Ajansımız, uluslararası kuruluşlarla işbirliğine giderek bölgemizin küresel tecrübelerden ve finansman kaynaklarından daha fazla yararlanmasını, bölgede bu çerçevede bir işbirliği kültürünün oluşmasını ve tanıtım etkinlikleri ile yabancı yatırımcıları bölgemize çekmeyi hedeflemektedir. Bu şekilde bölgemizde daha fazla projeye ve yatırıma dönüşen finansman kaynakları ile ekonomik büyümeye katkı sağlanacak ve istihdam imkanları yaratılacaktır.
Tarım, sanayi ve turizm sektörlerinde kaynakların daha etkin kullanımına yönelik 7 proje teklif çağrısında teknik yardım ve izleme desteği sağlayarak 21 mali destek programı yürüttük. Bu programlara tahsis edilen 83,5 milyon TL’lik kaynağın 445 başarılı projeye aktarılmasını sağladık. Projelerle KKTC’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olduk.
Proje Hazırlama ve Uygulama Tecrübemizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle Paylaşıyoruz
Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC arasında imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti tarafından KKTC’de Kısmi Hibe Destek Yardım Projelerinin Desteklenmesine İlişkin İşbirliği Protokolü” çerçevesinde KKTC Başbakanlığı ve Lefkoşa Büyükelçiliği işbirliğiyle destek programları yürüttük.
Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında İskele’de destek sağladığımız otel, yerli ve yabancı turistlerin uğrak konaklama yerlerinden birisi haline gelmiştir.
Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında sağlanan destekle bina restorasyonu tamamlanmış, endüstriyel mutfak ekipmanları alınmış ve bölgenin gözde restoranlarından birisi turizme kazandırılmıştır.
Proje tasarımından başlayarak tüm proje yönetim ve izleme süreçlerinde Çukurova Bölgesinde elde ettiğimiz tecrübelerimizi paylaşarak, proje değerlendirme ve izleme sürecinin KKTC’de de sağlıklı, hızlı ve objektif bir şekilde yürütülmesi doğrultusunda KKTC’de görevli bakanlık personeline yönelik uygulamalı eğitim programları düzenledik.

Organik Çiftlik Projesi kapsamında verilen destekle turistlerin günübirlik konaklama yapabilecekleri, organik ürünlerin bahçede dalından koparılarak temin edilebileceği, doğa ile iç içe bir yaşam sunan bir çiftlik KKTC turizmine kazandırılmıştır.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı(OECD) ile işbirliğinde Mersin Limanı’nı analiz ettik
OECD Mersin Liman Şehirleri Programı’na Mersin Limanı’nın da dahil edilmesiyle, program kapsamında detaylı biçimde bir analiz çalışması yaptık, sorun ve geleceğe dönük fırsat alanlarını belirledik.
Dünya Bankası ile işbirliğinde Çukurova Bölgesi kritik altyapısının risk değerlendirme çalışmasını yaparak direncin artırılmasına yönelik öneriler geliştirdik
Dünya Bankası ile işbirliğinde Çukurova Bölgesi'nde bulunan kritik enerji ve ulaştırma/lojistik altyapılarının karşı karşıya olduğu doğal tehlike kaynaklı risklerin değerlendirilmesi ve kritik altyapı direncinin artırılmasına yönelik öneriler geliştirilmesi konusunda ortak bir çalışma yürüttük.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliğinde COVID-19 krizinden etkilenen KOBİ’lerin dayanıklılığını artırıyoruz
Küresel COVID-19 krizinden etkilenen KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu alanlarda bir dizi eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlıyoruz.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliğinde toplumsal cinsiyet eşitliği konulu farkındalık çalışması gerçekleştirdik
UNDP ile yapılan çalışma kapsamında kurumsal toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin kapasite ölçülmüş ve gelişmeye açık alanlar belirlenmiştir. Proje kapsamında kurumsal yapı ve faaliyetler toplumsal cinsiyet perspektifinden incelenmiş, odak grup toplantıları yapılmıştır.
Uluslararasılaşma ve yabancı yatırımcıların bölgeye çekilmesi kapsamında yatırım zirveleri ve etkinlikler düzenledik
Bölgemizdeki sektörlerin uluslararasılaşması, pazar çeşitliliğinin sağlanması ve yatırım ortamının tanıtılmasına yönelik yürüttüğümüz faaliyetler arasında yurtiçi ve yurtdışı fuar katılımları, yatırım zirvesi ve B2B etkinlikleri düzenlenmesi, yabancı heyetlerin ağırlanması ve çalışma ziyaretleri yer almaktadır.
Dezavantajlı kesimlerin girişimcilik potansiyelini harekete geçiriyoruz
Dünya Bankası ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi ile iş birliğinde Suriyeli misafirler ve vatandaşlarımızın girişimci olması için projeler yürütüyoruz. Bölgemizdeki göçün istihdam ve girişimcilik potansiyelini değerlendirerek kadın, genç ve düşük gelir grubundakiler için girişimcilik altyapısını güçlendiriyoruz. Bu çerçevede girişimci olmak isteyenlere teknik ve mali destek vereceğiz.
Türkiye ve AB Toplumları Arasında Sivil Toplum Diyaloğunun Gelişmesine Farklı İçerikteki Projelerle Katkı Sağlıyoruz
Ajansımız Avrupa Birliği tarafından desteklenen projelerle, çeşitli konularda Avrupalı paydaşları ile işbirlikleri geliştirmektedir.
2015-2017 yılları arasında yürütülen ‘Ölçülebilir Kalkınma Projesi’ ne Ajansımızın yanı sıra Türkiye’den 3 sivil toplum kuruluşu, İtalya’dan bir kalkınma ajansı ile 4 sivil toplum kuruluşu katılım sağlamıştır. Proje ile kalkınma ajansları tarafından sağlanan mali desteklerin etkilerinin ölçülmesi ve etkinliğin artırılması üzerine AB tecrübeleri incelenmiş ve yönteme dair bir çerçeve oluşturulmuştur.
2019 yılından itibaren uygulanmakta olan Bütüncül Yerel Kalkınma Projesi ile Slovenya ve İtalya’dan proje paydaşlarıyla birlikte turizm sektöründe girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi, dijitalleşmenin teşvik edilmesi ve yenilikçi iş fikirlerinin ortaya çıkmasını sağlamak için eğitim programları geliştiriyoruz.
Avrupa Birliği Finansmanı ile Kırsaldaki Gençlerimizin Girişimcilik Becerilerini Geliştiriyoruz
Ulusal Ajans tarafından finanse edilen ve Ajansımızın ortak olduğu ‘Kırsalda Genç Girişimciliğin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında kırsalda yaşayan gençlerin girişimcilik konusunda farkındalığının artırılması ve becerilerinin geliştirilmesini hedeflemekteyiz.
Proje ile sade bir dille girişimciliği anlatan ve girişimcilerin yol haritalarını belirleyebilmelerine ışık tutan e-kitaplar hazırladık. Ayrıca online bir eğitim müfredatı oluşturarak kırsal ilçelerde eğitimler verdik ve mentörlük sağladık.
Ajansımız, önümüzdeki dönem başta Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki kurumsal ilişkiler olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşlarla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız koordinasyonunda işbirliklerini sürdürmeyi ve uluslararası mali destek kaynaklarından daha fazla yararlanmayı hedeflemektedir.