişmeye devam etmektedir. Ancak yaşamın ve üretimin temel kaynağı su varlığımız ülkemizin diğer bölgeleri gibi kısıtlıdır ve iklim değişikliğinin artan etkileri, bölgede belirgin bir şekilde yaşanmaktadır. İklim değişikliğinden doğan olumsuz etkilerin en aza indirilmesi; kaynak verimliliği ve temiz enerji dönüşümüne yönelik uygulamalarla mümkündür.

Bu doğrultuda hazırladığımız BEST For Enerji Projesi ve İzmir Kaynak Verimliliği Programı Yeşil Büyüme odağımızdaki çalışmalarımızın iki temel bileşenini oluşturmaktadır. Bu faaliyetlerle doğal kaynaklarımızı koruyarak ve aynı zamanda verimli bir şekilde kullanarak kaliteli büyümeyi sağlamayı hedefledik. Sürdürülebilir kalkınma alanında küresel ölçekte oluşmuş bilgi ve deneyimin kurduğumuz uluslararası ortaklıklar ile yaptığımız tüm çalışmalara aktarılmasını temel çalışma prensiplerimizden birisi haline getirdik. BEST For Energy Projesi ve İzmir Kaynak Verimliliği Programı’nı uluslararası işbirlikleri ile kurguladık.

Söz konusu işbirliklerini gerçekleştirirken, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (www.kureselamaclar.org) içinde 17. Kalkınma Amacı ‘’Amaçlar ve Ortaklıklar» kapsamında sunulan  yaklaşımı benimsiyoruz. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için, «bilgi, uzmanlık, teknoloji ve finansal kaynakları seferber eden ve paylaşan çok paydaşlı ortaklıklar’’ kurmaya özen gösteriyoruz. Bu çalışmaların ürettiğimiz bilgi ve sahip olduğumuz deneyimin uluslararasılaşmasına katkısı olduğunu gözlemliyoruz.

Yeşil Büyüme ve İzmir

  • İzmir, ekolojik değeri çok yüksek pek çok doğal zenginliğe sahiptir. Bölgenin büyük bölümü koruma alanlarından oluşmaktadır.
  • Turizm açısından önemli pek çok kültürel ve doğal varlığa ev sahipliği yapmaktadır.
  • Tarım sektörü diğer metropoliten bölgelere kıyasla ekonomideki önemini devam ettirmektedir. 
  • Çok çeşitli sektörleri barındıran sanayimiz hızla gelişmektedir. Ülkemizin en önemli liman kentlerindendir.
  • Bölgede su varlığı ülke geneline kıyasla oldukça kısıtlıdır. Çevresel bozulma kentsel gelişme ve sanayiinin yarattığı baskı ile artmaktadır.
  • İklim değişikliğinin etkileri İzmir’de son yıllarda net bir şekilde gözlemlenmektedir.
  • Temiz (Yenilenebilir) Enerji Sektörü, Rüzgar başta olmak üzere, Güneş, Biyokütle, Jeotermal kaynaklar açısından İzmir’in mukayeseli üstün olduğu bir sektördür.
  • İzmir, temiz enerji üretimi yanında, sektöre yönelik ekipman üretimi boyutunda da güçlü ve rekabetçi bir konuma sahiptir.
    İzmir son yıllarda ülkemizin Rüzgar Enerjisi Başkenti olarak adlandırılmaktadır.
  • Ülkemizin ilk bölgesel eko-verimlilik (temiz üretim) stratejisini Ajansımız geliştirmiştir.
  • Ajans çalışmaları ile bölgede temiz enerji, temiz üretim, yeşil organize sanayi bölgeleri ve endüstriyel simbiyoz gibi konularda önemli bir farkındalık ve kapasite oluşmuştur.

Ajansımız, temiz enerji dönüşümü ve sürdürülebilir üretim alanında pratik çalışmalarına 2011 yılında, İzmir’de Eko-Verimlilik (Temiz Üretim) Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi ile başlamıştır. Proje kapsamında temiz üretim alanında bir finansal araç geliştirilerek İzmir Eko-verimlilik Programı uygulanmış ve pilot uygulamalar desteklenmiştir. Söz konusu çalışmaları Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programları takip etmiştir. Söz konusu çalışmalar yenilenebilir enerji odaklı yatırım destek stratejisinin geliştirilmesi ile desteklenmiştir.

Kaynak verimliliği ve temiz enerji dönüşümü konusunda küresel ölçekte yürütülen çalışmalarda oluşan bilgi birikiminin bölgeye aktarılması amacı ile yeşil büyümeye yönelik çalışmalarımızı uluslararası işbirlikleri ile gerçekleştirmeye başladık.

Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) ile endüstri 4.0 ve eko-verimlilik konularını buluşturan Agorada+ etkinliği düzenledik. Tarımda sürdürülebilirliğe yönelik Küçük Menderes Havzasında Kritik Tarımsal Ürünlerin Risk Analizi (KAPRA) Projemizi Küresel Afet Azaltım ve İyileştirme Fonu (GFDRR) kapsamında Dünya Bankası ile gerçekleştirdik. Döngüsel ekonomiye yönelik çalışmalar için Avrupa’nın önde gelen endüstriyel simbiyoz kuruluşu International Synergies ile bölgesel ölçekte teknik ve yönetsel kapasitenin oluşturulması için bir kapasite geliştirme programı uyguladık.

Süreç içinde temiz enerji ve temiz teknoloji sektörüne yönelik çalışmalarımızı akıllı uzmanlaşma ve kümelenme yaklaşımlarıyla geliştirmeye karar vererek Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPA II Operasyonel Programına başvurmak üzere BEST For Energy - Enerji’de Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi Projesini tasarladık. Başarılı bulunan projemizin ihale süreçleri tamamlanmış olup, 2020 Haziran ayında uygulamasına başlandı. Proje ile temiz enerji ve temiz teknoloji sektöründe İzmir odaklı güçlü bir küme geliştirmeyi hedefliyoruz. İzmir Kaynak Verimliliği Programı ile Ajansımızın şu ana kadar kaynak verimliliği, endüstriyel simbiyoz, dijital dönüşüm gibi alanlarda yaptığı çalışmaları bir üst seviyeye çıkararak İzmir sanayisine hizmet sağlayacak Kaynak Verimliliği Merkezi’nin hayata geçirilmesini amaçladık. Bu programda UNDP ve Aachen Teknik Üniversitesi Avrupa 4.0 Dönüşüm Merkezi ile işbirliği sağladık.

BEST For Energy Projesi ile temiz enerji ve temiz teknoloji sektöründe İzmir odaklı güçlü bir küme geliştirmeyi hedefliyoruz. İzmir'in temiz enerji ve temiz teknolojiler alanındaki yüksek potansiyelini destekleyerek yatırım ortamını ve rekabet gücünü artıracağız. Bu amaçla, 2020 yılı Haziran ayında başlayan proje kapsamında sektöre yönelik bilgi zemininin oluşturulmasına yönelik saha çalışmalarına başladık. Rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle sektöründe ekosistemi anlamaya yönelik paydaş analizi ve değer zincirinin tespit edilmesine yönelik 100’den fazla firma ve kuruluşla görüşmeler yaptık. Strateji geliştirme, uluslararasılaşma, tanıtım ve kapasite geliştirme çalışmalarıyla devam edecek proje 3 yıl sürecek.

İzmir Kaynak Verimliliği Programı kapsamında; Ajansımızın geçmiş dönemde kaynak verimliliği, endüstriyel simbiyoz ve dijital dönüşüm alanlarında bölgedeki paydaşlarla birlikte yürüttüğü çalışmalar, 2021-2024 dönemini kapsayacak 4 yıllık operasyonel bir program çerçevesinde ele alınacak; bu alanlarda bölgenin mevcut kapasitesi geliştirilecek ve Program kapsamında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) işbirliğinde bir Kaynak Verimliliği Merkezi hayata geçirilecek.

Küresel Afet Azaltım ve İyileştirme Fonu ve Dünya Bankası ile gerçekleştirilen KAPRA Projemizde tarımsal üretimde iklim değişikliği kaynaklı riskler belirlendi, özgün bir metodoloji geliştirilerek havzada sosyo-ekonomik açıdan kritik 5 ürün seçildi ve bu ürünlerin iklim değişikliği karşısındaki dayanıklılık çözümleri ve finansman modelleri geliştirildi.

Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği EURADA işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz AGORADA+ etkinliğinde ulusal ve uluslararası uzmanlar endüstri 4.0 araçlarını bir eko-verimlilik aracı olarak tartışma  ve değerlendirme ortamı buldu. Etkinlikte yaratılan sinerji paydaşlar arasında pek çok ortak proje geliştirilmesini sağladı.

İzmir ve çevresinde temiz enerji ve temiz teknoloji sektöründe rekabetçi bir küme geliştirmek amacıyla 2020 Haziran ayından itibaren BEST For Energy- Enerji’de Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi (Boosting Effective and Sustainable Transformation for Energy) Projesini uygulamaya başladık. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilen, Enerji Sanayici ve İşadamları Derneği (ENSİA) ortaklığında yürütülecek BEST For Energy Projesi ile:

Temiz enerji ve temiz teknoloji değer zincirinde yer alan şirketlerin kapasite ve ihracatlarını artırmayı,
Diğer sektörlerde üretim yapan firmaların temiz enerji sektörü için üretim yapabilme yeteneği kazanmalarını,
Paydaşlar arasında iş birliğini güçlendirmeyi,
Bölgedeki yeşil işler ve katma değeri artırmayı,
Sektörde AR&GE, yenilikçilik ve üniversite-sanayi iş birliği olanaklarını etkinleştirmeyi ve
Avrupa Yeşil Anlaşmasına bölgemizden katkı vermeyi hedefliyoruz.

Yeşil Büyüme odağındaki diğer önemli faaliyetimiz İzmir Kaynak Verimliliği Programı ile endüstriyel simbiyoz ve dijital dönüşüm alanlarında İzmir sanayisine hizmet sağlayacak Kaynak Verimliliği Merkezi’nin hayata geçirilmesini hedefliyoruz. Kaynak Verimliliği Merkezi, bölgede başta sanayi ve tarım olmak üzere tüm sektörlerde sürdürülebilir üretim, endüstriyel simbiyoz ve dijital dönüşüm uygulamalarının  geliştirilmesi   ve yaygınlaştırılmasına teknik destek ve danışmanlık sağlayacak, bu faaliyetleri yönlendirecektir. Tüm işlevleri bakımından yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası iş birliklerini yürüten bir organizasyon yapısında faaliyet gösterecek Merkez, bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri ile birlikte ilgilileri bilgi ve finansman kaynağıyla buluşturacak şekilde tasarlandı.

Uluslararası işbirliği, finansman kaynakları ve bilgi birikimi ile gerçekleştireceğimiz bu iki kapsamlı proje ile:

Uluslararası iş birlikleri ile bölgemizde kaynak verimliliği ve temiz enerji dönüşümünü sağlıyoruz

2019 yılından itibaren Yeşil Büyüme ve Mavi Büyüme odağında çalışıyoruz. BEST For Energy Projesi ve İzmir Kaynak Verimliliği Programı Ajansımızın yeşil büyüme odaklı faaliyetlerinin omurgasını oluşturuyor. Bu iki faaliyet ile, İzmir’in başta temiz enerji ve su olmak üzere tüm doğal kaynaklarını verimli ve etkin şekilde kullanan, temiz enerji ve temiz teknoloji sektöründe uluslararası değer zincirlerine entegre olmuş, kaynak verimliliği ve temiz enerji alanında bilgi ve teknoloji üreten ve ihraç eden, yeşil büyüme alanında küresel ağlarla birlikte çalışan, temiz enerji ve kaynak verimliliği alanında tüm paydaşlarının birlikte çalışma ve birlikte üretme anlayışı ile hareket ettiği bir bölge olmasını hedefliyoruz. Bu faaliyetlerle Yeşil Büyüme alanında öncü çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

Temiz Enerji ve Temiz Teknoloji Kümesi geliştiriyoruz

BEST For Energy Projesi ile İzmir ve çevresinde temiz enerji sektöründe faaliyet gösteren firmaların mevcut coğrafi yoğunlaşmasının akıllı uzmanlaşma yaklaşımı ile rekabetçi bir kümeye dönüştürmeyi hedefliyoruz. Proje ile kümede değer yaratan şirketlerin kapasitelerini geliştirerek bu sektörün küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlıyoruz. ENSİA ortaklığında yürüttüğümüz proje ile paydaşlar arasındaki işbirliğini geliştirmeyi, ortak hareket eden bir ekosistem oluşturmayı planlıyoruz. Kümenin gelişimi için strateji ve eylem planları hazırlayacağız. Küme organizasyonu ve sektör paydaşlarına yönelik kapasite geliştirme çalışmalarını da  gerçekleştireceğiz.

Temiz enerji ve temiz teknoloji sektörüne yönelik değer zinciri analizi ve bölgesel yetenek analizi  gibi araştırmalar yürütüyoruz. Bu şekilde sektördeki mevcut durum, kapasite ve sorunlar çok detaylı bir şekilde tespit edilecek. Hangi ürün veya teknoloji firma ve bölgeye en çok değeri kazandırıyor? Bu değerin artırılması için hangi ürün veya teknolojinin geliştirilmesi gerekiyor? Bölgede hangi alt sektör hangi üründe uzmanlaşırsa hem firmalarımız hem bölgemiz gelişir, dönüşür? Bu hedefle hangi finansman kaynakları kullanılabilir, sektör nasıl desteklenebilir? Bu sorulara cevap ve çözüm bularak sektördeki katma değerin artmasına destek olacağız. 

Firmaların Tanıtımı ve İhracatlarının artırılmasına yönelik uluslararasılaşma ve kapasite geliştirme çalışmaları yürüteceğiz. Bu kapsamda 250 firma kapsamında 1500 çalışan eğitim alacak, 50 firma danışmanlık desteğinden faydalanacak. Uluslararası çalışma ziyaretlerinin yanında 4 uluslararası B2B etkinliği düzenlenecek. 20 adet üniversite-sanayi işbirliği projesi tasarlayacağız.

BEST For Energy Projesi çalışmaları Rüzgar, Güneş, Jeotermal ve Biyokütle ile birlikte Temiz Hidrojen sektörlerini kapsıyor. Akıllı uzmanlaşma ve kümelenme yaklaşımı ile sektörü geliştirip büyüteceğiz. Proje sonuçlarına göre tasarlanan strateji ve eylem planlarının hayata geçmesi için özelleşmiş mali destek programları tasarlayacağız.

Genç ve çocuklarda farkındalık yaratarak kariyer planlarını ve gelecek hayallerini temiz enerji ve yeşil işlere yöneltmelerini istiyoruz. Projede bu amaçla 1320 çocukla atölye çalışmaları, 6 ideathon etkinliği ve 9  üniversite etkinliği düzenlenecek.

İzmir Kaynak Verimliliği Merkezini kuruyoruz

Ajansımızca İzmir Kaynak Verimliliği Programı, Endüstriyel Simbiyoz ve Dijital Dönüşüm olmak üzere iki bileşenli olarak kurgulandı. Bu iki bileşen, endüstriyel simbiyoz ve dijital dönüşüm alanlarında İzmir sanayisine hizmet sağlayacak Kaynak Verimliliği Merkezi’nin hayata geçirilmesine yönelik olarak eş zamanlı yürütülecek. 

EBSO işbirliğinde kurulacak Kaynak Verimliliği Merkezi, bölgede başta sanayi ve tarım olmak üzere tüm sektörlerde sürdürülebilir üretim, endüstriyel simbiyoz ve dijital dönüşüm uygulamalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına teknik destek ve danışmanlık sağlayacak, bu faaliyetleri yönlendirecektir.

Merkezimiz, bölgede olmayan laboratuvar altyapısı ve ekipmanı ortak kullanım amacıyla bulunduracak ve tüm işlevleri bakımından yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası iş birliklerini yürüten bir organizasyon yapısında faaliyet gösterecek. Bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerinin yanı sıra ihtiyaç ve sorunların tespitinde ve çözümünde ilgilileri bilgi ve finansman kaynağıyla buluşturacak şekilde tasarlanacaktır.

UNDP ile birlikte, bölgedeki OSB’ler başta olmak üzere ilgili paydaşların katılımıyla İzmir’e özgü bir endüstriyel simbiyoz modeli hayata geçireceğiz.

Endüstriyel simbiyoz modelinin hayata geçmesi için yönetişim platformu oluşturacağız, firmalar arası sinerjilerin Ar-Ge boyutunu destekleyeceğiz, yasal çerçeve ve politika önerileri geliştireceğiz.

Dijital Dönüşüm   alanında bölgemizin kapasitesini geliştiriyoruz.

Aachen Teknik Üniversitesi Avrupa 4.0 Dönüşüm Merkezi ile birlikte, bölgedeki firmaların dijitalleşme düzeylerinin analizi ve geliştirilmesi, bu konuda bölgesel kapasitenin artırılmasına yönelik pilot faaliyetler yürüteceğiz. İzmir’de yakın zamanda hayata geçirilen Model Fabrika ile yakın bir işbirliği içerisinde birlikte çalışacağız.