KALKINMA AJANSLARI
Uluslararası İşbirlikleri
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize

Ajansımız, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde başta kırsal alanda yürütülen faaliyetler olmak üzere ekonomik faaliyetlerden ortaya çıkan değerlerin çeşitlendirilmesini ve artırılmasını hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda, yerelde kurmuş olduğumuz işbirlikleri ile uluslararası çözüm ortaklarımız arasında bağlantılar kurarak, bölgemizin gelir ve refah seviyesini artırmayı amaçlıyoruz.

Kırsal alanda yapılan faaliyetler, Doğu Karadeniz (TR90) Bölgesi için en önemli istihdam yaratıcı ve gelir sağlayıcı faaliyetler olarak öne çıkmaktadır. Bölgemizin sahip olduğu eşsiz doğal güzellikler bölgenin tanıtımı için en önemli araç olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, benzersiz iklim koşulları sayesinde stratejik öneme sahip tarımsal faaliyetler bölge açısından ekonomik kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Kırsal kalkınmada kurulacak uluslararası işbirlikleri ve iyi uygulamaların yerelde yaygınlaştırılması bölgenin kalkınması için ciddi fırsatlar barındırmaktadır.

Bölgemiz, Türkiye’nin kuzeydoğu sınırında olması ve Karadeniz’e komşu olması nedeni ile lojistik açıdan birçok avantaja sahiptir. Gerek kara gerek deniz ticareti bakımından ticaret üssü olarak yakın coğrafyaya hizmet veren bölgemiz, yöre halkının girişkenliği ve ticarete olan yatkınlığı sayesinde ticarette kayda değer gelişme göstermiştir. Bölge illerimizdeki ticaretin gelişmesi sonucunda birçok ülke ile karşılıklı etkileşim sağlanmıştır. Böylece, uluslararası işbirliklerinin kurulması için gereken altyapı elverişli hale gelmiştir.

Ajansımız 2010 yılından itibaren yerelde iyi uygulamaların yaygınlaştırılması ve uluslararası kurumlarla ortaklıkların kurulması için 37 farklı ülkede çeşitli kurumlarla temaslarda bulunmuştur.

Bölgemiz, ihracat potansiyeli bakımından hem önemli ürünlere hem de yeterli üretim kapasitesine sahiptir. Özellikle son yıllarda yeni pazarlara erişim ve tanıtım faaliyetleri için dış kaynaklı destek programları üzerinden çok sayıda proje hayata geçmiştir. Bu projeler kapsamında farklı ülkelerdeki paydaşlar ile kurulan proje ortaklıkları zamanla kalıcı işbirliğine dönüşmüştür. Mevcut uluslararası işbirlikleri yeni projelerin hayata geçmesini ve karşılıklı bilgi alışverişini sağlamak için elverişli bir zemin oluşturmaktadır. Bölgemizdeki zengin yerel ürünlerin ihracat hacmini artırmaya yönelik uluslararası kurumlarla ticari işbirliğinin bu çerçevede kurulması, bölgemizin kalkınması için büyük bir fırsat oluşturmaktadır.

Bölgemiz  kültürel birikim ve doğal varlıklar bakımından zengin kaynaklar barındırmaktadır. Bölgemizin bu kaynakları, bölgemiz ve ilgili ülkeler arasında iletişimin geliştirilmesinde önemli bir araç görevi görmektedir.

Uluslararası işbirlikleri çerçevesinin, iyi uygulamaların yaygınlaştırılması ve yerelde kapasitenin karşılıklı geliştirilmesi şeklinde genişletilmesi yereldeki kaynakların gerçek potansiyelini ortaya çıkarmayı sağlayacaktır. Bu durum, yerelde gelirin artmasını sağlayarak bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını zamanla gidermek açısından önemli bir rol oynayacaktır.

Bölgemizde Uluslararası İşbirlikleri
  • İşbirlikleri genel olarak tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine odaklanmaktadır.
  • Yerel paydaşlar ile farklı ülkelerdeki ilgili kurumlar arasında yerel kapasitenin geliştirilmesine yönelik işbirliği kurulabilecek birçok tematik alana sahiptir.
  • Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının tamamının katılımı ile kurulacak işbirliklerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
  • Kır kent arasındaki gelişmişlik farkının azaltılmasına yönelik uluslararası işbirliklerinin kırsal alanlara odaklanması gerekmektedir.

Ajansımız, çeşitli tematik alanlarda kamu ve özel sektörün uluslararası paydaşlarla işbirlikleri kurabilmesi için 2010 yılından 2021 yılına kadar 37 ülkede temaslarda bulunmuştur. Bu temaslar sonucunda uluslararası ortaklı 9 adet proje yürütülmüştür. Söz konusu işbirlikleri ile; eko turizm, kültürel miras tabanlı turizm, arıcılık ve kırsal kalkınma alanlarında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri için eğitimler verilmiştir ve yeni işbirliklerinin oluşturulması için organizasyonlar düzenlenmiştir.

Artvin ili Şavşat ilçesinin alternatif turizm alanında bir cazibe merkezi olması ve yerli-yabancı turistler nezdinde farkındalığın artırılması için 2015 yılında Ajansımız koordinasyonunda ulusal ve uluslararası kurumların işbirliği ile Sakin Şehir (Cittaslow) sertifikasını almaya hak kazanmıştır.

Japonya’nın gelişmesinde önemli yer tutan başarılı kırsal kalkınma modellerinin Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yerel kurumlara ve halka aktarılması için 2012 yılında Ajansımız ile Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu işbirliği kapsamında, Ordu ilindeki Kabakdağı eko turizm köyü atık yönetimi için pilot bölge seçilmiştir. Japon uzmanların katılımı ile 2 ay süren pilot çalışma sonucunda, Kabakdağı köyündeki organik atıkların bakteriler yardımı ile organik atıkların gübreye dönüştürülmesi için Japonya’da uygulanan sistem, Kabakdağı köyünde kurulmuştur. Bu pilot çalışma ve devamında yerel belediye ile yapılan işbirliği sonucunda Kabakdağı köyü, turizm faaliyetleri için ildeki marka destinasyonlardan birisi haline gelmiştir.

Ajansımız, 5 farklı ülkeden turizm alanında tecrübeli kurumlarla ortaklıklar kurarak 2016 yılında “DIVERTIMENTO” projesini hayata geçirmiştir. Özellikle son yıllarda bölgemiz için yükselen değer haline gelen turizm sektöründe elde edilen katma değerin artırılması ve turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi için kültürel miras odaklı yeni turizm ürünleri ve tanıtım araçları geliştirilmiştir. Proje sürecinde ve sonrasında ortak tanıtım çalışmaları devam etmiştir ve kültür turizmine ilgi duyan yabancı turistlerin bölgemize olan ilgisi önemli ölçüde artmıştır.

DIVERTIMENTO Projesi kapsamında yabancı turistler için bölgemizde önem arz eden kültürel varlıkların listesi çıkarılmıştır. Belirlenen destinasyonlar için Ajansımız ve uluslararası ortaklarımız ile mitolojik ve efsanevi senaryolar hazırlanmıştır. Ajansımız, tüm bu senaryolara yönelik e-kitaplar oluşturmuştur. Geleneksel tanıtımlar yerine turizm sektöründeki trendlere uygun olarak kültürel miras ile ilgili turistlerin ilgisini çekebilecek e-kitaplar, proje ortaklarımız ile beraber tanıtım faaliyetlerimizde kullanılmıştır.

Ordu ve Giresun illerimizde hazır giyim sektörü, illerin istihdamına katkıda bulunan en önemli sektör olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca, bölgemizden önemli markalar ortaya çıkmıştır ve dünyanın önde gelen markaları ile bölgemizdeki firmalar arasında ticari işbirlikleri kurulmuştur. Hazır giyim sektöründe yeni markaların bölgemizden çıkmasını sağlamak ve sektörün talep ettiği işgücü yetiştirebilmek için Ajansımız tarafından “GATE For Women” projesi uygulanmıştır. Proje kapsamında, Avrupa’da hazır giyim sektöründe mesleki eğitim alanında öncü ülkeler olan Fransa ve İtalya’daki ilgili kurumların deneyimleri ilimizdeki kurumlara aktarılmıştır. Ayrıca iş arayan kadınlara yönelik verilen eğitim ve danışmanlık destekleri sonucunda, sektördeki firmalar tarafından 56 kadın istihdam edilmiştir ve 25 kadın da kendi işini kurmuştur. Proje ile yerelde mesleki eğitim kapasitesinin geliştirilmesi ve fiziki altyapıların iyileştirilmesi sonucunda, Ordu ile Giresun illerinde hazır giyim sektöründe yeni markaların oluşması için temeller atılmıştır.

Bölgemizde gelirin daha üst seviyelere çıkarılması ve henüz potansiyeli tam kullanılmamış kaynakların ekonomiye kazandırılması yoluyla bölgenin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla, Ajansımız yeni dönemde uluslararası kurumlar ve yerel paydaşlarımız arasındaki işbirliği faaliyetlerinde köprü olmayı görev olarak üstlenmektedir.

Üstlendiğimiz bu misyon ile:

  • Ajansın sahip olduğu yurtdışı bağlantılarının bölgemizdeki ilgili paydaşlarla eşleştirilerek tecrübe paylaşımına dayalı işbirlikleri kurmayı,
  • Yerel paydaşlar ile uluslararası kurumların ortaklaşa proje geliştirmesine öncülük etmeyi,
  • Bölgemizde oluşturulan değerin küresel piyasaya çıkışını hızlandırmayı amaçlıyoruz.

Yeni dönemde, Ajansımız tarafından yürütülen saha araştırmaları ve sektör raporlarında ortaya çıkan mevcut sorunların çözümü ya da fırsatlara yönelik proje odaklı işbirliği yürütülen uluslararası çözüm ortaklarımızla ortaklaşa projeler geliştirmeyi hedefliyoruz.

Ajansımız tarafından 2020 yılından itibaren sonuç odaklı program yaklaşımına geçilerek kırsal kalkınma ve turizm alanlarında bölgemiz için hedeflediği kalkınmayı sağlamaya yönelik Ajansımızın sahip olduğu uluslararası çözüm ortakları ile bölgemizde koordineli çalıştığımız paydaşlarımız arasında işbirliği faaliyetleri yürüteceğiz.

Dış ticaretin gelişmesi için özellikle Kafkas bölgesindeki hedeflediğimiz pazarlar için yerli ve yabancı yatırımcılara profesyonel teknik destek sağlayacak KAFKAS Masası’nı hayata geçireceğiz.

2023 Vizyonu için uluslararası işbirlikleri geliştiriyoruz.

Ajansımız 2010 yılında kurulduğundan beri dahil olduğu uluslararası işbirliği ağlarına, yeni dönemde de bölgenin sorun ve ihtiyaçlarına göre katılmaya devam ederken, bölgemizdeki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının da söz konusu ağlara katılımını sağlamaya yönelik üstlenmiş olduğu koordinasyon görevini yerine getirmek için faaliyetler yürütecektir. Bu kapsamda özellikle sahada karşılıklı tecrübe paylaşımı, uluslararası ortaklı projelerin hayata geçirilmesi ve yurt dışı kaynaklı yatırımların yaygınlaştırılması için düzenli ve sonuç odaklı faaliyetler planlıyoruz.