Ajansımız; kamu kesimi, özel kesim, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin kurumsal kapasitesini artırarak, bu kurum ve kuruluşlar arasında yerel ve ulusal düzeyde ortak iş yapma kültürü ve verimli işbirlikleri geliştirmeyi ana hedeflerinden biri olarak belirlemiştir.
Kalkınma Ajanslarının kuruluş amacı; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle Cumhurbaşkanınca belirlenen politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak olarak belirlenmiştir.
Bölgesel kalkınma çalışmalarının planlanmasında, gerek komşu bölgelerin, gerekse de ulusal coğrafyanın bütünsel olarak değerlendirilmesi elzemdir. Bu bakımdan bölgesel kalkınmada başarı için bölge içi ve dışında ulusal işbirliklerinin kurulması kritik bir faktördür. Bu işbirliklerini geliştirmede önemli role sahip olan kurumların başında kalkınma ajansları gelmektedir. Ajanslar kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesinde rol almasının yanı sıra kendileri de kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları ile çeşitli işbirlikleri geliştirmektedir.
Ajansımız geliştirmiş olduğu yeni organizasyon yapısı ve planlar dahilinde bölgesel kalkınmanın sağlanması için daha etkin bir kurum olma amacındadır. Bu doğrultuda;
TR61 Düzey 2 Bölgesi’nde yerel aktörler arasında işbirliği ve bilgi paylaşımı ortamı oluşturarak sahiplenmenin ve farkındalığın artırılmasını sağlamak,
Göreceli olarak daha az gelişme potansiyeli olan lokasyonlardan başlamak üzere yerel yönetim, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının bölgesel kalkınma programlarına katkılarını sağlamak,
Ajansımızın hedefleri arasındadır ve politikaları bu yönde oluşturulmaktadır.
Kalkınma için Ulusal Düzeyde İşbirliklerimiz
- Kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi bölge kalkınması açısından büyük önem arz etmektedir.
- Ajansımız, bölgesel ve ulusal bazda kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve birlikte iş yapma kapasitesini arttırmaya yönelik faaliyetlerine kurulduğu günden bu yana devam etmektedir.
- Ajansımız başta sonuç odaklı programları olmak üzere odaklandığı sektörlere ilişkin faaliyetleri, kurmuş olduğu bölgedeki ilgili kurumsal paydaşlardan müteşekkil platformlar vasıtasıyla yürütmektedir.
- Ajansımız başta sonuç odaklı programları olmak üzere odaklandığı sektörlere ilişkin faaliyetleri, kurmuş olduğu bölgedeki ilgili kurumsal paydaşlardan müteşekkil platformlar vasıtasıyla yürütmektedir.
- Diğer kalkınma ajanslarının elde ettiği tecrübelerden faydalanmak ve komşu ajanslar ile ortak stratejiler belirlemek üzere yakın işbirliği kurulmaktadır.
- Ulusal ve uluslararası fonlardan faydalanabilmek amacıyla Bölgede yer alan kurum ve kuruluşlar ile işbirliğimizi sürdürüyoruz. Ayrıca kurum ve kuruluşların proje hazırlama süreçlerinde ihtiyaç duydukları uzmanlıklara ilişkin destek vermeye devam ediyoruz.
Bölgemizin sahip olduğu alternatif turizm (kamp-karavan, inanç, kültür rotası, trekking vb.) olanaklarını bütüncül bir şekilde kurgulamak amacıyla Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Mevlana Kalkınma Ajansı ile yakın işbirliği içerisinde planlama çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Üç kalkınma ajansı olarak, bölgelerimiz arasında kamp-karavan ve inanç rotalarına dair ortak bir güzergah belirleme çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki dönemde ilgili diğer alt sektörlerde de söz konusu çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz.
Ajansımız tarafından bölgemizin proje yazma ve uygulama kapasitesini artırmak ve birlikte çalışma potansiyelini geliştirmek amacıyla 2020 yılı içinde tamamı gönüllü gençlerden oluşan IBAP (Isparta-Burdur-Antalya Proje Takımı) kurulmuştur. IBAP Takımında yer alan üyelere proje geliştirme aşamasında ihtiyaç duyacakları eğitimlerin yanı sıra işbirlikleri, takım çalışması, ulusal ve uluslararası fonlara yönelik eğitimler Ajansımız tarafından planlanarak verilmektedir. IBAP üyeleri, Bölgemizde faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası fonlara yönelik proje geliştirmek için nitelikli personel ihtiyacı olan kurum ve kuruluşların bu ihtiyacını karşılamaktadır. 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında sunulan proje önerilerinin tamamı ve Ajansımız koordinasyonunda çalışılan güdümlü projeler; ilgili kurumlar, Ajansımız ve IBAP Takımı işbirliği ile hazırlanmıştır. IBAP Takımına yeni üyelerin dahil olması ve üyelerin almış olduğu eğitim sayısının artması neticesinde Ajansımız ve bölge kurumlarının birlikte iş yapma kültürünün, proje geliştirme kapasitesinin ve kurumsal kapasitelerinin gelişeceği öngörülmektedir.
Bölgemizin Girişimcilik Kapasitesini Yükseltiyoruz
Bölgemizin girişimcilik kapasitesinin arttırılması amacıyla bu alanda etkin olan kurumlarla işbirliği geliştiriyoruz. Girişimciliğin teşvik edilmesi, uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilmesi ve bu eğitimleri tamamlayarak kendi işini kuran girişimcilerin KOSGEB Yeni Girişimci Desteğine başvurabilmelerinin sağlanması amacıyla Ajansımız ve KOSGEB arasında Girişimcilik Destek Programı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Protokolü imzalanmıştır. Ajansımızın sonuç odaklı programlarından biri olan girişimciliğin bölge genelinde gelişmesini sağlamak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bölgemizin AstroTurizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyoruz
Bölgemizin sahip olduğu doğal güzelliklerin bilinirliğini arttırmak amacıyla bölge kurumları ile işbirlikleri geliştirerek çeşitli etkinlikleri TÜBİTAK ve yerel kuruluşlar ile birlikte yürütüyoruz. Ekoturizm faaliyetleri arasında yer alan astro-turizm potansiyelinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması amacıyla SDÜ, Isparta Belediyesi, Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Yenişarbademli Kaymakamlığı ve Yenişarbademli Belediyesi ile işbirliği geliştirerek Isparta Melikler Yaylası’nda gözlem etkinlikleri organize ediyoruz.
Gençlerin Girişimciliğini Destekliyoruz
Ortaöğretim ve lise öğrencilerine yönelik girişimcilik çalışmaları için Antalya, Burdur ve Isparta il milli eğitim müdürlükleri, Genç Başarı Eğitim Vakfı ve Ajansımız arasında imzalanan protokol ile Bölge gençlerimizin girişimcilik kapasitelerini artırıyoruz. Deneyimleyerek öğrenmeye dayalı özgün programlar ve inovasyon kamplarıyla genç yaşlarda erken eğitim dönemlerinde girişimcilik konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. Yapılacak çalışmalarla lise seviyesindeki gençleri iş hayatına hazırlamak ve girişimci zihin yapısında yetiştirmeyi amaçlıyoruz.
Kooperatifçiliği Destekliyoruz
Bölgemizde kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla kooperatifçiliğin gelişmesinin öneminin farkındayız ve bu amaçla kooperatiflerin kurulması ve gelişmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bölgemiz paydaşlarından olan Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve kadın kooperatiflerinin katılımı ile Batı Akdeniz Kadın Kooperatifleri Toplantısı Ajansımız öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Kooperatiflere yönelik gerçekleştirilen toplantı ve etkinliklerin yanı sıra Bölge kooperatiflerinin ulusal ve uluslararası fonlardan aldığı desteği artırmak amacıyla kooperatiflerin ihtiyaç duydukları teknik destek Ajansımız koordinasyonunda IBAP üyeleri tarafından sağlanmaktadır. Bakanlığımızın bu konuda girişimleriyle bölge kooperatifleriyle işbirlikleri geliştirerek çeşitli faaliyetlere devam edeceğiz.
Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı Proje Çağrısı
AB Horizon 2020 Programı kapsamında yaşlı bakımında inovasyon destek ajanslarının yeni yaklaşımlar geliştirmek üzere tecrübe paylaşımını esas alan AGING 4.0 isimli çağrıya yönelik geliştirilen projede ortak olarak yer alan Ajansımız; Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Göller Bölgesi Teknokent ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile proje kapsamında işbirliği geliştirmiştir.
İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı 2020 Proje Çağrısı
AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından organize edilen İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı’na yönelik Ajansımız öncülüğünde Isparta, Antalya ve Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile işbirliği geliştirilerek proje başvurusunda bulunulmuştur. Ulusal ve uluslararası fonlara Ajansımız tarafından gerçekleştirilen proje başvurularında bölgedeki paydaş kurumların katılımını arttırmak amacıyla işbirliklerimize devam ediyoruz.